Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Alufelgi z Norauto

Featured Replies

Napisano

Ma ktoś alufelgi z Norauto?

Cenę mają rewelacyjną 999 zł za komplet 15'' (4 szt.). Warto je brać pod uwagę czy lepiej odpuścić?

Za felgi stalowe do Grande Punto u mnie w mieście wołają od 220-270 zł za sztukę, więc te alu są dobrą alternatywą.

Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Napisano

> Ma ktoś alufelgi z Norauto?

> Cenę mają rewelacyjną 999 zł za komplet 15'' (4 szt.). Warto je brać pod uwagę czy lepiej odpuścić?

> Za felgi stalowe do Grande Punto u mnie w mieście wołają od 220-270 zł za sztukę, więc te alu są

> dobrą alternatywą.

> Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Fajne felgi 15" kosztuja pewnie 1500-1600, wiec zajebistosc oferty za 999

zalezy od tego, jak sie te kola nazywaja i jaki maja wzor.

Napisano
  • Autor

> Fajne felgi 15" kosztuja pewnie 1500-1600, wiec zajebistosc oferty za 999

> zalezy od tego, jak sie te kola nazywaja i jaki maja wzor.

Wiem, że fajne kosztują około 1500 zł, ale z tych w Norauto też bym coś wybrał. Bardziej mi chodzi o ich jakość. Jak mam dać tyle samo albo minimalnie mniej za stalowe to warto rozważyć te alu.

Powiem, że nie jestem zwolennikiem alufelg.

Napisano
  • Autor

> Na pierwszej stronie gazetki - rozne wzory do wyboru za taka sama cene.

> http://www.norauto.pl/gazetka/index.php?wersja=1

> Pewnie jakies chinczyki

Rozmawiałem z nimi i w jednym punkcie twierdzą, że robione we Francji. W drugim, że we Francji, Częstochowie oraz w Chinach.

Napisano

Ja bym brał ok.gif Tylko weź taki wzór abyś mógł jak by coś dokupić jedną ok.gifok.gif

Napisano

Po sąsiedzku masz te tajwańskie wynalazki (Hijoin)

Znajomy użytkował i nic złego się z nimi złego nie działo.

Ewentualnie takie GM niewiele droższe (rozstawem powinny pasować do Fiata, nie wiem jak pozostałe parametry)

Napisano

> Fajne felgi 15" kosztuja pewnie 1500-1600, wiec zajebistosc oferty za 999

> zalezy od tego, jak sie te kola nazywaja i jaki maja wzor.

Niekoniecznie, Ja kupowałem nowe 17`` za 1600zl. Nie zadne chinczyki

Napisano

> Warto je brać pod uwagę czy lepiej odpuścić?

Kup, zakładaj i o nic się nie martw! Jaki model, Maki? grinser006.gif

W Norauto walcz o przekładkę i wyważenie gratis, nie wiem który to punkt, ale potrafią być bardziej elastyczni niż by się wydawało na pierwszy rzut oka grinser006.gif.

Napisano

> Niekoniecznie, Ja kupowałem nowe 17`` za 1600zl. Nie zadne chinczyki

a czym sie roznie te "chinczyki" od Twoich "lepszych" ??

Napisano

wiesz ze mnie taki dżihad, że jakoś nie widzą mi się te "uniwersalne" fele - lepiej na allegro kupic oryginały z danego modelu auta - pasują stylem smile.gif

np te

Napisano

> a czym sie roznie te "chinczyki" od Twoich "lepszych" ??

A bo ja wiem? Uznalem za duzy plus, iz jezdze na nich juz trzeci sezon na oponach 215/45/17 i felgi nie sa uszkodzone i nie ma potrzeby prostowania.

Napisano

> A bo ja wiem? Uznalem za duzy plus, iz jezdze na nich juz trzeci sezon na oponach 215/45/17 i felgi

> nie sa uszkodzone i nie ma potrzeby prostowania.

podobnie gdybys załozył chinczyki przy normalnej jezdzie nic sie nie bedzie działo ok.gif

mowie z własnego doswiadczenia a nie zasłyszanej opinii

Napisano

> Powiem, że nie jestem zwolennikiem alufelg.

A to dlaczego?

Napisano

> A to dlaczego?

Może dlatego, że łódzkie drogi przypominają ser szwajcarski wink.gif

Napisano

> Może dlatego, że łódzkie drogi przypominają ser szwajcarski

To fakt, dosyc regularnie przejezdzam i z roku na rok jest tylko gorzej sick.gif

Ze o torowiskach tramwajowych juz nie wspomne...

Napisano

> podobnie gdybys załozył chinczyki przy normalnej jezdzie nic sie nie bedzie działo

> mowie z własnego doswiadczenia a nie zasłyszanej opinii

Szalonej promocji cenowej na chinskie nie zauwazylem, bo raptem od 150-300zl taniej na komplecie i nawet nie bylo wzoru, ktory by mnie sie podobal, to i nie kupilem. Ot, cala tajemnica mojego wyboru

Napisano
  • Autor

> To fakt, dosyc regularnie przejezdzam i z roku na rok jest tylko gorzej

> Ze o torowiskach tramwajowych juz nie wspomne...

W poprzednim punto rozciąłem oponę na torowisku bo się coś ruszało. W obecnym też już mam naciętą bo pod blokiem nie ma gdzie parkować więc się staje w miejscu gdzie kiedyś był trawnik, a "mądrzy" ludzie ze spółdzielni kazali wkopać metalowe słupki. Po interwencji straży pożarnej je wycieli. Pozostały tylko ostre resztki. Zimą pod cienkim śniegiem ich nie widać i bardzo łatwo oponę rozwalić. Chyba, że tylko ja mam takie szczęście smile.gif

Napisano

> wiesz ze mnie taki dżihad, że jakoś nie widzą mi się te "uniwersalne" fele - lepiej na allegro

> kupic oryginały z danego modelu auta - pasują stylem

> np te

hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif łyknąłeś jak pelikan z_lol1.gif

wkleiłeś link do chińskich ...replik oryginalnych felg!

Napisano

> wiesz ze mnie taki dżihad, że jakoś nie widzą mi się te "uniwersalne" fele - lepiej na allegro

> kupic oryginały z danego modelu auta - pasują stylem

> np te

ale bzdury !!!

Wylazi nasze pacie na marke !!!

niewazne jakie, wazne ze "firmowe" w chinach lane

Pomyslcie, skoro oryginaly, ktore kosztuja np 2600 sa niby takie oryginalne, gdzie polowa ceny pokrywa dzialania reklamowe, to gdzie sa robione?

W chinach, na tajwanie, tam jst zaglebie wszelkiej produkcji, no moze kontrola jakosci ciut inna, ale moj znajomy ma hijony, przezyl krawezniki ismiga jak talala.

Jesli kupie to wole tajwan czy chna niz NIJAKIE oryginalne pod marke.Chyba, ze kogos stac to niech buli 2,3 x wiecej za ZNACZEK

My placy uwielbiamy znaczki, metki, najlepiej logo na po felgi,zeby sasiad widzial smile.gif

Zenada, ale taka prawda

Boli co?

KiedysSAMSUNG byl wykpiwany, jakies 15 lat temu, a dzis? W co drugim domu chyba jest jak nie TY to lodowka, prawka, micor, smartfon.

Przeciez totaki shit koreanski

Dziwne prawda?

KUP chlpie te chinczyki fele, gwarancje masz i jezdzij.

Napisano

nie napinaj sie tak bo ci żyłka pęknie. I nie wciskaj innym swojej filozofii życia - ja tam widzę różnicę między szajsem z chin a markowym produktem.

Napisano

> łyknąłeś jak pelikan

> wkleiłeś link do chińskich ...replik oryginalnych felg!

mozliwe, wrzucilem pierwszy link z brzegu co wyglądał jak felgi fiata smile.gif

Napisano

> ale bzdury !!!

> Wylazi nasze pacie na marke !!!

> niewazne jakie, wazne ze "firmowe" w chinach lane

> Pomyslcie, skoro oryginaly, ktore kosztuja np 2600 sa niby takie oryginalne, gdzie polowa ceny

> pokrywa dzialania reklamowe, to gdzie sa robione?

> W chinach, na tajwanie, tam jst zaglebie wszelkiej produkcji, no moze kontrola jakosci ciut inna,

> ale moj znajomy ma hijony, przezyl krawezniki ismiga jak talala.

> Jesli kupie to wole tajwan czy chna niz NIJAKIE oryginalne pod marke.Chyba, ze kogos stac to niech

> buli 2,3 x wiecej za ZNACZEK

> My placy uwielbiamy znaczki, metki, najlepiej logo na po felgi,zeby sasiad widzial

> Zenada, ale taka prawda

> Boli co?

> KiedysSAMSUNG byl wykpiwany, jakies 15 lat temu, a dzis? W co drugim domu chyba jest jak nie TY to

> lodowka, prawka, micor, smartfon.

> Przeciez totaki shit koreanski

> Dziwne prawda?

> KUP chlpie te chinczyki fele, gwarancje masz i jezdzij.

Jakość i egzekwowanie odpowiedniej jakość, towaru produkowanego w Chinach, w 90% zależy od zamawiającego - wiedza empiryczna. Generalnie produkty z Tajwanu są lepszej jakości i nie trzeba kontrolować wszystkiego na każdym etapie - jednak są niechlubne wyjątki.

Napisano

> nie napinaj sie tak bo ci żyłka pęknie. I nie wciskaj innym swojej filozofii życia - ja tam widzę różnicę między szajsem z chin a markowym produktem.

Już pisałem wcześniej - wszystko zależy od zleceniodawcy i tego, czy potrafi przypilnować poszczególnych etapów produkcji. Bardzo byś się zdziwił ile markowych alufelg powstaje poza UE i USA. Że widać różnicę w jakości - oczywiście, jednak nie jest to już zależne od miejsca produkcji.

Napisano

> buli 2,3 x wiecej za ZNACZEK

> My placy uwielbiamy znaczki, metki, najlepiej logo na po felgi,zeby sasiad widzial

> Zenada, ale taka prawda

> Boli co?

Co ma boleć? jak komuś zależy na znaczku, za parę plnów kupi znaczki na kapsle.

Bzdurą jest porównywanie tanizny noname po 200pln z fabrycznymi felgami, testowałem kilka razy oba warianty i mam jeden wniosek: to tanie dziadostwo nadaje się do skupu metali kolorowych, niektóre były krzywe jeszcze przed założeniem inne "puszczały" powietrze itd...

Porównanie tego do np: starych obdrapanych BBSów fabrycznych z GolfaII, to jakby porównywać S-klasę z Wartburgiem!

> KiedysSAMSUNG byl wykpiwany, jakies 15 lat temu, a dzis? W co drugim domu chyba jest jak nie TY to

> lodowka, prawka, micor, smartfon.

> Przeciez totaki shit koreanski

> Dziwne prawda?

Nie dziwne! 15 lat temu Koreańczycy zaczynali rozwijać technologię i daleko im było do np:SONY

P.S.

co to jest prawka i micor spineyes.gif

masz problem klawiaturą czy z j. polskim?

Napisano

> - ja tam widzę

> różnicę między szajsem z chin a markowym produktem.

Proste! Każdy kto miał do czynienia (choćby tyko dotykał) z tym dziadostwem widzi różnicę. No chyba, że tym handluje, to będzie chwaaaaliiiiłłł, że strrrrach. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Może dlatego, że łódzkie drogi przypominają ser szwajcarski

tyle, że na niewielkiej dziurze nic się nie wydarzy ani na alu, ani na stalowych. Jak dziura solidna, to na każdej feldze będzie kicha. I tu i tu opona do wymiany i felga pogięta, a koszty naprawy są porównywalne. Nie wspominam o drogich kutych alufelgach, które są wytrzymalsze od stalowych. ok.gif

Napisano

> Już pisałem wcześniej - wszystko zależy od zleceniodawcy i tego, czy potrafi przypilnować

> poszczególnych etapów produkcji. Bardzo byś się zdziwił ile markowych alufelg powstaje poza UE

> i USA. Że widać różnicę w jakości - oczywiście, jednak nie jest to już zależne od miejsca

> produkcji.

Mi tego tłumaczyć nie musisz - wytłumacz koledze, który mysli, że jak jego felgi są robione w tej samej fabryce co felgi do Mercedesa, to na pewno są takie same smile.gif

Napisano

coz, zwolennikow MARKOWCH 0obrandowanych produktow nie przekona sie.

Ja nigdy nie mialem felg NO NAME< nie powiem, ze chinskich bo nie wiem gdzie moje byly produkowane

Mialem Keskiny, centry, MIM-a, MSW czy jakos tak

Takie byly czasyze nie bylo CHINCZYKOW ogolnie dostepnych.

Dopiero od 4-5 lat jakos tak sa.

Od 10 lat nigdy nie mialem walenia bokiem czy centalnie w kraweznik, a wszelkie zaliczone dziury nie wywolaly nic poza k....a mac !!!

Ale znam ludzi ktorzymaja no name-y, maja hijona, maja jakies inne

2,3 lata nic, zero odpryskow, problemow.

Jesli sie dba o felgi nic sie nie dzieje.

I nie porownujcie 2,3 czesciowych bbsow do lanych alu.

Porownajcie ten sam produkt.

Chcecie, placcie, kazdy ma wybor,o to chodzi, intres musi sie krecic:)

A skoro ktos daje 36 m-cy gwarancji to nie tak z rekawa smile.gif

Napisano

> mozliwe, wrzucilem pierwszy link z brzegu co wyglądał jak felgi fiata

Na to trzeba uwazac, bo teraz na allegro jest pelno chinskich felg "identycznych jak oryginalne" nawet ze znaczkami marki samochodu (ktore sprzedawca dokłada w komplecie).

Napisano

> ..... jak jego felgi są robione w tej

> samej fabryce co felgi do Mercedesa, to na pewno są takie same

W tym przypadku raczej tak, jeżeli rozmawiamy o technologii i pomijamy wzornictwo.

Można przypuszczać, że stop AL jest ten sam, a sam odlew niskociśnieniowy. Metody obliczeń te same.

Napisano

> coz, zwolennikow MARKOWCH 0obrandowanych produktow nie przekona sie.

6-7 lat temu kupiłem felgi Dezent i nie są pokrzywione, porysowane czy Bóg wie co jeszcze. Dlaczego kupiłem Dezenty, a nie felgi np. z Norauto? Bo różnica cenowa na komplecie było 280 zł, a Dezenty mi sie podobały i felgi kupuje się raz na kilka lat, a nawet na cały okres użytkowania samochodu, a nie co sezon.

Nawiązujesz do tego, że wszystko jest robione w Chinach, racja. Tylko, że tam są różne linie produkcyjne, felgi są robione z różnej jakości materiałów, a niby wyprodukowane są w tej samej fabryce.

Daleko nie trzeba szukać. Firma Gellwe mająca swój zakład produkcyjny w Zabierzowie k./Krakowa ma inną linie produkcyjną dla Biedronki, inną dla Tesco i można tak wymieniać. Każda linia produkcyjna wydaje produkt innej jakości.

Napisano

> 6-7 lat temu kupiłem felgi Dezent i nie są pokrzywione, porysowane czy Bóg wie co jeszcze.

To w większości Twoja zasługa a nie Dezent'a.

> Nawiązujesz do tego, że wszystko jest robione w Chinach, racja. Tylko, że tam są różne linie

> produkcyjne, felgi są robione z różnej jakości materiałów, a niby wyprodukowane są w tej samej

> fabryce.

Mit. Większość ogólnodostępnych i przystępnych cenowo felg produkowanych jest bardzo podobnie. Technologia praktycznie taka sama. Być może różnią się stopy AL.

> Daleko nie trzeba szukać. Firma Gellwe mająca swój zakład produkcyjny w Zabierzowie k./Krakowa ma

> inną linie produkcyjną dla Biedronki, inną dla Tesco i można tak wymieniać. Każda linia

> produkcyjna wydaje produkt innej jakości.

Produkcja żywności to się różni od produkcji felg zlosnik.gif Prawda?

Napisano

Bo różnica cenowa na komplecie było 280 zł, a

> Dezenty mi sie podobały

Mowie o felgach 17, 18"

tam roznica to albo 3000zl ori albo 1300-1600 nie ori:)

Kazdy na swoja kase pracuje,sam ja wydaje, jego sprawa.

Gdybym nie znal czlowieka coma ijony to moze i bym narzekal, ale siedzi w tyrze kolo mnie pare lat i codziennie widze jego alu

Daje do rozwazania.

Na 15" szkoda sobie d zawracacza 300zl:))))

Napisano

> W tym przypadku raczej tak, jeżeli rozmawiamy o technologii i pomijamy wzornictwo.

> Można przypuszczać, że stop AL jest ten sam, a sam odlew niskociśnieniowy. Metody obliczeń te same.

w mojej miejscowości kilka lat temu była firma produkująca felgi aluminiowe. Kolega tam pracujący opowiadał mi jak to było; jak była kontrola, to skład stopu był pilnowany, później to już jak popadło. Efekt był taki, że masa reklamacji i to takich, że włosy na głowie dęba stawały, np. pęknięcie jednego z ramion trójramiennej felgi, bez jakiegokolwiek walnięcia, ot tak samo z siebie! sick.gif

Firma dość szybko przestała produkować te buble. Sklepy masowo zwracały towar wycofując się z dystrybucji. no.gif

Napisano

to byla TOORA? czy jakos tak?

Napisano

Kupiłem w 2004 roku 15" w Norauto i jezdza do tej pory jako zimówki, więc lekko nie mają. Ciekawostka nigdy nie były prostowane, a wyważają się bez problemu.

Tylko chyba to był produkt polski jak mnie pamięć nie myli...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.