Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chinskie vs. bieznikowane

Featured Replies

Napisano

> Za większością chińskich marek stoją koncerny Michelin, Goodyear, Bridgestone i opony te są objęte

> taką samą gwarancją jak marki wiodące.

Wskaż proszę, których koncernów są to marki:

Wanli - ?

Linglong - ?

Rockstone - ?

Bo z tego co mi się udało znaleźć, z żadnymi europejskimi czy amerykańskimi producentami nie mają nic wspólnego.

Napisano

> padlo konkretne pytanie, i ma byc konkretna odpowiedz, normalne opony trzeba liczyc cene x2

Dozbierałbym trochę kasy i kupił markowe opony ok.gif

Czy teraz czujesz się usatysfakcjonowany?

Napisano

> Wskaż proszę, których koncernów są to marki:

Nie napisałem, że za wszystkimi chińczykami stoją EU/US koncerny, tylko że za większością. alien.gif

Napisano

> tylko że za większością.

Wskaż proszę w takim razie tą większość, żebyśmy wiedzieli które ew. brać pod uwagę.

Napisano

Zdecydowanie chińskie nowe lub jakiegoś innego mniej znanego producenta, bieżnikowane odradzam chyba że jeździsz po mieście tylko.

Napisano

> Wskaż mi wyniki testów wskazujących, że te elementy powodują 40 m różnicy długości drogi hamowania.

Jak na razie nie podałeś ŻADNEGO wyniku testu w którym różnica w drodze hamowania pomiędzy oponą chińską a "renomowanego producenta" jest na poziomie choćby 20m. Już się zrobiło 40?

Czekam na te testy. Reszty nie komentuję i nie będę dyskutował póki nie przedstawisz JAKICHKOLWIEK testów potwierdzających twoje śmiałe tezy.

I nie sprzedaję opon. Zajmuję się zupełnie czymś innym.

Napisano
  • Autor

> Zdecydowanie chińskie nowe lub jakiegoś innego mniej znanego producenta, bieżnikowane odradzam

> chyba że jeździsz po mieście tylko.

ja tam mam opony goodyear, kolega mnie pytal, zreszta po tym co czytam to sie sam zastanawiam nad takimi oponami, nikt nie napsal nic konkretnego za wyjatkiem urbanlegends.

Napisano

> zalezy co jest dla ciebie zamiennikiem najwyzszej klasy - skoro ktos nie widzi znamiennej roznicy

> miedzy chinolami, a markowymi oponami, to pewnie tez nie widzi roznicy miedzy ori klockami, a

> takimi za 30zł.

Jeśli ktoś widzi 30% różnicę tylko czytając recenzje wyssane z palca to dla mnie nie jest argument w dyskusji tylko bełkot poparty kiepską analizą akcji marketingowych.

> p.s. jezdzisz na nalewkach? nie chcialbym cie na drodze spotkac w sytuacji awaryjnej.

Sytuacje awaryjne trenuję na zamkniętym terenie. Jeśli chcesz mnie spotkać w takim środowisku i sprawdzić jak działają nalewki to specjalnie dla Ciebie pojedziemy na płytę poślizgową albo na lotnisko. Co ty na to?

Napisano

> Mnie to naprawde ani ziebi, ani parzy...

> Skoro sa w sprzedazy to znaczy, ze spelniaja jakies normy i ludzie jezdza...

> Nie kazdy traktuje droge jak tor wyscigowy, wiec przy zachowaniu zdrowego rozsadku, nie powinno byc

> problemow

Ludzie jeżdżą w sporcie amatorskim (I wygrywają!!!) na chińczykach i nalewkach. Cuda panie. Przecież nasi forumowi eksperci już "zmierzyli" reklamy i twierdzą, że to jest 30% gorsze. Znaczy ci kierowcy muszą być ponad 30% lepsi niż reszta stawki. Ostro... palacz.gif

Napisano

> Ludzie jeżdżą w sporcie amatorskim (I wygrywają!!!) na chińczykach i nalewkach. Cuda panie.

> Przecież nasi forumowi eksperci już "zmierzyli" reklamy i twierdzą, że to jest 30% gorsze.

> Znaczy ci kierowcy muszą być ponad 30% lepsi niż reszta stawki. Ostro...

Nie chcialem wczesniej pisac ale własnie kolega który mi powiedzial że wcale nie złe sa te interstaty próbował je na torze przy amatorskich wyscigach i na tej podstawie mam info że nadadzą się do jezdzenia po miescie.

Napisano

> Jak na razie nie podałeś ŻADNEGO wyniku testu

W link kliknąć za Ciebie nie jestem w stanie.

Aktualnego "motoru" też Ci nie kupię - choćby dlatego, że nie znam adresu na który mógłbym Ci go wysłać.

Napisano

> A widzisz ja jestem innego zdania. Wole tansze a nowe.

Opona ma być przede wszystkim świeża. ok.gif

> Kupilem Mondeo ST i na oponach ktore byly na samochodzie nie dalo sie jezdzic - a byly to Pirelli

> P6000,

Te opony mogły być stare. To jest klasa premium a one bardzo szybko tracą swoje właściwości. W poprzednim sezonie zjechałem dwa takie komplety w tym jeden stary. Ciężko się jeździło zwłaszcza po deszczu, na suchym jeszcze jakoś dawały radę.

I tak, są głośne bo mają dość twardą konstrukcję. Za to lubią krawężniki.

> Bravuris v2 juz nie wypadal w testach tak dobrze. Nupilem natomiast Nankanga NS2. Jezdzilo mi

> sie rownie dobrze.

One nie są takie tanie mimo że to żółte łapki robią. Ale dzięki za opinię ok.gif

Jaki rozmiar?

> 4 Lata temu zaczelem mniej jezdzic i zmienilem samochod rok pozniej. Opony tym razem Continental -

> modelu nie pamietam. Dobrze sie zaczelo jezdzic. Tym razem zmienilem opony na Toyo T1R i

> olsnienie. to auto zaczelo sie od razu lepiej zachowywac na drodze!

T1R to "troszkę" nie ta liga grinser006.gif

Napisano

> Trochę poniżej 300 w moim rozmiarze jakiś tekst

mnie takie zaoferował za 235 /szt

Napisano

> A to jest zdecydowanie kluczowe. Jednak zakładam, że podejście będzie takie "przecież mam NOWE

> opony to mogę zap.... bo i tak wyhamuję, w końcu wszystkie opony hamują tak samo".

Ale fantazjujesz.

Rozumiem, że skoro jesteś takim zwolennikiem nowych i markowych opon sam też zapierniczasz aż miło? Dobrze wiedzieć palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Ludzie jeżdżą w sporcie amatorskim (I wygrywają!!!) na chińczykach i nalewkach. Cuda panie.

> Przecież nasi forumowi eksperci już "zmierzyli" reklamy i twierdzą, że to jest 30% gorsze.

> Znaczy ci kierowcy muszą być ponad 30% lepsi niż reszta stawki. Ostro...

dokladnie jest jak piszesz ja w sporcie startowalem na nalewkach, zreszta wiekszosc zawodnikow startuje chociaz by na markgumach i jakos nie nazekaja

na semi slicku markguma robi sie podobne czasy jak na toyo r888

Napisano

> O jakis konkret i jak ci sie jezdzi na nich?

jakieś konkrety są w moim wątku. Konkretny test w różnych warunkach z podaniem marki, modelu, rozmiaru i samochodu w którym zostało to zastosowane.

Jeśli chcesz aktualizację to mogę teraz napisać jak się zachowują po lekkim zjechaniu bieżnika. Za 2 miesiące napiszę jak się zachowują bez bieżnika albo ze śladowymi ilościami.

tutaj test

Napisano

> Opona ma być przede wszystkim świeża.

Jak się ma do tego nalewka, której bazą jest co najmniej kilkuletni karkas ?

Napisano

> allegro.pl

Poprosze o podanie linka do kompletu opon letnich w rozmiarze 205/55/16 za 500zł. Mają mieć max 1 rok, mogą być lekko zyżyte. Lekko znaczy min 6mm bieżnika. Może ja nie umiem szukać?

Napisano

> Rozumiem, że skoro jesteś takim zwolennikiem nowych i markowych opon sam też zapierniczasz aż miło?

Jasne. Od 1994 r. nie zapłaciłem ani 1 mandatu za prędkość. Również ilość spowodowanych przeze mnie kolizji (w tym miejscu odpukuję) równa się 0.

Napisano

> Jak się ma do tego nalewka, której bazą jest co najmniej kilkuletni karkas ?

swieża ma być ta część, która jest według Ciebie jest najważniejsza czyli powierzchnia styku z asfaltem.

Napisano

> A widzisz ja już 3 komplety tak kupiłem do różnych klas samochodów i wszystko jest jak należy. Ale

> jasne jest, że nie bedę nikomu filozofii życia prostował - jak wolisz chiński szajs "bo nowe"

> to kupuj. Ja wolę jednosezonowe używki w tej samej cenie.

ok. A skąd wiesz co się działo z tą oponą wcześniej? Czy ktoś przypadkiem jej nie przeciążał i druty nie strzelą za chwilę. Albo czy nie była systematycznie przegrzewana, ewentualnie ktoś jeździł na niedopuszczalnie niskim ciśnieniu. To jest kontrargument na to, że nalewka ma popsutą konstrukcję. cool.gif

Napisano

> ale jak już patrzymy na testy to analizując je zachowajmy odrobinę

> obiektywizmu

Tu już nie chodzi o obiektywizm a o umiejętność czytania ze zrozumieniem cool.gif

Obiektywizm jest w komentarzu. Jeśli ktoś mi próbuje wmówić, że ta chińska jest dużo gorsza w teście od budżetowej "markowej" opony to po prostu kłamie. Jest słabsza na pewno od "średniej europejskiej". Alenie na tyle słabsza jak można wywnioskować po cenie.

Napisano

> ok. A skąd wiesz co się działo z tą oponą wcześniej?

Bo wie i juz zlosnik.gif trafił jedyna w swoim rodzaju perełke na allegro to musi byc dobra tak ???

Napisano

> w moim przypadku dębica była tańsza o 25zł od chińczyka

> opony może faktycznie porównywalne, mało jest testów opon budżetowych

bo testujący nie dostaną wtedy tylu pieniędzy od producentów.

Napisano

> nie jest nielegalne posiadanie chińczyków - więc na przeglądzie nic ci nie zrobią. podobnie jak

> chińskich klocków, tarcz, lamp przednich.

> Ale jeśli doszlo do wypadku z powodu tego, że chińska opona wystrzeliła podczas jazdy to już na to

> paragraf powinien być (a może i jest, ale należy go egzekwować)

A jak mi "europejska" wystrzeli to już nie będzie paragrafu?

Kurczę... jakaś dyskryminacja nam się tu wkrada.

Napisano

> Opona ma być przede wszystkim świeża.

> Te opony mogły być stare. To jest klasa premium a one bardzo szybko tracą swoje właściwości. W

> poprzednim sezonie zjechałem dwa takie komplety w tym jeden stary. Ciężko się jeździło

> zwłaszcza po deszczu, na suchym jeszcze jakoś dawały radę.

Opony stare nie byly. Auto kupowalem jak mialo 4 latka i przejechane 80000km, a to nie byly fabryczne opony, to pewne bo rezerwa nieuzywana a miala Michelina na zapasowej feldze. Ile pojezdzily to nie wiem ale 5mm mialy

> I tak, są głośne bo mają dość twardą konstrukcję. Za to lubią krawężniki.

> One nie są takie tanie mimo że to żółte łapki robią. Ale dzięki za opinię

> Jaki rozmiar?

225/40/18

> T1R to "troszkę" nie ta liga

Dla mnie wchodzily 3 opony w gre. Bravuris 1 ale juz nie do dostania, Rainexpert lub T1R

Wybralem te ostatnie i napewno kolejny komplet bedzie taki sam ok.gif

W alternatywie mialem wlasnie NS2 ale tym razem 225/45/17 bo zlego slowa nie moge o nich powiedziec. Na motorwayu ciche, w zakretach pewnie trzymajace i na mokrym do zaakceptowania.

Napisano

> Czyli kupiłem już 2 nieistniejące samochody

Odbiegne od tematu, ale po raz kolejny Ci napisze ze naduzywasz argumentu o tym, ze kupujesz dobre roczne auta w super cenie.

Udaje Ci sie to tylko ze wzgledu na znajomosci, przecietny ludzik z ulicy w dobrej cenie to ma dostep co najwyzej do rocznych ulepow reanimowanych po kraksie.

Idac Twoim tokiem rozumowania sledzilem allegro przez 3 miesiace w poszukiwaniu tak jak okresliles uzywanej, mlodej, markowej opony w dobrej cenie. Jak cos bylo mlode i wygladalo na faktycznie niezjezdzone to cena niewiele odbiegala od ceny nowej.

Owszem, trafilem na cos (moze 3-4 aukcje) co wstepnie wygladalo na godne zainteresowania, ale wylacznie z odbiorem osobistym na drugim koncu Polski.

Napisano

z tym odbiorem osobistym to lepiej zadzwonic, bo ci co tym handlują mają problemy z pisaniem aukcji - zwykle po rozmowie okazuje sie ze nie ma problemu z wysylką smile.gif

Napisano

> Może być i z Mozambiku, byle robiła to firma przed którą wszyscy dookoła nie przestrzegają że jest

> niebezpieczna, która ma realnego przedstawiciela na Polskę (a nie "zenek import" co sobie 3

> kontenery tego z chin zamówił) i tego przedstawiciela mogę pociągnąć do odpowiedzialności za

> wadliwy towar.

Dobrze. To teraz wskaż mi proszę POWAŻNĄ, NIEZALEŻNĄ instytucję zajmującą się dopuszczaniem opon do obrotu która zakazała sprzedaży wyrobów chińskich w jakimkolwiek kraju.

Podpowiedzieć co jest u nas taką instytucją?

jeśli tak bardzo Ci zależy na bezpieczeństwie naszym i Twoim to wystosuj odpowiednie petycję do tego urzędu z prośbą o ponowne przeanalizowanie danych produktów pod kątem bezpieczeństwa użytkowania.

I jeszcze raz proszę o podanie modelu opony chińskiej i nalewki z którą miałeś niemiłe doświadczenia.

> no to skonczyłem dyskusję z tobą - na tym poziomie dyskutować nie bedę

Bo jak na razie to Ty wysnuwasz argumenty na bardzo niskim poziomie. Argumenty, które są poparte co najwyżej "urban legend".

I ja nie twierdzę, że chińskie opony to cud miód malina z cebulą. Spora część z tych produktów to były przeciętne opony, jest jednak kilka niezłych. Daleko bym jednak był od stwierdzenia, że są niebezpieczne i że powinny być traktowane w jakiś szczególny sposób przez ubezpieczycieli.

Napisano

> Kolega mnie zapytal o opony , co bym wybral czy chinskie najtansze , ale nowe czy bieznikowane

> sprawdzone.

> Co do chinskich nie bylem w stanie mu odpowiedziec i w sumie co do bieznikowanych seryjnych tez

> nie , ale jezdzilem na bieznikowanych slickach i szutrach (szutry co prawda gubily kostke

> ale przy mocnym przegrzaniu) ale bylem zadowolony . co byscie wybrali i dlaczemu?

Stare przysłowie mówi ..."za małe pieniądze psy kiełbase jedzą".

Ja w wyborze opon całkowicie polegam na swoim wulkanizatorze, jak do tej pory ani ja, ani nikt komu goscia poleciłem nie przejechał sie na jego opini.

Napisano

> Odbiegne od tematu, ale po raz kolejny Ci napisze ze naduzywasz argumentu o tym, ze kupujesz dobre

> roczne auta w super cenie.

> Udaje Ci sie to tylko ze wzgledu na znajomosci, przecietny ludzik z ulicy w dobrej cenie to ma

> dostep co najwyzej do rocznych ulepow reanimowanych po kraksie.

> Idac Twoim tokiem rozumowania sledzilem allegro przez 3 miesiace w poszukiwaniu tak jak okresliles

> uzywanej, mlodej, markowej opony w dobrej cenie. Jak cos bylo mlode i wygladalo na faktycznie

> niezjezdzone to cena niewiele odbiegala od ceny nowej.

> Owszem, trafilem na cos (moze 3-4 aukcje) co wstepnie wygladalo na godne zainteresowania, ale

> wylacznie z odbiorem osobistym na drugim koncu Polski.

To teraz ja ci powiem cos odbiegajac od tematu. Rok temu oplacalo mi sie zone z dziecmi wyslac w jedna strone samolotem do polski a sam jechalem. Mialem zapakowane 3 komplety felg i opon. Jeden komplet czlowiek odebral po drodze we wroclawiu, a pozostale poszly DHLem.

Pytasz sie czy ceny okazyjne?

Cena samolotu zwrocona i koszt paliwa w obie strony zwrocil mi sie dwukrotnie ok.gif

Takze mozna trafic! Bo sam takie okazje mialem i wlasnie z Wyspy

Napisano

> Bo wie i juz trafił jedyna w swoim rodzaju perełke na allegro to musi byc dobra tak ???

a...

to tak jak ja miałem "perełkę" beemę póki z miernikiem grubości lakieru do niej nie podszedłem. hehe.gif

Perełka lekko szpachlowana w błotnik się zrobiła nagle.

Ech.. romantycy z nas. palacz.gif

Napisano

> A widzisz ja już 3 komplety tak kupiłem do różnych klas samochodów i wszystko jest jak należy. Ale

> jasne jest, że nie bedę nikomu filozofii życia prostował - jak wolisz chiński szajs "bo nowe"

> to kupuj. Ja wolę jednosezonowe używki w tej samej cenie.

Moje doświadczenia z używkami są dokładnie odwrotne. Kupowałem 2 razy, za kazdym razie komplet kół.

Nie dość, że ciężko było dobrać opony tego samego modelu oraz indeksu prędkości, to na dodatek po wyważeniu biły jak szalone. Za pierwszym razem wracałem się do gumiarza 3 razy, zanim wyjechałem z jako-takim kompletem opon. Po ok. 1000km wszystko drżało jak szalone i z czasem w ogóle nie nadawało się do wyważenia. Drugi komplet, niby 4 opony z tego samego samochodu, okazał się lepszy w wyważaniu, ale wyjątkowo szybko się zużył. Ki diabeł.......

Tak że postanowiłem sobie, że już więcej nie kupię używek, bo to dla mnie żadna oszczędność a dodatkowe kłopoty i konieczność wracania do gumiarza to stracony czas oraz pieniądze na paliwo.

Przy następnych zakupach zgłoszę się do Ciebie, skoro masz taką dobrą rękę do zakupów. Mówię szczerze, bez żadnego sarkazmu. Skoro tak Ci dobrze idzie, to pewnie masz lepsze źródła, aniżeli mnie udało się znaleźć.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Markgum - słyszałem, że robią porządne nalewki. Chińskie bym sobie odpuscił, ponoć bardzi szybko robią się "plastikowe", przez co spada ich przyczepność na suchym. Na mokrym od poczatku tragedia.

Używane - ze wzgledu na kiepskie własne doświadczenia, nie polecam.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Wskaż proszę w takim razie tą większość, żebyśmy wiedzieli które ew. brać pod uwagę.

Zobacz marki: Duro (joint venture z Sumitomo), Roadstone (chiński Nexen/Bridgestone), wspomniany wcześniej Nankang (akurat autorski projekt z Tajwanu jakoś związany z Yokohamą). Tych bym się nie bał.

Trzeba brać pod uwagę konkretny model, bo pewnie są zarówno takie porównywalne z najlepszymi jak i straszny sh..t.

Rockstone to jakaś pochodna Nokiana jest podobno.

General Tire - Continental, VSP (jakaś Indonezja bodajże) - Bridgestone, Infinity - Dunlop, Wanli - produkuje licencyjne modele Dunlopa (np. S1088 to Dunlop SP9000), Firenza - Sumitomo group (Dunlop), Kingstar - Hankook, etc.

Napisano

> Nie chcialem wczesniej pisac ale własnie kolega który mi powiedzial że wcale nie złe sa te

> interstaty próbował je na torze przy amatorskich wyscigach i na tej podstawie mam info że

> nadadzą się do jezdzenia po miescie.

Te moje mają chyba 4 lata i 5 mm bieżnika, w sam raz żeby potestować używane chińskie opony i coś o nich powiedzieć smile.gif

Napisano

> mnie takie zaoferował za 235 /szt

50 zł taniej niż na Allegro waytogo.gif

Napisano

> z tym odbiorem osobistym to lepiej zadzwonic, bo ci co tym handlują mają problemy z pisaniem aukcji

> - zwykle po rozmowie okazuje sie ze nie ma problemu z wysylką

Byli to okazjonalni sprzedawcy, ktorym albo sie nie chcialo, albo wysylka powodowala totalna nieoplacalnosc pchania sie w nie do konca pewna uzywke. Finalnie zakupilem nowe z nizszej polki.

Napisano

> Takze mozna trafic! Bo sam takie okazje mialem i wlasnie z Wyspy

Tak, mozna trafic wszystko, tylko popyt jest u nas chyba wiekszy niz podaz tych igielek, dlatego tylko czesci sie udaje.

Napisano

> jesli ta nowa chińska się rozpadła to też. Rozpadła ci się kiedyś normalna opona?

Nie rozpadła.

Nalewka też nie.

Czego to dowodzi?

Ile razy tobie się rozpadła nalewka albo chińska? Nie znajomemu albo w internecie. Tobie.

> Albo slyszałes

> żeby się rozpadła?

Tak.

Wpisz w google "nokian odkleja się bieżnik"

Ale ja nie wiem czy się odkleił rzeczywiście bo mi nigdy więc argument pozostawiam na takim samym poziomie jak twoje. Czyli jest remis.

> Bo chinol to się autoświatowi na testach rozleciał...

Czyli potwierdzasz nie tylko moją teorię na to skąd ludzie czerpią takie informacje o oponach.

A w Fakcie to pisali o porwaniach kosmitów. Też mam wierzyć? Bo poziom merytoryczny zbliżony.

>a bieżnik złażący z

> nalewek to wielu już tutaj opisywało.

Swój? Niewielu. Właściwie nie pamiętam żeby ktoś opisywał z sensem. A jeśli to robił to nagle "nie pamiętał" marki opony.

Napisano

> Tego nie wiem, ja slyszałem inaczej, ale nie mam info z pierwszej ręki.

Może być Wiki?

Jak nie to zadzwonię dziś do Michelin albo napiszę im maila żebyś uwierzył.

Quote:

Portfolio Grupy Michelin składa się z opon marek: Michelin, Kleber, BFGoodrich, Riken, Taurus, Kormoran, Warrior, Siamtyre, Tigar, Euromaster, Recamic.

> Opony sprzedawane w legalnej dystrybucji mają wszystkie

> No i tego się trzymajmy

A które to chińczyki nie mają homologacji drogowej i znaczka "E"?\

Pokaż go to palcem. Na takiej oponie nie przejdziesz przeglądu.

Podpowiem: Nankang i Wanli NA PEWNO ma.

Napisano

> ja tam mam opony goodyear, kolega mnie pytal, zreszta po tym co czytam to sie sam zastanawiam nad

> takimi oponami, nikt nie napsal nic konkretnego za wyjatkiem urbanlegends.

Ja napisałem... 30.GIF

Ale nikt nie raczył nigdy konkretnie odpowiedzieć na takie "testy".

Napisano

> W link kliknąć za Ciebie nie jestem w stanie.

> Aktualnego "motoru" też Ci nie kupię - choćby dlatego, że nie znam adresu na który mógłbym Ci go

> wysłać.

W żadnym z tych linków nie ma kompletnych (albo nawet szczątkowych) wyników testu. Przeczytaj sam jeszcze raz. W dodatku jeden z testów odbył się 4 lata temu. w drugim jest WYRAŹNIE napisane, że po odrzuceniu jednego niewypała różnice w drodze hamowania nie są większe niż 5m.

Napisano

> Jasne. Od 1994 r. nie zapłaciłem ani 1 mandatu za prędkość. Również ilość spowodowanych przeze mnie

> kolizji (w tym miejscu odpukuję) równa się 0.

znaczy, że sam jesteś argumentem przeciwko swojej tezie spineyes.gif

Napisano

> że po odrzuceniu jednego niewypała

Zastanawiające, że właśnie ten niewypał był z Chin.

Proszę dalej:

Test brytyjski - owszem, powiesz stary, ale: "porównał pięć opon wyprodukowanych przez azjatyckie firmy: GT Radial, Nankang, Wanli, Linglong i Triangle z oponą ContiPremiumContact 2 koncernu Continental przeznaczoną dla kompaktów i aut średniej wielkości. Wykryte zostały poważne zagrożenia bezpieczeństwa. I tak na mokrych nawierzchniach przy prędkości 50 km/h różnice w drodze hamowania wynosiły nawet 8,5 m."

Trochę nowszy test krajowy: " O ile na ogumieniu Bridgestone Potenza Ford Mondeo i Opel Vectra jechały jak po szynach, chętnie skręcając, pozwalając się łatwo i intuicyjnie prowadzić, to na ogumieniu chińskim auto nie dało się już tak łatwo kierować – szerzej wychodziło z zakrętów, np. o ok. 6 m przy 100 km/h"

Kolejny 'stary' test : "Katastrofalne wyniki chińskie gumy otrzymały między innymi w teście maksymalnego hamowania z prędkości 100 km/h. Dla przykładu kosztujące na niemieckim rynku 44 EURO opony Kenda KR-02 Komet potrzebowały aż 91 metrów do całkowitego zatrzymania samochodu. Dla porównaniu opony Premium Contact 2 europejskiej firmy Continental, które również brały udział w teście, na wyhamowanie pojazdu z takiej prędkości potrzebowały odległość 65,10 m. Wyniki pozostałych chińskich pneumatyków oscylowały w granicach 80 m."

Tutaj możesz poczytać użytkowników opon doskonałej marki Walnij:

"Wanli - hałasują przeogromnie. Jazda po suchej nawierzchni - całkiem OK. Jazda po mokrej - przeciętnie."

"Co do samych opon... Tragedia... Na suchym da się na nich jeździć, na mokrym? Trzeba uważać!! Mnie ratuje jedynie napęd quattro. HAŁAS! Mimo dobrego wytłumienia w A8 to te opony i tak słychać."

"Strasznie głośne, niepotrzebnie wymieniałem łożyska w kołach bo okazało się ze hałas spowodowany jest przez opony, na dodatek na mokrej nawierzchni są nieprzewidywalne do tego stopnia ze przy mocnym przyspieszaniu koła boksują na 3-cim biegu,"

"Auto prowadzi sie ok, ale po przekroczeniu 40 km/h slychac juz buczenie... "

"Hałas opony przy prędkościach poniżej 70-80km/h jest tak znaczny że pomyśleć można o usterce łożysk kół. Hałas narasta wraz z używaniem opon"

Napisano

tyle samo jest tam opini pozytywnych a jakoś nie zacytowałeś żadnej .Dlaczego ?

Napisano

> Moje trzymały do samego końca, a koniec nastąpił po 15kkm

> Na ten sezon kolejny wynalazek Kumho Ku31, zobaczymy

Ja potrzebuję opon z wysokim indeksem prędkości i powiem szczerze, że trochę boję się chińskich opon - jeśli strzelą przy prędkości maksymalnej to najprawdopodobniej nawet nie będzie komu tego opisać...

Kumho znam. Moim zdaniem zwykły średniak. Za niewiele większa kasę możesz kupić semi-slick'a smile.gif

Napisano

> Zastanawiające, że właśnie ten niewypał był z Chin.

wymień pozostałe modele opon w tym teście i drogi hamowania uzyskane na nich. Nie dasz rady? ooo... Ja też nie. Więc to pupa a nie wyniki testu tylko komentarz do testu zrobiony przez człowieka który nawet nie widział tych opon i (z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić) nie zna zupełnie metodyki i rozkładu prób.

> Proszę dalej:

> Test brytyjski -

Znowu. Nie widzę tu żadnych wyników testu. Tylko komentarz i wyrywkowe dane.

> Trochę nowszy test krajowy: " O ile na ogumieniu Bridgestone Potenza Ford Mondeo i Opel Vectra

> jechały jak po szynach, chętnie skręcając, pozwalając się łatwo i intuicyjnie prowadzić, to na

> ogumieniu chińskim auto nie dało się już tak łatwo kierować – szerzej wychodziło z

> zakrętów, np. o ok. 6 m przy 100 km/h"

Ot i fachowa opinia. Ja podobny "test" zrobiłem z nalewkami. Mam to do autoświata wysyłać?

zlosnik2.gif

> Kolejny 'stary' test : "Katastrofalne wyniki chińskie gumy otrzymały między innymi w teście

> maksymalnego hamowania z prędkości 100 km/h. Dla przykładu kosztujące na niemieckim rynku 44

> EURO opony Kenda KR-02 Komet potrzebowały aż 91 metrów do całkowitego zatrzymania samochodu.

To mi już śmierdzi ostrym wałkiem. Na prawdę ostrym. Jeździłem na różnych śmietnikach i takiej drogi hamowania ze 100km/h sobie nie potrafię wyobrazić.

Ma ktoś jakieś stare, zużyte opony chińskie w 16calach? Takie do wyrzucenia?

pomierzymy palacz.gif

> Tutaj możesz poczytać użytkowników opon doskonałej marki Walnij:

> "Wanli - hałasują przeogromnie. Jazda po suchej nawierzchni - całkiem OK. Jazda po mokrej -

> przeciętnie."

kilka postów wyżej masz identyczną opinię o Pirelli P6000. Ja ją potwierdzam.

> "Co do samych opon... Tragedia... Na suchym da się na nich jeździć, na mokrym? Trzeba uważać!! Mnie

> ratuje jedynie napęd quattro. HAŁAS! Mimo dobrego wytłumienia w A8 to te opony i tak słychać."

poziom wypowiedzi i merytoryczne argumenty świadczą o przeprowadzeniu wnikliwych testów. facepalm%5B1%5D.gif

> "Strasznie głośne, niepotrzebnie wymieniałem łożyska w kołach bo okazało się ze hałas spowodowany

> jest przez opony, na dodatek na mokrej nawierzchni są nieprzewidywalne do tego stopnia ze przy

> mocnym przyspieszaniu koła boksują na 3-cim biegu,"

U mnie też. buksują na 3 biegu. Nieważne jaka opona.

A.. musi być choć trochę ślisko zapomniałem dodać.

Kolega sobie kiedyś też łożyska z tyłu chciał zmienić. Okazało się, że musiał jednak zmienić opony. "Nówki sztuki od dziadka co mięsa było dużo" okazały się kwadratowe. Life is brutal. Używki to cód miód!

Ale to kolega, więc to nie argument. Mimo, że jechałem tym samochodem przed/po i widziałem te "siedemnastki w bardzo atrakcyjnej cenie"

> "Auto prowadzi sie ok, ale po przekroczeniu 40 km/h slychac juz buczenie... "

> "Hałas opony przy prędkościach poniżej 70-80km/h jest tak znaczny że pomyśleć można o usterce

> łożysk kół. Hałas narasta wraz z używaniem opon"

Czego dowodzą te komentarze?

Ano tego, żę ta konkretna opona tego konkretnego producenta może być głośna i niezbyt doba na mokrym. Tylko tyle.

Idąc za to Twoim tokiem myślenia powinienem powiedzieć: PIRELLI TO SZAJS! nie kupujcie bo na wodzie nie trzyma. Miałem P700, miałem P6000, miałem... znowu P6000 i żadna na wodzie nie trzymała. Włoskich opon nie kupię nigdy!!!

Dziecinne, prawda?

Napisano

Ja tam się nie dam namówić na chińszczyznę, wolę już najtańszą Dębicę Matadora lub Kormorana. O bieżnikowanych też nie mam najlepszego zdania po własnych doświadczeniach --> dwa razy opona pękła przy dość dużej prędkości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.