Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tulejowanie czy rozwiert? Nowe tłoki czy używki?

Featured Replies

Napisano

Pacjent to blok 1.2 8v. Składam sobie taki motorek pod T. Po wyczyszczeniu bloku zawiozłem go do speca od bloków (firma MIKRON w Krakowie). Gość wsadził tłoka i stwierdził, że za luźno lata (chciałbym zaznaczyć w tym miejscu, że te tłoki nie pracowały z tym blokiem). Zaproponował mi takie wyjścia:

-tulejowanie pod te tłoki - 600 zł,

-rozwiert pod tłoki które dostarczę (myślałem o tłokach z opla 1.2) - 150 zł,

-też rozwiert (150 zł) ale pod nowe tłoki do tego silnika, nadwymiar 0,4mm, niemiecka produkcja (które on mi zamówi za 600 zł za komplet 4 ze sworzniami i korbami).

Co radzicie (zakładamy, że spec ma rację mówiąc, że jest za luźno)?

Napisano

> Pacjent to blok 1.2 8v. Składam sobie taki motorek pod T. Po wyczyszczeniu bloku zawiozłem go do

> speca od bloków (firma MIKRON w Krakowie). Gość wsadził tłoka i stwierdził, że za luźno lata

> (chciałbym zaznaczyć w tym miejscu, że te tłoki nie pracowały z tym blokiem). Zaproponował mi

> takie wyjścia:

> -tulejowanie pod te tłoki - 600 zł,

> -rozwiert pod tłoki które dostarczę (myślałem o tłokach z opla 1.2) - 150 zł,

> -też rozwiert (150 zł) ale pod nowe tłoki do tego silnika, nadwymiar 0,4mm, niemiecka produkcja

> (które on mi zamówi za 600 zł za komplet 4 ze sworzniami i korbami).

> Co radzicie (zakładamy, że spec ma rację mówiąc, że jest za luźno)?

Tłoki z Opla pękają pod T - odpuść

rozwiert pod custom tłok bardzo fajnie ale jak jeszcze dorobią z niższym denkiem tłoka takie odprężające to by było jakciekawiej

nie wiem co z tulejowaniem czy przy silniku fire wyda grubość materiału

Napisano
  • Autor

> Tłoki z Opla pękają pod T - odpuść

> rozwiert pod custom tłok bardzo fajnie ale jak jeszcze dorobią z niższym denkiem tłoka takie

> odprężające to by było jakciekawiej

> nie wiem co z tulejowaniem czy przy silniku fire wyda grubość materiału

W tulejowaniu boję się jeszcze jednej rzeczy, mianowicie jakości materiału i tego, że będzie się to szybciej wycierać niż oryginalne żeliwo.

Co do tłoków: jak policzyć CR wtedy? Zmierzyć kropelkami objętość zagłębienia i dodać np do objętości komory w głowicy?

Napisano

> Pacjent to blok 1.2 8v. Składam sobie taki motorek pod T. Po wyczyszczeniu bloku zawiozłem go do

> speca od bloków (firma MIKRON w Krakowie). Gość wsadził tłoka i stwierdził, że za luźno lata

> (chciałbym zaznaczyć w tym miejscu, że te tłoki nie pracowały z tym blokiem). Zaproponował mi

> takie wyjścia:

> -też rozwiert (150 zł) ale pod nowe tłoki do tego silnika, nadwymiar 0,4mm, niemiecka produkcja

Najlepiej to poszukaj sobie dołu od 1.4 8v - będzie podobnie cenowo jak nie taniej. A takie tłoki niemieckiej produkcji w chinach nieraz w seryjnym silniku po jednej wymianie oleju padają.

Napisano
  • Autor

> Najlepiej to poszukaj sobie dołu od 1.4 8v - będzie podobnie cenowo jak nie taniej. A takie tłoki

> niemieckiej produkcji w chinach nieraz w seryjnym silniku po jednej wymianie oleju padają.

No właśnie jakiś czas temu miałem dylemat na bazie jakiego dołu składać silnik i wybór padł na 1.2 8v. Dlatego jak powiedziałem już A to chciałbym powiedzieć i B smile.gif. Poza tym jak kupiłbym 1.4 to tak czy inaczej musiałbym(chciałbym) remontować, więc na jedno wychodzi wink.gif.

Napisano

Blok FIRE można poddać tulejowaniu ?

boje_sie.gif

Napisano

> No właśnie jakiś czas temu miałem dylemat na bazie jakiego dołu składać silnik i wybór padł na 1.2

> 8v. Dlatego jak powiedziałem już A to chciałbym powiedzieć i B . Poza tym jak kupiłbym 1.4 to

> tak czy inaczej musiałbym(chciałbym) remontować, więc na jedno wychodzi .

1.4 mozna kupić bardzo młode roczniki, duza szansa ze będzie w dobrym stanie. Zestawiając dół 1.4 + głowica 1.2 75 da bardzo miłe odprężenie pod T (tłoki nie dochodzą do powierzchni bloku). Np taki silniczek - allegro.

Jak chcesz robic z 1.2 to kup nowe kute tłoki typowe pod turbo ok.gif, albo w wersji tanszej nowe oryginalne np na 2gi szlif.

Napisano

> Blok FIRE można poddać tulejowaniu ?

W czym problem ?

Napisano

> W czym problem ?

Nie wydaje mi się by było oryginalnie przewidziane, wymiana tulei cylindrowych w tym bloku.

Napisano

> Nie wydaje mi się by było oryginalnie przewidziane, wymiana tulei cylindrowych w tym bloku.

Jak chcesz wymieniac ? Blok to kawalek żeliwa z wywierconymi dziurami na tłoki - to jest z jednego kawałka. Robi sie wieksze dziury i wprasowuje stalowe tuleje. Sensowność takiego rozwiązania jest dyskusyjna ale sam na wlasne oczy widziałem, że tak robią hehe.gif

Napisano

> Jak chcesz wymieniac ? Blok to kawalek żeliwa z wywierconymi dziurami na tłoki - to jest z jednego

> kawałka. Robi sie wieksze dziury i wprasowuje stalowe tuleje. Sensowność takiego rozwiązania

> jest dyskusyjna ale sam na wlasne oczy widziałem, że tak robią

Wiesz, ja z lat szkoły (tak, wiem, to przed dinozaurami było smile.gif] znam silniki fabrycznie przystosowane do wymiany tulei cylindrowych, stąd me zdziwienie. Sensowność pewnie takiego rozwiązania jest, z racji choćby ceny nowego bloku.

Bo jak z trwałością...pewnie nie wie tego nikt.

Napisano

> 1.4 mozna kupić bardzo młode roczniki, duza szansa ze będzie w dobrym stanie. Zestawiając dół 1.4 +

> głowica 1.2 75 da bardzo miłe odprężenie pod T (tłoki nie dochodzą do powierzchni bloku). Np

> taki silniczek - allegro.

> Jak chcesz robic z 1.2 to kup nowe kute tłoki typowe pod turbo , albo w wersji tanszej nowe

> oryginalne np na 2gi szlif.

Podepne sie do pytania a czy taki blok z 1,4 pasuje P&P do głowicy z 1,2 8v bo mnie tez raczej czeka wymiana lub remont a nie chcialbym sie pozbywac głowicy z 1,2 a na całe 1,4 mnie za bardzo nie stac Zakup takiego zdrowego bloku był by dobrym rozwiazaniem no i pojemnosc by sie troche zwiekszyla to i kuni moze było by wiecej zlosnik.gif

Napisano

> 1.4 mozna kupić bardzo młode roczniki, duza szansa ze będzie w dobrym stanie. Zestawiając dół 1.4 +

> głowica 1.2 75 da bardzo miłe odprężenie pod T (tłoki nie dochodzą do powierzchni bloku). Np

> taki silniczek - allegro.

> Jak chcesz robic z 1.2 to kup nowe kute tłoki typowe pod turbo , albo w wersji tanszej nowe

> oryginalne np na 2gi szlif.

Ja kombinuje cos takiego wlasnie dol od 1.4 8v i gora od 1.2 8v ale mam tez blok z 1.4 16v i teraz sie zastanawiam czy lepiej skladac z blokiem 8v czy 16v. Jak radzicie??

Napisano

> Podepne sie do pytania a czy taki blok z 1,4 pasuje P&P do głowicy z 1,2 8v bo mnie tez raczej

> czeka wymiana lub remont a nie chcialbym sie pozbywac głowicy z 1,2 a na całe 1,4 mnie za

> bardzo nie stac Zakup takiego zdrowego bloku był by dobrym rozwiazaniem no i pojemnosc by sie

> troche zwiekszyla to i kuni moze było by wiecej

Pasować będzie, skoro uszczelki pasują zamiennie bez najmniejszego problemu.

Ja ostatnio blok z 1.4 oddałem na złom ale miał poobijane gładzie... został mi wał, korby, tłoki (jeden zniszczony) - jakby coś było trzeba to pisz.

Napisano

> Pasować będzie, skoro uszczelki pasują zamiennie bez najmniejszego problemu.

> Ja ostatnio blok z 1.4 oddałem na złom ale miał poobijane gładzie... został mi wał, korby, tłoki

> (jeden zniszczony) - jakby coś było trzeba to pisz.

Kazdy blok 1,4 8v pasuje poad glowice 1,2 8v czy tylko konkretne modele wole sie upewnic co by nie kupic i zeby sie okazało ze nie bedzie pasowac.

A jak z rozrzadem jaki wtedy kupowac od 1,2 8v czy od 1,4 8v bo nie wiem czy to to samo czy rózne sa

Reszta bedzie pasowac ? tzn skrzynia alternator węze od chlodnicy itp czy napotkam na jakies niespodzianki?

Napisano

> Kazdy blok 1,4 8v pasuje poad glowice 1,2 8v czy tylko konkretne modele wole sie upewnic co by nie

> kupic i zeby sie okazało ze nie bedzie pasowac.

> A jak z rozrzadem jaki wtedy kupowac od 1,2 8v czy od 1,4 8v bo nie wiem czy to to samo czy rózne

> sa

> Reszta bedzie pasowac ? tzn skrzynia alternator węze od chlodnicy itp czy napotkam na jakies

> niespodzianki?

musisz przerobic dolne kolo rozrzadu, bo jest klin przestawiony o jeden zabek i zaplon wypada w zlym miejscu

Napisano

> musisz przerobic dolne kolo rozrzadu, bo jest klin przestawiony o jeden zabek i zaplon wypada w

> zlym miejscu

tzn cos wiecej?

kółko od 1,2 dopasowywac czy jak ?

Napisano

> tzn cos wiecej?

> kółko od 1,2 dopasowywac czy jak ?

Chodzi o to, że jak zamontujesz normalnie czujnik poł. wału w dole od 1.4 i podepniesz to pod kompa z 1.2 to będzie przesuniety zapłon o jeden ząbek. Ja sobie z tym poradziłem stosując wariator zapłonu elektroniczny (taki jak do LPG się dokłada) ale można też mechanicznie to przerabiać.

Dodatkowo w 1.4 jest inne odsadzenie paska wielorowkowego i tu też trzeba rzeźbić - ja odsunąłem alternator na tulejkach i w ten sposób nie przerabiałem koła ale można przerobić koło albo mocowanie czujnika.

Napisano
  • Autor

> Zgłoś się do kusia z tym blokiem

Czyli do kogo? Bo nie jestem obeznany 270751858-jezyk.gif. Póki co, to Mati ma mi kuknąć i ocenić swoim okiem te tłoki w tym bloku. Tylko coś nam się terminy nie pokrywają, żeby się u niego na garage spotkać smile.gif.

Napisano

Rozwiert. A tloki dalbym nadwymiarowe, roznica od seryjnych to jakies 0,3mm. Cena 4 nowych na allegro juz z pierscieniami to 400pln. Do wyboru dwa rodzaje zaglebien.

Ew. jak pisza, dol 1.4.

Napisano
  • Autor

> Rozwiert. A tloki dalbym nadwymiarowe, roznica od seryjnych to jakies 0,3mm. Cena 4 nowych na

> allegro juz z pierscieniami to 400pln. Do wyboru dwa rodzaje zaglebien.

Zarzuć proszę linkiem, bo nijak nie mogę znaleźć.

/edit: sorki, znalazłem już na którejś tam stronie w wynikach wyszukiwania smile.gif.

Napisano

> takie wyjścia:

Fachmany a moze tloki z 1,4 16v? Powinno odprezyc troche i przy okazji zwiekszyc pojemnosc zlosnik.gif

Napisano

> Chodzi o to, że jak zamontujesz normalnie czujnik poł. wału w dole od 1.4 i podepniesz to pod kompa

> z 1.2 to będzie przesuniety zapłon o jeden ząbek. Ja sobie z tym poradziłem stosując wariator

> zapłonu elektroniczny (taki jak do LPG się dokłada) ale można też mechanicznie to przerabiać.

> Dodatkowo w 1.4 jest inne odsadzenie paska wielorowkowego i tu też trzeba rzeźbić - ja odsunąłem

> alternator na tulejkach i w ten sposób nie przerabiałem koła ale można przerobić koło albo

> mocowanie czujnika.

Dzieki za info dobrze wiedziec co moze mnie spotkac

A powiedz mi warto wymieniac blok na 1,4 czy szukac 1,2 i nie kombinowac ?

jest róznica w mocy momencie itp na tyle odczuwalna czy nie?

Napisano
  • Autor

> Rozwiert. A tloki dalbym nadwymiarowe, roznica od seryjnych to jakies 0,3mm. Cena 4 nowych na

> allegro juz z pierscieniami to 400pln. Do wyboru dwa rodzaje zaglebien.

sprzedawca tych tłoków napisał mi tak:

Quote:

tłoki są firmy KONEKS

a pierścienie PRIMA

Co powiecie nt. tych producentów? Jest to warte to swojej ceny? Dla przypomnienia: tak jak djluck pisał cena to 100 zł/komplet: tłok, sworzeń, pierścienie.

Napisano

> Fachmany a moze tloki z 1,4 16v? Powinno odprezyc troche i przy okazji zwiekszyc pojemnosc

Co zwiększyć? grinser006.gif

Pojemność skokowa nie zależy od tłoków.

Napisano

> Co zwiększyć?

> Pojemność skokowa nie zależy od tłoków.

pojemność komory spalania się nie zwiększy?

Napisano

> pojemność komory spalania się nie zwiększy?

A liczysz ją do pojemności skokowej silnika?

Napisano

> Co zwiększyć?

Czyli że co?? Tłoki o większej średnicy jak się wrzuci to pojemność skokowa będzie taka sama? confused.gif

Napisano

> Czyli że co?? Tłoki o większej średnicy jak się wrzuci to pojemność skokowa będzie taka sama?

To o ile większą średnicę chciałbyś tam wsadzić?

Napisano

> Czyli że co?? Tłoki o większej średnicy jak się wrzuci to pojemność skokowa będzie taka sama?

A czemu większej skoro mowa jest o dole z 1.4?

P.S.

Chyba się zagalopowalem bo autor wątku w pierwszym poscie jednak pisał o 1.2 a dopiero później wszyscy zeszli na 1.4

Napisano

> A czemu większej skoro mowa jest o dole z 1.4?

> P.S.

> Chyba się zagalopowalem bo autor wątku w pierwszym poscie jednak pisał o 1.2 a dopiero później

> wszyscy zeszli na 1.4

No właśnie o 1.2 mowa tongue.gif A ja chciałbym się dowiedzieć w końcu czy lepsza opcja do głowicy 1.2 8v to dół od 1.4 8v czy od 1.4 16v pod T oczywiście. A może przy okazji ma ktoś dane jaka jest pojemność komory spalania w tłoku od 1.4 8v, a jaka w tłoku od 1.4 16??

Napisano

> Co zwiększyć?

Wzor na pojemnosc - srednica x skok facepalm%5B1%5D.gif

Jak zalozy tloki z 1,4 do 1,2 to napewno sie nie zmieni pojemnosc

Napisano

> Wzor na pojemnosc - srednica x skok

> Jak zalozy tloki z 1,4 do 1,2 to napewno sie nie zmieni pojemnosc

Jak już to pole powierzchni denka tłoka x skok (a nie średnica), a poza tym tłoki w 1.2 i 1.4 mogą być te same a tylko skok inny tongue.gif Przy czym nie znam wymiarów wiec sie wiecej nie wypowiadam, ale rozmowa naprawde ciekawa facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jak już to pole powierzchni denka tłoka x skok (a nie średnica), a poza tym tłoki w 1.2 i 1.4 mogą

> być te same a tylko skok inny Przy czym nie znam wymiarów wiec sie wiecej nie wypowiadam, ale

> rozmowa naprawde ciekawa

To ja Ci powiem ze srednice tlokow w 1,2 i 1,4 sa inne, bo jakby tak nie bylo to bym tak nie pisal ...

Napisano

> ... a ja nadal nie wiem co robić :D.

Ja Ci dam radę zupełnie nie przydatną: kombinuj jak najmniej ok.gif Głównie dlatego, że będziesz robił ten silnik latami.

Napisano

> Wzor na pojemnosc - srednica x skok

> Jak zalozy tloki z 1,4 do 1,2 to napewno sie nie zmieni pojemnosc

nie żebym się wymądrzał, ale pojemność to chyba różnica między minimalną a maksymalną pojemnością cylindra, więc jeżeli skok tłoka pozostaje taki sam to i pojemność nie może się zmienić, zatem pojemność nie zależy od tłoka.

Napisano

ale skoro średnica jest inna to różnica pomiędzy max i min objętością komory spalania w trakcie ruchu tłoka jest inna, ja to pie...le, brak słow

Napisano

> ale skoro średnica jest inna to różnica pomiędzy max i min objętością komory spalania w trakcie

> ruchu tłoka jest inna, ja to pie...le, brak słow

nie zauważyłem, że mowa o zmianie średnicy tłoka, myślałem, że ktoś chce tylko cieńsze denko.

Napisano

> No właśnie o 1.2 mowa A ja chciałbym się dowiedzieć w końcu czy lepsza opcja do głowicy 1.2 8v to

> dół od 1.4 8v czy od 1.4 16v pod T oczywiście. A może przy okazji ma ktoś dane jaka jest

> pojemność komory spalania w tłoku od 1.4 8v, a jaka w tłoku od 1.4 16??

Powiedz mi jak zmierzyć to CI podam bo tłoki z 8v mam.

Napisano

> nie zauważyłem, że mowa o zmianie średnicy tłoka, myślałem, że ktoś chce tylko cieńsze denko.

Też tak zrozumiałem ale poprawiłem się a inni dalej brną w to gówno niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Ja Ci dam radę zupełnie nie przydatną: kombinuj jak najmniej Głównie dlatego, że będziesz robił

> ten silnik latami.

Czuję, że dobrze prawisz ok.gif.

Zatem na 90% będzie rozwiert, będą także nowe tłoki, nie żadne używki. Kute niestety odpadają z powodu ceny. Teraz tylko kwestia wybrać odpowiednie.

Te tureckie tłoki KONEKS nadają się? Nie znalazłem o nich złego słowa, a i firma wygląda na przyzwoitą: >> KLIK <<.

Jak nikt mi tego pomysłu nie zawetuje wraz z uzasadnieniem, to na nie się zdecyduję.

Napisano

> Powiedz mi jak zmierzyć to CI podam bo tłoki z 8v mam.

Ja tez mam i z 8v i z 16v ale myslalem ze ktos ma z jakiejs madrej ksiazki dane.

Napisano

> Ja tez mam i z 8v i z 16v ale myslalem ze ktos ma z jakiejs madrej ksiazki dane.

W sumie zmierzyć można. Nalać do denka i przelać do menzurki.

Napisano

> W sumie zmierzyć można. Nalać do denka i przelać do menzurki.

Łatwiej nalać z menzurki, pipetą.

Od razu wiesz ile wlałeś.

Napisano

> Łatwiej nalać z menzurki, pipetą.

> Od razu wiesz ile wlałeś.

Racja ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.