Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Superb czy A6 ?

Featured Replies

Napisano

Witam

z racji tego ze moj ojciec wiekszosc trasy robi juz raczej: do sklepu, zalatwic jakas sprawe na miescie itp. - bez wiekszych wyjazdow namawiam go do przesiadki z Mercedesa W220 na mlodszego Superb'a (okolice 2005-2007) lub A6 (oczywiscie z powodu roznicy ceny bedzie starsze (2001-2002) - oba auta rozpatrywane w TDI + automat.

Co byscie wybrali ? Jakie za i przeciw za tymi autami ?

Ja bym sie sklanial ku Skodzie - nowsze auto, mysle ze koszty serwisowania tez nizsze.

Wiadomo audi wiekszy prestiz ale ten Superb to kawal auta.

Pozdrawiam

Napisano

Superb = Passat B5 FL, tylko niektore czesci ma inne, np. nadwozie.

A Audi to Audi.

Napisano
  • Autor

> Superb = Passat B5 FL, tylko niektore czesci ma inne, np. nadwozie.

> A Audi to Audi.

Superb nie jest wiekszy niz Passat ?

Napisano

> Witam

> z racji tego ze moj ojciec wiekszosc trasy robi juz raczej: do sklepu, zalatwic jakas sprawe na

> miescie itp. - bez wiekszych wyjazdow namawiam go do przesiadki z Mercedesa W220 na mlodszego

> Superb'a (okolice 2005-2007) lub A6 (oczywiscie z powodu roznicy ceny bedzie starsze

> (2001-2002) - oba auta rozpatrywane w TDI + automat.

> Co byscie wybrali ? Jakie za i przeciw za tymi autami ?

> Ja bym sie sklanial ku Skodzie - nowsze auto, mysle ze koszty serwisowania tez nizsze.

> Wiadomo audi wiekszy prestiz ale ten Superb to kawal auta.

> Pozdrawiam

tak przy okazji skoro praktycznie miasto to dlaczego proponujesz duze auta i to z dieslem hmm.gif

Nie lepiej mniejsze ale nowsze. Te auta co piszesz beda mialy juz spooooro za soba.

Moj robi podobnie miasto (sprawy/zakupy), raz na jakis czas trasa ok 120km, jak go namowilem tak kupil nowa Sportage 2.0i z automatem wink.gif.

IMO to bardzo dobry wybor do miasta a i ladny.

Jak musi byc SuperB vs A6 - to zapytaj go czy kiedys widial na zywo owa Skode - moze to uprosci wybor grinser006.gif

Napisano

> Witam

> z racji tego ze moj ojciec wiekszosc trasy robi juz raczej: do sklepu, zalatwic jakas sprawe na

> miescie itp. - bez wiekszych wyjazdow namawiam go do przesiadki z Mercedesa W220 na mlodszego

> Superb'a (okolice 2005-2007) lub A6 (oczywiscie z powodu roznicy ceny bedzie starsze

> Ja bym sie sklanial ku Skodzie - nowsze auto, mysle ze koszty serwisowania tez nizsze.

> Pozdrawiam

Takiego komfortu jak ma teraz Superb mu nie zapewni, więc wolałbym A6. A może niech kupi sobie w211? Jest w ocynku więc nie ma problemów z korozją, utrzymanie będzie też na rozsądnym poziomie (o ile nie będzie airmatic'a oraz auto będzie serwisowane w MB-darmowa wymiana SBC).

Ja ostatnio zachorowałem na w220 ale koszty utrzymania mnie odstraszają frown.gif

Napisano
  • Autor

> tak przy okazji skoro praktycznie miasto to dlaczego proponujesz duze auta i to z dieslem

bo musi byc duuuzy wink.gif zawsze albo S klasa, albo 7 itp

> Nie lepiej mniejsze ale nowsze. Te auta co piszesz beda mialy juz spooooro za soba.

> Moj robi podobnie miasto (sprawy/zakupy), raz na jakis czas trasa ok 120km, jak go namowilem tak

> kupil nowa Sportage 2.0i z automatem .

> IMO to bardzo dobry wybor do miasta a i ladny.

bardziej wchodzi w gre przesiadka na cos tanszego - mi przyda sie pare zl wink.gif

.

> Jak musi byc SuperB vs A6 - to zapytaj go czy kiedys widial na zywo owa Skode - moze to uprosci

> wybor

Nie widzial smile.gif

Napisano

> Superb nie jest wiekszy niz Passat ?

tak, ale wykorzystuje jego podzespoły ok.gif

Napisano
  • Autor

> Takiego komfortu jak ma teraz Superb mu nie zapewni, więc wolałbym A6. A może niech kupi sobie

> w211? Jest w ocynku więc nie ma problemów z korozją, utrzymanie będzie też na rozsądnym

> poziomie (o ile nie będzie airmatic'a oraz auto będzie serwisowane w MB-darmowa wymiana SBC).

> Ja ostatnio zachorowałem na w220 ale koszty utrzymania mnie odstraszają

no wlasnie o to chodzi tu koszty utrzymania sa duze, 3.2 zagazowane porzadna instalacja wiec nie jest zle ale "kawalek" wahacza przedniego potrafi kosztowac grubo ponad 500 zl, amortyzator 1000 zl itp. itd. auto nie jest nowe i co jakis czas trzeba cos zrobic

Napisano

> no wlasnie o to chodzi tu koszty utrzymania sa duze, 3.2 zagazowane porzadna instalacja wiec nie

> jest zle ale "kawalek" wahacza przedniego potrafi kosztowac grubo ponad 500 zl, amortyzator

> 1000 zl itp. itd. auto nie jest nowe i co jakis czas trzeba cos zrobic

IMO w tym przypadku zamienił stryjek siekierkę na kijek. Jak kupisz używkę to na dzień dobry będziesz musiał zrobić duży przegląd, rozrząd itd i potencjalna róznica kosztów utrzymania zostanie zjedzona.

W wyżej wymienionych autach też masz wielowahacz, także dużo taniej nie będzie. Amory będą tańsze bo w s-ce masz airmatic ale przecież w w220 nie wymieniasz ich co roku tylko wytrzymają jakieś 200kkm, więc niejako wymienisz komplet i masz spokój do końca eksploatacji.

Masz najmniejszą benzynę więc skrzynia ma dosyć lekki żywot, także jeśli chodzi o napęd to tylko wymiana oleju i nie ma problemów.

Jedyna duża różnica to korozja - Superb i A6 są w ocynku a W220 nie.

Ja bym został przy mesiu, ewentualnie poszukał w211 lub w203.

Jak ma być tanio to niech kupi coś klasę niżej - np Octavię.

Napisano

Oczywiście, że Audi. Superb jest bardzo fajny, ale jednak to wciąż Skoda, czyli budżetowy Passat. Nic nie mam do Skody, bardzo ją lubię nawet, ale mając wybór Audi vs. Skoda wybieram Audi.

Napisano

> Witam

O jakim prestiżu mówisz przy kupnie używanych i leciwych samochodach klasy ledwo wyższej? Z całym szacunkiem, ale około 10-letnimi samochodami tej klasy można zadawać szyku, ale na "zabawie" w Pcimiu Dolnym.

Napiszę wprost - jak Twój ojciec chce czuć się koniecznie KIMŚ, to pozostaje wizyta w salonie MB i kupno nowej S-klasy hehe.gif Będzie prestiż i oko sąsiadom zbieleje ok.gif

Napisano

> kupno nowej S-klasy Będzie prestiż i oko sąsiadom zbieleje

no zrozumieć tego nie mogę, jak możne kupować auto pod sąsiada ? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> O jakim prestiżu mówisz przy kupnie używanych i leciwych samochodach klasy ledwo wyższej? Z całym

> szacunkiem, ale około 10-letnimi samochodami tej klasy można zadawać szyku, ale na "zabawie" w

> Pcimiu Dolnym.

no jesli kolega od 2012 odejmuje np. Superb'a 2007 i to daje mu 10 lat to ok mi wychodzi inaczej

> Napiszę wprost - jak Twój ojciec chce czuć się koniecznie KIMŚ, to pozostaje wizyta w salonie MB

> kupno nowej S-klasy Będzie prestiż i oko sąsiadom zbieleje

a Twoj zeby sie czuc KIMS musi sobie nowego MB z salonu kupic? przykre to jest ....

p.s przeczytaj w slowniku PWN co oznacza slowo prestiz .... Nie mialem na mysli ze A6 to prestizowe auto ale jednak odrobine lepsze niz Superb mysle ze pod kazdym wzgledem

p.s Kolego napisz co Twoj post mial wniesc do dyskusji ?

Widzisz moze niektorych nie stac zeby kupic noweg MB z salonu ale stac zeby kupic np.2-3 letniego i posmigac nim 7-8 lat. Chodzi o zamiane na cos tanszego z racji ze nie widze zadnej potrzeby trzymania pod domem tak duzego auta dla 2 osob.

Ale wiem wiem Stilo to jest maszyna dopiero :D kupiles nowego czy uzywke ?

Nie musisz odpowiadac

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> no zrozumieć tego nie mogę, jak możne kupować auto pod sąsiada ?

a gdzie wyczytales ze pod sasiada ?

Napisano

Ale ja nie muszę i nie dowartościowuję się Stilo grinser006.gif Fajne jeździdełko - może Twój ojciec rozważy kupno?

A szukanie używanego samochodu klasy wyższej celem zachowania prestiżu... sorry hehe.gif

To jakby w lumpeksie szukać garnituru Armaniego w imię prestiżu.

Napisano

> a gdzie wyczytales ze pod sasiada ?

było coś o białych oczach sąsiada 270751858-jezyk.gif ale ja Darkowi odpowiedziałem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Ale ja nie muszę i nie dowartościowuję się Stilo Fajne jeździdełko - może Twój ojciec rozważy

> kupno?

bo nie masz czym

> A szukanie używanego samochodu klasy wyższej celem zachowania prestiżu... sorry

a gdzie wyczytales ze auto ma byc celem zachowania prestizu ?

Napisano

> bo nie masz czym

Pewnie tak i dlatego pluję jadem na prawo i lewo smirk.gif

> a gdzie wyczytales ze auto ma byc celem zachowania prestizu ?

"Wiadomo audi wiekszy prestiz ale ten Superb to kawal auta."

To Wy macie problem z "pokazaniem" się.

Napisano

> bo nie masz czym

> a gdzie wyczytales ze auto ma byc celem zachowania prestizu ?

bravooo Ty sie tak nie spinaj biglaugh.gif to tylko forum biglaugh.gif ja osobiście kupił bym auto młodsze np superba z 2007 biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> było coś o białych oczach sąsiada ale ja Darkowi odpowiedziałem

dokladnie sa osoby ktore od zawsze mialy duze auta i juz takie sa i prestiz nie jest decydujacym czynnikiem

Slowo prestiz uzylem w sensie ze audi to jednak lepsza marka niz skoda, mniej awaryjna, lepiej wykonczona itp. ale widze ze ktos inaczej to odbiera

Ok idziemy w prestiz :D bede go namawial na W221 wink.gif

Napisano
  • Autor

> bravooo Ty sie tak nie spinaj to tylko forum ja osobiście kupił bym auto młodsze np superba z

> 2007

wiem wiem ze to forum tylko bo na zywo pewnei inna rozmowa by byla bez glupich docinek

ale draznia mnie dlupie domysly za ktore na zywo .... i posty ktore nie wnasza nic do tematu

Napisano
  • Autor

> Pewnie tak i dlatego pluję jadem na prawo i lewo

> "Wiadomo audi wiekszy prestiz ale ten Superb to kawal auta."

> To Wy macie problem z "pokazaniem" się.

wydaje ci sie bo chyba jeszcze rosniesz jak bysmy chcieli sie pokazac to uwierz sa inne sposoby - widzisz nie kazdy musi miec full wypas bryke tak jak ty wink.gif

jeszcze raz porzeczytaj ze zrozumieniem (skup sie) co napisalem o roznicy miedzy skoda a audi

Napisano

> Superb nie jest wiekszy niz Passat ?

Superb to japoński passat, który jest odrobinę większy niż europejski

Napisano

> wiem wiem ze to forum tylko bo na zywo pewnei inna rozmowa by byla bez glupich docinek

> ale draznia mnie dlupie domysly za ktore na zywo .... i posty ktore nie wnasza nic do tematu

bravooo a może Toyotę ? biglaugh.gif "miałem starego picnica 5 lat i zero usterek" smirk.gif kupiłem subaru i zdechło sick.gif

Napisano

> widzisz nie kazdy musi miec full wypas bryke tak jak ty

Podkreślę, że w wersji Dynamic 270751858-jezyk.gif Nie byle co hehe.gif

A na marginesie, to było tego MB serwisować w ASO i uczciwie naprawiać, to może by się nie sypał. Silnik 3.2 też wcale dużo nie pali, bo średnio 10.1l/100km, więc po cholerę gaz hmm.gif Fakt, w ASO wymiana głupich przednich tarcz+klocków i czujników ABS to wydatek rzędu 2200zł.

Drogo, czyżby wydatki przerosły? No ale prestiż musi kostować ok.gif

Napisano
  • Autor

> bravooo a może Toyotę ? "miałem starego picnica 5 lat i zero usterek" kupiłem subaru i zdechło

no widzisz i tu jest problem bo on chce duuuze - nie wiem po co smile.gif

Napisano

> no widzisz i tu jest problem bo on chce duuuze - nie wiem po co

avensis mały raczej nie jest biglaugh.gif

superb__passat_aven.jpg

Obraz%20154.jpg

Napisano
  • Autor

> Podkreślę, że w wersji Dynamic Nie byle co

> A na marginesie, to było tego MB serwisować w ASO i uczciwie naprawiać, to może by się nie sypał.

a gdzie wyczytales ze nie jest serwisowany i sie sypie ?

widac od samego poczatku masz problemy z czytaniem ze zrozuieniem

> Silnik 3.2 też wcale dużo nie pali, bo średnio 10.1l/100km, więc po cholerę gaz

10.1 ? chyba to z jakiegos katalogu wyczytales - widac ze nie masz pojecia o temacie

W miescie przy spokojnej jezdzie to pali jakies 16-17 l

ale pewnei jak bys ty jedzil to by palilo 10.1

Fakt, w ASO

> wymiana głupich przednich tarcz+klocków i czujników ABS to wydatek rzędu 2200zł.

> Drogo, czyżby wydatki przerosły? No ale prestiż musi kostować

WIdzisz kupiony jak mial 3 lata, serwisowany w ASO, nie bylo problemow ale w koncu udaje mi sie ojca przekonywac ze nie ma potrzeby aby mial tak duze auto

ale wiem wiem napiszesz znow o prestizu ale widze ze to ty masz z tym problem a nie ja

Propozucja sochowaj sie do jamki i tak nie wnosisz nic madrego do rozmowy

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> avensis mały raczej nie jest

mam nowszy model jako sluzbowke - szalu nie ma smile.gif

ale jedzilem tez kolesia Superbem i lekko zdziwilo mnie to foto ze jest porownanie avensisa z superb'em - bo jakos skoda mi sie duzo wieksza wydaje

Napisano

Osobiście kupiłbym ten samochód, który będzie w lepszym stanie. Najlepiej niech Twój tata obejrzy Audi i Skode, przejedzie się, a ten co lepiej podpasuje, to szukać wtedy.

Napisano

> no wlasnie o to chodzi tu koszty utrzymania sa duze, 3.2 zagazowane porzadna instalacja wiec nie

> jest zle ale "kawalek" wahacza przedniego potrafi kosztowac grubo ponad 500 zl, amortyzator

> 1000 zl itp. itd. auto nie jest nowe i co jakis czas trzeba cos zrobic

Ja bym przy tej esce zostal, a jak chce oszczedzac to jakis kompakt lub yarisa najlepiej. Chyba ze merc juz sporo sie sypie i non stop...to wtedy nie ma wyjscia. Z tych aut co podales oba to vw, ja bym szukal merca c/e lub bmw 3/5.

Napisano
  • Autor

> Ja bym przy tej esce zostal, a jak chce oszczedzac to jakis kompakt lub yarisa najlepiej. Chyba ze

> merc juz sporo sie sypie i non stop...to wtedy nie ma wyjscia. Z tych aut co podales oba to

> vw, ja bym szukal merca c/e lub bmw 3/5.

nie sypie sie, opcji oszczedzania nie widac poki co smile.gif

to ja go namawiam po co mu takie auto duze

Napisano

> Superb to japoński passat, który jest odrobinę większy niż europejski

Poprzedni Superb jest na plycie Passata, ale chinskiego. Obecny Superb jest na plycie Golfa i Octavii.

Napisano

> tak, ale wykorzystuje jego podzespoły

Nie Passata ale Golfa.

Napisano

>Obecny Superb jest na plycie Golfa i

> Octavii.

cos przekreciles no.gif

Rozstaw osi 2761 mm

Rozstaw osi 2578 mm

> Wiadomo audi wiekszy prestiz

stare audi hehe.gif

Napisano

> cos przekreciles

> Rozstaw osi 2761 mm

> Rozstaw osi 2578 mm

Wydluzonej plycie Golfa.

Napisano

> Wydluzonej plycie Golfa.

Rozstaw osi 2712 mm nowy pasek

Rozstaw osi 2709 mm b6

to niezle wydluzyli ta plyte ok.gif

mozna powiedziec, ze superb jest posadzony na wydluzonej plycie vw up

Napisano

> Rozstaw osi 2712 mm nowy pasek

> Rozstaw osi 2709 mm b6

> to niezle wydluzyli ta plyte

Owszem, nieźle ale to dalej platforma PQ35. Passat ma PQ46. O numer większą i o generację nowsza.

Napisano
  • Autor

> cos przekreciles

> Rozstaw osi 2761 mm

> Rozstaw osi 2578 mm

> stare audi

zanim napiszesz cos glupiego przeczytaj co mialem na mysli uzywajac slowo prestiz

Napisano

> Owszem, nieźle ale to dalej platforma PQ35. Passat ma PQ46. O numer większą i o generację nowsza.

frown.gif

The PQ35 platform is designed to be more modular and flexible than previous A platforms. For the first time, a fully independent suspension front and rear will be present in all A platform vehicles. There is also a derivative version of this platform for 'B'-class cars (with larger variations expected in the future) called PQ46.PQ35 is intended for compact-size vehicles, and PQ46 is an enlarged version for mid-size vehicles,

o skodzie: Platform Volkswagen Group A5 PQ35 (PQ46)

> zanim napiszesz cos glupiego przeczytaj co mialem na mysli uzywajac slowo prestiz

a Ty nie spamuj na technicznym ok.gif

Napisano

> I tak i nie

> The PQ35 platform is designed to be more modular and flexible than previous A platforms. For the

> first time, a fully independent suspension front and rear will be present in all A platform

> vehicles. There is also a derivative version of this platform for 'B'-class cars (with larger

> variations expected in the future) called PQ46.

Ale ja nie neguję, że te platformy mają wspólne korzenie. Zwracam tylko uwagę, że Superb to PQ35 a Passat PQ46. Więc stosowane gdzieś wyżej twierdzenie, że Superb jest na podzespołach Passata jest absolutnie błędne.

Owszem, obie platformy zeszły z jednego stanowiska projektowego ale to dalej inne platformy.

Na podzespołach Passata Linglong czy Lingyu był poprzedni Superb.

Napisano

IMO A6.

AAAAAALEEEE

Który automat i który TDI?

Skrzynia - musisz wybrać tip / multi - tronic - poczytaj o obu skrzyniach.

TDI - masz do wyboru 1,9, który ma dobrą opinię ale jest (IMO) zbyt słaby na tak ciężkie auto.

Albo 2,5 V6, który ma kiepawą opinię jeśli chodzi o trwałość (poczytaj o pompach, wałkach, hydraulice).

Ja mimo wszystko polecam 2,5 V6 i do tego 6 stopniowy manual oink.gif

BTW.

Zastanów się - jeśli się zdecydujesz na A6 - Q czy ośka zlosnik.gif

Napisano

> avensis mały raczej nie jest

Najmniejszy z tej trójki. Notabene, wielkości obecnego VW Jetty.

Napisano

jakim budżetem dysponuje Twój ojciec ? To jest ok. 50 tysięcy, czy mniej ?

Napisano

> mam nowszy model jako sluzbowke - szalu nie ma

> ale jedzilem tez kolesia Superbem i lekko zdziwilo mnie to foto ze jest porownanie avensisa z

> superb'em - bo jakos skoda mi sie duzo wieksza wydaje

Bo jest. Ja bym szukał Superba pierwszej generacji z silnikiem 1,8TB.

Jest duży (a nie udaje dużego), jest wygodny, jest tani, ma tanie części, benzynowy silnik jedzie fajnie i ma milion razy wyższą kulturę pracy niż TDI.

Do wożenia się na codzień w sam raz.

Napisano

> Superb = Passat B5 FL, tylko niektore czesci ma inne, np. nadwozie.

> A Audi to Audi.

z tym ze w superbie jest wiecej miejsca z tyłu niż w passacie czy a6 bo ma dłuższą płytę podwoziową (podobno opartą na pasacie z rynku chińskiego)

Napisano

> Pozdrawiam

młodsze i tańsze w eksploatacji, z tych dwóch superb ok.gif

za 35 - 40 tys to prestiżu kupić się nie da... raczej nowy słabo wyposażony samochód miejski z małym silniczkiem

10 letnie audi A6 to prestiżowy samochód icon_eek.gif? To dwie generacje wstecz...

Napisano
  • Autor

> młodsze i tańsze w eksploatacji, z tych dwóch superb

> za 35 - 40 tys to prestiżu kupić się nie da... raczej nowy słabo wyposażony samochód miejski z

> małym silniczkiem

> 10 letnie audi A6 to prestiżowy samochód ? To dwie generacje wstecz...

kolejny kolega niech poczyta co mialem na mysli piszac prestiz

Napisano
  • Autor

budzetem dysponuje takim jak bedzie potrzebny ale chce go namowic do tanszego w kosztach auta niz te jakimi zawsze jezdzil (S, 7)

myslalem o Skodzie w tym 130 km dieslu + chip dolozyc

Napisano

> Nie Passata ale Golfa.

Nie pisz bzdur kolego wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.