Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Smierć turbo?

Featured Replies

Napisano

> Nie jestem znawcą tematu ale w wspomnianej Maździe naprawa tego kompresora kilka lat temu była

> prawie nie możliwa bo tylko 1 firma w PL się tym zajmowała ale nie dawała za bardzo GW a kupno

> nowej to było dobre kilka tyś zł.

Parę lat temu nikt nie naprawiał też automatycznych skrzyń, a jeszcze parę lat wcześniej nikt nie chciał dotykać diesli (pamiętam jak w 2001 kolega nie mógł w Krakowie znaleźć fachowca do naprawy Fiata Ritmo z dieslem). Jak kompresory będą popularniejsze, to i fachowcy się znajdą wink.gif

Napisano

> Udana to jest wersja z turbo. Tu sie zgodze.

> Poza tym co to znaczy byl podstawa? Dal blok bo przeciez reszta jest inna - wal, korby, tloki itp.

> Tak samo podstawa do silnika w Nissanie GTR jest znany od bardzo dawna 3.5 V6. Tyle, ze o

> niczym to nie swiadczy bo konstrukcje sa inne.

Ale konstrukcyjnie to będzie zawsze 1,8 20v. Na potrzeby turbo zastosowano tylko inne materiały. Różnice są w korbowodach i głowicach. Tak samo tłoki. Ale to czysta mechanika po to by obniżyć stopień sprężania pod T. Konstrukcja sama w sobie nie różniła się wcale. Większe różnice są w osprzęcie ale to raczej oczywiste. Dlatego mówię jedyną wadą 1,8 20v jest wysokie zużycie paliwa. Często było tak że silnik z T palił mniej.

Napisano

> Parę lat temu nikt nie naprawiał też automatycznych skrzyń, a jeszcze parę lat wcześniej nikt nie

> chciał dotykać diesli (pamiętam jak w 2001 kolega nie mógł w Krakowie znaleźć fachowca do

> naprawy Fiata Ritmo z dieslem). Jak kompresory będą popularniejsze, to i fachowcy się znajdą

Zgadza się. To samo było z przekładniami kierowniczymi ze wspomą. Jak się porobiło tyle aut ze wspomą to zaraz ludzie chwycili temat. To z jakim skutkiem to już trochę inna sprawa.

Napisano

> Ale konstrukcyjnie to będzie zawsze 1,8 20v. Na potrzeby turbo zastosowano tylko inne materiały.

> Różnice są w korbowodach i głowicach. Tak samo tłoki. Ale to czysta mechanika po to by obniżyć

> stopień sprężania pod T. Konstrukcja sama w sobie nie różniła się wcale. Większe różnice są w

> osprzęcie ale to raczej oczywiste. Dlatego mówię jedyną wadą 1,8 20v jest wysokie zużycie

> paliwa. Często było tak że silnik z T palił mniej.

Coś mi świta że jeszcze leciały tam zmienne fazy rozrządu, które w 1.8T były wywalone.

Napisano

> Coś mi świta że jeszcze leciały tam zmienne fazy rozrządu, które w 1.8T były wywalone.

W starszych 1.8T ich nie było ale od 2000-2001 roku już były (powróciły? zlosnik.gif).

Napisano

> Coś mi świta że jeszcze leciały tam zmienne fazy rozrządu, które w 1.8T były wywalone.

Mówisz o napinaczu na łańcuszku??? We wszystkich jest.

Napisano

> Turbosprezarka NIE JEST napedzana cisnieniem spalin! To nie wiaterek z wydechu napedza wirnik

> turbiny.

> Wprowadzasz w blad wujaszku!

OK, energią kinetyczną spalin - źle się wyraziłem :-)

Napisano

> OK, energią kinetyczną spalin - źle się wyraziłem :-)

Niech jest pędzona czymkolwiek - ważne, że jej napęd nic nie kosztuje, bo wykorzystuje energię która normalnie poszłaby w gwizdek. Natomiast KAŻDA sprężarka mechaniczna pobiera moc z silnika-tego zmienić się nie da. Można za to ciut zoptymalizować sposób jej użycia - jeśli nie jest potrzebna, to jest wyłączona, jeśli użyszkodnik potrzebuje pełnej mocy może ją sobie włączyć. Z turbosprężarką tak się nie da.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.