Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu z łańcuchem

Featured Replies

Napisano

W moim samochodzie jest silnik 1,5 CRDI z rozrządem napedzanym łańcuchem. W instrukcji nie ma ani słowa o wymianie tego łańcucha. Szukałem w necie i znalazłem taki artykuł. Czy mam rozumieć, że mam się nie przejmować tą sprawą, o ile nie zaczną sie jakieś hałasy, bądź nieprawidłowe funkcjonowanie silnika? znalazłem w necie fragment serwisówki do silnika 1,5 CRDI do Hyundai Matrix (przypuszczam że u mnie jest taki sam, albo bardzo podobny silnik), jest tam opisanych kilka symptomów wskazujących na koniecznośc wymiany rozrzadu, ale tez ani słowa o tym , po ilu km należy to normalnie robić

Napisano

> W moim samochodzie jest silnik 1,5 CRDI z rozrządem napedzanym łańcuchem. W instrukcji nie ma ani

> słowa o wymianie tego łańcucha. Szukałem w necie i znalazłem taki artykuł. Czy mam rozumieć,

> że mam się nie przejmować tą sprawą, o ile nie zaczną sie jakieś hałasy, bądź nieprawidłowe

> funkcjonowanie silnika? znalazłem w necie fragment serwisówki do silnika 1,5 CRDI do Hyundai

> Matrix (przypuszczam że u mnie jest taki sam, albo bardzo podobny silnik), jest tam opisanych

> kilka symptomów wskazujących na koniecznośc wymiany rozrzadu, ale tez ani słowa o tym , po ilu

> km należy to normalnie robić

jestes pewien tego lancucha zlosnik.gif

Napisano

> 200tys na lancuch to chyba minimum.

powiedz to właścicielom TSI grinser006.gif i Mazdy facepalm%5B1%5D.gif w moim silniku łańcuch potrafi się rozciągać i sterowanie VVT też szlag trafia sciana.gif często poniżej 100kkm hehe.gif

Napisano

> powiedz to właścicielom TSI i Mazdy w moim silniku łańcuch potrafi się rozciągać i sterowanie VVT

> też szlag trafia często poniżej 100kkm

Coz poradzic, ale lancuch z zalozenia producenta ma starczyc na cale zycie samochodu.

A ze teraz nie ma czasu na testy na etapie projektu i prototypu. testy odbywaja sie w warunkach bojowych u klienta i takie kwiatki sie dzieja.

Napisano

> Coz poradzic, ale lancuch z zalozenia producenta ma starczyc na cale zycie samochodu.

kiedyś łańcuch był takim synonimem świętego spokoju, no może poza Felicją 1.3 hehe.gif

> A ze teraz nie ma czasu na testy na etapie projektu i prototypu. testy odbywaja sie w warunkach

> bojowych u klienta i takie kwiatki sie dzieja.

najbardziej wkurzające jest to, że Mazda w USA właśnie wydała biuletyn serwisowy, w którym przedłuża wymiany gwarancyjne sterowaniem zmiennych faz dla określonych modeli do 7 lat i 70.000 mil a w Polsce udaje że nic się nie dzieje angryfire.gif

Napisano

> jakis tekst

A co ta stronka ma oznaczac.

Zacznik od tego czy lancuch halasuje? Co oznaczaloby jego wyciagniecie. Jezeli nie to daj spokoj. Jezeli tak to nie tylko lancuch sie wymienia.

Napisano

> Coz poradzic, ale lancuch z zalozenia producenta ma starczyc na cale zycie samochodu.

jakiego producenta? myzle ze to zalezy od konkretnego modelu silnika

Napisano
  • Autor

> A co ta stronka ma oznaczac.

odpowiedź na wątpliwosci czy w moim silniku jest łańcuch

> Zacznik od tego czy lancuch halasuje? Co oznaczaloby jego wyciagniecie. Jezeli nie to daj spokoj.

> Jezeli tak to nie tylko lancuch sie wymienia.

ja tam nie słyszę żadnych hałasów, a przebieg auta to około 96 kkm

Napisano

> odpowiedź na wątpliwosci czy w moim silniku jest łańcuch

> ja tam nie słyszę żadnych hałasów, a przebieg auta to około 96 kkm

No to czym sie martwisz, jezdzic i tyle.

Napisano

U mnie w starej E30 z 87r. jeszcze nic nie trzeszczy, a nalotu w polsce ma ok 280tys.

pytanie ile miała przekraczając granicę jakieś 10 lat temu hmm.gif .

jeśli nie ma oznak rozciągnięcia to nie zawracaj sobie głowy.

jest tyle ważniejszych zmartwień.

Napisano
  • Autor

> No to czym sie martwisz, jezdzic i tyle.

THX smile.gif

Napisano

> kiedyś łańcuch był takim synonimem świętego spokoju, no może poza Felicją 1.3

Moja Felka ma 267kkm nalotu wg. licznika panic.gif łańcuch jeszcze nie tarabani zlosnik2.gif

Napisano

> powiedz to właścicielom TSI i Mazdy

A o jaka konkretnie mazde chodzi?

Napisano

Znam osobiście dwa przypadki ślizgnięcia się łańcucha. Przypadek pierwszy to kolega w swoim CLK 2.0 kompressor - sprawa zakończyła się wymiana silnika.

Drugi to świeża sprawa - kolega ma Avensis 2003, 1.6 VVTI - łańcuch przeskoczył - efekt - silnik do wymiany.

W przypadku Mercedesa łańcuch poleciał przy 110 tys. mil, w Toyocie przy 91 tys. mil. Przebiegi autentyczne.

Ja sam ujeżdżam drugie auto na łańuchu i śpię spokojnie smile.gif Pierwsze kupiłem, jak miało 87 tys. mil (Primera WP11 1.6), sprzedałem przy 125 tys. mil, a drugie (Mondeo MkIII 2.0 automat) z przebiegiem 60 tys. mil, teraz ma 73 tys. mil.

Napisano

> I Maluchem

Taa...A świstak siedzi i zawija te sreberka. Raz do roku wcale nie było za często wymienić kompletny rozrząd w malcu.

Napisano
  • Autor

> Znam osobiście dwa przypadki ślizgnięcia się łańcucha. Przypadek pierwszy to kolega w swoim CLK 2.0

> kompressor - sprawa zakończyła się wymiana silnika.

> Drugi to świeża sprawa - kolega ma Avensis 2003, 1.6 VVTI - łańcuch przeskoczył - efekt - silnik do

> wymiany.

> W przypadku Mercedesa łańcuch poleciał przy 110 tys. mil, w Toyocie przy 91 tys. mil. Przebiegi

> autentyczne.

To są pewnie wyjątki potwierdzające regułę. Może w tych autach były jakieś wadliwe elementy?

> Ja sam ujeżdżam drugie auto na łańuchu i śpię spokojnie Pierwsze kupiłem, jak miało 87 tys. mil

> (Primera WP11 1.6), sprzedałem przy 125 tys. mil, a drugie (Mondeo MkIII 2.0 automat) z

> przebiegiem 60 tys. mil, teraz ma 73 tys. mil.

No i git. A tak przy okazji. Czy te mile to nigdy nie przejdą do historii? oslabiony.gif

Napisano

> To są pewnie wyjątki potwierdzające regułę. Może w tych autach były jakieś wadliwe elementy?

Jest jeszcze Fiat ze swoim 1.3 multijet czy jakoś tak go nazywa (u Opla to po prostu 1.3 cdti) - zdarzają się przypadki przeskoczenia łańcuszka, sam tak miałem (szczęśliwie żadnych innych uszkodzeń silnika nie było). Mechanik uzdrowiciel specjalnie zdziwiony nie był, bo nie pierwszy taki silnik z taką usterką naprawiał, z tym, ze zwykle bywało gorzej.

> No i git. A tak przy okazji. Czy te mile to nigdy nie przejdą do historii?

mile, cale, funty, fahrenheity (najbardziej pomylona skala temperatury) galony i czort wie co jeszcze tam mają...

Napisano

> To są pewnie wyjątki potwierdzające regułę. Może w tych autach były jakieś wadliwe elementy?

Być może. Ja znam tylko te dwa przypadki (osobiście).

> No i git. A tak przy okazji. Czy te mile to nigdy nie przejdą do historii?

Przejdą. Przynajmniej w Irlandii. Auta rejestrowane po 2006 roku maja liczniki wyskalowane w kilometrach.

Napisano

accord 7gen 2,2 diesel

juz trzy osoby w ciagu 3mcy mialy problemy z lancuchem, jeden mial glowe do robienia

fordowski duratec lata bez problemu,

CiniO nie lam sie bo w mazdzie masz ten sam silnik zlosnik.gif

Napisano

> Przejdą. Przynajmniej w Irlandii. Auta rejestrowane po 2006 roku maja liczniki wyskalowane w kilometrach.

Tyle tylko, że na prowincji odległości drogowe podawane są dalej w milach.

Wracając do tematu łańcucha pamiętam, że w silnikach np. MB typu OM można było łatwo sprawdzić stopień jego rozciągnięcia. Należało tylko ustawić wałek rozrządu wg znaków na I podporze i następnie odczytać na kole pasowym ile stopni jest za OT. Dopuszczalne było 5 stopni, przy 7 stopniach zaś, zerwany łańcuch wyłaził przez dziurę w misce olejowej. W przeliczeniu na kilometry było to 500-700 tkm.

Pozdr.

Napisano

> Moja Felka ma 267kkm nalotu wg. licznika łańcuch jeszcze nie tarabani

mój był do wyrzucenia przy 40kkm? może trochę później, ale niewiele

Napisano

> A o jaka konkretnie mazde chodzi?

hmmmm

Quote:

Mazdy
w moim silniku
łańcuch potrafi się rozciągać i sterowanie VVT też szlag trafia często poniżej 100kkm

285776864-ak.jpg

post-6884-14352515633524_thumb.jpg

Napisano

> powiedz to właścicielom TSI i Mazdy w moim silniku łańcuch potrafi się rozciągać i sterowanie VVT

> też szlag trafia często poniżej 100kkm

Czyli wraca stare zlosnik.gif

Za PRL rozrząd łańcuchowy w 125p był znany z sypania się. Ale w tym samym czasie rozrządy łańcuchowe w zachodnich samochodach chodziły praktycznie do końca silnika. A teraz się zaczyna jak w PRL zlosnik.gif

Napisano

> Tyle tylko, że na prowincji odległości drogowe podawane są dalej w milach.

> Wracając do tematu łańcucha pamiętam, że w silnikach np. MB typu OM można było łatwo sprawdzić

> stopień jego rozciągnięcia. Należało tylko ustawić wałek rozrządu wg znaków na I podporze i

> następnie odczytać na kole pasowym ile stopni jest za OT. Dopuszczalne było 5 stopni, przy 7

> stopniach zaś, zerwany łańcuch wyłaził przez dziurę w misce olejowej. W przeliczeniu na

> kilometry było to 500-700 tkm.

> Pozdr.

W dzisiejszych czasach sprawdza to sam sterownik i wywala na blad synchronizacji grinser006.gif choć grupa vag potrafi sie posypać nawet przy kręceniu rozrusznikiem zlosnik.gif

Napisano

> hmmmm

> Quote:

> Mazdy w moim silniku łańcuch potrafi się rozciągać i sterowanie VVT też szlag trafia często

> poniżej 100kkm

wink.gif

Dzieki

Napisano

> fordowski duratec lata bez problemu,

> CiniO nie lam sie bo w mazdzie masz ten sam silnik

No to w takim razie spie spokojnie wink.gif

Napisano

> Tyle tylko, że na prowincji odległości drogowe podawane są dalej w milach.

Od 2004 roku wszyskie odleglosci na drogowskazach podawane sa w km.

Od 2005 wszyskie ograniczenia predkosci sa w km/h.

I tez kazde ktore bylo sprzedawane jako nowe na rynku Irlandzkim od poczatku 2005 roku, ma licznik w km.

Napisano

> Być może. Ja znam tylko te dwa przypadki (osobiście).

> Przejdą. Przynajmniej w Irlandii. Auta rejestrowane po 2006 roku maja liczniki wyskalowane w

> kilometrach.

Od poczatku 2005.

Ale i tak jest zawsze troche aut z importu z UK, ktore do dzisiaj maja liczniki w milach.

Napisano

> mój był do wyrzucenia przy 40kkm? może trochę później, ale niewiele

Widocznie jakaś wada materiałowa, lub błąd w produkcji. Często się takie niedoróbki zdarzają w motoryzcji. Większość jest wyłapywana jeszcze na etapie produkcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.