Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co do przewozu rowerów i za ile?

Featured Replies

Napisano

Mam auto w wersji sedan więc do wyboru tylko bagażnik dachowy albo hak. I teraz zastanawiam się, jakie byłyby koszty

A. Montażu haka

B. Porządnego bagażnika dachowego, tzn. nie takiego, grożącego spadkiem roweru podczas jazdy. Chociaz te belki poprzeczne przykręcane do dachu jakos nie przemawiają do mnie, bo jednak nie trzymają się tak mocno jak relingi...

Napisano

> Mam auto w wersji sedan więc do wyboru tylko bagażnik dachowy albo hak. I teraz zastanawiam się,

> jakie byłyby koszty

> A. Montażu haka

Hak - to zależy od auta. IMO minimum 400-500zł. Ale górna granica jest dużo wyższa.

> B. Porządnego bagażnika dachowego, tzn. nie takiego, grożącego spadkiem roweru podczas jazdy.

> Chociaz te belki poprzeczne przykręcane do dachu jakos nie przemawiają do mnie, bo jednak nie

> trzymają się tak mocno jak relingi...

Nie przesadzajmy. Bagażnik dachowy, zamontowany prawidłowo jest bezpieczny.

Ja mam belki uniwersalne montowane do dachu (bez dedykowanych rynienek) i trzyma się dobrze.

Do tego zwykłe uchwyty na rowery. Dodałem jedynie dodatkowe opaski trzymające koła.

Nigdy nic nie wydarzyło się.

Wiadomo, że trzeba zamontować całość zgodnie z instrukcją i potem po zamontowaniu rowerów poszarpać czy jest stabilnie. Można też po ujechaniu kawałka drogi jeszcze raz wszystko sprawdzić.

No i w czasie jazdy należy pamiętać o rozsądnej prędkości na prostej, na zakrętach no i o wysokości zestawu.

Napisano

> Mam auto w wersji sedan więc do wyboru tylko bagażnik dachowy albo hak. I teraz zastanawiam się,

> jakie byłyby koszty

> A. Montażu haka

> B. Porządnego bagażnika dachowego, tzn. nie takiego, grożącego spadkiem roweru podczas jazdy.

> Chociaz te belki poprzeczne przykręcane do dachu jakos nie przemawiają do mnie, bo jednak nie

wybór to przede wszystkim wygoda użytkowania - podnoszenie roweru na 0,5m czy na 1,5m

bo IMO oba systemy są bezpieczne przy zachowaniu rozsądku

bagażnik na hak (+hak) będzie droższy hmm.gif

Napisano

Panie tylko rowery na dach chyba, że masz jakieś po 1000zł to nie będzie szkoda w razie wjechania innego autka w dupę zlosnik.gif

Osobiście wożę rowery tylko na dachu, posiadam belki za 100zł i dają radę do tego mocowanie roweru za 60zł ale tutaj zainwestowałbym w inny uchwyt jak tylko będę miał wolną gotówkę zmieniam go na taki co montujesz za widelec przedni a koło chowasz albo do bagażnika albo dodatkowy uchwyt na samo koło ok.gif

Są też fajne uchwyty THULA na rowery ale cena koło 300-400zł zlosnik.gif

A co do spadania roweru w razie wypadku to z tego co się orientuje 1 model THULA spełnia to wymaganie ok.gif w każdym innym powyżej 50-60km/h rower wyleci na 99% wink.gif dlatego ja dodatkowo zabezpieczam rower zapięciem rowerowym do belek aby nie odfrunął zlosnik.gif

Napisano

> jakie byłyby koszty

> A. Montażu haka

Jezdze od kilku lat z rowerem na haku. Jezdzac po niemieckich autostradach taki rower nie stawia zadnego oporu (dot. sam. kombii) Spokojnie jezdzilem predkosciami rzedu 180-190 km/h i zero problemow.

Jedynym problemem jaki mozna spotkac w PL to fakt, iz rower przewozony na haku jest niezgodny z prawem, BO:

- tablica rejestracyjna musi byc na stale przymocowana do samochodu

- w PL nie wydaje sie tzw. trzeciej tablicy facepalm%5B1%5D.gif

- tablica nie moze byc zaslonieta

Nie mozna wiec odkrecic tablicy z samochodu i przykrecic jej do bagaznika rowerowego.

Ja mam taki uchwyt na hak (mieszcza sie 2 rowery), na ten uchwyt zarzucam takie swiatla wraz z tablica rejestracyjna z numerami z allegro. Ani razu nie placilem mandatu, ale jeden z busted.gif powiedzial mi, ze jak trafie na sluzbiste, to moge zaplacic mandat.

Napisano

Rowery na haku stawiają opór, choć oczywiście o wiele mniejszy niż na dachu.

W krajach o rozbudowanej sieci autostradowej obserwując samochody, znaczna wiekszość rowerów jest wożona na haku. Na dachu rzadko się widzi.

Problem w tym, że po dłuższej trasie w deszczu rowery nadają się do częściowego demontażu i konserwacji, dlatego staram się wozić rowery w środku. Spinam je dla bezpieczeństwa do haków w bagażniku i ze sobą grubym skórzanym pasem. No ale w tej konfiguracji 2 osoby mogą jechać, a 3 osoby gdy zdejmę z rowerów przednie koła.

Napisano

> jakie byłyby koszty

> A. Montażu haka

jest jeszcze trzecia opcja

porządny uchwyt na klapę do sedana

jest on na tyle wysoko, że nie zasłania świateł a z tego co pamiętam przy niektórych modelach można otwierać też klapę do góry

coś w TYM STYLU

edit:

albo COŚ TAKIEGO (jest też wersja na 2 rowerki)

SarisBones3.jpg

Napisano
  • Autor

> Jezdze od kilku lat z rowerem na haku. Jezdzac po niemieckich autostradach taki rower nie stawia

> zadnego oporu (dot. sam. kombii) Spokojnie jezdzilem predkosciami rzedu 180-190 km/h i zero

> problemow.

> Jedynym problemem jaki mozna spotkac w PL to fakt, iz rower przewozony na haku jest niezgodny z

> prawem, BO:

> - tablica rejestracyjna musi byc na stale przymocowana do samochodu

> - w PL nie wydaje sie tzw. trzeciej tablicy

> - tablica nie moze byc zaslonieta

> Nie mozna wiec odkrecic tablicy z samochodu i przykrecic jej do bagaznika rowerowego.

> Ja mam taki uchwyt na hak (mieszcza sie 2 rowery), na ten uchwyt zarzucam takie swiatla wraz z

> tablica rejestracyjna z numerami z allegro. Ani razu nie placilem mandatu, ale jeden z

> powiedzial mi, ze jak trafie na sluzbiste, to moge zaplacic mandat.

A ta, to nie przyjmiesz i tyle. Zresztą chyba niewielu jest takich idiotów, co się czepiają niezyciowych albo nie przystających do rzeczywistości przepisów.

Teraz kwestia montażu haka. Na Allegro znalazłem za ok. 340 zł polskiej firmy ze Słupska (komplet z wiązką). Czy bawić się w to samemu czy iśc gdzieś do warsztatu? Są instrukcje montazu i w necie i do danego haka, a serwisówkę opisującą demontaz tylnego zderzaka mam. No i jakie sa potem koszty diagnosty i wpisu do dowodu rej.?

Napisano
  • Autor

> jest jeszcze trzecia opcja

> porządny uchwyt na klapę do sedana

> jest on na tyle wysoko, że nie zasłania świateł a z tego co pamiętam przy niektórych modelach można

> otwierać też klapę do góry

> coś w TYM STYLU

A nie wyrwie to ani nie uszkodzi klapy? Tylna klapa hatchbacka jest chyba jednak solidniejsza od klapy sedana hmm.gif

No i troche drogi ten bagaznik

tu troche tańszy - Thule to chyba dobry? smile.gif

Napisano

> A ta, to nie przyjmiesz i tyle. Zresztą chyba niewielu jest takich idiotów, co się czepiają

> niezyciowych albo nie przystających do rzeczywistości przepisów.

> Teraz kwestia montażu haka. Na Allegro znalazłem za ok. 340 zł polskiej firmy ze Słupska (komplet z

> wiązką). Czy bawić się w to samemu czy iśc gdzieś do warsztatu? Są instrukcje montazu i w

> necie i do danego haka, a serwisówkę opisującą demontaz tylnego zderzaka mam. No i jakie sa

> potem koszty diagnosty i wpisu do dowodu rej.?

Za montaz zaplacilem 120 zl smile.gif diagnosta hmm.gif nie pamietam, ale jakies groszowe rzeczy, wpis do dowodu + karta pojazdu chyba tez groszowe sprawy.

Mnie szkoda bylo czasu na samodzielne montowanie.

Napisano

> A ta, to nie przyjmiesz i tyle.

i co to da ? przepis jest jasny a że głupi icon_rolleyes.gif

> Teraz kwestia montażu haka. Na Allegro znalazłem za ok. 340 zł polskiej firmy ze Słupska (komplet z

> wiązką). Czy bawić się w to samemu czy iśc gdzieś do warsztatu? Są instrukcje montazu i w

> necie i do danego haka, a serwisówkę opisującą demontaz tylnego zderzaka mam. No i jakie sa

SKP to jakieś 40zł, WK za free ... o ile dobrze pamiętam

pozostaje kwestia elektryki, w nowszych autach nie zawsze da się to zrobić "wlutuj się w lampę" grinser006.gif

edit: pamiętaj że przy sprzedaży zaraz znajdzie się maruda co powie że jeździłeś z kuniem, albo kempingiem grinser006.gif

Napisano

> A nie wyrwie to ani nie uszkodzi klapy? Tylna klapa hatchbacka jest chyba jednak solidniejsza od

> klapy sedana

> No i troche drogi ten bagaznik

na czym to chcesz montować?

Napisano

> A ta, to nie przyjmiesz i tyle. Zresztą chyba niewielu jest takich idiotów, co się czepiają

> niezyciowych albo nie przystających do rzeczywistości przepisów.

Za hak z montażem i formalnościami zapłaciłem 535zł z czego przegląd w stacji diagnostycznej wyniósł kilkadziesiąt zł. Ile kosztował wpis już nie pamiętam.

Napisano

> przykład

Ledwo wdusilem ten link i antywirus znalazl tam trojana !! yikes.gif

Napisano

> jest on na tyle wysoko, że nie zasłania świateł a z tego co pamiętam przy niektórych modelach można

> coś w TYM STYLU

> edit:

> albo COŚ TAKIEGO (jest też wersja na 2 rowerki)

To rozwiązanie na klapę jest najgorsze jeżeli chodzi o opry powietrza i spalanie w trasie. W tym przypadku rower jest umieczony wyżej niż na platformie mocowanej na hak i mocno wystaje poza obrys auta.

Napisano

> coś w TYM STYLU

> edit:

> albo COŚ TAKIEGO (jest też wersja na 2 rowerki)

uszkodzi klape smile.gif jak bagażnik to tylko na hak, albo dach ok.gif

Napisano

> jakie byłyby koszty

> A. Montażu haka

polecam dachowca waytogo.gif

wez jakas dedykowana bazowkę Thule'a i to smile.gif

10 lat jezdzilem z bikiem na zawody, wiele razy widzialem spadajace biki i uwazam ze ten zestaw jest najlepszy waytogo.gif

Napisano

> a to widzieli ?

> www.sagner.pl

Pomysł niezły. Tylko że środek ciężkości chyba idzie jeszcze do góry... hmm.gifniewiem.gif

Napisano

> jakie byłyby koszty

> A. Montażu haka

wiele lat jezdzilem z bagaznikiem z rowerami na dachu, ale mialem dosyc juz wkladania i szarpania sie z mocowaniem (mamy dwa ciezkie miejskie rowery) + duza glosnosc przy szybkiej jedzie

kupilem najprostrzy INTERPACK model mocowany na hak z funkcja uchylania zeby klape mozna bylo otwzyc bez zdejmowania rowerow

teoretycznie jest na 4 szt rowerow max 40kg ale tak naprawde na dwa duze rowery jest idealny. wreszcie jest cicho, i lekko sie laduje rowery

Napisano
  • Autor

> a to widzieli ?

> www.sagner.pl

jeszcze powinni dać silnik elektryczny, który wciągałby rowery na dach - po co się męczyć? wink.gif

Jeszcze apropos tej nakładki z tablicą rej. jakiś tekst

Napisano

> Jeszcze apropos tej nakładki z tablicą rej. jakiś tekst

ale bagażnik nie jest przyczepą niewiem.gif

tu masz analogicznie jak np przy holownikach które mają dodatkowe światła wysoko nad autem

u mnie np bagażnik nie zasłaniał by świateł które są wysoko w słupkach hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ale bagażnik nie jest przyczepą

Trzeba by to wyjaśnic - bo skoro jest mocowany na haku i zasłania istniejące światło przeciwmgłowe auta? Ślimak nie jest rybą, ale Unia uważa inaczej zlosnik.gif

> tu masz analogicznie jak np przy holownikach które mają dodatkowe światła wysoko nad autem

> u mnie np bagażnik nie zasłaniał by świateł które są wysoko w słupkach

Napisano

> Trzeba by to wyjaśnic - bo skoro jest mocowany na haku i zasłania istniejące światło przeciwmgłowe

> auta? Ślimak nie jest rybą, ale Unia uważa inaczej

to idz go zarejestruj w WK, będziesz miał sprawę tablicy załatwioną grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> to idz go zarejestruj w WK, będziesz miał sprawę tablicy załatwioną

jakis tekst

Może by tak napisać petycję do Ministerstwa Infrastruktury aby wreszcie zalegalizowano 3 tablicę w PL, taj jak to jest np. w Niemczech? smile.gif AK liczy wielu członków i myslę że nasz głos byłby zauważony

Napisano
  • Autor

> Za montaz zaplacilem 120 zl diagnosta nie pamietam, ale jakies groszowe rzeczy, wpis do dowodu +

> karta pojazdu chyba tez groszowe sprawy.

> Mnie szkoda bylo czasu na samodzielne montowanie.

Dzisiaj pytałem w 2 warsztatach. W jednym chcieli za całośc 800 zł i twierdzili, ze potrzebna jest jakaś centralka za 100 zł (chociac ECU w moim aucie nie mierzy pradów pobieranych przez oświetlenie), w drugim niecale 600 i mówili, ze wprawdzie nie trzeba żadnej centralki, ale trzeba demontowac zderzak . Na stronie Auto Hak Słupsk jest instrukcja, gdzie jest napisane że nie trzeba demontować zderzaka. Na Allegro ten hak z wysyłką i wiązka mozna kupić za 350 zł. I co tu zrobić? IMO za 250 zł oszczędnośdci chyba mozna spróbować samemu? No chyba, że w Łodzi ktos może zamontować i w dobrej cenie i porządnie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.