Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Cee'd 2012

Featured Replies

Napisano

> A czymże to jest obecnie Alfa ze swoimi aż dwoma modelami w ofercie ?

A co mnie to obchodzi? Ja piszę o realnym porównaniu dwóch konkretnych wyrobów w identycznej cenie. Z tego co chcesz przekazać to tania masówka kosztuje tyle ile mała produkcja "rzemieślnicza". Dziwne co nie?

> Nawet przy Kia wyglądające

> jak ubodzy krewni.

Przesadzasz.

Napisano

> No te "sidy" z osiedla to wcale nie są takie biedne wersje...

alfy też nie są biedne, ale kosztują 80, 90 i 100 tysięcy...

Napisano
w cenie kombii 1.6 GDI kupilem OII Elegance 4x4 1.8 TSI z kilkoma dodtkami ........
Napisano

> Z tego co chcesz przekazać to tania masówka kosztuje tyle ile mała produkcja "rzemieślnicza".

tak, masz racje, Giuliette składają ręcznie inżynierownie w białych rękawiczkach facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> No te "sidy" z osiedla to wcale nie są takie biedne wersje... Jest nawet

> Pro Ceed, ten taki "sportowy"

no i? Kolega z pracy ma tego proceed'a, całe 1.4 109 KM i dał za niego jakieś 48 tys 3 lata temu, z automat klimą i inne elektryka, radio z USB i inne takie....

Ceed miał jeden duży plus, za naprawdę niezłe pieniądze, można było kupić fajnie wypasione auto, patrząc na nowe ceny, sukcesu nie będzie (zakładając, że cena ceną, a i tak będą je sprzedawać 5 - 6 tys taniej jako norma)

Napisano

> no i? Kolega z pracy ma tego proceed'a, całe 1.4 109 KM i dał za niego jakieś 48 tys 3 lata temu,

> z automat klimą i inne elektryka, radio z USB i inne takie....

> Ceed miał jeden duży plus, za naprawdę niezłe pieniądze, można było kupić fajnie wypasione auto,

> patrząc na nowe ceny, sukcesu nie będzie (zakładając, że cena ceną, a i tak będą je sprzedawać

> 5 - 6 tys taniej jako norma)

Za te ceny to bedzie śladowa sprzedaż, ale upusty wróżę dla najbogatszych wersji od 5k (na dzień dobry w progu salonu) w górę smile.gif

W ogóle teraz jak sie chce coś fajnei doposażonego to bez worów złota nie podchódź frown.gif ..... Sie nam w odwłokach poprzewracało wink.gif

Napisano

> w cenie kombii 1.6 GDI kupilem OII Elegance 4x4 1.8 TSI z kilkoma dodtkami ........

Kiedy?

Napisano

> alfy też nie są biedne, ale kosztują 80, 90 i 100 tysięcy...

moja teściowa kupiła za 70 tys.

i teraz jest płacz i łzy bo do tyłu w tym aucie NIC nie widać i parkuje na 100x zlosnik2.gif

Napisano

paskudna, szczególnie z tyłu no.gif

Napisano

> moja teściowa kupiła za 70 tys.

> i teraz jest płacz i łzy bo do tyłu w tym aucie NIC nie widać i parkuje na 100x

a mogła kupić matiza, tam widać dobrze w każdym kierunku zlosnik.gif

Napisano

> a mogła kupić matiza, tam widać dobrze w każdym kierunku

wiesz to nie jest śmieszne bo trzeba chować samochód jak ona przyjeżdża żeby nie obtarła - pamiętaj, ona jeździ po Krakowie więc Ty tez nie jesteś bezpieczny hahaha.gif

Napisano

> wiesz to nie jest śmieszne bo trzeba chować samochód jak ona przyjeżdża żeby nie obtarła -

> pamiętaj, ona jeździ po Krakowie więc Ty tez nie jesteś bezpieczny

jaka Alfa? Gulietta?

Napisano

> jaka Alfa? Gulietta?

tak, biała zlosnik.gif

Napisano

> tak, biała

zawsze się za takimi oglądam, zwłaszcza białymi, bo są piękne serduszka.gif

Napisano

> zawsze się za takimi oglądam, zwłaszcza białymi, bo są piękne

to dobrze bo zdążysz szybciej zareagować jak coś głupiego wywinie zlosnik.gif

Napisano

> to dobrze bo zdążysz szybciej zareagować jak coś głupiego wywinie

a myślałem, że swoją wypowiedzią sprowokuję Cię do ponownego wyrażenia opinii na temat dawnej i współczesnej motoryzacji zlosnik.gif

Napisano

> a myślałem, że swoją wypowiedzią sprowokuję Cię do ponownego wyrażenia opinii na temat dawnej i

> współczesnej motoryzacji

a po co, i tak wszystko wiadomo zlosnik.gif

ostatnio podpadłem jak ojciec w/w teściowej - starszy Pan - wyraził opinię że jego córka kupiła sobie cytuję "dziadowski samochód" a ja nie protestowałem zlosnik.gif

bo tak normalnie to muszę niestety chwalić, wiesz jak jest hahaha.gif

Napisano

> w cenie kombii 1.6 GDI kupilem OII Elegance 4x4 1.8 TSI z kilkoma dodtkami ........

Ceny nowego Ceed'a są bardzo wysokie, a z tego co pamiętam, to ciężko o dobre rabaty w KIA. Ponad 91 tysięcy za "mocniejszego" dizla Ceed kombi XL z lakierem metalic. panic.gif

Zastanawiam się, kto chciałby kupić taką wersję Ceed'a, skoro za mniejszą kasę można kupić, tak jak piszesz, naprawdę fajną octavię, czy jak sam sprawdziłem - dobrze wyposażoną Lagunę kombi 2.0 dci...

Napisano

> Ceny nowego Ceed'a są bardzo wysokie, a z tego co pamiętam, to ciężko o dobre rabaty w KIA. Ponad

> 91 tysięcy za "mocniejszego" dizla Ceed kombi XL z lakierem metalic.

> Zastanawiam się, kto chciałby kupić taką wersję Ceed'a, skoro za mniejszą kasę można kupić, tak jak

> piszesz, naprawdę fajną octavię, czy jak sam sprawdziłem - dobrze wyposażoną Lagunę kombi 2.0

> dci...

Z drugiej strony za cennikowe 53 490zł masz 1.4 100KM, 6biegowa skrzynia, ESC i klimatyzację, taka wersja może być przebojem.

Inna sprawa, że ten ceed za 91tys. zł jest bardzo bogato wyposażony, a te dodatki windują cenę - jak ktoś będzie chciał "adaptacyjne reflektory ksenonowe, podgrzewaną kierownicę i fotele, zegary typu Supervision" to ile musiałby cennikowo zapłacić za Octavię? Można się obejść bez tych dodatków i wtedy płacisz ~80tys. zł cennikowo.

Napisano

> Z drugiej strony za cennikowe 53 490zł masz 1.4 100KM, 6biegowa skrzynia, ESC i klimatyzację, taka

> wersja może być przebojem.

być może tak, chociaż z doświadczenia wiem, żę te najbiedniejsze wersje Ceed'a są tak przeraźliwie biedne, że aż się odechciewa tym jeździć... ale jak ktoś potrzebuje tylko jeździdło, to w sam raz.

> Inna sprawa, że ten ceed za 91tys. zł jest bardzo bogato wyposażony, a te dodatki windują cenę -

> jak ktoś będzie chciał "adaptacyjne reflektory ksenonowe, podgrzewaną kierownicę i fotele,

> zegary typu Supervision" to ile musiałby cennikowo zapłacić za Octavię?

ja za 90 kupiłem octavię kombi z prawie wszystkim co było w cenniku - 1.8 TSI kombi wersja Elegance, DSG, skrętne ksenony, porządne audio, podgrzewane 'sportowe' fotele, parktronik przód/tył, ładne alu i sporo innych rzeczy których już nie pamiętam...

i prawdę mówiąc, taka octavia jest dla mnie ligę wyżej od Ceed'a a cena ta sama.

>Można się obejść bez

> tych dodatków i wtedy płacisz ~80tys. zł cennikowo.

Leff pisał wyżej o Octavii 1.8 TSI kombi Elegance 4x4 w zbliżonej cenie...

Napisano

> ja za 90 kupiłem octavię kombi z prawie wszystkim co było w cenniku - 1.8 TSI kombi wersja

> Elegance, DSG, skrętne ksenony, porządne audio, podgrzewane 'sportowe' fotele, parktronik

> przód/tył, ładne alu i sporo innych rzeczy których już nie pamiętam...

Ej no... ale tutaj masz tylko cennik, a za ile wyjedziesz z salonu to już inna kwestia.

> i prawdę mówiąc, taka octavia jest dla mnie ligę wyżej od Ceed'a a cena ta sama.

no to już subiektywna opinia, jak dla mnie, liga ta sama.

Napisano

> Ej no... ale tutaj masz tylko cennik, a za ile wyjedziesz z salonu to już inna kwestia.

dlatego wspomniałem o praktyce - w KIA nie za bardzo chcą dawać rabaty, więc cena końcowa będzie zbliżona do cennika imho.

Napisano

> 2011

No to masz jasność :->

Napisano

> No to masz jasność :-

nie mam, dalej cena ceeda jest z sufitu

Napisano

> No to masz jasność :-

jasność czego?

Napisano

> Ceny nowego Ceed'a są bardzo wysokie, a z tego co pamiętam, to ciężko o dobre rabaty w KIA. Ponad

> 91 tysięcy za "mocniejszego" dizla Ceed kombi XL z lakierem metalic.

> Zastanawiam się, kto chciałby kupić taką wersję Ceed'a, skoro za mniejszą kasę można kupić, tak jak

> piszesz, naprawdę fajną octavię, czy jak sam sprawdziłem - dobrze wyposażoną Lagunę kombi 2.0

> dci...

Nowy model = nowe ceny -> musi być potem z czego zejść.

Poza tym Cee'd to auto bardziej budżetowe niż prestiżowe - modeli "wyższopółkowych" sprzedaje się względnie niewiele.

Większość to baza + klima ew 1 model w górę od bazy.

Samym siiid-em jeszcze nie jeździłem, ale miałem okazję chwilkę karnąć się nowym i30, ale w wersji full-blow z SRL-em włącznie - bardzo sympatyczne auto.

Napisano

> nie mam, dalej cena ceeda jest z sufitu

Napisałem wyżej.

Każdy producent, wprowadzając nowy model daje "nowe" ceny.

Oczywiście - bazowy model jest +/- w tej samej cenie co poprzedni, ale im wyżej, tym rozbieżności (mogą) być większe.

Porównanie 2011, gdzie ceny były odczuwalnie niższe (jeszcze nie przytkało tak euro i nie można było iść z cenami w górę), na dokładkę już oklapłego na rynku modelu z nowością rynkową...

Rozumiesz?

Jak rozumiem przykładasz cenę cennikową do ceny transakcyjnej?

Napisano

> Nowy model = nowe ceny -Poza tym Cee'd to auto bardziej budżetowe niż prestiżowe - modeli

> "wyższopółkowych" sprzedaje się względnie niewiele.

No i nadal sprzedają stary model, więc nowy może mieć cenę z sufitu.

POtem na nowy dadzą promocje i też się sprzeda.

Napisano

> No i nadal sprzedają stary model, więc nowy może mieć cenę z sufitu.

> POtem na nowy dadzą promocje i też się sprzeda.

Dokładnie.

Dlatego płakanie "łopanie bo drogo"...

Ech, ale ja to już do znudzenia powtarzam :-)

Napisano

> Napisałem wyżej.

> Każdy producent, wprowadzając nowy model daje "nowe" ceny.

> Oczywiście - bazowy model jest +/- w tej samej cenie co poprzedni, ale im wyżej, tym rozbieżności

> (mogą) być większe.

z tym to różnie... na przykład octavia 2 FL trochę drożała z roku na rok

> Porównanie 2011, gdzie ceny były odczuwalnie niższe (jeszcze nie przytkało tak euro i nie można

> było iść z cenami w górę), na dokładkę już oklapłego na rynku modelu z nowością rynkową...

> Rozumiesz?

całkiem niedawno pomagałem kupić octę tsi dsg rocznik 2012 (bieżący) i ceny wciąż są tak samo atrakcyjne... więc Twoja teoria raczej leży.

Napisano

> ja za 90 kupiłem octavię kombi z prawie wszystkim co było w cenniku - 1.8 TSI kombi wersja

> Elegance, DSG, skrętne ksenony, porządne audio, podgrzewane 'sportowe' fotele, parktronik

> przód/tył, ładne alu i sporo innych rzeczy których już nie pamiętam...

Oktawia kombi elegans 1,8 te-ezi w diezdżiku + metalik + alu 17" plus "sound system" (cokolwiek to jest) + grzany zydel + ężel ajs + alarm = 108450.

"Toż trzeba na łeb upaść, żeby za skodę tyle dać..."

Żeby to chociaż skórę miało, albo jakiś sensowny wypas, a tu zydel w szmacie, lustra bez ściemków, szyby nie-dymki, fajerka w plastiku...

Chłopie, oczemtynamprawisz.

Wskaż no taką oktawię za 90 o jakiej prawisz, bo elegans w kombi z 1,8 teezi z automatem to GOŁY 97 stoi.

> i prawdę mówiąc, taka octavia jest dla mnie ligę wyżej od Ceed'a a cena ta sama.

> Leff pisał wyżej o Octavii 1.8 TSI kombi Elegance 4x4 w zbliżonej cenie...

Patrz wyżej.

Napisano

> Jak ktoś chce tanio, to nie musi przywiązywać się do marki

Ale póki co Jarek bawi się w peweksa i miesza dwa odmienne systemy myślowe - cennik i cena do wyjazdu i prawi o "skodzie z megawypasem za 90", podczas gdy taka GOŁA w cenniku 97 stoi...

Napisano

> całkiem niedawno pomagałem kupić octę tsi dsg rocznik 2012 (bieżący) i ceny wciąż są tak samo

> atrakcyjne... więc Twoja teoria raczej leży.

Aha.

No to opowiadaj o tych wypasach za 90 :-)

Napisano

> te-ezi w diezdżiku

> + grzany zydel +

> ężel ajs

> szyby nie-dymki, fajerka w plastiku...

po pierwsze, to jest motokącik, a nie podforum Onetu dla niedorozwiniętych nastolatków, więc zacznij pisać ludzkim językiem.

> Wskaż no taką oktawię za 90 o jakiej prawisz, bo elegans w kombi z 1,8 teezi z automatem to GOŁY 97

> stoi.

> Patrz wyżej.

po drugie, ja Ci nic nie będę wskazywał. idź do salonu i ze sprzedawcą porozmawiaj jak człowiek.

chociaż z tym ostatnim to możesz mieć problem...

Napisano

> Ale póki co Jarek bawi się w peweksa i miesza dwa odmienne systemy myślowe - cennik i cena do

> wyjazdu i prawi o "skodzie z megawypasem za 90", podczas gdy taka GOŁA w cenniku 97 stoi...

Ja niczego nie mieszam - w przeciwieństwie do Ciebie mówię o PRAKTYCE. Czyli wchodzę do salonu KIA/Skoda i otrzymuję następującą ofertę...

Napisano

> Oktawia kombi elegans 1,8 te-ezi w diezdżiku + metalik + alu 17" plus "sound system" (cokolwiek to

> jest) + grzany zydel + ężel ajs + alarm = 108450.

tak samo zniesmaczony wyszedlem z salonu pare miesiecy temu. za konfigurację powyższą, czyli klasa niskasrednia wyposazenie "przyzwoite" - tj. przynajmniej na poziomie mojej obecnej megane (1.8 TSI, bez 4x4, bez DSG), zawołali 90 tys... po rabacie! czyli ponad 15 tysi wiecej niz za renuara (a niby segment ten sam)...

> "Toż trzeba na łeb upaść, żeby za skodę tyle dać..."

dokladnie.

pewnie trafiają sie okazje, ale skodzitsu to się IMHO oplaca, jak idziesz i bierzesz co akurat stoi na placu. a jak sobie chcesz powybierac, to wołają sporo...

Napisano

> Ja niczego nie mieszam - w przeciwieństwie do Ciebie mówię o PRAKTYCE. Czyli wchodzę do salonu

> KIA/Skoda i otrzymuję następującą ofertę...

Robaczku - porównujesz cenę CENNIKOWĄ cee'd a z cenami transakcyjnymi skody - sorki, ale nie bałdzo mi się spina porównywanie tych dwóch kwestii...

Napisano

> tak samo zniesmaczony wyszedlem z salonu pare miesiecy temu. za konfigurację powyższą, czyli klasa

> niskasrednia wyposazenie "przyzwoite" - tj. przynajmniej na poziomie mojej obecnej megane (1.8

> TSI, bez 4x4, bez DSG), zawołali 90 tys... po rabacie! czyli ponad 15 tysi wiecej niz za

> renuara (a niby segment ten sam)...

Jarek Ci zaraz pojedzie....

Napisano

> po drugie, ja Ci nic nie będę wskazywał. idź do salonu i ze sprzedawcą porozmawiaj jak człowiek.

> chociaż z tym ostatnim to możesz mieć problem...

Popatrz, teoria Ci się sypła, to już po bluzgi sięgamy.

O jakże szybko miękniesz...

Napisano

> Robaczku - porównujesz cenę CENNIKOWĄ cee'd a z cenami transakcyjnymi skody - sorki, ale nie bałdzo

> mi się spina porównywanie tych dwóch kwestii...

Nie wiem jak Ci to pisać, bo nic do Ciebie nie dociera.

Porównuję rabaty jakie dostałem w salonie KIA do tych, które dostałem w salonie Skoda. I powtórzę po raz kolejny, może do Ciebie dotrze - rabaty na samochody KIA, w przeciwieństwie do Skody, są bardzo niskie, i cena końcowa jest zbliżona do cennikowej.

Zrozumiałeś? Może Ci to jakoś narysować? a może tak:

Kija Siiid DerPaŚnik edYszyn ężel ajs grzany zydel - mała rabata.

Szkoda OcTaVia diiiEsdżii tiiiesaj Fulwypas fullksenonedyszyn - duża rabata.

No teraz to już musiałeś zrozumieć.

Napisano

> Robaczku - porównujesz cenę CENNIKOWĄ cee'd a z cenami transakcyjnymi skody - sorki, ale nie bałdzo

> mi się spina porównywanie tych dwóch kwestii...

Tylko wątpię czy na nowego Ceed-a dostaniesz jakiekolwiek rabaty- owszem dywaniki może opony zimowe - na nic więcej nie liczyłbym - ot prawa nowego modelu wchodzącego na rynek.

W skodzie owszem cennik sobie ale cena transakcyjna jest dobrych kilkanaście % niższa

Wiec jak najbardziej w tym przypadku porównanie słuszne.

Napisano

> tak samo zniesmaczony wyszedlem z salonu pare miesiecy temu. za konfigurację powyższą, czyli klasa

> niskasrednia wyposazenie "przyzwoite" - tj. przynajmniej na poziomie mojej obecnej megane (1.8

> TSI, bez 4x4, bez DSG), zawołali 90 tys... po rabacie! czyli ponad 15 tysi wiecej niz za

> renuara (a niby segment ten sam)...

nawet nie będę Ci pisał, jakie oferty dostałem na fajny model Laguny, bo jak się dowiesz ile wyszło taniej od Twojej Meganki, to osiwiejesz ze złości, patrząc na ton Twoich wypowiedzi smile.gif

> dokladnie.

> pewnie trafiają sie okazje, ale skodzitsu to się IMHO oplaca, jak idziesz i bierzesz co akurat stoi

> na placu. a jak sobie chcesz powybierac, to wołają sporo...

jak sobie nie radzisz ze sprzedawcami - to zadzwoń, postawisz piwo i pomogę porozmawiać wink.gif

Napisano

> nawet nie będę Ci pisał, jakie oferty dostałem na fajny model Laguny, bo jak się dowiesz ile wyszło

> taniej od Twojej Meganki, to osiwiejesz ze złości, patrząc na ton Twoich wypowiedzi

no wiesz. a szwagier to dostał taka cene ze ochohoho. a znajdzie sie "ktos z forum dostal 2% wiecej". taka cecha narodowa - licytacja na rabaty, z pominięciem kwestii typu wyprzedaż rocznika, albo stoi 6 mcy na placu i nikt nie chce kupic, albo democar z NRD smile.gif nie interesuje mnie takie przepychanie.

moze nie podpadam pod grupe zawodowa która jest premiowana rabatami. moze trafiłem na jakiś nerwowy okres kursu euro - nie wiem. wiem z jaką ofertą wyszedłem z 2 salonów Skody. ich strata vs renault.

A na megane raczej rabat byl maksymalny (w danym okresie), bo znajomy jest szefem sprzedazy renuara i zalatwil sporo gratisów + dodatkowe kilka % ponad ofertę salonową, tylko musialem sie wybrac do Gdyni po auto:) nie podaje kwot "dokładnych rabatu" bo nie chce zeby sie zaczelo tak jak powyzej smile.gif i nie kozacz że da sie kupic normalnie w salonie godną lagunę, nową, taniej niż moja meganka, bez specjalnych "wejść" smile.gif

ton źle odbierasz smile.gif

> jak sobie nie radzisz ze sprzedawcami - to zadzwoń, postawisz piwo i pomogę porozmawiać

dziękuję radze sobie dobrze do tej pory. a piwo mogę postawić bez dodatkowej "interesowności" smile.gif

Napisano

> Tylko wątpię czy na nowego Ceed-a dostaniesz jakiekolwiek rabaty- owszem dywaniki może opony zimowe

> - na nic więcej nie liczyłbym - ot prawa nowego modelu wchodzącego na rynek.

No to znowu - co my porównujemy, model od kilku lat na rynku vs nowość?

ZTCP to oktawja za rok będzie miała następcę, wiec zupełnie schodzący model.

> W skodzie owszem cennik sobie ale cena transakcyjna jest dobrych kilkanaście % niższa

> Wiec jak najbardziej w tym przypadku porównanie słuszne.

No nie bałdzo jednak...

Napisano

> No teraz to już musiałeś zrozumieć.

Taaaaa...

Zapomniałem, do Ciebie o VW group to tylko na kolanach...

Napisano

> Taaaaa...

> Zapomniałem, do Ciebie o VW group to tylko na kolanach...

zwlaszcza, ze jezdzi Laguna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.