Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukamy auta 4x4

Featured Replies

Napisano

Ostatnio dosyć mocno zastanawiam się nad zamianą swojego seja na coś innego i do głowy przyszło mi coś AWD. Budżet powiedzmy do 10k. Auto ma służyć do codziennej jazdy do pracy + wyjazdy urlopowe. Moje założenia to:

-spalanie do 12L przy normalnym użytkowaniu

-małe (ale to nie jest konieczność)

-mała awaryjność

-stosunkowo niskie koszty utrzymania ( części zamienne etc.)

I teraz moje typy.

Suzuki Vitara

Suzuki Samirai

Subaru legacy/outback/impreza z okolic 97-99

Toyota Rav 4 - I generacji

Czy w tym budżecie jest sens szukania czegoś takiego, czy będą to raczej trupy do reanimacji?

Napisano

> Ostatnio dosyć mocno zastanawiam się nad zamianą swojego seja na coś innego i do głowy przyszło mi

> coś AWD. Budżet powiedzmy do 10k. Auto ma służyć do codziennej jazdy do pracy + wyjazdy

> urlopowe. Moje założenia to:

> -spalanie do 12L przy normalnym użytkowaniu

> -małe (ale to nie jest konieczność)

> -mała awaryjność

> -stosunkowo niskie koszty utrzymania ( części zamienne etc.)

subaru to osobówka, vitara bardziej terenówka, rav4 tak po środku ... więc sie zdecyduj grinser006.gif

są to zupełnie inne auta

samuraja odpuść bo to spartańskie auto do lasu

jeśli nie będziesz jeździł po błocie to bierz rav4 ew subaru

vitara jest OK, ale szkoda męczyć się takim autem na co dzień, jeśli ma tylko jeździć po czarnym

ja swoją robiłem trasy po 200km i zmęczenia nie czuć, ale prędkość podróżna to tak do 100km/h, najlepiej 80km/h (jest cicho, pali ok 8L)

vitara nie ma AWD, tylko RWD z dołączanym wajchą przodem - nie można jeździć po przyczepnej nawierzchni z 4x4

auto jest bezawaryjne, proste i tanie w utrzymaniu

ból to rdza, ciężko jest znaleźć zdrowe plus taki że to rama, więc mimo dziur w podłodze będzie sztywne grinser006.gif

chyba że zgnije rama hehe.gif

Napisano

Do 10 tys to żadne z tych aut ani nie będzie bezawaryjne ani tanie w eksploatacji. W większość będą to zajeżdżone trupy.

Napisano

> Do 10 tys to żadne z tych aut ani nie będzie bezawaryjne ani tanie w eksploatacji. W większość będą

> to zajeżdżone trupy.

hmm.gif vitara z podpisu mniej więcej tyle jest warta i generuje mniejsze problemy niż ford grinser006.gif

to jest prosta konstrukcja, silnik prawie wieczny ok.gif

prędzej zgnije niż się zepsuje palacz.gif

jeżdżę nią już 5lat (fakt że mało, może z 5kkm/rok, tylko z drugiej strony jeździ w terenie)

ale z napraw to nic nie robiłem, tylko opony, aku i teraz klocki, plus oczywiście filtry/olej co rok

Napisano

poza Subaru żadne nie ma AWD, dwa pierwsze to RWD, nie wiem jaki napęd ma RAVka ale raczej nie jest to AWD, stawiam na dołączany tył.

W tym budżecie nie kupisz nic ciekawego/zadbanego/nie wymagającego inwestycji.

Napisano

> poza Subaru żadne nie ma AWD, dwa pierwsze to RWD, nie wiem jaki napęd ma RAVka ale raczej nie jest

> to AWD, stawiam na dołączany tył.

> W tym budżecie nie kupisz nic ciekawego/zadbanego/nie wymagającego inwestycji.

rav4 Igen miała chyba stały 4x4 ok.gif

plus guziczek do zablokowania 50:50 ?

przynajmniej tak zeznawał właściciel grinser006.gif

Napisano

Od Suzuki masz jeszcze Ignisa. To małe autko z napędem na przod i tylem dołączanym przez sprzęglo wiskotyczne. Dość prosta konstrukcja, bez elektroniki.

Same autko jest nieduże, ale w 4 osoby można podróżować. Jeździ bardziej jak osobówka, więc jeżeli większość czasu przebywasz na czarnym, to zda się. Deczko podwyższone, więc na dukty leśne (nawet takie zaśnieżone) będzie w sam raz.

Silniczek do tego słabowity, bo typowo 1.3. Bywały też wersje "sport" z 1.5 oraz w mlodszych rocznikach diesle 1.3DDiS. Ale to już nie za 10 tysięcy.....

Powyższe napisałem z doświadczenia - moja ciotka wyprowadzila się z miasta na wieś (zabitą dechami), gdzie dojeżdża się juz nie po asfalcie. Od dwóch lat użytkuje takiego Ignisa i jest zadowolona.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> rav4 Igen miała chyba stały 4x4

> plus guziczek do zablokowania 50:50 ?

> przynajmniej tak zeznawał właściciel

Co do blokady to chyba nie. Natomiast jak najbardziej Igen to bylo stale 4x4.

Napisano

> Co do blokady to chyba nie. Natomiast jak najbardziej Igen to bylo stale 4x4.

ale był guziczek na desce, coś się nim blokowało ?

IMO centralny dyfer, bo chyba nie osiowa blokada ?

C22106163_7.jpg

chodzi o ten na lewo od awaryjnych

Napisano

> Ostatnio dosyć mocno zastanawiam się nad zamianą swojego seja na coś innego i do głowy przyszło mi

> coś AWD. Budżet powiedzmy do 10k. Auto ma służyć do codziennej jazdy do pracy + wyjazdy

> urlopowe. Moje założenia to:

> -spalanie do 12L przy normalnym użytkowaniu

> -małe (ale to nie jest konieczność)

> -mała awaryjność

> -stosunkowo niskie koszty utrzymania ( części zamienne etc.)

> I teraz moje typy.

> Suzuki Vitara

> Suzuki Samirai

> Subaru legacy/outback/impreza z okolic 97-99

> Toyota Rav 4 - I generacji

> Czy w tym budżecie jest sens szukania czegoś takiego, czy będą to raczej trupy do reanimacji?

w tej cen ie tylko legacy N/A ale koniecznie bez pnumatycznego zawiasu!

Napisano

> ale był guziczek na desce, coś się nim blokowało ?

> IMO centralny dyfer, bo chyba nie osiowa blokada ?

> chodzi o ten na lewo od awaryjnych

Wyglada jak najbardziej jak blokada dyfra smile.gif

Po prostu chyba nie wszystkie mialy.

Napisano

> Wyglada jak najbardziej jak blokada dyfra

> Po prostu chyba nie wszystkie mialy.

Rav4 Igr mialy centralny dyfer + jego blokade claps.gif

Napisano

Przykre ale muszę napisać, że w tej kasie to raczej trupy zmeczone życiem są w ofercie. Samochód 4x4 kosztuje nieco więcej w eksploatacji niż ośka. Jak budżet masz ograniczony to dobrze przelicz. Gdybyś zdecydował się na subarynę, to najpierw oblookaj w okolicy za warsztatem który ci ją będzie fachowo serwisował i nie zedrze skóry. Z tej przyczyny ja zrezygnowałem z Forka.

Napisano

Jak lubisz oldtimery to polecam audi 80 quattro z jakąś v-ką na pokładzie. 10k powinno starczyć na bardzo zadbane auto i porządny pakiet startowy Wygląda może prehistorycznie ale.........

-nie rdzewieje

-prawdziwe 4x4 z blokadą tylnego mostu

-śmiesznie tanie w utrzymaniu i dobrze znosi gazownie

-zadbane bardzo dobrze trzyma cenę

-w wersji avant nada się na dłuższe wyjazdy

Napisano
  • Autor

> Jak lubisz oldtimery to polecam audi 80 quattro z jakąś v-ką na pokładzie. 10k powinno starczyć na

> bardzo zadbane auto i porządny pakiet startowy Wygląda może prehistorycznie ale.........

> -nie rdzewieje

> -prawdziwe 4x4 z blokadą tylnego mostu

> -śmiesznie tanie w utrzymaniu i dobrze znosi gazownie

> -zadbane bardzo dobrze trzyma cenę

> -w wersji avant nada się na dłuższe wyjazdy

powiem szczerze, że nad audi się nie zastanawiałem, ale oferta wygląda nawet atrakcyjnie. Rodzi się natomiast pytanie jak z awaryjnością tej blokady.

Najbardziej podoba mi sie rav 4 ale boje się, że za tą kwotę może to być trup.

Legacy oglądam już od jakiegoś czasu i nic ciekawego na allegro się nie pojawia

Napisano

> powiem szczerze, że nad audi się nie zastanawiałem, ale oferta wygląda nawet atrakcyjnie. Rodzi się

> natomiast pytanie jak z awaryjnością tej blokady.

Jak ktoś w miarę dbał to jest niezniszczalne. W sumie poza tym że jest okropnie brzydkie to chyba najlepsza propozycja w tym budżecie.

> Najbardziej podoba mi sie rav 4 ale boje się, że za tą kwotę może to być trup.

I słusznie. To dobre auta i nikt się tego nie pozbywa za bezcen.

> Legacy oglądam już od jakiegoś czasu i nic ciekawego na allegro się nie pojawia

Też obawiam się że będzie ciężko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.