Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chłodnica się poci - zobaczcie fotę pls

Featured Replies

Napisano

Mam zapocenia przez całą szerokość chłodnicy w miejscach zaznaczonych strzałkami. Jak się mocno nagrzeje to płyn odparowuje, ale widać po nalotach, ze mała nieszczelność jest. Płynu nie ubywa praktycznie (trudno dostrzec).

I pytanie główne:

Co byście zrobili ?, wymiana chłodnicy natychmiast, czy można to odwlec tydzień, dwa ?

Zdaję sobie sprawę że to wróżbiarstwo, jasnowidzenie, szklana kula i każdy przypadek jest inny, ale może jakieś doświadczenie macie ?

285832312-chlo.jpg

post-17870-14352515855593_thumb.jpg

Napisano

> Mam zapocenia przez całą szerokość chłodnicy w miejscach zaznaczonych strzałkami. Jak się mocno

> nagrzeje to płyn odparowuje, ale widać po nalotach, ze mała nieszczelność jest. Płynu nie

> ubywa praktycznie (trudno dostrzec).

> I pytanie główne:

> Co byście zrobili ?, wymiana chłodnicy natychmiast, czy można to odwlec tydzień, dwa ?

> Zdaję sobie sprawę że to wróżbiarstwo, jasnowidzenie, szklana kula i każdy przypadek jest inny, ale

> może jakieś doświadczenie macie ?

Użyj środka do uszczelniania - na bazie płynu zwiększającego napięcie powierzchniowe np: takie coś.

Środek nie zasyfia układu ! Jak będziesz się chciał pozbyć, zlewasz płyn i nie zostaje żaden syf jak po proszku. Co istotne płyn po zastosowaniu nie gęstnieje.

Jak będzie dalej źle to wymienisz chłodnicę.

Napisano

cieknie na łączeniu plastik-metal i raczej nie do naprawienia

pewnie możesz z tym jeździć jak się tylko sączy i nie masz czasu na wymianę

Napisano

> cieknie na łączeniu plastik-metal i raczej nie do naprawienia

Ponowne zakucie naprawia wyciek w 100%

Napisano

> Ponowne zakucie naprawia wyciek w 100%

jak masz trochę pojęcia i majsterkujesz coś sam w aucie napraw to sam zdemontuj chłodnicę i oczyść później delikatnie podociskaj srubokrętem zaciski i będzie gitara waytogo.gifsam tak zrobiłem i 3rok spokój

Napisano

> Ponowne zakucie naprawia wyciek w 100%

jest to ekonomicznie bardziej opłacalne niż zakup zamiennika?

Napisano

Spróbować docisnąć te "łapki" albo podjechać do zakładu który robi takie rzeczy

Napisano

> Co byście zrobili ?, wymiana chłodnicy natychmiast, czy można to odwlec tydzień, dwa ?

Ja kupiłem kiedyś proszek na cepeenie za 8 złotych i pomógł.

Napisano

Mnie tak samo się poci chłodnica od jakichś 70 kkm. Dolałem przez ten czas płynu za około 20 zł, zawsze to taniej niż nowa chłodnica za 200.

Napisano

> jest to ekonomicznie bardziej opłacalne niż zakup zamiennika?

ja bym wolal ori no chyba ze ma juz "milion" lat

Napisano

> Ja kupiłem kiedyś proszek na cepeenie za 8 złotych i pomógł.

Też kiedyś wlałem i nie pomogło frown.gif Zostało mi tylko wymienić chłodnicę :x

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady.

Doraźnie zaleję na próbę środek Wynn's polecany przez Kovica, przekonuje mnie to, że nie jest to zagęszczacz i nie zmienia gęstości płynu.

Przed czerwcowym wyjazdem w ciepłe kraje chłodnicę wymienię lub dam do zakucia za radą kolegi Danielpoz.

Napisano

Mam taki wyciek w starym lublinie. Dociskanie zakucia nic nie dało. Może faktycznie chłodnicę rozebrać, wyczyścić i ponownie ją poskładać...

Środek uszczelniający (proszek K2) w tym konkretnie przypadku nie pomógł, choć w innych autach sprawdził się.

Co ciekawe - w miarę jak ubywa płynu, dolewamy wody. I gdy płyn jest już odpowiednio mocno rozcieńczony, wycieki ustępują ok.gif

Gorzej jest w zimie, bo przy -10°C taki płyn zamarza i znowu trzeba dolewać glikolu. no.gif

Napisano

Jeżeli jest to tylko pocenie sie to doraźnie dobrym sposobem jest popuszczenie korka zbiornika wyrównawczego. Ogólnie chodzi o to, żeby w układzie nie robiło się nadciśnienie. Oczywiście trzeba rozważyć Czy aby nie miało to też wpływu na obniżenie temp. wrzenia płynu.

U mnie ten odkręcony zbiorniczek często pomagał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.