Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś niedużego z V6

Featured Replies

Napisano

> Wszysto fajnie ale:

> Z tym chyba zartujesz. Prowadzi sie jak ciezkie auto z ciezkim przodem. Bo tym wlasnie jest. Nie

> twierdze, ze nie ma przyczepnosci, bo jednak jest ten haldex i szerokie opony ale balans ma

> dokladnie taki...czyli slaby

Porównujemy do astry 1.4

Napisano

Najlepszym przykładem że to co mówisz ma sens jest Dodge Viper - niby ma silnik V10, a chodzi jakby był zepsuty.

P.S. Dla ciekawskich - Viperowski V10 nie jest "prawdziwym" V10 - tak naprawdę jest to V8+2 = co pewien czas następuje jednoczesny wybuch w dwóch cylindrach i to powoduje brzydki dźwięk silnika.

Napisano

> Może chodzi Ci o kąt pomiędzy ramionami wału korbowego? W R4 masz wykorbienia co 180 stopni, i

> zapłon co tyleż, w R5 korby są co 72 stopnie a zapłon co 144 stopni.

To może być to ok.gif

A w V8?

Napisano

> To może być to

> A w V8?

To zależy czy masz V8 z płaskim wałem korbowym (jak w Ferrari) czy z normalnym (jak w np. Corvette). Dźwięk silnika się wtedy bardzo różni.

Napisano

> To zależy czy masz V8 z płaskim wałem korbowym (jak w Ferrari) czy z normalnym (jak w np.

> Corvette). Dźwięk silnika się wtedy bardzo różni.

OK, ale czy w którymś V8 są te same kąty co w R5?

Napisano

> Wszysto fajnie ale:

> Z tym chyba zartujesz. Prowadzi sie jak ciezkie auto z ciezkim przodem. Bo tym wlasnie jest.

jak już porównujesz ze zwykłym rzędowym silnikiem w astrze to nie zapomnij że A3 były to również 1.8T gdzie miałeś moce a standardzie 210km, a po modach 300-400 i więcej - a masa dalej niższa niż V6. Więc niekoniecznie A3 musi ryć jak świnia ciężkim przodem...

Napisano

> No nie wiem czy tak przednionapędówka pojedzie

> Zobacz jak ta Skoda startuje jak już skończy się kręcić Wymieniona Astra kręciła by jednym kołem

> prosząc o ratunek

> Napęd chyba ten sam co w Audi A3

tak, ten sam haldex co A3, TT, Golf IV, leon...

Napisano

> OK, ale czy w którymś V8 są te same kąty co w R5?

V8 nie, ale w V10 tak.

Napisano

> Najlepszym przykładem że to co mówisz ma sens jest Dodge Viper - niby ma silnik V10, a chodzi jakby

> był zepsuty.

> P.S. Dla ciekawskich - Viperowski V10 nie jest "prawdziwym" V10 - tak naprawdę jest to V8+2 = co

> pewien czas następuje jednoczesny wybuch w dwóch cylindrach i to powoduje brzydki dźwięk

> silnika.

mowisz o tym

bo jesli to mi sie ten dzwiek podoba zlosnik.gif

Napisano

> mowisz o tym

Dokładnie o tym - chodzi jakby co jakiś czas mu cylindry przerywały.

P.S. To jest dźwięk jaki mi się podoba:

Napisano

> Tak, wydech nawet z R4 może zrobić coś fajnego. Patrzy 500 Abarth

> Kiedyś ktoś mi mówił (chyba ktoś z AK, ale za cholerę nie pamiętam kto), że za brzmienie silnika

> odpowiada jakieś wychylenie czegoś w silniku. Za nic nie pamiętam o co chodzi I tak V6 przez

> to że to wychylenie jest inne, mogą brzmieć inaczej, w zależności czy są to V6 90 stopni, a

> może tylko 30 stopni. I to wychylenie w silnikach R5 jest podobno takie samo jak w V8 przez to

> brzmią podobnie

> Popatrz na takiego B4. Brzmi dużo fajniej niż R4, a cylindrów ma tyle samo

> Może ktoś napisze o co chodzi z tym wychyleniem, bo głowie mi się kołacze że chodziło o coś z

> panewkami

> Oczywiście nie mam na myśli kąta między "blokami" w silnikach V

R5 Jak v8?

Nie, zdecydowanie nie...

Make it loud wink.gif

Napisano

> czyli 1,9 tdi w passacie ma torsen a w golfie haldex?

dokładnie tak zlosnik.gif

do B5 włącznie

Napisano

> dokładnie tak

> do B5 włącznie

b5 fl tez były na torsenie?

Napisano

> Kupuj 147 GTA

I załatwiaj kredyt w skoku na części.....przy okazji.

Samochód świetny, jeździłem nim trochę, ale awaryjność mega.

Były szef kupił synkowi, do 40 tys km dwie skrzynie biegów poszły w mak, ze 3 kpl. wahaczy przednich, generalnie wysoce problematyczne auto. Dodam, że kupiony jako nówka, nie miał lekko bo synalek lubił poszaleć, ale po co kupuje się taki samochód, przecież nie po to by jeździć 80 km/h . Przy okazji spalanie grinser006.gif zasadniczo podziwiam osoby które w tych czasach celują w V6 , mega bogacze i szacun wielki!

Napisano

> Jak masz astrę i chcesz "urosnąć" to tak astra jest szybsza tansza mniej pali i w ogóle nie wiem po

> co inne auta produkują ?

Nie mam astry, nie mam auta FWD. Mam 182cm wzrostu, wystarczy mi. waytogo.gif

> A serio jak mozesz w ogole porównać auto 1.4 ile to ma mocy 100 koni ? do auta które ma 250 koni ,

> około 6 s do 100

Na śniegu i lodzie to może mieć i milion koni. Jest ciężkie, cholernie ciężkie i strasznie ryje przodem.

> fajne twarde zawieszenie , prowadzi się jak gokart

To chyba jeździłem jakimś popsutym egzemplarzem albo niesamowitymi, wyczynowymi gokartami skoro porównujesz to do gokarta.

> do tego jest wspomagane

> przez chwilowy napęd na 4 koła który pomijając jazdę na granicy na torze jest nie

> porównywalnie lepszy od FWD

A sprawdzałeś?

Jeden dzień, te same warunki, dwa auta, zmieniający się kierowcy. Z tym haldexem jeździ się ciężko i nieprzyjemnie. Jak już złożysz bokiem to idzie, ale dopóki tego nie zrobisz jest straszliwie podsterowny i czuć, że jest po prostu ciężki. Za ciężki. Zwłaszcza z przodu.

Owszem, z miejsca odchodzi pięknie. Gorzej jak dojedziesz do zakrętu.

Haldex jest do wyjechania z kałuży i trawnika, ewentualnie niezbyt głębokiego piasku. Nie do jazdy w zakrętach.

Napisano

> Zobacz jak ta Skoda startuje jak już skończy się kręcić Wymieniona Astra kręciła by jednym kołem

> prosząc o ratunek

nie wiem czy ten sam. Nie mówię o starcie z miejsca. Tu nawet haldex będzie lepszy niż ośka. Ale A3 "na oko" waży 1300-1400kg. Jak się wsiądzie i zacznie jechać po śliskim masz wrażenie, że prowadzisz przednionapędowy, niemiecki czołg dopóki się tył nie załączy. A jak się tył załączy to już jest i tak za późno i nadal lecisz w kartofle bezwładnie tyle że już nie przodem a bokiem. Reakcja przy przejściu z jednego zakrętu w drugi jest co najmniej dziwna.

Napisano

> czyli 1,9 tdi w passacie ma torsen a w golfie haldex?

tak

Napisano

> Tak od jakiegoś czasu myślę o czymś takim

> Coś w typie AR 147 GTA

> Jakieś inne ciekawe propozycje ??

> Był jeszcze Golf VR6 ale to już wiekowe autka są

Jedyna ciekawa propzycja to BMW R6.

Napisano

> Dźwięk silnika bardzo zależy od konstrukcji układu wydechowego. Ale V6 z dobrze zaprojektowanych

> wydechem będzie brzmiał lepiej niż R5. Po prostu im wiecej cylindrow tym lepiej.

kwestia gustu.

Jeśli ktoś woli wiertarkę zamiast bulgotnika to R6 jest nie do przebicia.

Napisano

> Nie

> twierdze, ze nie ma przyczepnosci, bo jednak jest ten haldex i szerokie opony ale balans ma

> dokladnie taki...czyli slaby.

Na suchym jest jeszcze ok. Gorzej jak się robi ślisko. Wtedy czuć masę tego auta i opóźnienie haldexa (najbardziej wkurzająca rzecz w tym napędzie)

Ale... co ty się tam znasz jak astrą jeździsz... palacz.gif

Napisano

> Tak od jakiegoś czasu myślę o czymś takim

> Coś w typie AR 147 GTA

Większość tego co tu ludzie opisują nadaje się albo do toczenia się po mieście i bulgotania albo do jazdy po prostej i ryczenia.

Poczytaj jakiekolwiek opinie o montowaniu ciężkich i mocnych silników V6 do małych aut FWD. To nie ma prawa dobrze działać jeśli chcesz rzeczywiście mieć radochę z jazdy.

Nawet w większych autach FWD zbyt mocny i zbyt ciężki silnik V6 przeszkadza bardziej niż pomaga jak się zaczniesz bawić. To jest do dostojnego i spokojnego toczenia się albo do jazdy po autostradzie.

VR6 to już właściwie młoda legenda. Brzmi dziwnie i nietypowo, niektórym się podoba. Mi też.

Ale weź pan znajdź coś takiego bez nalepki"pajonier" i wiadra szpachli....

Napisano

> kwestia gustu.

> Jeśli ktoś woli wiertarkę zamiast bulgotnika to R6 jest nie do przebicia.

Akurat wtedy v8 z płaskim wałem ma lepszy dźwięk (i można zrobić żeby kręcilo się wyżej niż R6)

Napisano

Do niedużego autka FWD to chyba raczej jakieś R4:

- skośnookie i wyjące obrotami

- sapiące i świszczace - właściwie z każdego kontynentu

Naszukaz się, ale moim zdaniem warto.

Piękny i klasyczny to będzie Corrado z tym silnikiem.

A tak najprościej to jednak R6 spod znaku niebiesko-białego śmigiełka.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

To auto fajnie brzmi to fakt. Miałem przyjemność jeździć z kolęgą z kącika takim autem. Potem był na hamowni okazało się że z 170KM jest 140 :D silnik poszedł do remontu. Ostatnio znowu go hamowali i też wyszło podobnie 270751858-jezyk.gif Po za tym to auto ma jeden problem: "nie jedzie"

Napisano

> No nie wiem czy tak przednionapędówka pojedzie

> prosząc o ratunek

na tym filmiku bardzo dobrze widać "dezorientację" haldexa.

dopóki sie obraca jest pięknie ale jak kierownik chce się odwinąć to już gorzej, samochód najpierw mocno płuży dopiero po chwili załącza sie tył. wyobraz sobie,że chcesz po śniegu pojechać tym samochodem slalom. skręcasz i nie wiesz co sie stanie,wypłuży.pójdzie pełnym bokiem,czy normalnie skręci bez dodatkowych atrakcji. haldex jest fajny jak zepnie, problem polega na tym,że nie wiadomo kiedy zacznie działać i kiedy przestanie.

Napisano

> nie wiem czy ten sam. Nie mówię o starcie z miejsca. Tu nawet haldex będzie lepszy niż ośka. Ale A3

> "na oko" waży 1300-1400kg. Jak się wsiądzie i zacznie jechać po śliskim masz wrażenie, że

> prowadzisz przednionapędowy, niemiecki czołg

Rozwaliłeś mnie

wg Ciebie 1300-1400 kg to czołg ! sciana.gif

Ja nie mówię że napęd w a3 jest super ale jest dużo lepszy jak w astrze 1.4 !

Dla Ciebie najlepiej jakby test tych 2 aut odbył się na lodzie

(w miejscu jak mniemam )

wiadomo lepiej prowadzi się M3 ale co to wnosi do tematu hmm pewnie tyle samo co napinanie się i pisanie o wyższości astry .

Oszczędzę Cie i nie będe pisał o awaryjności , bezpieczeństwie , jakości wykonania .

Ps. na SR.PL 99% tematów kończy się kup bmw grinser006.gif

Napisano

> Rozwaliłeś mnie

> wg Ciebie 1300-1400 kg to czołg !

mówiłem "na oko"

prowadzi się "ciężej". nie wiem ile waży.

Napisano

> Do niedużego autka FWD to chyba raczej jakieś R4:

> - skośnookie i wyjące obrotami

dobry i sprawdzony pomysł

> - sapiące i świszczace - właściwie z każdego kontynentu

Niekoniecznie dobry pomysł, jeśli samochód ma skręcać

> Naszukaz się, ale moim zdaniem warto.

> Piękny i klasyczny to będzie Corrado z tym silnikiem.

Jeździłeś? Zauważyłeś, że samochód dziwnie skręca w jedna stronę? Według mnie najlepsza opcja to G60.

Napisano

> dobry i sprawdzony pomysł

> Niekoniecznie dobry pomysł, jeśli samochód ma skręcać

Co ma turbosprężarka do skręcania? hmm.gif

Napisano

> dobry i sprawdzony pomysł

No wiem, że dobry. I wiem, że wielu ludków zasuwa swoimi Acurami czy Civicami, czy Preludami udając, że się Szybcy i Wściekli. Niby fajnie, ale ja wolę deko inna ligę

> Niekoniecznie dobry pomysł, jeśli samochód ma skręcać

A co ma piernik do wiatraka. Mocny silnik turbodoładowany wcale nie wyklucza dobrego prowadzenia. Tym bardziej, gdy napęd pójdzie na tył. A nawet jeśli na przód, to można się nauczyć ogarniac mocną ośkę.

Nie skręca 460cid na miękkim zawieszeniu, ale to nie o takich smaochodach w tym wątku mowa.

> Jeździłeś? Zauważyłeś, że samochód dziwnie skręca w jedna stronę? Według mnie najlepsza opcja to G60.

Nie jeździłem.

Ale jeśli możesz, to rozwiń to "throttle response", bo oprócz suchego hasła, nic mi to nie mówi.

A wracając na ziemię...... mając 8 tysiaków w ręce rozglądałbym się za jakimś BMW 3 (compact? hmm.gif) z R6 pod maską. Może by znalazł.

Pozdro

Bartek

Napisano

> A co ma piernik do wiatraka. Mocny silnik turbodoładowany wcale nie wyklucza dobrego prowadzenia.

Mocny doładowany silnik wymaga dużego turbo. A to jest problem.

> Tym bardziej, gdy napęd pójdzie na tył.

Ile znasz samochodów RWD dostępnych za 8 tys zł mających doładowany silnik?

>A nawet jeśli na przód, to można się nauczyć ogarniac

> mocną ośkę.

Pewnie, że można, ale nie da się przeskoczyć pewnych ograniczeń.

> Ale jeśli możesz, to rozwiń to "throttle response", bo oprócz suchego hasła, nic mi to nie mówi.

turbodoładowany silnik zawsze ma opóźniona reakcję na pedał gazu. Jest to całkiem logiczne bo zawsze potrzeba czasu żeby turbosprężarka zbudowała ciśnienie. W ekstremalnym przypadku masz następującą sytuację:

dojeżdżasz do zakrętu, hamujesz, skręcasz ustawiasz auto przodem do szczytu zakrętu. Wciskasz gaz żeby z niego wyjść i odkrywasz, że po musisz czekać pół sekundy czy sekundę aż silnik zacznie ciągnąc.

Scenariusz numer dwa: w środku zakrętu musisz zdjąć nogę z gazu. Problem w tym, że chwile później turbo musi się rozkręcać ponownie a Ty czekasz na moc.

Turbo zawsze powoduje opóźnioną reakcję. Silnik nie reaguje natychmiast tak to jest w przypadku jednostki wolnossącej i mechanicznej przepustnicy. Jednym może to nie przeszkadzać - dla innych to poważna wada.

> A wracając na ziemię...... mając 8 tysiaków w ręce rozglądałbym się za jakimś BMW 3 (compact? ) z

> R6 pod maską. Może by znalazł.

Nie lepiej 318is? Tańsze, lżejsze, lepiej wyważone...

Napisano

> Z takich które tu jeszcze nie padły to np. Mazda 323f (tyle że jak sam mówisz wiekowe),

W Mazdzie te V6 to były silniki o pojemności 1.8 albo 2.0?

Napisano

> W Mazdzie te V6 to były silniki o pojemności 1.8 albo 2.0?

jeśli dobrze pamiętam to 1.8 i 2.5

Napisano

> W Mazdzie te V6 to były silniki o pojemności 1.8 albo 2.0?

tam było coś chyba 2,5l V6 w mazdach.

brzmi całkiem całkiem. Jak pamiętam jazdę w mx-6 to nawet się nieźle wkręcało.

Mx-3 było chyba 1,8 V6.

Napisano

> jeśli dobrze pamiętam to 1.8 i 2.5

2,0 v6 na pewno byla w tej nowszej 323

Napisano

> 2,0 v6 na pewno byla w tej nowszej 323

koyotee ma racje 1.8 było w MX-3 2.5 w MX-6 a w 323 pewnie 2.0 wink.gif

Napisano

Dobry kierownik weźmie poprawkę na laga. Po za tym to co piszesz to ma znaczenie na torze, ale na ulicy?

Napisano

> Dobry kierownik weźmie poprawkę na laga.

Tak sądzisz? Ilu znasz ludzi których możesz tak nazwać?

A ilu z nich nie ma problemu z tym żeby palcami trzymać hamulec a piętą gaz w celu utrzymania ciśnienia?

> Po za tym to co piszesz to ma znaczenie na torze, ale na

> ulicy?

Mi to na ulicy przeszkadza. I nie jestem pod tym względem wyjątkiem.

Napisano

> Dobry kierownik weźmie poprawkę na laga. Po za tym to co piszesz to ma znaczenie na torze, ale na

> ulicy?

a na ulicy równie dobrze może to być 4cyl. skoro już tak "bez różnicy" nam się wkradło. cool.gif

Mi przeszkadzała spowolniona i mdła reakcja na gaz w Ibizie 1.8T. Na prostej ok. Ale przy hamowaniu i szybkich zmianach kierunku jazdy czuć, że wolnyssak pomaga skręcać/hamować.

Napisano

> Dobry kierownik weźmie poprawkę na laga. Po za tym to co piszesz to ma znaczenie na torze, ale na

> ulicy?

Akurat jazda z turbo na ulicach jest bardziej wymagająca niż na torze. Przykład - stoisz sobie na światłach, nagle pojawia się mała szpara żeby przeskoczyć - w niedoładowanym/supercharged samochodzie wciskasz gaz do dechy i masz pełną moc do dyspozycji = możesz przeskoczyć. W pojeździe z turbo wciskasz gaz do dechy i pół sekundy później słyszysz wybuch poduszek powietrznych jak Ci inny samochód wjeżdża w bok bo zamiast przeskoczyć skrzyżowanie, wtoczyłeś się na nie jak krowa.

Z doświadczeń z Saabem 9-3, który miał akurat bardzo małe turbo = rozpędzało się bardzo szybko - moc przychodziła jak już byłem praktycznie za skrzyżowaniem.

Napisano

> Tak sądzisz? Ilu znasz ludzi których możesz tak nazwać?

> A ilu z nich nie ma problemu z tym żeby palcami trzymać hamulec a piętą gaz w celu utrzymania

> ciśnienia?

Przecież nigdzie nie neguję reakcji turbo. Jest lag, ale to nie jest gigantyczny problem.

> Mi to na ulicy przeszkadza. I nie jestem pod tym względem wyjątkiem.

Jeżdżę dynamicznie, ale dla mnie jest to marginalne. Na tor są inne auta.

Napisano

> Akurat jazda z turbo na ulicach jest bardziej wymagająca niż na torze. Przykład - stoisz sobie na

> światłach, nagle pojawia się mała szpara żeby przeskoczyć - w niedoładowanym/supercharged

> samochodzie wciskasz gaz do dechy i masz pełną moc do dyspozycji = możesz przeskoczyć.

Wszystko zależy od konkretnych modeli. Tutaj w Europie w statystycznym pojeździe bez turbo nie ma czegoś takiego jak pełna moc do dyspozycji. zlosnik.gif

> W pojeździe z turbo wciskasz gaz do dechy i pół sekundy później słyszysz wybuch poduszek

> powietrznych jak Ci inny samochód wjeżdża w bok bo zamiast przeskoczyć skrzyżowanie, wtoczyłeś

> się na nie jak krowa.

> Z doświadczeń z Saabem 9-3, który miał akurat bardzo małe turbo = rozpędzało się bardzo szybko -

> moc przychodziła jak już byłem praktycznie za skrzyżowaniem.

Bez przesady, w takie coś nie uwierzę. No chyba, że to tam za oceanem bo faktycznie skrzyżowania są tam trochę większe.

Napisano

> Przecież nigdzie nie neguję reakcji turbo. Jest lag, ale to nie jest gigantyczny problem.

> Jeżdżę dynamicznie, ale dla mnie jest to marginalne. Na tor są inne auta.

Dla Ciebie to nie problem. Dla mnie owszem i to pomimo tego jak lubię moje auto wink.gif

Wszystko rzecz gustu i oczekiwań wink.gif

Napisano

> A teraz wyobraź sobie FWD turbo na śniegu

RWD w śniegu, w ogóle nie ruszy. Jeśli mamy być już tak radykalni.

Napisano

> RWD w śniegu, w ogóle nie ruszy. Jeśli mamy być już tak radykalni.

Bardziej szło mi o kontrolę auta w zakręcie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.