Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś niedużego z V6

Featured Replies

Napisano

> A teraz wyobraź sobie FWD turbo na śniegu

Wystarczało mi Saabowskie FWD z V6 Turbo na piasku...

Ale można było to opanować - dodając lekko gazu i cierpliwie czekając na to aż się turbo troszkę rozpędzi.

Napisano

> No chyba, że to tam za oceanem bo faktycznie skrzyżowania są

> tam trochę większe.

Dodaj do tego automatyczną skrzynię biegów - nie masz możliwości uratowania się z takiej sytuacji paląc sprzęgło.

Napisano

> Dla Ciebie to nie problem. Dla mnie owszem i to pomimo tego jak lubię moje auto

> Wszystko rzecz gustu i oczekiwań

I o to chodzi ok.gif

Napisano
  • Autor

> To może bardziej ekonomicznie, V5

To była rzędówka !!

Napisano
  • Autor

> Nawet w większych autach FWD zbyt mocny i zbyt ciężki silnik V6 przeszkadza bardziej niż pomaga jak

> się zaczniesz bawić. To jest do dostojnego i spokojnego toczenia się albo do jazdy po

> autostradzie.

No ale właśnie ja nie chcę się tym ścigać nie wiem gdzie tylko mieć płynną jazdę i zapas mocy pod butem

Z tych wszystkich propozycji najbardziej odpowiada mi jednak SEAT Leon - bo to autko niepozorne - z tym silnikiem pewnie za nieduże pieniądze a będzie jechało smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jedyna ciekawa propzycja to BMW R6.

Odpada z przynajmniej 2 powodów

- ideologicznych - za bardzo niemieckie

- założeniowych - ma być V6 a nie R6

Napisano
  • Autor

> Moze jeszcze Saab 9-3 2.8T. Byle z napedem na obie osie.

Podaj więcej szczegółów jesli jest taka opcja ??

Napisano

> - założeniowych - ma być V6 a nie R6

Ale to złe założenia - R6 jest znacznie lepsze od V6.

Napisano

> Podaj więcej szczegółów jesli jest taka opcja ??

Produkowany od 2006 roku, miałem takiego. Silnik miał sporo mocy, ale mój akurat był przednionapędowy = moc szła głównie w ścieranie bieżnika i szarpanie kierownicy. Wersja z Haldexem jest podobno troszkę lepsza.

Napisano

O ile dobrze pamiętam to to samo co vectra c OPC.

Napisano

Byly w roznych wersjach mocy w zaleznosci od rocznika, zdaje sie od 250 do 280PS. Absolutnie unikac z napedem na przod ale w czterolapie (co prawda haldex ale 4generacji) nawet daje rade. Wiekszosc to automaty ale idzie znalezc tez manuala. W opcji byla dostepna elektroniczna szpera tylnego mostu.

Napisano
  • Autor

> Ale to złe założenia - R6 jest znacznie lepsze od V6.

Dobrze - byc może ale dlaczego ??

Z jakiego powodu ( ów ) R6 jest lepsze ??

Napisano

> Dobrze - byc może ale dlaczego ??

> Z jakiego powodu ( ów ) R6 jest lepsze ??

Przede wszystkim z powodu wywazenia. W R6 nie ma potrzeby stosowania żadnych wałków żeby się nie trząsł. Trochę gorszy jest V6 z 90 stopniami miedzy rzędami - tez zwykle nie stosuje się wałków ale taki silnik się trochę trzęsie. Tyle ze większość producentów dla oszczędności miejsca używa V6 z 60 stopniami i w tym bez wałka mamy wibrator. A wałek powoduje ze inercja silnika jest większa = gorzej się wkręca na obroty i z nich schodzi. Z drugiej strony długość R6 powoduje ze wał korbowy musi mieć większa wytrzymałość na skręcanie co także zwiększa masę i inercję. Ale R6 jest zawsze bardziej "aksamitne", choć konstruktorzy robią co mogą żeby V6 było równie miłe.

Napisano

> Ale R6 jest zawsze bardziej "aksamitne", choć konstruktorzy robią co mogą żeby V6

> było równie miłe.

Zgadzam się. Dla mnie jedyne słuszne silniki V6 są w japończykach. Fajnie kręcą się 2.0 V6 Mazdy, 2.5 V6 Mitsu, 3.0 V6 Hondy i 3.0 V6 Toyoty. Unikałbym, jak ognia 2.8 V6 VAGa.

Napisano

> Zgadzam się. Dla mnie jedyne słuszne silniki V6 są w japończykach. Fajnie kręcą się 2.0 V6 Mazdy,

> 2.5 V6 Mitsu, 3.0 V6 Hondy i 3.0 V6 Toyoty. Unikałbym, jak ognia 2.8 V6 VAGa.

Uzasadnij. cool.gif

Do tego który silnik masz na myśli?

Napisano

> Uzasadnij.

> Do tego który silnik masz na myśli?

AAH i ACK. Silniki słabo trzymają serię, czyli odpowiednio 174 i 193 KM. Jeździłem naprawdę wieloma modelami z tą motorownią i średnie odczucia, jakie dają te silniki, to okolice 140-150 KM. Inna sprawa, że nie widziałem takiego silnika, który nie byłby zalany olejem od góry do dołu. Wycieki oleju ma chyba wpisane w normalną eksploatację.

Napisano

> Zgadzam się. Dla mnie jedyne słuszne silniki V6 są w japończykach.

I tu błąd logiczny - amerykańskie V6 przez wiele lat miały 90 stopnii = w sensie aksamitności były lepsze od 60 stopniowych V6 od Japońców.

Napisano

> I tu błąd logiczny - amerykańskie V6 przez wiele lat miały 90 stopnii = w sensie aksamitności były

> lepsze od 60 stopniowych V6 od Japońców.

Nie nazwałbym tego błędem, bo zauważ, nie napisałem tego w jednym zdaniu. To, że japońskie "fałki" mają 60 stopni, to wiem, ale technologia ich wykonania jest o niebo lepsza od silników europejskich. Dla przykładu V6 od Mitsu wkręci się na max obroty dwa razy szybciej od takiego V6 by Opel. Pomimo wałków balansowych, japońce fajnie się kręcą i przyjemnie chodzą, a silniki eur nie dość, że mają mało przyjemny dźwięk, to jeszcze "muły".

Napisano

Czy 2.8 V6 turbo montowany w Insignia i Vectrze OPc to wg. Ciebie japonski, europejski Czy amerykanski? Bo jest to jeden z lepszych V6 na rynku.

Napisano

> Czy 2.8 V6 turbo montowany w Insignia i Vectrze OPc to wg. Ciebie japonski, europejski Czy

> amerykanski? Bo jest to jeden z lepszych V6 na rynku.

To jeszcze zależy w jakich kategoriach chcemy to porównać?

Napisano

> To jeszcze zależy w jakich kategoriach chcemy to porównać?

Kręci się wysoko, ponad 300 KM z 2.8l, bardzo zwarta rozmiarami jednostka, zero drgan. Do tego cztery walki rozrządu + zmienne fazy.

Napisano

> Kręci się wysoko, ponad 300 KM z 2.8l, bardzo zwarta rozmiarami jednostka, zero drgan. Do tego

> cztery walki rozrządu + zmienne fazy.

To wolnossąca jednostka? Bo jeśli nie to wynik raczej średni.

Napisano

> To wolnossąca jednostka? Bo jeśli nie to wynik raczej średni.

Turbo, ale zauważ ze to silnik do popularnych modeli samochodów - musi być tani i niezawodny. 300 Km z 2.8l w tej klasie to bardzo przyzwoity wynik, nawet z turbo. BMW potrzebuje 3 litrów by osiągnąć podobna moc a silnik jest znacznie droższy (i ma dwa turbo).

P.S. Najmocniejszą wersja LP9 ma 325 KM i jest porównywalna mocą z N54 twin turbo.

Napisano

> Turbo, ale zauważ ze to silnik do popularnych modeli samochodów - musi być tani i niezawodny. 300

> Km z 2.8l w tej klasie to bardzo przyzwoity wynik, nawet z turbo. BMW potrzebuje 3 litrów by

> osiągnąć podobna moc.

Czyli jedynie o 50 koni więcej niż stary 3,2 od Alfy. I o 21 koni mniej niż wolnossąca 3,2 od BMW sprzedawana od połowy lat '90.

BMW z silnika 3,0 robi troszkę więcej niż 300 koni.

Moim zdaniem v6 GM nie wyróżnia się niczym specjalnym.

Napisano

Pomiędzy 3.2L a 2.8L jest spora różnica pojemności. Poza tym ten 3.2 był bardzo drogi w produkcji i stosowany wyłącznie w M3 i Z3M i nie ma co go porównywać do popularnego modelu. Zreszta o trwałości (a raczej o jej braku) tego 3.2l to chodzą legendy na internecie.

Napisano

> Pomiędzy 3.2L a 2.8L jest spora różnica pojemności. Poza tym ten 3.2 był bardzo drogi w produkcji i

> stosowany wyłącznie w M3 i Z3M i nie ma co go porównywać do popularnego modelu. Zreszta o

> trwałości (a raczej o jej braku) tego 3.2l to chodzą legendy na internecie.

Ale 3,2 Alfy był stosowany powszechnie.

Napisano

> Ale 3,2 Alfy był stosowany powszechnie.

I miał 400 cm wiecej oraz 75 KM mniej - o czym my rozmawiamy... Hondowski 3.0L v6 bez turbo ma 240 KM = mniej wiecej tyle co Alfa a o 200 cm mniej. I nieporównanie lepsza trwałość.

Powtórzę jeszcze raz - moim zdaniem GM 2.8L V6 Turbo jest bardzo przyzwoitym silnikiem. A pisze to w kontekście twierdzenia kolegi który uważa ze tylko japońskie są dobre.

Napisano

> I miał 400 cm wiecej oraz 75 KM mniej -

50 mniej.

o czym my rozmawiamy... Hondowski 3.0L v6 bez turbo ma 240

> KM = mniej wiecej tyle co Alfa a o 200 cm mniej. I nieporównanie lepsza trwałość.

> Powtórzę jeszcze raz - moim zdaniem GM 2.8L V6 Turbo jest bardzo przyzwoitym silnikiem. A pisze to

> w kontekście twierdzenia kolegi który uważa ze tylko japońskie są dobre.

A moim zdaniem nie wybija się niczym specjalnym. Jak na blisko 3 litry i turbo to te 300 koni nie rzucają na kolana.

Napisano

> 50 mniej.

325 a 250 = 75

> A moim zdaniem nie wybija się niczym specjalnym. Jak na blisko 3 litry i turbo to te 300 koni nie

> rzucają na kolana.

2.8l a 3l to duża różnica. Patrząc na konkurencje każde 200 cm w V6 T daje dodatkowe 50 KM = pokaz mi 375 KM 3l silnik w kategorii samochodów popularnych. Zreszta nawet nie w popularnych będzie cieżko coś podobnego znaleźć.

Napisano

> Czy 2.8 V6 turbo montowany w Insignia i Vectrze OPc to wg. Ciebie japonski, europejski Czy

> amerykanski? Bo jest to jeden z lepszych V6 na rynku.

My tu rozmawiamy o autach i silnikach z przełomu wieków, także przytaczając przykłady japońskich aut, porównałem je do silnika Opla i tu uwaga... 2.5 oraz 3.0 V6 znanych z modeli Vectra B, czy Omega B.

Napisano
  • Autor

Bo się okazuje że jest VECTRA C z V6 - i to podobno nawet niezłym

Napisano

> Bo się okazuje że jest VECTRA C z V6 - i to podobno nawet niezłym

2.8 V6T tak jak i w Saabie, tylko mocy mniej. No i naped na przod bez szpery. Efektywnosc tego napedu, zwlaszcza w polaczeniu z bardzo przecietnym zawieszeniem jest slabiutka. Ale na wprost jedzie calkiem szybko.

A wczesniej byl chyba 3.2 wolnossacy.

Napisano
  • Autor

> A wczesniej byl chyba 3.2 wolnossacy.

Właśnie jeślu już to tylko wolnossący

Turbo odpada !!

Napisano

> Właśnie jeślu już to tylko wolnossący

> Turbo odpada !!

Jesteś pewien? Vectra Turbo naprawdę się napędza - szczególnie od prędkości 80-100kmh.

Napisano

> Jesteś pewien? Vectra Turbo naprawdę się napędza - szczególnie od prędkości 80-100kmh.

Saab 9-3 z tym silnikiem miał limitowaną moc na pierwszych dwóch biegach = dopiero od 120 km/h zaczynał iść jak burza.

Napisano

> Saab 9-3 z tym silnikiem miał limitowaną moc na pierwszych dwóch biegach = dopiero od 120 km/h

> zaczynał iść jak burza.

Możliwe, że Vectra też. Wiem tylko, że na autostradzie ciężko jej uciec nawet samochodem mającym na papierze więcej mocy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.