Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolot ze stożkiem - przepustnica - tak jest dobrze???

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie:) macie większe doświadczenie z dolotami i wywaleniem seryjnej puchy filtra powietrza....

Chciałem sprawdzić czy w moim 1,1 MPIku jest wszystko oki??? bo mam małe doświadczenie w tym temacie...

Zanabyłem sobie coś takiego - Filtr konewka, bo wcześniej odprowadzenie gazów odbywało się poprzez zwykły wąż bezpośrednio na ziemię...

1.

285561579-1.jpg

2. Tak to wygląda po założeniu... czy do środka nie wkłada się tego "połykacza płomieni" czy jak to się zwie???

285561579-2.jpg

3. Czy z tyłu przepustnicy wężyk łączy dwa króćce???

285561579-3.jpg

4. A z przodu przepustnicy jest też króciec, co z nim zrobić??? może być otwarty czy zaślepiony???

285561579-4.jpg

5A. No i jeszcze jakiś czujnik czarny??? co z nim??? może tak być czy gdzieś to podłączyć???

5B. No i niebieski wężyk do filtra węglowego.... tak to ma być??? jest zaślepiony...

285561579-5.jpg

post-25211-14352514852523_thumb.jpg

Napisano

wkłada, nie masz podgrzewania przepustnicy, tamten wezyk ok czarny, niebieski tez, silnik par paliwa dobrze ze jest tak podpiety, instalacja wzorcowa do osiagów

Napisano
  • Autor

> wkłada, nie masz podgrzewania przepustnicy, tamten wezyk ok

połykacz płomieni ma być wsadzony w króciec aluminiowy z pokrywy zaworów czy w ten wężyk??? wężyk ma trochę większe fi i połykacz będzie tam latał kurde...

Napisano
  • Autor

> nie masz podgrzewania przepustnicy

to coś złego??? czy po prostu czytam nie zrozumiale....

Napisano

> połykacz płomieni ma być wsadzony w króciec aluminiowy z pokrywy zaworów czy w ten wężyk??? wężyk

> ma trochę większe fi i połykacz będzie tam latał kurde...

w alu wsadzasz kolego

Napisano

> to coś złego??? czy po prostu czytam nie zrozumiale....

w skandynawi potrzebne, u nas tracisz moc

Napisano
  • Autor

> w alu wsadzasz kolego

zrozumiawszy zanabędę w poniedziałek druciany wyciorek i wetknę go w aluminiową dziurkę ok.gif

dzięki kolego....

Napisano

> zrozumiawszy zanabędę w poniedziałek druciany wyciorek i wetknę go w aluminiową dziurkę

> dzięki kolego....

a tak pesymistycznie to z tego tez wali olejem i ekologia po zbuju;p

Napisano
  • Autor

> a tak pesymistycznie to z tego tez wali olejem i ekologia po zbuju;p

nie chodzi mi o ekologię shhh.gif - wystarczy, że plastiki, papier i szkło segreguję.... smile.gif

bardziej chciałbym nie popsuć niczego i mieć podłączone wszystko tak, aby wykorzystać to co silniczek mi chce ofiarować.. nooo rozumiesz, żeby nie było niespodzianek:) i żeby jakiś pseudo "tjuningowiec" nie wymądrzał się jak maskę otworzę smile.gif

Napisano

zrób dobrze dolot i bedzie ok

Napisano
  • Autor

> zrób dobrze dolot i bedzie ok

mam taki

285561695-DSC_5291.jpg

post-25211-14352514854587_thumb.jpg

Napisano

> mam taki

nie masz, nie widze izolacji strozka z nierdzewki i nie widzedobrej rury spiro z nadmuchem i lapacza w zderzaku

Napisano
  • Autor

> nie masz, nie widze izolacji strozka z nierdzewki i nie widzedobrej rury spiro z nadmuchem i

> lapacza w zderzaku

1. masz gdzieś zdjęcia jak to powinno mniej więcej wyglądać??? wklej z łaski swojej

2. co oznacza dobra spiro-rura z nadmuchem???

3. łapacz w zderzaku??? potrzebny tak bardzo, bo nie chciałbym rezać zdesia... a moze idzie to inaczej rozwiązać??

Napisano

> 1. masz gdzieś zdjęcia jak to powinno mniej więcej wyglądać??? wklej z łaski swojej

> 2. co oznacza dobra spiro-rura z nadmuchem???

> 3. łapacz w zderzaku??? potrzebny tak bardzo, bo nie chciałbym rezać zdesia... a moze idzie to

> inaczej rozwiązać??

skoro tak to porponuje kupic rure alu, dwie zlaczki i dac stozek sporo nizej zeby łapał sobie sam zimne, poszukaj w moich projektach jak łapało tlen ze zderzaka

Napisano

> skoro tak to porponuje kupic rure alu, dwie zlaczki i dac stozek sporo nizej zeby łapał sobie sam

> zimne, poszukaj w moich projektach jak łapało tlen ze zderzaka

Że tak się wepnę w temat, jeśli jest stożek ciepły podczas jazdy to może to spowodować mulenie na dolnym zakresie obrotów ? może to wpływać na chodzenie silnika ? Dzięki smile.gif

Napisano

> Że tak się wepnę w temat, jeśli jest stożek ciepły podczas jazdy to może to spowodować mulenie na

> dolnym zakresie obrotów ? może to wpływać na chodzenie silnika ? Dzięki

na chłodzenie nie, ale jak zła długosć dolotu to moze obcinac dół

Napisano

> na chłodzenie nie, ale jak zła długosć dolotu to moze obcinac dół

Około 30cm rura i stożek, dorobie takie spiro jak wyżej pisałeś i zobacze efekty smile.gif

Napisano

> Około 30cm rura i stożek, dorobie takie spiro jak wyżej pisałeś i zobacze efekty

mogles nie trafic z dlugoscia, srednica itp itd

Napisano

> mogles nie trafic z dlugoscia, srednica itp itd

Czyli jest prawdopodobieństwo , że od dolotu mi dół przymula , do 3-3.5 tys potem jedzie jak opętany wink.gif

Napisano

> Czyli jest prawdopodobieństwo , że od dolotu mi dół przymula , do 3-3.5 tys potem jedzie jak

> opętany

tak daj fotke

Napisano

> tak daj fotke

Na chwile obecną nie mam żadnej wink.gif Ale postaram się zrobić , wrzuce spiro i odseparują stożek blachą z nierdzewki może będzie poprawa wink.gif

Napisano

jak na moje oko to tą "konewkę" masz źle wpiętą w przepustnice

Napisano

konewka jest bez sensu podłączona do króćca ogrzewania przepustnicy facepalm%5B1%5D.gif konewkę podłącz tylko do króćca w deklu

Napisano

Mowilem ci, ze przepustnica jest z 1.2 75km wink.gif

Te 2 krocce zaslepione jednym wezykiem sa w MPI nie uzywane - do jednego z nich mozesz podlaczyc konewke, a drugi zaslepic. Ewentualnie nie podlaczaj jej wogole. Ogrzewanie przepustnicy (te grubsze kocowki z przodu i z tylu) nie jest konieczne.

A ten zaslepiony waz i zaworek z podlaczona wtyczka wisi po to, zeby check sie nie swiecil, bo po zmianie kolektora nie ma gdzie tego podpiac 270751858-jezyk.gif

Tzn zaslepiony nie musi byc, ale smierdzialo mi wtedy waha pod maska 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> konewka jest bez sensu podłączona do króćca ogrzewania przepustnicy konewkę podłącz tylko do

> króćca w deklu

daruj sobie kolego emotiony w stylu facepalm%5B1%5D.gifzolta.gif po to założyłem temat abyście pomogili nono.gif

wstępnie napisałem że nie mam z tym doświadczenia więc liczyłem na fachową pomoc... kolega Czuczu konkretnie przynajmniej napisał co i jak i podał przykłady co należy poprawić

kolejny mądry na forum

Napisano
  • Autor

> Mowilem ci, ze przepustnica jest z 1.2 75km

pamiętam smile.gif

> Te 2 krocce zaslepione jednym wezykiem sa w MPI nie uzywane - do jednego z nich mozesz podlaczyc konewke , a drugi zaslepic.

do którego??? ma to znaczenie??

> Ewentualnie nie podlaczaj jej wogole.

wolałbym jakąś estetykę pod maską smile.gif

> Ogrzewanie przepustnicy (te grubsze kocowki z przodu i z tylu) nie jest konieczne. ok.gif

> A ten zaslepiony waz i zaworek z podlaczona wtyczka wisi po to, zeby check sie nie swiecil, bo po

> zmianie kolektora nie ma gdzie tego podpiac

> Tzn zaslepiony nie musi byc, ale smierdzialo mi wtedy waha pod maska

ok.gif

Napisano

Trzeba się liczyć też z tym, że z tej odmy - konewki będzie na postoju zaciągało smród do nagrzewnicy i jak będziesz miał włączony zewnętrzny obieg powietrza to będzie śmierdziało w aucie.

Napisano

Kolego bo ten przewód od konewki jest źle podpięty ale j specjalnie mówie że jest ok. Jest to jakies odpowietrzenie, a w razie w nie zasyfi ci niczego bo nie wejdzie to w kanał

Napisano

jak będziesz miał włączony zewnętrzny obieg powietrza to będzie śmierdziało w

> aucie.

zlosnik.gif to jest fajny zapach spalonego oleju zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ogólnie - reasumując - trzeba wrócić do grubego przewodu biegnącego za altkiem pod auto, tak???

i zostawić przepustnicę tak jak jest czyli, króćce otwarte i nie zaślepione??? a co z smarowaniem ośki?? bo przeca to jest konieczne???

dodaję zdjęcie podglądowe zapożyczone z netu w celu doinformowania mnie gdzie mam tak dla próby (jak zaśmierdzi zrobię OUT) konewkę podłączyć....

póki co u mnie nr 2 i 3 są połączone wężykiem, nieświadomie konewkę podpiąłem pod 1, kruciec 4 jest otwarty

dostaję już mlot.gif w temacie

285563179-przepustnica.jpg

post-25211-14352514859405_thumb.jpg

Napisano

a co z smarowaniem

> ośki?? bo przeca to jest konieczne???

A kto Ci tak powiedział? Miał ten ktoś w ogóle jakąś styczność z autami?

Bo bredzi.

Napisano
  • Autor

> a co z smarowaniem

> A kto Ci tak powiedział? Miał ten ktoś w ogóle jakąś styczność z autami?

> Bo bredzi.

może

zdjęcie do ost. postu wrzuciłem może podpowiesz???

Napisano

> może

> zdjęcie do ost. postu wrzuciłem może podpowiesz???

do 2 dajesz konewke, a do 3 mozesz podlaczyc przewod od pochlaniacza par paliwa. uporzadkujesz troche tam

Napisano

> do którego??? ma to znaczenie??

obojetne, byle byly do czegos podpiete / zaslepione, bo inaczej bedzie lewe powietrze lapal wink.gif

Napisano
  • Autor

> obojetne, byle byly do czegos podpiete / zaslepione, bo inaczej bedzie lewe powietrze lapal

ok.gif dam radę nic nie zepsuć...

ale jak ino mi zapachnie olejem w środku pewno wrócę do stanu jak przejąłem autko od Ciebie smile.gif

generalnie trochę się więcej dowiedziałem

Napisano

powiem tak: 2i3 razem zaslepione. przewod z z pusc pod auto i tyle

Napisano
  • Autor

> powiem tak: 2i3 razem zaslepione. przewod z z pusc pod auto i tyle

grinser006.gif

i tak się pewno skończy.... pomyślę jeszcze nad tym dolotem jak pisałeś smile.gif dzięki za pomoc i info Czuczu

Napisano

> wkłada, nie masz podgrzewania przepustnicy, tamten wezyk ok czarny, niebieski tez, silnik par

> paliwa dobrze ze jest tak podpiety, instalacja wzorcowa do osiagów

czyli lepiej jak przy 1,2 MPI odłączyć ogrzewanie przepustnicy i płyn skierować prosto do zbiorniczka ????

Napisano

Co do dolotu, to ja mialem taka rure kominowa puszczona do lewego wlotu i w nia wlozony stozek przez jakis czas.

Do zderzaka rura trytrytkami byla przyczepiona. Potem to wyrzucilem, bo w zime snieg sie tam zbieral 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czyli lepiej jak przy 1,2 MPI odłączyć ogrzewanie przepustnicy i płyn skierować prosto do

> zbiorniczka ????

to nic nie daje poza mega mrozami

Napisano

> to nic nie daje poza mega mrozami

to pewnie nawet lepiej przy MPI minąć ogrzewanko przepustnicy? Bo podobno czym zimniejsze powietrze dochodzi tym lepiej hmm.gif

• 1 rok później...
Napisano

Witam!

Odgrzewam kotleta...

Gdzie podłączamy filtr węglowy?

1 i 4 - podgrzewanie przpustnicy to wiem

2 i 3 - mam zaślepione i tu mam dylemat gdzie co idzie ^^

285563179-przepustnica.jpg

Zdjęcie pożyczone od AZI ST mam nadzieje że nie bedzie miał za złe 20.GIF

Bo to dla potomnych :D

Napisano

A ta uszczelkę pod podstawkę przepustnicy to w końcu idzie kupić czy trzeba wycinać samemu?

Napisano

> A ta uszczelkę pod podstawkę przepustnicy to w końcu idzie kupić czy trzeba wycinać samemu?

Też szukałem i szukałem i nic....

Jeden gościu sprzedaje te uszczelki za 10zł o tu:

PUNTO-MK1

Napisano

ja kupowałem swego czasu ręcznie robione bodajże od kolegi rzel i było ok.

Napisano

> Witam!

> Odgrzewam kotleta...

> Gdzie podłączamy filtr węglowy?

> 1 i 4 - podgrzewanie przpustnicy to wiem

> 2 i 3 - mam zaślepione i tu mam dylemat gdzie co idzie ^^

> Zdjęcie pożyczone od AZI ST mam nadzieje że nie bedzie miał za złe

> Bo to dla potomnych :D

A odpowie ktoś na moje pytanie :D ?

Do czego nr 2 i 3

Napisano

> A odpowie ktoś na moje pytanie :D ?

> Do czego nr 2 i 3

Górny pochłaniacz, dolny wężyk do odmy.

Napisano

> Górny pochłaniacz, dolny wężyk do odmy.

ok.gif dzięki