Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Golf V 1.6 i paliwo 95/98

Featured Replies

Napisano

Koleżanka zadała mi pytanie czy może lać 95, gdy na wlewie jest napisane jak byk noPb 98.

(Móc to raczej może, najwyżej tylko raz grinser006.gif )

Zgodnie z moją intuicją odpowiedziałem, że po wlaniu noPB 95 silnik przestawi zapłon i jest bardzo prawdopodobne, że będzie wtedy więcej palić, więc oszczędności będą pozorne. Trudno natomiast przewidzieć jakie to będzie miało skutki dla silnika przy permanentnym tankowaniu 95.

Jakiej jeszcze reakcji silnika spodziewać się po zalaniu 95 i czy rzeczywiście trzymać się kurczowo 98, czy też może "mieszać" paliwo?

Napisano

> Koleżanka zadała mi pytanie czy może lać 95, gdy na wlewie jest napisane jak byk noPb 98.

> (Móc to raczej może, najwyżej tylko raz )

> Zgodnie z moją intuicją odpowiedziałem, że po wlaniu noPB 95 silnik przestawi zapłon i jest bardzo

> prawdopodobne, że będzie wtedy więcej palić, więc oszczędności będą pozorne. Trudno natomiast

> przewidzieć jakie to będzie miało skutki dla silnika przy permanentnym tankowaniu 95.

> Jakiej jeszcze reakcji silnika spodziewać się po zalaniu 95 i czy rzeczywiście trzymać się kurczowo

> 98, czy też może "mieszać" paliwo?

przy tych cenach paliwa, nie ma sensu specjalnie dla tych dwóch złotych na jeden bak , lać 95 jak jest 98 do lania.

Napisano

> Koleżanka zadała mi pytanie czy może lać 95, gdy na wlewie jest napisane jak byk noPb 98.

> (Móc to raczej może, najwyżej tylko raz )

> Zgodnie z moją intuicją odpowiedziałem, że po wlaniu noPB 95 silnik przestawi zapłon i jest bardzo

> prawdopodobne, że będzie wtedy więcej palić, więc oszczędności będą pozorne.

Eee... O ile pamiętam, większe zużycie jest dla 98, bo ma mniejszą wartość opałową.

dranio

Napisano

wszystko zależy od producenta...

w v40 T40 200KM z poj. 2.0 + suszarka niby na wlewie jest 98...ale w instrukcji dopuszczalną masz min. 91...

Napisano

Podejrzewam, że to 1,6 FSI ?

Jeśli tak, to pozostałbym przy 98.

Napisano

Zalezy jaki samochód. W większości silnik będzie w stanie sie zadoptowac do gorszego paliwa i poza niewielka utrata mocy nic nie będzie. W innych wlanie nieodpowiedniego paliwa moze spowodować spory problem, ale nie sadze by koleżanka jeździła Ferrari. Poza tym teraz jest zimno - powietrze jest gestsze - silnik ma większe możliwości dopasowania sie (przez nie otwieranie do końca przepustnicy).

Napisano

Lać Pb 98-jeżeli sterownik jest tak zaprogramowany i konstrukcja silnika tego wymaga.

Raz drugi,trzeci nic mu się stać nie powinno(knock sensor ma), ale na dłuższą metę wystraszy checkiem, a na dłuższą metę można zrobić kuku silnikowi.

No i gorsze osiągi na sam początek, bo sterownik koryguje parametry pod pb95.

Napisano

Ale "recommended", czy "required", bo to spora różnica...

Jak "recommended", to trzeba zerknąć do instrukcji czy i na jakiej zasadzie producent dopuszcza stosowanie paliwa o niższej LO i jaka to jest wartość.

Jeśli "required" - zęby zaciskamy i pompujemy z droższego kranu.

Napisano

Miałem, jeździłem na 95 i golf nie narzekał zlosnik.gif

Tym bardziej ze w instrukcji pisali ze mozna i na tym i na tym.

Napisano

zapewne 1.6 FSI, które na początku wymagały lania 98 i zapewne takie paliwo należy lać.

• 3 tygodnie później...
Napisano

ile oszczednosci na baku? lej 98 i nie bedzie potem placzu ze trzeba naprawiac silnik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.