Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wlasciwie kosztuje BMW ?

Featured Replies

Napisano

Kolega kupuje 10miesieczne BMW. Za 110.tys netto. Trojka niewiarygodnie wyposazona, od dealera (dealer jest wystawca faktury), bezwypadkowe i bezstluczkowe, przebieg minimalny.

Gwarancja jest jeszcze na rok i dwa miesiace.

Wlasciwie wszystko gra, auto przeswietlone najlepiej jak mozna ok.gif

Watpliwosci zaczely sie kiedy przegladalismy certyfikaty otrzymane od dealera.

Cena zakupu tego auta byla 225.tys netto icon_eek.gif

Jak to mozliwe ze auto stracilo ponad 50 prozent w 10 miesiecy?

Jest gdzies haczyk.

Ale gdzie hmm.gif

Napisano

> Kolega kupuje 10miesieczne BMW. Za 110.tys netto. Trojka niewiarygodnie wyposazona, od dealera

> (dealer jest wystawca faktury), bezwypadkowe i bezstluczkowe, przebieg minimalny.

> Gwarancja jest jeszcze na rok i dwa miesiace.

> Wlasciwie wszystko gra, auto przeswietlone najlepiej jak mozna

> Watpliwosci zaczely sie kiedy przegladalismy certyfikaty otrzymane od dealera.

> Cena zakupu tego auta byla 225.tys netto

> Jak to mozliwe ze auto stracilo ponad 50 prozent w 10 miesiecy?

> Jest gdzies haczyk.

> Ale gdzie

Auto jeździło jako demontracyjne w BMW Polska lub jako zastepcze u dealera.

Kumpel kupił nówkę "piatkę" wartą w cenniku circa 200kPLN za 160...

Napisano

Diler na pewno mniej zaplacil, albo mu pozniej zwrocili, albo auto juz sie dilerowi zwrocilo/zarobilo na siebie.

Napisano

Wydaje mi się że zetknąłeś się z czymś co popularnie nazywa się "zasada popytu i podaży" - produkt jest tyle warty ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Jakby byli chętni na ten samochód za 160 kPLN, to pewnie by za tyle poszedł.

Napisano
  • Autor

> Diler na pewno mniej zaplacil, albo mu pozniej zwrocili...

Raczej to drugie bo kolega pokazal kopie faktury na 225.tys netto.

Mimo wszystko szok icon_eek.gif

Napisano

> Raczej to drugie bo kolega pokazal kopie faktury na 225.tys netto.

> Mimo wszystko szok

Ale to nie znaczy, że tyle zapłacił.

Bardzo często jest tak, że diler dostaje f-rę na cenę katalogową, a potem do tego korektę, albo w inny sposób następuje obniżenie ceny pojazdu.

A co do zasady - tak, w takich pojazdach, zwłaszcza mocno niszowych jak 1-er taka utrata wartości na początku jest powiedzmy normalna.

Napisano

> Mimo wszystko szok

Dla mnie np. szokiem jest, że można dać 225k zł za bmw serii 3

i jeszcze większym, że są ludzie którzy po 5 latach odkupią je za 70k zł

Napisano
  • Autor

> Dla mnie np. szokiem jest, że można dać 225k zł za bmw serii 3...

Kto bogatemu zabroni wink.gif

Domyslamy sie ze to bylo auto dealerskie wiec lepiej pokazac klientowi trojke ze skorzanymi fotelami z masazem i innymi cudami niz golaska.

Mimo wszystko utrata ceny zastanawiajaca.

Napisano
  • Autor

> Ale to nie znaczy, że tyle zapłacił.

> Bardzo często jest tak, że diler dostaje f-rę na cenę katalogową, a potem do tego korektę, albo w

> inny sposób następuje obniżenie ceny pojazdu.

Tego nie wiedzielismy.

> A co do zasady - tak, w takich pojazdach, zwłaszcza mocno niszowych jak 1-er taka utrata wartości

> na początku jest powiedzmy normalna.

No tak ale to zwykla trojka.

Napisano

> Mimo wszystko utrata ceny zastanawiajaca.

czy ja wiem... a ile do jasnej cholery ma być warta głupia kabina do przemieszczania się 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Kto bogatemu zabroni

> Domyslamy sie ze to bylo auto dealerskie wiec lepiej pokazac klientowi trojke ze skorzanymi

> fotelami z masazem i innymi cudami niz golaska.

> Mimo wszystko utrata ceny zastanawiajaca.

Pewnie, że tak - ja osobiście jeszcze nie dorosłem do kupowania nowych samochodów, ale generalnie rozumiem ludzi którzy to robią. Chodziło mi bardziej o fakt wydania najpierw sterty siana za -powiedzmy sobie szczerze- niezbyt prestiżowy samochód a zarazem stopień ubóstwienia marki który sprawia, że po 5 latach są ludzie chętni do odkupienia egzemplarza w cenie zbliżonej do dużo młodszego samochodu innej marki zapewniającego ten sam komfort podróżowania.

Napisano

> dużo młodszego samochodu innej marki zapewniającego ten sam komfort podróżowania.

z tym komfortem to nie jest tak do końca - w BMW raczej chodzi o prowadzenie, ciężko o auto którym jedzie się tak przyjemnie jak BMW nawet w przypadku modeli ze słabymi silnikami. Po prostu jest jakies takie zwarte i dobrze dopasowane... tak jeździłęm Focusami, Focusami 2, miałem Golfa IV (który uchodził za auto o świetnych właściwościach jezdnych) i to nie to samo zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie, że tak - ja osobiście jeszcze nie dorosłem do kupowania nowych samochodów, ale generalnie

> rozumiem ludzi którzy to robią. Chodziło mi bardziej o fakt wydania najpierw sterty siana za

> -powiedzmy sobie szczerze- niezbyt prestiżowy samochód a zarazem stopień ubóstwienia marki

> który sprawia, że po 5 latach są ludzie chętni do odkupienia egzemplarza w cenie zbliżonej do

> dużo młodszego samochodu innej marki zapewniającego ten sam komfort podróżowania.

Nie miałeś nigdy BMW

ciężko jest znaleźć drugie takie auto które daje taki fan z jazdy.

Jeśli chodzi o komfort to bmw stoi wysoko ponad większością .......

Napisano

> Nie miałeś nigdy BMW

Nie byłem właścicielem, ale:

Miałem okazję prowadzić e30 2.0, e34 525tds, e36 316, e46 330d, e39 330d, e60 530d.

Jako pasażer - e36 328, e81 118d, e90 335i, x5 3.0d, x5 4.4, x6 3,0xd, e65 730d

[edit] dodałem kilka modeli które mi się przypomniały ...i uświadomiłem sobie, że równie dobrze mogli by ograniczyć jednostki napędowe do jednej pojemności zlosnik.gif

Jeżeli chodzi o starsze modele, to nie ma co rozważać - inne czasy, inna konkurencja. Co do nowszych to:

seria 1 (e81) -autentycznie, nie widzę w tym samochodzie nic, co wyróżniało by go ponad Punto (oczywiście przesadzam, ale to dla zobrazowania)

seria 3 (e90) - miałem przyjemność jechać w 335i - czerwono-krwistym cabrio - ok, przyznaję, że wrażenie zrobił. Ale oglądając inną wersję silnikową/nadwozia, nie znalazłem w niej nic co urzekło mnie w tej pierwszej (linia nadwozia, wyposażenie, wykończenie wnętrza) - powiedział bym, że była raczej 'bidna'

seria 5 (e60) -bardzo mi się spodobała, uważam, że lepszy niż Audi A6. Dużo za drogi w serwisie (jakiś czas temu kolega zostawił za jednym zamachem 20k zł)

seria 7 (e65) - nie mam porównania z konkurencją, więc nie mogę wyrobić sobie opinii. Nie moja liga biglaugh.gif

X5 - porównanie mam tylko z Range Roverem - bwm jest dużo bardziej sportowy. Te modele chyba nie są nawet takie drogie (serwis pewnie nadrabia)

X6 - ciężko się ustosunkować, to auto kupuje się dla faktu posiadania, a nie dla samego samochodu. Wiem, że się psują.

I jeszcze raz: nie podważam faktu świetnego prowadzenia, ale mimo, że lubię małe samochody (max 4.5m), uważam, że sensowne bawarki zaczynają się od serii 5. Dwie pierwsze -w moim mniemaniu- nie oferują nic co było by adekwatne do ceny jaką trzeba na nie przeznaczyć.

...a na swoje usprawiedliwienie dodam, że e46 330d touring jest moim zdaniem bodajże najfajniejszym małym kombi jakim miałem okazję jeździć zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Nie miałeś nigdy BMW

> ciężko jest znaleźć drugie takie auto które daje taki fan z jazdy.

> Jeśli chodzi o komfort to bmw stoi wysoko ponad większością .......

jakoś 330D x ( czy jak to tam idzie ) coupe dupy nie urywa ...

oprócz przyspieszenia nie prezentuje nic ... jak dla mnie

Napisano

> jakoś 330D x ( czy jak to tam idzie ) coupe dupy nie urywa ...

> oprócz przyspieszenia nie prezentuje nic ... jak dla mnie

Dlatego kupiłem Lexusa IS-F a nie BMW M3. Poza fajnymi osiągami chciałem mieć coś więcej.

Napisano

> Pewnie, że tak - ja osobiście jeszcze nie dorosłem do kupowania nowych samochodów, ale generalnie

> rozumiem ludzi którzy to robią. Chodziło mi bardziej o fakt wydania najpierw sterty siana za

> -powiedzmy sobie szczerze- niezbyt prestiżowy samochód a zarazem stopień ubóstwienia marki

> który sprawia, że po 5 latach są ludzie chętni do odkupienia egzemplarza w cenie zbliżonej do

Jakbym ja mial 70 tys na auto to bym 100x bardziej wolal 5-letnie BMW niz np. rocznego Passata z podobnymi osiagami czy wyposazeniem... BMW to jednak BMW claps.gif

Napisano

> No tak ale to zwykla trojka.

Doposazona po dach. Dodatki w markach premium kosztuja.

A co do haczyka - wlasnie wszedl nowy model grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Doposazona po dach. Dodatki w markach premium kosztuja.

Trafiles zlosnik.gif

4x4 z automatem

aktywne zawieszenie

skorzane fotele z masazerem

solarny dach

felgi 18 cali z runflatami

najwyzsze radio + navi

podgrzewana kierownica

itd a lista extras liczy 52 pozycje wink.gif

> A co do haczyka - wlasnie wszedl nowy model

To kolega wiedzial bo powiedzial sprzedawca u dealera.

Decyzja bedzie w poniedzialek ale widze ze chyba pozytywna bo kolega rozmawial juz z leasingiem biglaugh.gif

Napisano

> Mimo wszystko szok

Do faktury mogła być wystawiona korekta, której już kolega nie widział..

Napisano

> Kolega kupuje 10miesieczne BMW. Za 110.tys netto. Trojka niewiarygodnie wyposazona, od dealera

> (dealer jest wystawca faktury), bezwypadkowe i bezstluczkowe, przebieg minimalny.

> Gwarancja jest jeszcze na rok i dwa miesiace.

> Wlasciwie wszystko gra, auto przeswietlone najlepiej jak mozna

> Watpliwosci zaczely sie kiedy przegladalismy certyfikaty otrzymane od dealera.

> Cena zakupu tego auta byla 225.tys netto

> Jest gdzies haczyk.

> Ale gdzie

a to nie jest przypadkiem auto z programu sprzedaży aut używanych "po centrali BMW" (swego czasu kilka salonów w Polsce miało dostęp do takich aut m.in. Bawaria Motors)

Napisano

> Nie miałeś nigdy BMW

> ciężko jest znaleźć drugie takie auto które daje taki fan z jazdy.

Rozwin, bo IMVHO ja tam nic szczegolnego nie widzepalacz.gif. Ani 3 series, ani 1 series, ani zadna nowa BMW nie rozni sie od innych autlizak.gif

> Jeśli chodzi o komfort to bmw stoi wysoko ponad większością .......

gdziepanic.gif, komfort czego?confused.gif

Porownajmy jablka do jablek i pomarancze do pomaranczy - jak mowimy FWD vs RWDfly.gif [...]

Ja wiem, ze wszyscy lubimy to co mamy i uwazamy za "najlepsze" 001.gif ale ja przynajmniej otwarcie potrafie przyznac - trzeba bylo kupic Lexus, lizak.gif, szczegolnie jak pojezdzilem jednym przez 3 tygodnie, to mnie jeszcze bardziej utwierdzilo ... ze ani 3 series, ani 1 series tylko Lexus nastepnym razemskromny.gif

Napisano

> Jakbym ja mial 70 tys na auto to bym 100x bardziej wolal 5-letnie BMW niz np. rocznego Passata z

> podobnymi osiagami czy wyposazeniem... BMW to jednak BMW

Niezrozumiałeś sensu posta na który odpowiedziłeś hehe.gif. "BMW to jednak BMW " czyli co?? Znaczek na masce? Kup NOWE BMW to przekonasz innych do własnych wierzeń i wyższości tej marki nad innymi.

Napisano

wink.gif

za 50% lub prawie 50% wartości katalogowej widywałem już NOWIUTKIE nieużywane samochody, przed zbliżającym się liftingiem/stojące już rok czy dwa/przed zmianą modelu

przykład z wyższej półki cenowej: Tribeca B9, 50-56%

Napisano

> Decyzja bedzie w poniedzialek ale widze ze chyba pozytywna bo kolega rozmawial juz z leasingiem

Ja tam sie nie dziwie, ze pozytywna. Auto juz zaliczylo najwiekszy spadek wartosci wiec jesli koledze nie przeszkadza, ze nie ma najnowszej budy to w zasadzie same powody do zadowolenia.

Napisano

> No tak ale to zwykla trojka.

Sory, przeczytałem, że chodzi o 1-er.

ALE - i tak nie zmienia to faktu, że samochód traci sporo na wartości.

Pamiętaj, że %utratę wartości liczy się od ceny BAZOWEJ modelu.

Praktycznie wszelkie ekstras na wejściu tracą jakieś 90% wartości. Nieodwołalnie.

Minimalne wyjątki od tej reguły tylko ją potwierdzają.

Napisano
  • Autor

Przed godzina przywiezli beemke pod firme. Kolega szczesliwy - narazie wink.gif

Tak naszybko kilka spostrzezen:

To auto nie robi nazewnatrz duzego wrazenia, taka zwykla trojka na osiemnastkach. Duzo chromu i czarne tylne szyby. Kolor auta tez standard - czarny zlosnik.gif

Srodek to inna bajka ok.gif nie ma sie czego czepic. Ale jest lekko ciasno, imo mniej miejsca niz w moim accordzie.

Pojezdzic narazie nie mozna bo jeszcze nie zrobione papiery i casco.

Wiecie co? U mnie specjalnego szalu w accordzie tez nie ma ale nabytkiem kolegi jestem trocha rozczarowany. Tak jakos inaczej wyobrazalem sobie te trojke.

Pewnie jakbym pojezdzil to zmienilbym zdanie wink.gif

Dodam jeszcze ze i tak wszystko rekompensuje zapach skory w srodku zlosnik.gif

Napisano

> Mimo wszystko szok

To latwo sprawdzic.

Idziesz do innego dealera, mowisz, ze chcesz kupic dokladnie tak wyposazona 3 ale nowke. Konfigurujesz i zaczynasz sie targowac.

Wtedy bedzie znana mniej wiecej realna cena takiej nowej 3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.