Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym umyć przednią szybę?

Featured Replies

Napisano

Po zimie chcę założyć nowe wycieraczki ale wiem, że bez dokładnego umycia szyby niekoniecznie pozbędę się mazania. Czym ją umyć (odtłuścić)?

Napisano

> Po zimie chcę założyć nowe wycieraczki ale wiem, że bez dokładnego umycia szyby niekoniecznie

> pozbędę się mazania. Czym ją umyć (odtłuścić)?

Dobrze zmoczyć szybę i mokrą szmatą z mleczkiem Cif delikatnie umyć szybę ok.gif

Napisano

> Po zimie chcę założyć nowe wycieraczki ale wiem, że bez dokładnego umycia szyby niekoniecznie

denaturat a później jakiś płyn do szyb.

Napisano

> i to jest najlepsze- ładnie odtłuszcza ewentualnie spirytus kosmetyczny /bynajmniej nie capi/ ,

> można też woda z octem

W przypadku mycia od zewnątrz smród denaturatu tak nie przeszkadza. Ale ja go stosuje również i przy myciu szyby od wewnątrz... Kluczem są papierowe ręczniki i ich częsta wymiana, aby wycierać idealnie czystą jego częścią - inaczej cała zabawa na wiele się nie zda.

Napisano

ja po prostu po myciu auta używam płynu do szyb. Dobry środek hydrofobowy (np gtechniq) pomaga w utrzymaniu szyby w czystości

Napisano

ja myje czesto acetonem ok.gif

Napisano

duza ilosc czystego ludwika i niewielka ilosc wody

zapieni sie niezle ale szybe domyje jak nic innego

Napisano

> ja myje czesto acetonem

Też używam acetonu i znakomicie odtłuszcza szybę. Trzeba tylko uważać na uszczelki i po acetonie dobrze jest jeszcze umyć szybę płynem do mycia szyb.

Napisano

> Czym ją umyć (odtłuścić)?

Awaryjnie.

Przekrój ziemniaka na pół, przetrzyj nim szybę i opłucz ją. Nie piórka nie będą mazać.

Jeśli nie masz w drodze ziemniaka (bo niby skąd), rozkrusz papierosa, tytoń na szmatkę i przetrzyj szybę. Efekt ten sam.

Napisano

Jeżeli chcesz porządnie, to aceton powinien być OK. Aczkolwiek, u mnie, po myciu auta w zeszłym tygodniu chyba na BP w Kielcach, gdyż była promocja do "pełnego baku", nawet to nie pomogło....

Wiem, że w Polówce idealnie sprawdził się "szprej" z Auto-cośtam. Seria kosmetyków do auta typu plaki, środki do czyszczenia, sprawdzę w niedzielę jak to się sprawdzi....

Co oni używają za woski w tych myjniach automatycznych sciana.gif

Napisano

Płyn do naczyń. Jak tłuszcz z patelni zmyje to i z szybą sobie poradzi.

Napisano

wszystkie patenty testowałem, aceton ludwik i inne wynalazki typu Clin Mr Muscle etc dopiero jak sobie rozcieńczyłem tlenek ceru z wodą zobaczyłem ile syfu jeszcze na niej było- szyby wyglądały tak jakby ich nie było - idealnie przeźroczyste i przede wszystkim czyste.

Problemy z niezbieraniem wody, przeskakiwaniem piór odeszły w niepamięć

Napisano
  • Autor

> Awaryjnie.

> Przekrój ziemniaka na pół, przetrzyj nim szybę i opłucz ją. Nie piórka nie będą mazać.

> Jeśli nie masz w drodze ziemniaka (bo niby skąd), rozkrusz papierosa, tytoń na szmatkę i przetrzyj

> szybę. Efekt ten sam.

Na razie to chyba najciekawsza porada zlosnik.gif Prędzej ziemniaka znajdę w samochodzie (raz na 2-3 miesiące kupuję worek 2,5kg) niż papieros, bo ten syf omijam z daleka hehe.gif

Kupiłem wycieraczki na allegro i sprzedający przysłał mi dwie prawe spineyes.gif. Zanim to wyprostuję i założę komplet nowych to uprzejmie proszę o dalsze sposoby smile.gif

Napisano
  • Autor

> Też używam acetonu i znakomicie odtłuszcza szybę. Trzeba tylko uważać na uszczelki i po acetonie

> dobrze jest jeszcze umyć szybę płynem do mycia szyb.

Boję się trochę acetonu, bo szybę przednią mam atermiczną. Słusznie?

Napisano
  • Autor

> wszystkie patenty testowałem, aceton ludwik i inne wynalazki typu Clin Mr Muscle etc dopiero jak

> sobie rozcieńczyłem tlenek ceru z wodą zobaczyłem ile syfu jeszcze na niej było- szyby

> wyglądały tak jakby ich nie było - idealnie przeźroczyste i przede wszystkim czyste.

> Problemy z niezbieraniem wody, przeskakiwaniem piór odeszły w niepamięć

ten sam co do polerowania szyb? Normalnie umyłeś czy polerka szyby?

Napisano

> Boję się trochę acetonu, bo szybę przednią mam atermiczną. Słusznie?

Atermiczną czy odblaskową? bo to róznica

Jakie autko napisz, bo jeśli np odblaskowa jak np w Lagunie II czy Zafirze to tlenek odpada

Napisano

> ten sam co do polerowania szyb? Normalnie umyłeś czy polerka szyby?

przedniej zrobiłem polerkę, bocznym czyszczenie ręczne roztworem tlenku na mikrofibrze- normalnie szok ile osadu na nich było

Napisano
  • Autor

> Atermiczną czy odblaskową? bo to róznica

> Jakie autko napisz, bo jeśli np odblaskowa jak np w Lagunie II czy Zafirze to tlenek odpada

Samochód z profilu- Citroen C8. Nie jest to szyba tak wybitnie fioletowa jak w Lagunach czy Zafirach ale jakiś tam poblask daje. A w upały na 100% żadne słońce w ręce nie parzy. Szybę chcę po prostu dobrze doczyścić, nie chcę bawić się w polerkę. Dodatkowa wskazówka, mieszkam blisko elektrociepłowni i po zimie samochód pełen jest rudego syfu z komina, pewnie w szybę też się wżarło. No i przede wszystkim odtłuszczanie, od początku mam "mazaje" po przejechaniu wycieraczek tongue.gif

Napisano

Taka zawiesina (mleczko) Turtle! Nie pamietam nazwy, coś o polerowawaniu, w takiej niebieskiej płaskiej butelce. ok.gif

Napisano

> Taka zawiesina (mleczko) Turtle! Nie pamietam nazwy, coś o polerowawaniu, w takiej niebieskiej

> płaskiej butelce.

Daję rade ok.gif

clear-vue-glass-polish-mleczko-do-polerowania-szkla_0_b.jpg

Napisano

> Daję rade

ooooo... to, to własnie ok.gif cena nie zwala z nóg, a efekt zadoawla ok.gif Polecam.

Napisano

Po standardowym myciu auta, szyby "doczyszczam" IPA rozcieńczone w wodzie destylowanej, w stosunku 1:1. Efekt jest dobry, smug nie ma. Na koniec nakładam niewidzialną wycieraczkę RAIN-X i jest gitara.

Fajnie można też szyby doczyścić Car Glass Polish firmy AutoGlym.

Za to przyznam, że mocno rozczarował mnie meguiar's glass cleaner - 1:10.

Zostawia jakieś straszne smugi i ciężko go doczyścić...

Napisano
  • Autor

Kupiłem wspomnianego Turtle wax i chyba* jestem zadowolony. Łatwo się go stosuje, bez większego wysiłku. Na początku czuć , że w miejscu gdzie nie pracują wycieraczki ciężko się rozsmarowuje ale już po chwili jest lżej- czyli skutecznie ściera głębszy brud. Szyba po całym zabiegu jest bardzo czysta ale nie nazwałbym tego polerowaniem.

* jak spadnie deszcz to zobaczę jak pracują wycieraczki

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.