Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanko ???

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z kolegów doświadczył czegoś takiego jak po odpaleniu silnika i włączeniu świateł zaczynają świecić a po chwili zaczynają świecić jaśniej to samo jest z podświetlaniem deski rozdzielczej o co może w tym chodzić ???

Napisano

jest coś takiego i u mnie, nie roztrząsałem tego. myślę że to altek dopasowuje napiecie do zapotrzebowania, dokładniej regulator napiecia, albo jest jakiś ogranicznik napięcia i sie dezaktywuje.

Napisano

Jakie napięcie ładowania:

- na obrotach jałowych bez obciążenia,

- na obrotach jałowych z pełnym obciążeniem,

- przy 2500rpm bez obciążenia,

- przy 2500rpm z pełnym obciążeniem?

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

A nie sprawdzałem będzie trzeba zmierzyć - a jakie powinny być prawidłowe wartości ? widzę że kolega BAS stawia na alternator mam rację ?

Napisano

> A nie sprawdzałem będzie trzeba zmierzyć - a jakie powinny być prawidłowe wartości ? widzę że

> kolega BAS stawia na alternator mam rację ?

ważne jeszcze, gdzie będziesz mierzył! altek powinien ładować normalnie 14,4 V

u mnie na codzień woltomierz podpięty jest na zapalniczce i tutaj zaniża o 0,3 V

Napisano

> A nie sprawdzałem będzie trzeba zmierzyć - a jakie powinny być prawidłowe wartości ?

Norma mówi 13,8-14,4V.

> widzę że

> kolega BAS stawia na alternator mam rację ?

Najprostsze do sprawdzenia.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ważne jeszcze, gdzie będziesz mierzył! altek powinien ładować normalnie 14,4 V

> u mnie na codzień woltomierz podpięty jest na zapalniczce i tutaj zaniża o 0,3 V

ja mam bezpośrednio na aku i nie widziałem więcej niż 14.28V, klasa woltomierza: - Dokładność pomiaru 0,5% + (+/- 1). (cokolwiek taki zapis oznacza zlosnik.gif)

Napisano

> ja mam bezpośrednio na aku i nie widziałem więcej niż 14.28V, klasa woltomierza: - Dokładność

> pomiaru 0,5% + (+/- 1). (cokolwiek taki zapis oznacza )

razem z krakow_kultem robiliśmy pomiar mojego bezpośrednio na aku i tam wyszło 14,4V. (nie pamiętam tolerancji jego wolotmierza). jednocześnie mój zamontowany na instalacji zapalniczki pokazywał 14,0-14,1V. raczej nie należy do tych najwyższej klasy wink.gif

Napisano

a jak długo po odpaleniu silnika sie to dzieje?, ja miałem w stilo coś takiego że zaraz po odpaleniu świeciły tak jak przed(czyli bez ładowania) i po chwili(3-5sek) przekaźnik puszczał napięcie z altka i światła łacznie z deską wyraźnie jaśniały. To chyba było jakieś zabezpieczenie żeby sie żarówki nie paliły tak szybko.

Napisano

> Tak jak kolega pisze przez kilka sekund świecą słabiej potem jaśnieją

Witam!

Na moje oko i doswiadczenie to przyciemnianie swiatel spowodowane jest zalaczaniem sie grzalek PTC. U mnie jest identyczna sytuacja. Puki autko zimne to w sroku wyraznie widac przyciemnianie sie deski rozdzielczej oraz swiatel mijania jak rowniez slychach jak pracuja przekazniki co chwile pstrykajac (a w ich rytm przyciemnia sie oswietlenie). Po rozgrzaniu to zjawisko mija.

Napisano

Też mam takie cykanie, może ja mam PTC? Bo ciepło u mnie zaczyna

lecieć po 2-3 km. Ale obstawiam, że to jest grzałka paliwa grinser006.gif

Jak sprawdzić czy ma się PTC?

Napisano

> Też mam takie cykanie, może ja mam PTC? Bo ciepło u mnie zaczyna

> lecieć po 2-3 km. Ale obstawiam, że to jest grzałka paliwa

> Jak sprawdzić czy ma się PTC?

Ściągasz osłonę boczną (tam gdzie wymieniasz filtr kabinowy) i znajdziesz wysoko 3 przekaźniki i okablowanie:

285664843-2052806197.jpg

post-120396-14352515193739_thumb.jpg

Napisano

> Ściągasz osłonę boczną (tam gdzie wymieniasz filtr kabinowy) i znajdziesz wysoko 3 przekaźniki i

> okablowanie:

A FES nie pokaże tego? Inaczej: jakbym wymusił na FESie włączenie

PTC nawet jak go nie ma, to nic się nie stanie? smile.gif

Napisano

u mnie nie miało to nic wspólnego z PTC, gdy pokrętło jest na zimno ustawione to PTC nie działa, w lecie powyżej chyba 12 stopni też nie a efekt rozjaśniania świateł był zawsze. Słyszałem cos o jakimś patencie Fiata na palące żarówki z opóźniaczem i dlatego wydaje mi się, że to właśnie to.

Napisano

> Jak sprawdzić czy ma się PTC?

odpalasz auto, właczas nadmuch, przekręcasz gałką od temepratury z zimnej na ciepło i tak w połowie ciepłego, moze nawet wczesniej powinienieś usłyszeć cyknięcie, silnik powinien tez dostać obiciążenie.

Włącza sie tez automatycznie jak masz grzanie ustawione i włączysz wentylator. Cykanie jest cykliczne. Ciepłe powietrze przy temperaturach około 1-3 stopnie leci po 2-3 minutach już po odpaleniu silnika stojącego na wolnych obrotach.

Napisano

> Ciepłe powietrze przy temperaturach około 1-3 stopnie leci po 2-3 minutach już po

> odpaleniu silnika stojącego na wolnych obrotach.

No to tak leci, ale jak jadę. Jak stoję, to jest zimno, letnie zaczyna

lecieć po ok. 5 minutach, po 10 jest wyraźnie cieplejsze, po 15 ciepłe.

A spytałem, bo jeszcze jak auto było nowe i zwracałem uwagę na

wszystkie odgłosy które wydaje, to po 2-3 minutach na postoju

coś cykało i deska rozdzielcza troszeczkę jaśniej się świeci i silnik

ma też inny 'klank'. Tak jakby coś go obciążało. Dobrze myślę, że

to jakiś podgrzewacz paliwa?

Napisano

> to jakiś podgrzewacz paliwa?

podgrzewacz jest przy filtrze paliwa, taki czarny element do którego dokręcasz filtr, cirka 2 cm grubości, i ma wtyczkę z boku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.