Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ibiza IIfl 1.8T vs 1.9tdi

Featured Replies

Napisano

witam..

ktory motor moze wyjsc taniej w utrzymaniu..

1.8T +gaz czy 1.9 tdi 110km..

do pracy mam 15km w jedna strone. diesel chyba nawet zima nie zdazy mi sie zagrzac na takim odcinku icon_rolleyes.gif przebiegi roczne 15-20kkm

do pracy mam strasznie powybijana droge.. czy sa jakies duze roznice w zawieszeniu cupry i sporta..

cena zakupu z tymi silnikami wychodzi podobnie.. ale do 1.8T trzeba doliczyc montaz gazu.. ktory silnik jest tanszy w eksploatacji i jak ze spalaniem w tych silnikach..

i czy ibiza ma jakies typower bolaczki o pekajacych klamkach i wycierajacych sie plastikach w drzwiach juz wiem alien.gif

pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

Zawias cupry i sporta jest identyczny. Co do nagrzewania to tdi osiaga 90st po ok 5-7km jak sa mrozy i lekko sie operuje pedalem gazu (oczywiscie przy sprawnym termostacie) ale cieplo wieje po jakis 1.5-2 km.

Napisano
  • Autor

liczylem sobie na spokojnie i 1.8T mi sie nie oplaca bo instalacja za dlugo by sie zwracala..

a wiec ile pali 1.9tdi seria i po chipsie grinser006.gif

to prawda ze samym wirusem moze byc ok.140koni grinser006.gif

pozdrawiam

Napisano

> Zawias cupry i sporta jest identyczny. Co do nagrzewania to tdi osiaga 90st po ok 5-7km jak sa

> mrozy i lekko sie operuje pedalem gazu (oczywiscie przy sprawnym termostacie) ale cieplo wieje

> po jakis 1.5-2 km.

Mi afn pokazuje 50 stopni temp. oleju po 7km, cieplo zaczyna leciec niewiele wczesniej. Mowie o temp. powietrza kolo zera.

Napisano

Ale z drugiej strony 1.8T będzie maiał mniejszy przebieg i będzie mniej zajeżdzony niz TDI wink.gif

Napisano

> a wiec ile pali 1.9tdi seria i po chipsie

u mnie 110KM + power box Vtech i pali mnie przy jeździe po GOP-ie przy w miarę agresywnej jeździe ok 6l. mierzone z dystrybutora

Napisano

> Mi afn pokazuje 50 stopni temp. oleju po 7km, cieplo zaczyna leciec niewiele wczesniej. Mowie o

> temp. powietrza kolo zera.

Mialem tez afn'a i szybciej mi sie nagrzewal. W ASV mam taki dodatkowy podgrzewacz plynu - 3 swiece i cieple powietrze leci szybciej. Co do nagrzewania oleju to wiadomo ze trwa to dluzej niz wody.

Napisano

> Mialem tez afn'a i szybciej mi sie nagrzewal. W ASV mam taki dodatkowy podgrzewacz plynu - 3 swiece

> i cieple powietrze leci szybciej. Co do nagrzewania oleju to wiadomo ze trwa to dluzej niz

> wody.

w afn tez jest ten podgrzewacz plynu , przynajmniej w pasku jest waytogo.gif

Napisano

Ale o jakim utrzymaniu mówisz??? Tylko o paliwie czy ogólnie a aucie. Paliwo w 1,8t to jest minimum 9l któe musisz liczyć. Nagrzewa się szybciutko.

Ja ze swojej cupry byłem i jestem nadal mega zadowolony. Jedyny minus to właśnie spalanie. Moja po małych modach na 200km musiała dostać 10l co najmniej.

Dieselek z drugiej strony będzie na pewno mniej palił. Po wirusie jeszcze mniej. Jak trafisz na w miarę dobry motor to po wirusie mozliwe jest 140km. Aha i bolączka tego auta. Cooler czy to w 1,8t czy w 1,9tdi to jakies nieporozumienie. Moja cupra po samym coolerze miała ponad 170KM.

Zawieszenie w cuprze jest z deczka inne niż w sporcie wink.gif

Napisano
  • Autor

utrzymanie czyli nie samo spalnie ale i czesci.. czyli taki ogolny koszt eksploatacji auta co sie bardziej oplaca 1.8 czy 1.9..

Napisano

> 6 Ale nie w mieście. W mieście z 7 trzeba liczyć.

6 u mnie na prowincji. Po mieście rzadko jeżdże, całkiem możliwe, że w mieście by 7 spaliła, stojąc dużo w korkach.

Napisano

> utrzymanie czyli nie samo spalnie ale i czesci.. czyli taki ogolny koszt eksploatacji auta co sie

> bardziej oplaca 1.8 czy 1.9..

miałem passata b5 fl 1,8tb a teraz mam a4 99r 1.9 tdi 110km

passat spalał 10l LPG + 1l pb, a4 spala 5-6l on

rozrząd do passata kosztował 750zł z wymiana (łącznie z pompą wydy i tłumikiem drgań) do audi 450zł (bez napinacza paska klinowego)

w 1.8t jeszcze jest kosztowna wymiana napinacza łańcuszka rozrządu na to trzeba uwazać.

Ogólnie byłem zadowolony z passata i z audi tez jestem zadowolony, z tym ze 1.8t to jechało konkretnie, a a4 to jest do spokojnej jazdy choć też żwawo przyspiesza ale to nei to samo co 1.8t grinser006.gif

Napisano

> utrzymanie czyli nie samo spalnie ale i czesci.. czyli taki ogolny koszt eksploatacji auta co sie

> bardziej oplaca 1.8 czy 1.9..

W tej budzie to zdecydowanie 1,9tdi. Po wirusie w miarę można jeździć, ale nie oczekuj mega przeciążeń. Koszty około ekploatacyjne są na niskim poziomie. Auto proste jak budowa cepa.

Jak ma być fun to 1,8T.

Aha i w dieselku w miescie to na lajcie przyjmij sobie 7l gnoju.

Napisano

Jak nie 6l w cieższym leonie po czipie 110@139/309nm mam srednie spalanie na kompie 4,7 realne z wyliczen to 5 a robie miasto70/30 Jak sie zachce to i nizej zejde hehe.gif

Napisano

> Jak nie 6l w cieższym leonie po czipie 110@139/309nm mam srednie spalanie na kompie 4,7 realne z

> wyliczen to 5 a robie miasto70/30 Jak sie zachce to i nizej zejde

>

Chyba pchasz to auto. Zreszta o jakim mieście mówisz. We Wrocławiu zapomnij że zejdziesz poniżej 7. Mam Passatra 1.9TDI 130 i mi wychodzi średnie spalanie 8. Więc albo jeżdzisz jak kapelusz (1500obr i bieg wyzej) albo twoje miasto to wiocha.

Napisano

No dużych korkow niema ale tez troche sie czlowiek wystoi a zmiana przy 2k ale czasem przedmuchuje.

Napisano

> No dużych korkow niema ale tez troche sie czlowiek wystoi a zmiana przy 2k ale czasem przedmuchuje.

Poza tym te spalanmie co pokzałeś na filmiku to z 75Km jest. Pokaż z kilku tankowań. Bo wiesz ja też jak jechałem nad morze to mi spalanie w okolicach 5,5 l wyszło i też mógł bym sie chwalic że passat taki super bo pali 5.5 litra.

Napisano

tak wiem 4,7 (czyt. 5) mam z 3kkm

Te 6,2 to z tego co dopiero rozgrzalem auto. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

u mnie jazda to jest glownie teren nie za budowany zlosnik.gif a miasto male wiec tak mysle ze ok 6 by mi palil..

kusi mnie 1.8t ale za ta kase plus wsadzenie gazu moze wyrwal bym ibize III 1.9tdi w sporcie grinser006.gif

Napisano

tak mi się jeszcze przypomniało co do wad 1,9tdi w ibizie :

- skrzynia biegów zdecydowanei za krótka, brakuje nadbiegu żeby na trasie się przyjemniej jeździło bo 120-140 km/h osiąga się bardzo szybko ale w aucie robi się nieprzyjemnie głośno a obroty silnika sa już wysokie

Napisano

> passat spalał 10l LPG + 1l pb,

Jak się spisywało T + LPG, nie miałeś żadnych problemów?

Dużo km zrobiłeś na gazie?

Napisano

> Jak się spisywało T + LPG, nie miałeś żadnych problemów?

> Dużo km zrobiłeś na gazie?

coś koło 15 kkm zrobiłem na gazie, sprawowało sie bdb oprócz jednaj srawy gdyż komputer od gazu zgubił mase i robiło zwarcie aż spaliły sie jakieś zworki w kompie głównym, ale ponoć to był sporadyczny przypadek który kosztował mnie 600zł frown.gif, ja byłem bardzo zadowolony z tym że na kazde 3 baki gazu czyli na 100km trzeba było te 10l pb wlać, w zimie przy ok -15C trzeba było przejechac te 3-4km na pb, instalacja była ustawiona na przełączanie przy ok 30C

Napisano

> kazde 3 baki gazu czyli na 100km trzeba było te 10l pb wlać, w zimie przy ok -15C trzeba było

> przejechac te 3-4km na pb, instalacja była ustawiona na przełączanie przy ok 30C

Trochę sporo u mnie wystarczy ~1km nawet przy -15C, ale wyjeżdżam zawsze z garażu nieogrzewanego. U mnie jest ustawione na +40C

Napisano

Kup ten który znajdziesz w dobrym stanie

Napisano

> Jak się spisywało T + LPG, nie miałeś żadnych problemów?

> Dużo km zrobiłeś na gazie?

W tym silniku w połączeniu z gazem jest jedna bolączka. Głowica nie jest niezniszczalna a naprawa 20zaworów z prowadnicami nie jest tanie.

Jak już to kupowac golasa i do gazu. Myślę że wystarczy na trochę kilometrów.

Napisano

> Trochę sporo u mnie wystarczy ~1km nawet przy -15C, ale wyjeżdżam zawsze z garażu nieogrzewanego. U

> mnie jest ustawione na +40C

nie wiem nei znam sie, ale ja w takie coś nei wierze cool.gif, też wyjeźdżałem z garażu nieogrzewanego (tem. zazwyczaj te 5C cieplej jak na zewnątrz, przynajmniej u mnie tak było) i jak było te -15C to te 3 km trzebabyło zrobić, z tym że odpalałem wyjeźdźałem zamykałem brame i w droge- żadnego grzania na postoju czy jakoś tak

Napisano

> Mialem tez afn'a i szybciej mi sie nagrzewal. W ASV mam taki dodatkowy podgrzewacz plynu - 3 swiece

> i cieple powietrze leci szybciej. Co do nagrzewania oleju to wiadomo ze trwa to dluzej niz

> wody.

Az sprawdzilem dzis dokladnie (temp -1/0) i olej mial 50 stopni po 4km.

Nie wiem, co mi sie tak te 7km ubzduralo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nie wiem nei znam sie, ale ja w takie coś nei wierze , też wyjeźdżałem z garażu nieogrzewanego

> (tem. zazwyczaj te 5C cieplej jak na zewnątrz, przynajmniej u mnie tak było) i jak było te

> -15C to te 3 km trzebabyło zrobić, z tym że odpalałem wyjeźdźałem zamykałem brame i w droge-

> żadnego grzania na postoju czy jakoś tak

Ja też zapalam, wyjeżdżam, zamykam bramę pilotem i na najbliższych światłach 1,1 km od bramy jadę na gazie.

Myślę, że dokładność czujników temperatury zwłaszcza tych gazowych zostawia wiele do życzenia albo masz ustawioną długą zwłokę czasową i dlatego tak późno przełącza na gaz?

Napisano

Ja bym brał 1.8t, ASV`ki mają strasznie ujową pracę, do tego ja mam jednomasa to już w ogóle rzygać się chce grinser006.gif spalanie po mieście 7.5l powtarzalne ale nie jeżdżę jakoś wyjątkowo oszczędnie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

w sumie 1.8 i 1.9 wychodza takie same koszty utrzymania auta grinser006.gif

Napisano
  • Autor

a jakies duze roznice sa miedzy ibiza i golfem IV..

minisem golfa jest to ze jest bardziej oklepany od ibizy,ale mozna trafic 1.8w 5 klamkach i czasami juz z gazem

Napisano

> a jakies duze roznice sa miedzy ibiza i golfem IV..

> minisem golfa jest to ze jest bardziej oklepany od ibizy,ale mozna trafic 1.8w 5 klamkach i czasami

> juz z gazem

Zasadniczo to dwa zupełnie inne auta. Choć bardzo podobne. Bliżej ibizie do polo niż do golfa.

Napisano

> coś koło 15 kkm zrobiłem na gazie, sprawowało sie bdb

Czyli da się w miarę bezproblemowo pojeździć zagazowanym T ok.gif

Czytałem gdzieś o mniej udanych próbach zagazowania tego silnika, dlatego pytam wink.gif

Pozdr.

Napisano

> W tym silniku w połączeniu z gazem jest jedna bolączka. Głowica nie jest niezniszczalna a naprawa

> 20zaworów z prowadnicami nie jest tanie.

> Jak już to kupowac golasa i do gazu. Myślę że wystarczy na trochę kilometrów.

Ale golas już tak nie będzie jechał wink.gif

W ibizie niestety nie ma w miarę mocnego golasa w benzynie, tylko T.

Napisano

> Ja bym brał 1.8t, ASV`ki mają strasznie ujową pracę, do tego ja mam jednomasa to już w ogóle rzygać

> się chce spalanie po mieście 7.5l powtarzalne ale nie jeżdżę jakoś wyjątkowo oszczędnie

To chyba masz cos nie tak z silnikiem, sprawdzales szklanki grinser006.gif

moj chodzi cicho i gladko - jak na tdi oczywiscie zlosnik.gif

Ponad rok temu zalozyjem jednomasa + G60 i szczerze mowiac nikt nie zauwazy ze nie ma dwumasa, sprzeglo chodzi normalnie, lekko, dobrze klei, nie ma drgan nawet przy bardzo malych obrotach. Jedynie moj jednomas byl w idealnym stanie i nie potrzebowal nawet zabielania itp.

pozdro

Napisano

> To chyba masz cos nie tak z silnikiem, sprawdzales szklanki

> moj chodzi cicho i gladko - jak na tdi oczywiscie

> Ponad rok temu zalozyjem jednomasa + G60 i szczerze mowiac nikt nie zauwazy ze nie ma dwumasa,

> sprzeglo chodzi normalnie, lekko, dobrze klei, nie ma drgan nawet przy bardzo malych obrotach.

> Jedynie moj jednomas byl w idealnym stanie i nie potrzebowal nawet zabielania itp.

> pozdro

Nie sprawdzałem, hydropopychacze wymieniane z 30kkm temu, mogły się pojsrać? grinser006.gif jednomas telepie strasznie, jakby to były wtryski to chyba by komp coś wysrał jakiś błąd hmm.gif u kumpla w ASV przy seryjnym dwumasie też tak telepie tylko słabiej oslabiony.gif nie wiem, teraz to i tak już nie ważne bo zamieniam z kumplem fury grinser006.gif

Napisano

> Czyli da się w miarę bezproblemowo pojeździć zagazowanym T

> Czytałem gdzieś mniej udanych próbach zagazowania tego silnika, dlatego pytam

> Pozdr.

oczywiscie. Sam mam 1.8T AGU z KME Nevo i smigam i smigam smile.gif

Napisano

> Nie sprawdzałem, hydropopychacze wymieniane z 30kkm temu, mogły się pojsrać? jednomas telepie

> strasznie, jakby to były wtryski to chyba by komp coś wysrał jakiś błąd u kumpla w ASV przy

> seryjnym dwumasie też tak telepie tylko słabiej nie wiem, teraz to i tak już nie ważne bo

> zamieniam z kumplem fury

Telepanie moze wynikac z wyrobionych poduszek lub z tego, ze jednoimas byl zardzewialy i nie zostal zabielony. Ja tez przed tym zabiegiem troche sobie poczytalem roznich opini i roznicy w pracy silnika i skrzyni nie widze.

pozdro

Napisano

> oczywiscie. Sam mam 1.8T AGU z KME Nevo i smigam i smigam

Jakie średnie spalanie, podobne jak u kolegi damian665 w passacie?

Napisano

> Ale golas już tak nie będzie jechał

> W ibizie niestety nie ma w miarę mocnego golasa w benzynie, tylko T.

Ale mi chodziło o golasa w sensie 1,8t bez gazu i samemu zagazować. Na serii to tez jakoś mega nie jedzie. Po lekkich modach jest już nieco lepiej.

Napisano

> Nie sprawdzałem, hydropopychacze wymieniane z 30kkm temu, mogły się pojsrać? jednomas telepie

> strasznie, jakby to były wtryski to chyba by komp coś wysrał jakiś błąd u kumpla w ASV przy

> seryjnym dwumasie też tak telepie tylko słabiej nie wiem, teraz to i tak już nie ważne bo

> zamieniam z kumplem fury

Jeszcze się z tym nie spotkałem żeby telepał jednomas. Coś w tym aucie jest grubo nie tak. Wygląda na to że któryś z wtrysków daje o sobie znać.

Napisano

> Ale mi chodziło o golasa w sensie 1,8t bez gazu i samemu zagazować. Na serii to tez jakoś mega nie

> jedzie. Po lekkich modach jest już nieco lepiej.

może i jakos super nie idzie, ale ja moim na gazie objeżdżałem a4 b6 1,9 130KM bez jakichś tam problemów (i to nie jedna tylko kilka, zeby nie było ze wadliwa była), nie wiem mozę mój miał jakieś banusy (choć z logów specjalisci z forum vw mówili że tylko zdrowe AWT), aha dodam ze mój na liczniku mial 200 000km a wszystko wskazywało już conajmniej drugie tyle grinser006.gif

mi w tym samochodzie podobało sie jeszcze to że on już ciągnął (moze nie jakoś mega, ale do normalnej jazdy nei trzeba było redukowac) już od 1200-1300 obr/min

ale i tak bym kupił ten który znalazłbym w lepszym stanie

Napisano

>> ale i tak bym kupił ten który znalazłbym w lepszym stanie

Zgadza sie-moja rada dla wszystkich - wiem po sobie kupowac to co sie trai w bdb stanie. Jak sie kupuje uzywke nie najmlodsza to nie ma co sie nastawiac na 1 silnik i 1 model 1 producenta. Ja chcialem mazde, szukalem audi a3 a kupilem ibize hehe.gif no bo w super stanie sie trafila....i nie zaluje wcale wink.gif zajebiste auto smile.gif

Napisano

> Ale mi chodziło o golasa w sensie 1,8t bez gazu i samemu zagazować.

Sorry, źle zrozumiałem.

Zwracam honor 20.GIF

> Na serii to tez jakoś mega nie

> jedzie.

Ale zawsze lepiej niż klekot (seria oczywiście).

Napisano

Chyba jestem jednym z niewielu który miał 2 FL i 1.9 TDi i 1.8T

W planach mam zakup po raz 3 i wybór padnie raczej na cuprę zlosnik.gif

Spalanie w 1.9TDi lekko modzonym (150km) ok 7/8litrów

Spalanie w 1.8T seria ok 9/10litrów

Oczywiście na trasie tdikiem udało mi się w 5 osób spalić 5.4 a np cuprą 6.8 ale nie muszę mówić jaka to jazda była 270751858-jezyk.gif

Zawias identyczny, kultura pracy silnika chyba nie muszę pisać.

Taki wirus w asv na 140km troszkę przesadzony chyba, oczywiście realny jeśli zdrowy motor i turbo ale nie polecam.

Koszty utrzymania będą więc niemal identyczne (dwumas, turbo itd..) Tak więc jak to Apachos napisał bierz który trafi się w lepszym stanie i którym Ci się będzie lepiej jeździło waytogo.gif

Napisano

Wszystko oprócz paliwa kosztuje tyle samo. No chyba że ktoś zapragnie wymieniać w 1,8t kompletny rozrząd wink.gif

Koszty paliwa w 1,9tdi będą połową kosztów dla 1,8t. Nawet ubezpieczenie będzie w podobnym progu (też zależy od ubezpieczalni).

Co nie zmienia faktu że i tak wrócę do vagowskiej turbobenzyny zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.