Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dośc poważny problem Bravo, Corsa(pryska olejem). Przypadek?

Featured Replies

Napisano

Słuchajcie mam pewny problem i postaram się go opisać tj to widzę.

Najpierw 1. Fiat Bravo. Stało się to wczoraj. Mojej dziewczynie po odpaleniu silnika zaczął od razu lecieć olej z pod maski. Sam nie wiem skąd wygląda, że turbina popuściła aczkolwiek za autem zostawał ślad oleju taki stały wylewła się skąś ciurek oleju.

Auto u mechanika zobaczymy co powie(twierdzi, ze odpowietrzenie).

Drugie auto Corsa C 1.2 automat. Auto po odpaleniu zaczeło sikać olejem z pod maski. Dojechali te 3 km pod dom i oto widok jaki zastałem:

1

2

3

4

Obydwie osoby pracują na tym samym zakładzie.

Podejrzenia nr 1:

Obydwie rzeczy stały się po powrocie pewnej osoby do pracy(mężczyzna).

2 te same praktycznie przypadki - leci ciurkiem olej.

Przyjazd do pracy wszystko ok.

Powrót z pracy. Od razu leci olej.

Podejrzenia nr2:

Zatkało odpowietrzenie. Poszła turbina w bravo itp. Coś się zepsuło.

Obydwa auta u innych mechaników.

Czy jest jakaś możliwość zrobienia takiej przykrej niespodzianki z zewnątrz(nie wiem jak ale może jednak) oslabiony.gif

Co może być powodem tego? hmm.gif

Wiem jedno są niższe temperatury niż wcześniej.

Czy moze mechanicy na zimę robią praktyki z dolewaniem wody do oleju? Albo co innego byle by wrócić z kolejną kasą chaja.gif

Napisano

pozamarzały Ci odmy (odpowietrzenie silnika), wzrosło ciśnienie gazów w silniku i wywaliło pięknie bagnet co widać na foto.

Napisano

TOMALA ma rację - zasyfione odmy pozamarzały.

Napisano

> pozamarzały Ci odmy

Standard smile.gif U kumpla w zakładzie dość popularna usterka ostatnio.

Napisano
  • Autor

> pozamarzały Ci odmy (odpowietrzenie silnika), wzrosło ciśnienie gazów w silniku i wywaliło pięknie

> bagnet co widać na foto.

Tak też to zauważyłem i obstawiam, że to jest właśnie to, Auta robią krótkie odcinki rzędu 5-15km więc tym bardziej podsyca to możliwość zatkania odmy.

To jest dla mnie aż dziwne, że jedno auto za drugim mają ten sam przypadek hmm.gif .

Napisano
  • Autor

> Standard U kumpla w zakładzie dość popularna usterka ostatnio.

Też im olej wybija? Pytanie dlaczego tak się dzieje. Co zatyka te odmy, odpowietrzniki? Woda, kurz? Ziemia?

Napisano

> Też im olej wybija? Pytanie dlaczego tak się dzieje. Co zatyka te odmy, odpowietrzniki? Woda, kurz?

> Ziemia?

Zamarza woda która nie nadąża odparowywać z oleju i która zbiera się w filtrze (?) odmy. Stało też chyba jakieś Audi gdzie korek zrobił się w pokrywie zaworów. Ponoć jak się małe przebiegi robi to tak może się stać?

Widoki z pod maski podobne do twoich frown.gif

Napisano

> Też im olej wybija? Pytanie dlaczego tak się dzieje. Co zatyka te odmy, odpowietrzniki? Woda, kurz?

> Ziemia?

Małe, niedogrzane silniki, krótkie odcinki.

Zbiera się odparowana woda powstająca z różnicy temperatur, jak otworzysz korek wlewu oleju to pewnie zobaczysz skroploną wodę lub "kakao", to samo z połączeniu z nagarem/filmem olejowym odkłada się w odmach gdzie zamarza i nie usuwa się nawet jak silnik się rozgrzeje.

Odma się zawęża aż się zatka lub to co się osadziło oderwie się od ścianki odmy i zatka resztę prześwitu.

Jak robisz krótkie odcinki to pomimo sprawnego termostatu zasłoń sobie chłodnicę od dołu do połowy jej wysokości, ewentualnie pozasłaniaj niepotrzebne (w zimie oczywiście zlosnik.gif) wloty w zderzaku coby w komorze silnika było cieplej

Napisano

> Standard U kumpla w zakładzie dość popularna usterka ostatnio.

swego czasu to była fabryczna usterka w Volkswagenowskich 1,2 trzycylindrowcach! później motowali jakieś odśrodkowe odwirowywacze wody (nazewnictwo nieoryginalne palacz.gif, nie pamietam oryginalnych)

Napisano

> swego czasu to była fabryczna usterka w Volkswagenowskich 1,2 trzycylindrowcach!

A przypadkiem nie w 1.4 czy 1.6? hmm.gif

Napisano

Bankowo w obu przypadkach zamarzła odma waytogo.gif w tym tygodniu przerabialiśmy takie trzy auta a czwarte przyciagnięte dzis w którym miarke wywaliło ponoc na 10m zlosnik.gif

Napisano

> A przypadkiem nie w 1.4 czy 1.6?

1,2 na pewno, bo kiedyś się przymierzałem do Fabii 1,2htp i tę informację przekazał mi znajomy z salonu Skoda cfaniaczek.gif

Nie wykluczam, ze któryś z wymienionych przez ciebie silników też tak miał, w końcu odma jest chyba w każdym silniku.

Napisano

> A przypadkiem nie w 1.4 czy 1.6?

tez zlosnik.gif

Napisano

> Nie wykluczam, ze któryś z wymienionych przez ciebie silników też tak miał, w końcu odma jest chyba

> w każdym silniku.

I może tak się stać w każdym aucie, tyle, że jedne są bardziej od innych podatne na takie zjawisko. Mi się zdarzyło kiedyś w Reni 5.

Napisano

> Podejrzenia nr 1:

> Obydwie rzeczy stały się po powrocie pewnej osoby do pracy(mężczyzna).

Dziadek Mróz? hehe.gif

Napisano

> Bankowo w obu przypadkach zamarzła odma w tym tygodniu przerabialiśmy takie trzy auta a czwarte

> przyciagnięte dzis w którym miarke wywaliło ponoc na 10m

co robić, żeby unikać takich przygód? Czy jak się jeździ dziennie dłuższe odcinki, kilka razy mocniej przyciśnie, to ta woda się "przedmucha", ucieknie i nie będzie zamarzać?

Napisano

> co robić, żeby unikać takich przygód?

Zaglądać do odmy co jakiś czas i ewentualnie czyścić

>Czy jak się jeździ dziennie dłuższe odcinki, kilka razy

> mocniej przyciśnie, to ta woda się "przedmucha", ucieknie i nie będzie zamarzać?

Nie, nie ma na to reguły.

Ja zrobiłem ponad 750km i w drodze powrotnej w Wyszkowie wywaliło mi cały olej ale ciśnienie było takie jakby się wstrząśniętą butelkę coli z mentosem otworzyło zlosnik.gif

Po wlaniu oleju (pozdrawiam konstruktora wlewu oleju z Jumperze angryfire.gif) po który musiałem śmigać kilka km w nocy przy -25C na CPN a minąłem go na wylocie z Wyszkowa, odpaliłem sprzęt i wywaliło praktycznie od razu. Dopiero rozpięcie odmy uratowało mi tyłek

Napisano

wywala najczęsciej bagnetem? to jest najsłabsze ogniwo?

Napisano

> wywala najczęsciej bagnetem? to jest najsłabsze ogniwo?

Albo uszczelniaczami, uszczelką miski...

Napisano

> Albo uszczelniaczami, uszczelką miski...

Kurde, może dlatego mi ostatnio w stilo zaczął uciekać olej, bo wywaliło jakąś uszczelkę hmm.gif

Napisano

> wywala najczęsciej bagnetem? to jest najsłabsze ogniwo?

To zależy co puści, do wyboru masz uszczelniacze silnika (w najlepszym przypadku ciekną a w gorszym potrafi wywalić), uszczelki miski, dekla no i wspomniany bagnet

Napisano

> Kurde, może dlatego mi ostatnio w stilo zaczął uciekać olej, bo wywaliło jakąś uszczelkę

Może tak być

Napisano

> Szanowni Państwo,

> Zatkana odma wygląda mniej więcej tak:

shocked.gif Z jakiego to wynalazku pochodzi?

Napisano

> co robić, żeby unikać takich przygód? Czy jak się jeździ dziennie dłuższe odcinki, kilka razy

> mocniej przyciśnie, to ta woda się "przedmucha", ucieknie i nie będzie zamarzać?

W odmie masz sprężynę która zabija się sądzą z olejem. Usuń ją.

Napisano
  • Autor

> Szanowni Państwo,

> Zatkana odma wygląda mniej więcej tak:

> [image]

> Uploaded with ImageShack.us[/image]

Wstaw jeszcze raz zdjęcie ale żeby coś tam było widać blagam.gif

A właściwie to gdzie jest ta odma w bravo? Coś czuje, że mogłem się pierw was poradzić niż teraz płacić mechanikowi clown.gif

Ehh..na drugi raz Was spytam swiety.gif a zwycięzcy (pierwszemu co dobrze poradził) podeślę flaszkę smile.gif serio bo teraz żałuję tych 140zł za taką pierdołę + olej

Napisano

> Z jakiego to wynalazku pochodzi?

Nie wiem bo znalezione na szybko w sieci, ale to nie ma znaczenia bo większość aut ma podobnie zlosnik.gif

Napisano

> Wstaw jeszcze raz zdjęcie ale żeby coś tam było widać

Ale co, nie widać ?? To wpisz w google "zamarznięta zatkana odma" i zobacz co jest na topie zlosnik.gif a potem przełącz na "grafikę" i oglądaj

> A właściwie to gdzie jest ta odma w bravo? Coś czuje, że mogłem się pierw was poradzić niż teraz

> płacić mechanikowi

> Ehh..na drugi raz Was spytam a zwycięzcy (pierwszemu co dobrze poradził) podeślę flaszkę serio bo

> teraz żałuję tych 140zł za taką pierdołę + olej

Odmy przeważnie są dwie, duża i mała.

Niestety nie wiem gdzie jest w Bravo bo nie widzę silnika, na żywo jakbym zobaczył to bym pokazał palcem zlosnik.gif

EDIT: poszukaj takiej gumowej rurki która idzie od bloku do dekla to będzie to zlosnik.gif

EDIT2: szukaj czegoś takiego http://moto.allegro.pl/waz-rura-odma-fiat-bravo-1-6-16v-tanio-okazja-i2041957901.html

Napisano

> swego czasu to była fabryczna usterka w Volkswagenowskich 1,2 trzycylindrowcach! później motowali

> jakieś odśrodkowe odwirowywacze wody (nazewnictwo nieoryginalne , nie pamietam oryginalnych)

tak, tak bankowo w 3 cylindrowcach, gdzieś dzwonią, ale chyba nie w tym kościele...

w 1.4 16v Panie kolego...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.