Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mały aku do Passata TDI - czy można?

Featured Replies

Napisano

Mam dwa pytania.

Zaczął paadać żonie aku w Passku TDI. Najpierw słabo kręcił a później skapitulował. Doładowałem go dobrym prostownikiem warsztatowym (nie żadnym badziewiem) i było dobrze pierwszy dzień. Następny dzień auto stało nieużywane i na trzeci dzień aku prawie zero ledwo drzwi otwiera.

Aku Centra Futura dwa lata i dwa miesiące. Dodam że już ją doładowywałem bo kiedyś też już słabo kręciła.

Pytanie 1: Co mogło spowodować padnięcie aku. Ładowanie auta OK (sprawdzane przy poprzednmim rozładowaniu) niema alarmu ani żadnych pobierających prąd badziewi.

Pytanie 2: Czy mogę na tydzień założyc aku z Seicento co by zona nie musiała Sejem smigac? Wytrzyma dwa tygodnie takie aku w Pasku?

Napisano

> Mam dwa pytania.

> Zaczął paadać żonie aku w Passku TDI. Najpierw słabo kręcił a później skapitulował. Doładowałem go

> dobrym prostownikiem warsztatowym (nie żadnym badziewiem) i było dobrze pierwszy dzień.

> Następny dzień auto stało nieużywane i na trzeci dzień aku prawie zero ledwo drzwi otwiera.

> Aku Centra Futura dwa lata i dwa miesiące. Dodam że już ją doładowywałem bo kiedyś też już słabo

> kręciła.

> Pytanie 1: Co mogło spowodować padnięcie aku. Ładowanie auta OK (sprawdzane przy poprzednmim

> rozładowaniu) niema alarmu ani żadnych pobierających prąd badziewi.

> Pytanie 2: Czy mogę na tydzień założyc aku z Seicento co by zona nie musiała Sejem smigac? Wytrzyma

> dwa tygodnie takie aku w Pasku?

powinnien byc 74 Ah z pradem 680a bo ten z Seja nawet nie zakreci

Napisano

najprawdopodobniej zwarcie cel, hehe kolejny szczesliwy posiadacz centry hehe.gif kup zapa i bedziesz zadowolony. co do aku z seja to moze byc za maly i nie bedzie mial sily zakrecic albo moze nawet dojsc do uszkodzenia aku lub instalacji el.

Napisano

z seja troche za mały, zwłaszcza do diesela. Zapytaj w punkcie gdzie sprzedają i serwisuja akumulatory, czesto mają tam jakieś "pożyczaki"

pamietam, że ja oddałem swój do sprawdzenia i porządnego naładowania to dostałem pożyczaka na dzień czy dwa

Napisano

> powinnien byc 74 Ah z pradem 680a bo ten z Seja nawet nie zakreci

próbowałeś? czy tylko tak hipotetycznie piszesz?

dopóki sa temeratury jakie są i nie ma mrozów, to aq z seicento da rade (chyba, że też już ma swoje lata i ledwie zipie)

1,5 roku jeździłem astrą 1,7 diesel z aq 44Ah (bo taki akurat stał w garażu i się kurzył a poprzedni 72Ah padł) i dopóki nie przyszedł większy mróz było wsio ok

Napisano

a jaki masz w Seju?

ja mam w Punto 50Ah, a fabrycznie wyszedl 32Ah

jak masz sensowny aku w Seju i w miare świeży to da radę waytogo.gif

zwróć tylko uwagę zanim wyjmiesz aku czy prawy czy lewy plus wink.gif

Napisano

> Pytanie 1: Co mogło spowodować padnięcie aku. Ładowanie auta OK (sprawdzane przy poprzednmim

Po prostu się popsuł - zdarza się.

> Pytanie 2: Czy mogę na tydzień założyc aku z Seicento co by zona nie musiała Sejem smigac? Wytrzyma

IMHO jak temperatury będą przyzwoite, a takie są zapowiadane na najbliższe dwa tygodnie, to da radę o ile ten akuś jest sprawny.

Napisano

> Mam dwa pytania.

> Zaczął paadać żonie aku w Passku TDI. Najpierw słabo kręcił a później skapitulował. Doładowałem go

> dobrym prostownikiem warsztatowym (nie żadnym badziewiem) i było dobrze pierwszy dzień.

> Następny dzień auto stało nieużywane i na trzeci dzień aku prawie zero ledwo drzwi otwiera.

> Aku Centra Futura dwa lata i dwa miesiące . Dodam że już ją doładowywałem bo kiedyś też już słabo

> kręciła.

Pogrubiłem prawdopodobny powód 270751858-jezyk.gif

uważam, że jeśli nie będzie większych mrozów, to tak, te dwa tygodnie powinien wytrzymać ok.gif

Napisano

Awaryjnie odpalałem przez kilka dni najmniejszą Futurą z Punto I silnik 2.4 JTD z alfy (nominalnie powinien mieć 90Ah i ogromny prąd rozruchowy). Tyle, że w lecie, czyli świece żarowe i spadek pojemności związany z niższymi temperaturami pomijalny.

Po kilku dniach futura wróciła na swoje miejsce i przez kolejne 1,5 roku działa bez zastrzeżeń.

Napisano

> rozładowaniu)

Prawidłowe, tzn ile ?

Napisano

Kurczę....

To ja to chyba z jakiejś lepszej gliny jestem, bo 40Ah w dizlu już czwartą zimę (chociaż teraz to bardziej "zimę") męczę i jakoś nie zauważyłem, żeby "nie kręcił".

Powiem więcej - dziś paliłem sprzęta po miesięcznym postoju z włączonym alarmem - zagadał od strzała (chociaż kręcił pomału i pojechał właśnie na pompowanie akumulatora).

No ale możesz twierdzić, że "nawet nie zakręci", w końcu to DERRRPAŚNIK - może odrzucić tak mało szlachetny przeszczep :-)

Napisano
  • Autor

> Prawidłowe, tzn ile ?

Nie wiem nie znam sie. Dobry elektryk sprawdzał który zna się na robocie.

Napisano
  • Autor

> a jaki masz w Seju?

> ja mam w Punto 50Ah, a fabrycznie wyszedl 32Ah

> jak masz sensowny aku w Seju i w miare świeży to da radę

> zwróć tylko uwagę zanim wyjmiesz aku czy prawy czy lewy plus

Chyba zrobie jeszcze lepszy patent. Aku z Seja do Omegi :D Z Omegi do Passata wink.gif Ten z Omegi powinien wytrzymać :D

Napisano

zmienic akum na nie Centre i problem zniknie...

Jestes po prostu kolejnym szczęściarzem który posiada wspaniała Centre - notabene 2 lata jak na Centre to i tak dobrze

Napisano
  • Autor

> zmienic akum na nie Centre i problem zniknie...

> Jestes po prostu kolejnym szczęściarzem który posiada wspaniała Centre - notabene 2 lata jak na

> Centre to i tak dobrze

Wcześniej miałem w dwóch autach Centry i byłem zadowolony. Widać wszystko się zmienia.

Napisano

> Wcześniej miałem w dwóch autach Centry i byłem zadowolony. Widać wszystko się zmienia.

a ja w 2 nowe Centry hehe.gif

zadna nawet 1,5 roku nie wytrzymała ok.gif

Napisano

pytanie jaki passat, jaki silnik, czy z webasto, czy nie.

Napisano

dużo złego ostatnio czytałem o Centrach Futura. Dlatego kupuję Varty, podobno pewniejsze.

Może nie wytrzymać... poza tym jesli to diesel to on naprawdę potrzebuje prąd rozruchowy, a nie bateryjkę z SC wink.gif

Napisano

rozsmieszyles mnie zlosnik.gif

jakis czas temu zona wyladowala aku w mazdzie 2,0D .poniewaz spieszylo mi sie do pracy,to awaryjnie uruchomilem skuter i podlaczylem jego 11Ah do 74Ah aku mazdy.zapalila bez problemow ok.gif oczywiscie aku skutera ma sie dobrze.

Napisano

> Nie wiem nie znam sie. Dobry elektryk sprawdzał który zna się na robocie.

W poprzedniej pracy miałem kilku zawodników którzy przyjechali po akumulator prosto od elektryka, po sprawdzeniu instalacji. Gdy sprawdzaliśmy napięcie po zamontowaniu nowego akumulatora okazywało się że mają poniżej 13,9V, ale "panie, ładowanie dobre - dopiero co sprawdzałem".

Ja bym samemu sprawdził...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.