Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamarzające amortyzatory

Featured Replies

Napisano

Witam

Na mrozie, gdy samochód stoi na dworzu amortyzatory zamarzają. Skoku zostaje ok 2-3 cm. Objawia sie to silnym uderzeniem słyszalnym z okolicy łożyska amortyzatora, przy wjezdzie w dziurę. Da się też wyczuć przy bujaniu samochodu ręką na postoju.

Amortyzatory to Monroe, maja niecały rok, niecałe 10 tyś km. Gumy były także wymienione i sa całe. Dodam że to już mój drugi komplet, który zamarza w ten sposób. Wcześniej były Magnum i były wymienione w ramach reklamacji na te, które mam teraz. Kolejna zima i znowu to samo.

Czy mieliście kiedyś podobny problem, czy tylko ja mam takiego pecha. Czytałem, że wielu właścicieli punto I ma podobne problemy. Czy to jakaś wada konstrukcyjna samochodu? Woda gdzieś się dostaje?

Napisano

Moje amortyzatory w uno miłay niespełna rok i też zamarzły - podobno olej w nich zamarzł - tak mówił znajomy mechanik. Miało to miejsce przy -20, ale jak zeszło do -10 to już problemu nie było i potem raczej wszystko było w normie.

Napisano
  • Autor

Dla mnie to nie jest wytłumaczenie, olej nie może zamarzać, tylko ewentualnie mocno zgęstnieć. A wtedy amortyzatory były by tylko bardzo twarde, ale nie zblokowane. U mnie jazda jest praktycznie niemożliwa. Jeżdze głównie bocznymi drogami, nie do końca odśnieżonymi i dziurawymi. Jazda na takich amortyzatorach myśle że w niedługim czasie narobiła by wielu szkód. Dzisiaj prawdopodobnie wymieniam amorki na nowe a stare będe reklamował.

Napisano

U mnie regularnie zamarzaja co zime, jeśli piszesz jak piszesz ze wymienie na nowe jakieś droższe i tez mają zamarznąć to jaki sens to wymieniać ? Jeżdze wolno i jak na slalomie mijając dziury.

Napisano

> U mnie regularnie zamarzaja co zime, jeśli piszesz jak piszesz ze wymienie na nowe jakieś droższe i

> tez mają zamarznąć to jaki sens to wymieniać ? Jeżdze wolno i jak na slalomie mijając dziury.

ja mam z Kayaba i nigdy mi jeszcze nie zamarzły, polecam z tej firmy ok.gif

Napisano

podłacze się pod temat

W sobote wracając w nocy temperatura była cos koło -20 wjechałem w dziurę i lewy przód mi siadł, przejechałem tak 100 km bo musiałem jakoś wrócić do domu.

po zajechaniu pod dom i obejrzeniu zobaczyłem że lewa strona siadła o 7cm, cała niedziele stał taki zapadnięty, jak podniosłem lewarkiem to koło odrazu szło do góry razem z autem, a dziś jak poszedłem do niego po miotełkę stał już normalnie. O co tu chodzi? confused.gif

Napisano

> podłacze się pod temat

> W sobote wracając w nocy temperatura była cos koło -20 wjechałem w dziurę i lewy przód mi siadł,

> przejechałem tak 100 km bo musiałem jakoś wrócić do domu.

> po zajechaniu pod dom i obejrzeniu zobaczyłem że lewa strona siadła o 7cm, cała niedziele stał taki

> zapadnięty, jak podniosłem lewarkiem to koło odrazu szło do góry razem z autem, a dziś jak

> poszedłem do niego po miotełkę stał już normalnie. O co tu chodzi?

o gówno zwane olejem w amorku

Napisano

W Uniaczu tego nigdy nie miałem, w te mrozy jeździłem Pandą, skakała jak by w ogóle amorków nie miała, dziś było ok więc to pewnie wina dziadka mroza. Kumplowi w Audi przy -27 w akumulatorze zrobiła się kasza smile.gif

Napisano

Kumplowi w Audi przy -27 w akumulatorze

> zrobiła się kasza

Jak aq niedoładowany to nie ma co się dziwić grinser006.gif

Napisano

> ja mam z Kayaba i nigdy mi jeszcze nie zamarzły, polecam z tej firmy

Olejowe zamarzają zlosnik.gif A wtedy jest nieziemskie napier****sko tongue.gif

>Kumplowi w Audi przy -27 w akumulatorze

> zrobiła się kasza

Bo to żelowy aku był grinser006.gif

Napisano

> Olejowe zamarzają A wtedy jest nieziemskie napier****sko

czyli gazowe lepsze? (chociaż nie zamarzają biglaugh.gif)

Napisano

> czyli gazowe lepsze? (chociaż nie zamarzają )

Ja tylko podałem przykład bo akurat osobiście się spotkałem z zamarzniętymi KYB Premium (olej).

Amorki gazowe są w rzeczywistości gazowo-olejowe, więc też pewnie możne się zdarzyć że stwardnieją, tyle że może nie w takim stopniu. Tak czy inaczej moim zdaniem lepsze 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ja tylko podałem przykład bo akurat osobiście się spotkałem z zamarzniętymi KYB Premium (olej).

> Amorki gazowe są w rzeczywistości gazowo-olejowe, więc też pewnie możne się zdarzyć że stwardnieją,

> tyle że może nie w takim stopniu. Tak czy inaczej moim zdaniem lepsze

Cały problem z zamarzaniem amortyzatorów wynika z tego że dostaje się do nich woda w niewielkich ilościach , szczególnie przy większym przebiegu.

I to ona zamarza.

W gazowo olejowych ten problem praktycznie nie występuje ze względu na stałe ciśnienie panujące w środku amortyzatora.

pozdr

Napisano

> Po mrozach i po problemie....

Niekoniecznie...

Zwykle te amory co zamarzły w mrozy w niedługim czasie wylewają się....

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.