Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W zbiorniku 15 L i rezerwa (w instrukcji - tak ma być !)

Featured Replies

Napisano

> Już nie strasz kolegi. Check się pojawi, ale zniknie.

Zależy od modelu.... zlosnik.gif W VAGu zazwyczaj znika, w Oplu małe szanse, w Toyocie być może nawet się nie zapali, itd itd itd

Mowa oczywiście o świeżych modelach...

Napisano

> Powiedz to wszystkim tym co zasilali samochody LPG i w pewnym momencie okazało się, ze na Pb

> jeździć nie mogli...

Dokładnie! Powiedz to mnie zlosnik.gif

Dodam tylko, że wjeżdżając do mechanika paliwo było, podobno w trakcie naprawy coś się zepsuło i wszystko wyparowało

Napisano

> Nie wybucha bo w zbiorniku

> Jeśli jest powietrze to jak nie ma być tlenu? przecież nie ma tam próżni

W pompie raczej nie ma - skoro jest zanurzona. A benzyna jest niepalna - palne są dopiero jej opary.

Napisano

> Zanim zaczniesz się kompromitować, zaprzeczając faktom, to poczytaj sobie.

Ja tych pomp kilka rozebrałem na zasadach "sekcji zwłok" i do głowy by mi nie przyszło że wirnik z komutatorem pracuje w paliwie. Jeżeli faktycznie jest to standard, to zwracam honor.

Napisano

> W pompie raczej nie ma - skoro jest zanurzona. A benzyna jest niepalna - palne są dopiero jej

> opary.

Jak opary, to przy samej pompie jest rezystor drutowy ze ślizgaczem połączony z pływakiem do wskazywania poziomu paliwa. To musi działać na wyobraźnię panic.gifzlosnik.gif

Napisano

> taaaaa... to po cholerę w większości aut na gaz stosuje się "wyłącznik" do pompy paliwowej ?

> podpowiem - żeby pompy nie padały. Pompy chłodzone są paliwem ze zbiornika, a przy małej

> ilości po prostu się przegrzewają i padają, a jeśli paliwa jest dużo za mało, to się

> zacierają.

jakiej większości ? żadna instalacja nie ma tego w std.

jest to swobodna twórczość właścicieli

gdyby było jak piszesz, to faktycznie producenci wsadzali by wyłącznik do każdej instalki

a pompy IMO padają od pracy na sucho, a nie przegrzewania icon_rolleyes.gif

Napisano

> Powiedz to wszystkim tym co zasilali samochody LPG i w pewnym momencie okazało się, ze na Pb

> jeździć nie mogli...

bo ?

pompy zacierali, ale dlatego że było sucho w baku i pompa śmigała na sucho smile.gif

moja pompa paliwa na LPG przejechała 200kkm, nigdy się jakoś nie przejmowałem ilością, tak żeby ponad rezerwę było

Napisano

> 1. W większości aut z instalacją LPG nie stosuje się takiego wyłącznika!!!!!!! Pomysły te umarły

> wraz z Polonezem 1.6 GLI, czy Cinquecento 900.

Jaki wyłącznik spineyes.gif. Stosujesz przekaźnik który odcina pompę a przekaźnik podłączony pod instalacje LPG.

Napisano

> Japońscy myśliciele pomyśleli, że może wpaść Ci do głowy próba podjazdu pod Gubałówkę na

> najbardziej stromym zboczu i pompa może momentami pracować na sucho, co już jej zaszkodzi....

> Więc lepiej nie zabraniać tego bo użytkownik może nie zrozumieć, tylko zalecić tankowanie

> zaraz po zapaleniu się kontrolki...

Może coś w tym jest...

U mnie w Grand Vitarze (w innych też, więc TTTM) bak ma ponoć 66 litrów, natomiast w momencie, gdy zapali się lampka rezerwy, można nalać ok. 50l. A na ile starczy rezerwa - nie sprawdzałem - ten typ ryzyka mnie nie pociąga... cool.gif

Napisano

> paliwo przepływa sobie przez uzwojenie, tam nawet sobie iskrzy. Nie wybucha bo w zbiorniku

> zasadniczo nie ma tlenu.

I może właśnie o to chodzi. Może Japończyki się obawiają iskrzenia w oparach. Jak iskrzy pod lustrem paliwa nie ma niebezpieczeństwa zapłonu.

Napisano

> I rozumiem, że Ci Twoi koledzy jeżdżą tymi e"L"kami na LPG w dieslu????

> Ja o rybce, Ty o p.....ce

Czytanie ze zrozumieniem Cię pokonało ?? Odłączenie pompki w dieslu dotyczyło mojego auta a nie "L" z lpg..

Jak się mój diesel zapowietrzy to check się zapala.

Napisano

> Dobre i to....

> Jakie to auto?

> Z natury powinno wywali check:

> przerwa w obwodzie pompy paliwa

> błąd wtryskiwacza (lub kilku)

> nieprawidłowe ciśnienie w kolektorze dolotowym

> i w zależności od modelu kilka innych....

No i?

Kontrolka zgaśnie gdy tylko sprawa wróci do normy - to nie są błędy typu permanent.

Owszem, kod usterki czasowo zostanie zapisany w ECU (12 startów i zniknie), ale odwiedzać mechanika? Po co?

Napisano

> Problemem są zapalające się checki - głownie w autach na CANie

Dla wprawnego gazownika nie ma problemu z emulacją pompy. Żaden check się nie zaświeci. Poza tym część instalacji pozwala czytać i kasować błędy ECU w locie.

Napisano

> dobra, nie większość, a dość duża ilość aut z lpg z którymi zdarzyło mi się spotkać.

Ze znanych mi kilkunastu aut zasilanych LPG, w tym 3 moje własne, auta przeróżnych marek i modeli, instalacje różnych producentów i generacji - żaden nie miał takiego wyłącznika.

edit: ani żadnego innego automatu czy czegokolwiek wyłączającego pompę paliwa z powodu LPG

Napisano

> Jeśli Twój gaziarz odpowiednio to podłączył to ok.... Ale to rzadkość....

> Dlatego mało który w to idzie...

sam sobie podłączałem zwykłym przekaźnikiem.

Napisano

> Ja tych pomp kilka rozebrałem na zasadach "sekcji zwłok" i do głowy by mi nie przyszło że wirnik z

> komutatorem pracuje w paliwie. Jeżeli faktycznie jest to standard, to zwracam honor.

Spoko, jak się kiedyś o tym dowiedziałem to też się lekko zdziwiłem. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No i?

> Kontrolka zgaśnie gdy tylko sprawa wróci do normy - to nie są błędy typu permanent.

> Owszem, kod usterki czasowo zostanie zapisany w ECU (12 startów i zniknie), ale odwiedzać

> mechanika? Po co?

Zależnie od marki.... Zniknie, albo nie zniknie....

Napisano

> Dla wprawnego gazownika nie ma problemu z emulacją pompy. Żaden check się nie zaświeci. Poza tym

> część instalacji pozwala czytać i kasować błędy ECU w locie.

Dla wprawionego..... elektryka.....

A przy montażu LPG to raczej żadkość... Dlatego takich bajerów nie montują....

Napisano

> jakiej większości ? żadna instalacja nie ma tego w std.

> jest to swobodna twórczość właścicieli

> gdyby było jak piszesz, to faktycznie producenci wsadzali by wyłącznik do każdej instalki

> a pompy IMO padają od pracy na sucho, a nie przegrzewania

I prawidłowo.... ok.gif

Nie jest to ani bezpieczne, ani zdrowe....

Napisano

> Czytanie ze zrozumieniem Cię pokonało ?? Odłączenie pompki w dieslu dotyczyło mojego auta a nie "L"

> z lpg..

ok.gifok.gifok.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Wyjaśnię Ci co tu się stało:

1. Dyskusja dotyczyła odłączaniu pompy paliwa w samochodzie z silnikiem "bezynowym" zasilanym LPG/CNG.

2. Ja utrzymuje, że takie odłączanie ma swoje konsekwencje

3. Ty wyskakujesz, że odłączysz inny element elektryczny (pompę wstępna ON, bo chyba ją miałeś na myśli?) w silniku napędzanym zupełnie innym paliwem i samochód po prostu zgaśnie.... Co jest bzdurą, ale to pomijam....

Mnie pokonało czytanie ze zrozumieniem...??? hehe.gifzlosnik.gif

> Jak się mój diesel zapowietrzy to check się zapala.

Co Ci się zapowietrzy po odłączeniu elektrycznej pompki w dieslu podczas pracy silnika??? zlosnik.gif Konkrety....???

Napisano

> Zależnie od marki.... Zniknie, albo nie zniknie....

Hmmm...

IMO zawsze zgaśnie - jak pisałem, nie jest to błąd traktowany jako permanentny - może być np skutkiem spalenia bezpiecznika p-py paliwowej, co może być usunięte przez użytkownika na drodze.

CHYBA, że taki błąd wywoła inny błąd, który już będzie błędem permanentnym, np wypadnięcie zapłonu, albo takie zubożenie mieszanki, że wyjdzie poza zakres pracy sond(y) lambda.

Napisano

> Hmmm...

> IMO zawsze zgaśnie - jak pisałem, nie jest to błąd traktowany jako permanentny - może być np

> skutkiem spalenia bezpiecznika p-py paliwowej, co może być usunięte przez użytkownika na

> drodze.

Zależy od modelu.... Nie wypiszę Ci listy modeli, w których check nie zgaśnie bo ich po prostu nie nam.... Napisze Ci jeden przykład - Insignia każda w Turbo.

Dla równowagi model w którym z całą pewnością zgaśnie - VW benzyna każda.

> CHYBA, że taki błąd wywoła inny błąd, który już będzie błędem permanentnym, np wypadnięcie zapłonu,

> albo takie zubożenie mieszanki, że wyjdzie poza zakres pracy sond(y) lambda.

Jeśli będzie pracował na LPG (prawidłowo wyregulowany) to oczywiście innego błędu nie wywoła... Jeśli odłączymy pompę podczas pracy na PB, o czym chyba wcześniej pisałeś - lista błędu będzie dużo zacniejsza... zlosnik.gif

Napisano

> 3. Ty wyskakujesz, że odłączysz inny element elektryczny (pompę wstępna ON, bo chyba ją miałeś na

> myśli?) w silniku napędzanym zupełnie innym paliwem i samochód po prostu zgaśnie.... Co

> jest bzdurą, ale to pomijam....

cytując : "Odłącz od swojego samochodu pompę paliwa na pracującym silniku to się dowiesz...." sam kazałeś mi pompkę elektryczną od diesla odpinać sciana.gifhehe.gifrotfl.gifhahaha.gif

wciśnij ignora i nie martw się moimi postami ok.gif

Napisano

> cytując : "Odłącz od swojego samochodu pompę paliwa na pracującym silniku to się dowiesz...." sam

> kazałeś mi pompkę elektryczną od diesla odpinać

Napisałem to po tym jak już wyskoczyłeś ze swoim dieslem, zmieniając jako pierwszy temat, lub nie potrafiąc czytać ze zrozumieniem, o co oskarżałeś mnie... sciana.gif Dostosowałem się, nie pisząc głupich komentarzy.... ty nie wytrzymałeś.... oslabiony.gif

Rozumiem, że teraz nie przyznasz się do gafy.... Tyle ludzi to czyta.... zlosnik.gif

> wciśnij ignora i nie martw się moimi postami

Nie martwię się.... ok.gif

Napisano

> Rozumiem, że teraz nie przyznasz się do gafy.... Tyle ludzi to czyta....

nie strzeliłem gafy więc nie mam się do czego przyznawać..

Napisano

Dobra, dziewczyny, już przestańcie. lizak.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.