Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Superb czy A6 ?

Featured Replies

Napisano

> budzetem dysponuje takim jak bedzie potrzebny ale chce go namowic do tanszego w kosztach auta niz

> te jakimi zawsze jezdzil (S, 7)

> myslalem o Skodzie w tym 130 km dieslu + chip dolozyc

no to jeśli może wydać ok. 50 tysięcy to może myśleć o A6 - znajdzie coś do 5 lat.

Jeśli ma mniej, czyli ok. 35-40 koła, to niech szuka Superba albo Passata.

Nie będzie chyba kupował 10-11 letniego sztrucla, bo to śmiech nie prestiż.

Napisano

> wiem wiem ze to forum tylko bo na zywo pewnei inna rozmowa by byla bez glupich docinek

> ale draznia mnie dlupie domysly za ktore na zywo .... i posty ktore nie wnasza nic do tematu

No niestety to forum od jakiegoś czasu tylko takie posty tworzy no.gif Niestety dlatego czasami jak chce człowiek czegoś naprawdę konkretnego dowiedzieć to idzie na inne forum, bo przekopywanie się przez głupie posty i odpowiadanie na docinki jest zwyczajnie męczące...

A co do tematu, żeby Off topa nie powielał zlosnik.gif Jest duża różnica między superbem a A6 - musi właściciel sam zdecydowac czy jakość skody mu wystarczy. Jeśli tak - brałbym superba - bo części duuuuuuużo tańsze, za tą samą kasę kupi o wiele młodsze auto.

Napisano

> kolejny kolega niech poczyta co mialem na mysli piszac prestiz

Masz widocznie jakieś problemy z wyartykułowaniem tego, co chcesz przekazać, skoro inni też nie rozumieją Twejego przekazu.

TUTAJ masz znaczenie słowa skromny.gif

Zastanów się, czego w końcu szukacie - prestiżu, czy komfortowego samochodu niewiem.gif

Napisano

> Nie pisz bzdur kolego

Doczytaj więc o zastosowanych w tych autach platformach kolego. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Masz widocznie jakieś problemy z wyartykułowaniem tego, co chcesz przekazać, skoro inni też nie

> rozumieją Twejego przekazu.

> TUTAJ masz znaczenie słowa

> Zastanów się, czego w końcu szukacie - prestiżu, czy komfortowego samochodu

ok zlego slowa po drinku uzylem - znaczy dobrego ale mialem cos innego na mysli. Chodzilo mi o to slowo na p .... w mniemaniu samej marki auta ze audi napewno mniej awaryjne, lepiej wykonczone itp. niz skoda

nie uwazam zeby tak jak juz ktos napisal stare audi czy nowszy superb to przestizowe samochody

szukam w miare auta komfortowego auta do ktorego uda mi sie go przekonac bo nie widze zadnego sensu posiadania tak duzego auta a on jeszcze je chce zamienic na E65 lub A8

Napisano

> nie sypie sie, opcji oszczedzania nie widac poki co

> to ja go namawiam po co mu takie auto duze

czyli zmiana jest w sumie bezsensowna, ma wypasioną brykę, z gazem, wiec pali tyle co te diesle, albo i mniej kwotowo, fura pewna, wie czym jezdzi, a tak kupujac superba albo a6, po pierwsze znowu trzeba szukac dobrego egzemplarza, wszystko bedzie blade przy S klasie, a nowsze auto wcale nie oznacza ze bedzie lepsze, np vw duze problemy mial z wprowadzonym 2.0 TDI

Napisano

> ok zlego slowa po drinku uzylem

> nie uwazam zeby tak jak juz ktos napisal stare audi czy nowszy superb to przestizowe samochody

Ano widzisz, inna rozmowa waytogo.gif

Osobiście uważam, ze im młodszy samochód, tym lepiej - czyli wskazanie na Superb'a. Chociaż komfortu podróżowania S-ki nie zapewni, nie ta liga. Podobnie będzie z leciwym już A6, a sporo starsze od Superb'a.

BTW, zastanów się, czy jest sens kupować diesla. W220 jest stosunkowo prostą konstrukcją w porównaniu do doładowanych jednostek diesla. Więc oby ta zamiana nie kosztowała was zbyt drogo w przyszlości.

Napisano

> slowo na p .... w mniemaniu samej marki auta ze audi napewno mniej awaryjne, lepiej wykonczone

> itp. niz skoda

Na pewno lepiej wykończone. Ale czy mniej awaryjne to już bym dyskutował. Osobiście też bym został przy MB. Bo w gruncie rzeczy to chcesz wymienić jednego wielkiego kloca na drugiego wielkiego kloca. Tylko odrobinę mniejszego. Trochę to nie ma sensu.

Napisano

> Witam

> z racji tego ze moj ojciec wiekszosc trasy robi juz raczej: do sklepu, zalatwic jakas sprawe na

> miescie itp. - bez wiekszych wyjazdow namawiam go do przesiadki z Mercedesa W220 na mlodszego

> Superb'a (okolice 2005-2007) lub A6 (oczywiscie z powodu roznicy ceny bedzie starsze

> (2001-2002) - oba auta rozpatrywane w TDI + automat.

> Co byscie wybrali ? Jakie za i przeciw za tymi autami ?

> Ja bym sie sklanial ku Skodzie - nowsze auto, mysle ze koszty serwisowania tez nizsze.

> Wiadomo audi wiekszy prestiz ale ten Superb to kawal auta.

> Pozdrawiam

Osobiście nie zamieniałbym.

Jexdziłem zarówno A6, superbem i Ską.

Komfort jazdy nei ma co nawet porównywać, a manewrowanie Superbem A6 czy Ską jakoś diametralnie się nie różni.

Wiesz co masz, jak nie jest hiper awaryjne to zostałbym przy Sce.

Napisano

> bo musi byc duuuzy zawsze albo S klasa, albo 7 itp

to tak jak moj sie uparl ze musi byc sedan grinser006.gif. Ile sie mu natlumaczylem, ze przeciez ziemnikow nie wozi, raz kupil HB (Cee'da) i juz sie przekonal a tez przesiadal sie z auta o klase wiekszego wink.gif. Mnijesze auta poprostu sa wygodniejsze w miescie.

> bardziej wchodzi w gre przesiadka na cos tanszego - mi przyda sie pare zl

> .

tym bardziej cos nowszego byloby w znacznie lepszym stanie, auta o ktorych piszesz i to z dieslem watpie, zeby mialy mniej niz 200-300kkm. Poza tym dosc trudno kupic takie auto w dobrym stanie, no chyba ze jest gotowy znacznie przeplacic. Natomiast w podobnej kasie mozna wyrwac auto mniejsze, powiedzmy kompaktowe lub klase srednia w znacznie mlodszym wieku.

> Nie widzial

To mu pokaz grinser006.gif

Napisano

> Doczytaj więc o zastosowanych w tych autach platformach kolego.

ty doczytaj bo piszesz o platformie nowego superba,a stary byl na platformie passa b5

Napisano

> ty doczytaj bo piszesz o platformie nowego superba,a stary byl na platformie passa b5

Stary był na platformie chińskiego passata. Doczytaj bo o tym też wyżej pisałem.

smile.gif

Napisano

> Poprzedni Superb jest na plycie Passata, ale chinskiego. Obecny Superb jest na plycie Golfa i

> Octavii.

no to dokładnie miałem na myśli, że jakiś azjatycki passat ok.gif

a i tak rozmawiamy o poprzedniej generacji, więc o tym na jakiej płycie stoi nowy Superb jużnie pisałem wink.gif ale jest właśnie tak jak mówisz ok.gif

Napisano

> Najmniejszy z tej trójki. Notabene, wielkości obecnego VW Jetty.

dla jednego ojca się nada biglaugh.gif

Napisano

> bravooo a może Toyotę ? "miałem starego picnica 5 lat i zero usterek" kupiłem subaru i zdechło

A co mu sie stanelo?

Te silniki raczej maja b. dobre opinie...

Napisano

> no widzisz i tu jest problem bo on chce duuuze - nie wiem po co

to go zapytaj i moze spr przetlumaczyc wink.gif

Napisano

> bravooo a może Toyotę ? "miałem starego picnica 5 lat i zero usterek" kupiłem subaru i zdechło

co ci zdechlo ? bo zajezdzic N/A to trzeba miec "talent" ?

Napisano

> Stary był na platformie chińskiego passata. Doczytaj bo o tym też wyżej pisałem.

Zaraz zaraz. Na mojego posta, że superb (cały czas mowa o pierwszym, bo o tym jest wątek) wykorzystuje podzespoły passata, odpisałeś że nieprawda bo golfa. Jest to bzdurą, a ty mi tu o jakiejś platformie.

Napisano

> Witam

> z racji tego ze moj ojciec wiekszosc trasy robi juz raczej: do sklepu, zalatwic jakas sprawe na

> miescie itp. - bez wiekszych wyjazdow namawiam go do przesiadki z Mercedesa W220 na mlodszego

> Superb'a (okolice 2005-2007) lub A6 (oczywiscie z powodu roznicy ceny bedzie starsze

> (2001-2002) - oba auta rozpatrywane w TDI + automat.

> Co byscie wybrali ? Jakie za i przeciw za tymi autami ?

> Ja bym sie sklanial ku Skodzie - nowsze auto, mysle ze koszty serwisowania tez nizsze.

> Wiadomo audi wiekszy prestiz ale ten Superb to kawal auta.

> Pozdrawiam

2 razy czytałem tego posta, bo za pierwszym nie bardzo wierzyłem w to, co czytam.

Przy takich "trasach" to serdecznie polecam 2-letnią Pandę - 40% tańsza od nowego, a jeszcze na gwarancji.

Utrzymanie śmiesznie tanie.

Jednak w tym kraju nie ma żadnego kryzysu, bo skoro do jazdy do sklepu jest potrzebne auto klasy Premium, palące po mieście min. 9/100 , gdzie litr jest już po prawie 6zł to ja nie mam pytań.

Ale jak to w PL zawsze było - Polak przyoszczędzi na wszystkim: na kinie, na teatrze, na ubraniu, nawet na jedzeniu kupując w Bierdonce ale PRESTIŻ przez duże PPPPPeee w postaci auta musi być.

Napisano

> 2 razy czytałem tego posta, bo za pierwszym nie bardzo wierzyłem w to, co czytam.

> Przy takich "trasach" to serdecznie polecam 2-letnią Pandę - 40% tańsza od nowego, a jeszcze na

> gwarancji.

I znowu sie zaczyna. Dopiero co wątek obok wylecial na HP. Gosc pyta o konkretne samochody, a ktos mu poleca model z zupelnie innej klasy sick.gif

Napisano

> I znowu sie zaczyna. Dopiero co wątek obok wylecial na HP. Gosc pyta o konkretne samochody, a ktos

> mu poleca model z zupelnie innej klasy

ale ja wiem o co on pyta.

Zaden z tych samochodów nie nadaje sie to podanych kryteriów, stąd moja sugestia nt. Pandy.

Bez przesady, mam prawo wyrazić swoją opinię.

Napisano

> ale ja wiem o co on pyta.

> Zaden z tych samochodów nie nadaje sie to podanych kryteriów, stąd moja sugestia nt. Pandy.

Jak sie nie nadaje? Gosc chce jezdzic do sklepu duzym wygodnym autem klasy wyzszej. Gdzie Panda spelnia te kryteria? Dopiero co bylo w wątku obok, gosc pytal o E-klase, a mu polecali Punto.

> Bez przesady, mam prawo wyrazić swoją opinię.

ok.gif

Napisano

> Jak sie nie nadaje? Gosc chce jezdzic do sklepu duzym wygodnym autem klasy wyzszej. Gdzie Panda

> spelnia te kryteria? Dopiero co bylo w wątku obok, gosc pytal o E-klase, a mu polecali Punto.

No nie nadaje się, czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu?

Mam zobrazować?

Ok. Więc wyobraź sobie, że w lecie, przy +35st chodzisz ubrany w kurtkę puchową, kalesony i glany.

Przecież się da, no co za problem. Masz możliwość to korzystasz.

Choć wystarczyłyby tylko klapki, krótkie spodnie i T-shirt, co daje oszczędności w zakupie w/w ciuchów rzędu minus 70%.

Albo tak jak by włączać pralkę do prania jednej pary skarpetek, w sytuacji gdy cykl prania to ponad 20L wody i około 1kwh prądu.

Gość sformułował pytanie dość niefortunnie wg. mnie, bo pyta wprost o redukcję kosztów. Dla mnie redukcja kosztów zawsze oznacza ich zredukowanie do najniższego możliwego i zdroworozsądkowego poziomu.

Przy założeniach jak wyżej to Fiat Panda jest włąśnie takim zdroworozsądkowym poziomem.

Nie próbuje mnie przekonywać, że mam zły tok rozumowania, bo mam poprawny, a jedynie autor zadaje pytania, które nie bardzo trzymają się kupy.

Poza tym jeśli jeździ S klasą, to znaczy, ze go stać, wiec po co szukać oszczędności w postaci zejścia o 2 klasy w dół?

Skoro mu tak fajnie to niech zostanie przy MB, bo rzeczywiście jak już tu napisano porównywanie w220 do Superba poprzedniej generacji jest kpiną.

Napisano

> Ale jak to w PL zawsze było - Polak przyoszczędzi na wszystkim: na kinie, na teatrze, na ubraniu,

> nawet na jedzeniu kupując w Bierdonce ale PRESTIŻ przez duże PPPPPeee w postaci auta musi być.

a co Cie to obchodzi??? kazdy decyduje własnym portfelem, chce duze komfortowe auto i tyle...gula Ci skacze?

jakis marketingowy bullshitt... "pan tego nie potrzebuje, lepiej potrzeby pana spelni...", chyba kazdy sam wie lepiej czego chce, na rowerze bedzie jeszcze taniej...niektorzy czuja sie dobrze w takim aucie bo do takiego przywykli i wybieraja w tym segmencie...nie wiem co w tym dziwnego niewiem.gif

Napisano

> a co Cie to obchodzi??? kazdy decyduje własnym portfelem, chce duze komfortowe auto i tyle...gula

> Ci skacze?

> jakis marketingowy bullshitt... "pan tego nie potrzebuje, lepiej potrzeby pana spelni...", chyba

> kazdy sam wie lepiej czego chce, na rowerze bedzie jeszcze taniej...niektorzy czuja sie dobrze

> w takim aucie bo do takiego przywykli i wybieraja w tym segmencie...nie wiem co w tym dziwnego

Co mnie obchodzi?

G... mnie obchodzi, tu masz rację.

Tylko, że jeśli ktoś publicznie pyta, to niech się spodziewa, że oprócz porad dostanie też opinie. Opinie. Ja wyraziłem swoją, mam do tego takie samo prawo, jak autor posta ma prawo jeździć za róg po bułki Kamazem.

"Delikatnie" mnie tylko zastanawia kto tak strajkuje ws. cen paliw, kto wypisuje na portalach te rozpaczliwe komentarze nt. każdego artykułu o podwyżkach cen paliw.

Bo to samo społeczeństwo trwoni pieniadze na paliwa zupełnie bezmyślnie.

Napisano

> No nie nadaje się, czego nie rozumiesz w tym stwierdzeniu?

> Mam zobrazować?

> Ok. Więc wyobraź sobie, że w lecie, przy +35st chodzisz ubrany w kurtkę puchową, kalesony i glany.

> Przecież się da, no co za problem. Masz możliwość to korzystasz.

> Choć wystarczyłyby tylko klapki, krótkie spodnie i T-shirt, co daje oszczędności w zakupie w/w

> ciuchów rzędu minus 70%.

> Albo tak jak by włączać pralkę do prania jednej pary skarpetek, w sytuacji gdy cykl prania to ponad

> 20L wody i około 1kwh prądu.

hehe.gif Powiem Ci tak, moim Passatem jezdze wylacznie po miescie, w 99% odcinki kilku-kilometrowe i w 99% sam, i z takim zamiarem go kupilem. Czy to oznacza ze powinienem jezdzic Pandą?

> Gość sformułował pytanie dość niefortunnie wg. mnie, bo pyta wprost o redukcję kosztów.

Gosc bardzo konkretnie zapytal. Nie pytal co kupic, bo nie ma pomyslu, tylko zapytal konkretnie o 2 samochody, ewentualnie jak widzisz jakiego typu auta szuka (Superb,A6, S-klasa) to mozesz mu zaproponowac inne, podobne. A Ty wyjezdzasz z jakims malenstwem kilka klas nizej. Bo uwazasz ze go nie stac na jazde duzym Audi i mu wyliczasz koszty icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> budzetem dysponuje takim jak bedzie potrzebny ale chce go namowic do tanszego w kosztach auta niz

> te jakimi zawsze jezdzil (S, 7)

> myslalem o Skodzie w tym 130 km dieslu + chip dolozyc

Jeździłem takim Superbem, przejechałem nim około 40kkm, było moim służbowym autem, więc nie oszczędzałem na paliwie i wielokrotnie poruszałem się szybciej od innych.

Uwierz mi, że do jazdy po mieście, do sklepu te 130koni w zupełności wystarcza, nie potrzeba go psuć.

Napisano

> Powiem Ci tak, moim Passatem jezdze wylacznie po miescie, w 99% odcinki kilku-kilometrowe i w 99%

> sam, i z takim zamiarem go kupilem. Czy to oznacza ze powinienem jezdzic Pandą?

Absolutnie nie. Skoro nim jeździsz i Cię na to stać, to jeźdź i nic mi do tego, bo Cię stać. Ale tu stworzono wątek o redukcji kosztów, a nie redukcji kosztów " pincet na miesiąc".

Więc napisałem, ze moment gdy się zaczyna patrzeć na koszty jest momentem zejścia na ziemię, a wtedy się szuka zdrowym rozsądkiem. Tu Panda jest zdrowym rozsądkiem.

> Gosc bardzo konkretnie zapytal. Nie pytal co kupic, bo nie ma pomyslu, tylko zapytal konkretnie o 2

> samochody, ewentualnie jak widzisz jakiego typu auta szuka (Superb,A6, S-klasa) to mozesz mu

> zaproponowac inne, podobne. A Ty wyjezdzasz z jakims malenstwem kilka klas nizej. Bo uwazasz

> ze go nie stac na jazde duzym Audi i mu wyliczasz koszty

Sam sobie wylicza, bo stwierdza, że go nie stać. Jak by nie chodziło o $$$ to by nie było tego wątka, bo nie znam nikogo, kto by ot tak sobie się przesiadł z w220 na Superba w kopciuchu.

Napisano

> Powiem Ci tak, moim Passatem jezdze wylacznie po miescie, w 99% odcinki kilku-kilometrowe i w 99%

> sam, i z takim zamiarem go kupilem. Czy to oznacza ze powinienem jezdzic Pandą?

Nie ale na pewno sobie zdajesz sprawę że prędzej czy później twój diesel będzie dawał oznaki takiej jazdy.

Napisano

> Nie ale na pewno sobie zdajesz sprawę że prędzej czy później twój diesel będzie dawał oznaki takiej

> jazdy.

Wiem, diesel sie do tego nie nadaje, dlatego nastepna bedzie benzyna. W rownie duzym aucie.

Napisano

> Wiem, diesel sie do tego nie nadaje, dlatego nastepna bedzie benzyna. W rownie duzym aucie.

kup większe, będzie bezpieczniej.

Kocham ten argument. Wiele osób właśnie bezpieczeństwem kamufluje swoje małofiutkowe* potrzeby dużego 4,5m + auta.

Nic to, ze praktycznie każdy współczesny kompakt ma min. 6 airbagów, wszystkie systemy bezpieczeństwa i strefy zgniotu.

No nic, jak zapewne wszyscy wiemy ta dyskusja nigdzie nie prowadzi.

EOT z mojej strony.

* to akurat nie do Ciebie, wiec nie poczuj się dotknięty.

Napisano

> kup większe, będzie bezpieczniej.

> Kocham ten argument. Wiele osób właśnie bezpieczeństwem kamufluje swoje małofiutkowe* potrzeby

> dużego 4,5m + auta.

> Nic to, ze praktycznie każdy współczesny kompakt ma min. 6 airbagów, wszystkie systemy

> bezpieczeństwa i strefy zgniotu.

Lubie duze auta, wygodnie mi sie nimi jezdzi. Akurat bezpieczenstwo mnie nie interesuje tak bardzo.

> No nic, jak zapewne wszyscy wiemy ta dyskusja nigdzie nie prowadzi.

> EOT z mojej strony.

> * to akurat nie do Ciebie, wiec nie poczuj się dotknięty.

ok.gif

Napisano
  • Autor

kolejna ... osoba ktora czepia sie slowa Prestiz - chyba juz wyjasnilem co mialem na mysli

a oszczedzanie mialem na mysli po co "tzymac" pod chata auto za 60-70 tys skoro mozna kupic auto za 35 ktore rownoczesnie bedzie nowsze i tansze w utrzymaniu (tansze oc, koszty przegladow itp. itd.)

kolejna osoba ktora wybiera sobie kawalek posta zeby cos naskrobac

> 2 razy czytałem tego posta, bo za pierwszym nie bardzo wierzyłem w to, co czytam.

> Przy takich "trasach" to serdecznie polecam 2-letnią Pandę - 40% tańsza od nowego, a jeszcze na

> gwarancji.

> Utrzymanie śmiesznie tanie.

> Jednak w tym kraju nie ma żadnego kryzysu, bo skoro do jazdy do sklepu jest potrzebne auto klasy

> Premium, palące po mieście min. 9/100 , gdzie litr jest już po prawie 6zł to ja nie mam pytań.

> Ale jak to w PL zawsze było - Polak przyoszczędzi na wszystkim: na kinie, na teatrze, na ubraniu,

> nawet na jedzeniu kupując w Bierdonce ale PRESTIŻ przez duże PPPPPeee w postaci auta musi być.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.