Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak interpretować wskazania obrotomierza?

Featured Replies

Napisano

Pytanie może wydać się głupie i naiwne, ale w moich poprzednich autach takiego zegara nie było. Teraz jest i warto byłoby wiedzieć, co i po co pokazuje. Gdyby ktoś zechciał krótko objaśnić...

Napisano
  • Autor

To znaczy, że jeździecie, nie patrząc na obrotomierz? Hmmmm... Zastanawiam się, po co je montują w autach. Trzepałem net w poszukiwaniu jakichś objasnień, ale znajduję same ogólniki.

Napisano

Odpowiedź może wydać się głupia i naiwna, ale obrotomierz pokazuje obroty silnika w danym momencie jego pracy po to byś wiedział jakie silnik ma obroty w danym momencie pracy..... grinser006.gif

> Pytanie może wydać się głupie i naiwne, ale w moich poprzednich autach takiego zegara nie było.

> Teraz jest i warto byłoby wiedzieć, co i po co pokazuje. Gdyby ktoś zechciał krótko

> objaśnić...

Napisano
  • Autor

> Odpowiedź może wydać się głupia i naiwna, ale obrotomierz pokazuje obroty silnika w danym momencie

> jego pracy po to byś wiedział jakie silnik ma obroty w danym momencie

Ja wiem, co pokazuje obrotomierz. Ja pytam, jak interpretować to, co on pokazuje. Ze słyszenia wiem też, że pomaga wskazać optymalny moment zmiany biegu na wyższy. Tylko nie wiem, ktory to moment...

Jak na weterana forum, to niezbyt błyskotliwa odpowiedź...

Napisano

ojej...

trzymaj obroty pomiędzy 2000 a 3000 i będzie git ok.gif

Napisano

> pytam, jak interpretować to, co on pokazuje.

Generalnie, jak wskazuje 2000 rpm to znaczy, że silnik wykonuje 2000 obrotów w ciągu jednej minuty...

przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Nie przekraczaj podczas jazdy czerwonego pola to będzie ok:) Przy prędkości przelotowej w nowoczesnym benzyniaku powinno się trzymać okolice 2000 rpm - wtedy jest ekonomicznie, cicho i nie obciążasz silnika. W normalnej, spokojnej jeździe podczas przyspieszania utrzymuje się między 1900 a 2800. Przy wyprzedaniu 3000 w górę IThankYou.gif

to pytanie raczej ankieta dla AK...

Napisano

> To znaczy, że jeździecie, nie patrząc na obrotomierz? Hmmmm... Zastanawiam się, po co je montują w

> autach. Trzepałem net w poszukiwaniu jakichś objasnień, ale znajduję same ogólniki.

Nic szczególnego nie daje, masz w zasadzie tylko i aż świadomość jakie są w danej chwili obroty wału korbowego silnika.

Przydaje się najbardziej w przypadku jakiś problemów z silnikiem, wyraźnie widać czy obroty jałowe nie zmieniły się, czy falują, czy sprzęgło się ślizga.

Ja używam przede wszystkim do kontroli czy nie jadę na zbyt niskich obrotach oraz wtedy, gdy chcę mieć pewność, że w odpowiednim momencie zmieniam bieg

Napisano

W zasadzie mozna się bez niego obejść, ale gdybym miał teraz auto bez obrotomierza, czułbym sie łyso...

Sprawdź w danych technicznych przy jakich obrotach masz max moment obrotowy Twojego silnika i przy jakich masz max mocy. W tym przedziale obrotów silnik pracuje najefektywniej. Oczywiście przy codziennej jeździe, gdy chodzi o spalanie, a nie o "czasówki", przy benzynie nie dopuszczaj do spadku obrotów poniżej 2000 i będzie git. Reszta przyjdzie z doświadczeniem i kilometrami ok.gif.

Napisano

> Pytanie może wydać się głupie i naiwne, ale w moich poprzednich autach takiego zegara nie było.

> Teraz jest i warto byłoby wiedzieć, co i po co pokazuje. Gdyby ktoś zechciał krótko

> objaśnić...

Są w tej materii dwie szkoły :

1) jeździj tak żeby wskazówka obrotomierza "chodziła" po całym zakresie, ale przed czerwonym polem (dla nowoczesnego silnika benzynowego , szczególnie 16V jest to normalny zakres obrotów silnika)

2) jeździj tak, żeby wskazówka trzymała się na czerwonym polu (czerwony jak gorące serce) co znaczy , że jesteś spoko gość i będziesz miał szacunek na dzielni wink.gif

Napisano

> Ja wiem, co pokazuje obrotomierz. Ja pytam, jak interpretować to, co on pokazuje. Ze słyszenia wiem

> też, że pomaga wskazać optymalny moment zmiany biegu na wyższy. Tylko nie wiem, ktory to

> moment...

> Jak na weterana forum, to niezbyt błyskotliwa odpowiedź...

Moja wypowiedź nie miała być błyskotliwa, a żartobliwa. Zasadniczo żartobliwa odpowiedź na żartobliwe pytanie. Żeby możliwe było korzystanie z obrotomierza na zasadzie jak to ująłeś ,,pomocy we wskazaniu optymalnego momentu zmiany biegów'' potrzebna jest znajomość budowy i działania silnika spalinowego, a zwłaszcza co to moment obrotowy i moc, jak wygląda ich przebieg i do czego to potrzebne. Poczytaj trochę o tym co napisałem, a odpowiedź odnośnie interpretacji wskazań obrotomierza powinna się sama nasunąć.

Są tacy którzy używają obrotomierza do ,,odbijania nim od ograniczników’’ dla takich jeśli silnik podczas zmiany biegu nie robi ,,ync, ync, ync’’ to nie ma frajdy z jazdy. Są też tacy którzy wiedzą , że silnik spalinowy pracuje najwydajniej w pewnym zakresie obrotów, gdzie producent przewidział największą jego wydajność…… reszta w Google.

Pozdrawiam.

Napisano

> ojej...

> trzymaj obroty pomiędzy 2000 a 3000 i będzie git

w 1,6 to miedzy 4000 a czerwonym zeby to jakos jechalo ok.gif

Napisano
  • Autor

I o takie uwagi własnie mi chodziło. Dziękuję wszystkim Kolegom.

Weteran Pepcio, przepraszam, nie chciałem Cię urazić. Po prostu jestem zielony...

Napisano

> w 1,6 to miedzy 4000 a czerwonym zeby to jakos jechalo

no to będzie miauczał, że dużo pali smile.gif

Napisano

> no to będzie miauczał, że dużo pali

niieee, ja tam czasami mecze moja meganke i jakos duzo nie wychodzi zlosnik.gif

Napisano

> w 1,6 to miedzy 4000 a czerwonym zeby to jakos jechalo

Hałas benzynowca w samochodach niższych klas - bezcenny. icon_rolleyes.gif

Jednak wolę słabsze przyśpieszenie i ciszę w kabinie i dlatego staram się nie przekraczać 3 tys obrotów. wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wygooglany wykres przebiegów mocy i momentu dla silnika 1.6 16V renault

jakiś tekst

Wychodzi, że miedzy 2 a 3 tyś moment jest w miarę płaski i w sumie wysoki i do spokojnej jazdy w zupełności wystarcza. Wzrost następuje miedzy 3 a 3.8 tyś i wtedy przyspieszanie jest najbardziej efektywne - w tym zakresie bym wyprzedzał. Powyżej 4 tyś moment zaczyna spadać czyli tylko piłujemy silnik ku radości gawiedzi na dzielni.

Napisano

> Wygooglany wykres przebiegów mocy i momentu dla silnika 1.6 16V renault

> jakiś tekst

> Wychodzi, że miedzy 2 a 3 tyś moment jest w miarę płaski i w sumie wysoki i do spokojnej jazdy w

> zupełności wystarcza. Wzrost następuje miedzy 3 a 3.8 tyś i wtedy przyspieszanie jest

> najbardziej efektywne - w tym zakresie bym wyprzedzał. Powyżej 4 tyś moment zaczyna spadać

> czyli tylko piłujemy silnik ku radości gawiedzi na dzielni.

Jesteś jednym z tych, którzy twierdzą, że przyspiesza się momentem?

Przy wyprzedzaniu, należy ciągnąć do oporu, tj. do obrotów mocy maksymalnej.

Napisano

> Jesteś jednym z tych, którzy twierdzą, że przyspiesza się momentem?

Oczywiście

> Przy wyprzedzaniu, należy ciągnąć do oporu, tj. do obrotów mocy maksymalnej.

Po co? To samo przyspieszenie lub minimalnie mniejsze uzyskam na niższym biegu nie katując silnika.

Ja wyprzedzając po prostu przewiduje i robię to tam gdzie jest na to miejsce.

Napisano

> Jesteś jednym z tych, którzy twierdzą, że przyspiesza się momentem?

> Przy wyprzedzaniu, należy ciągnąć do oporu, tj. do obrotów mocy maksymalnej.

A Ty uwazasz ze czym? Pojezdzij autami n/a i turbo, poogladaj wykresy i wyciagnij wnioski.

Napisano

Tu się zaraz zacznie udowadnianie sobie wyższości świąt itd.

Po prostu chcesz jeździć ekonomicznie zmieniaj biegi przy max 3 tys. obr/min, jak chcesz wyprzedzać od 3,5 do 5,5 i wystarczy.

Byle z głową i rozsądnie ale też bez specjalnego przykuwania uwagi w to ustrojstwo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.