Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana silnika.

Featured Replies

Napisano

Gdzieś obiło mi sie o uszy że silnik w chwili obecnej jest "częścią zamienną" i można go sobie wymienić jak np alternator.

Czy potrzeba jakoś udokumentować taki zabieg w urzędzie?

Potrzebna porada praktyka.

Napisano

> Gdzieś obiło mi sie o uszy że silnik w chwili obecnej jest "częścią zamienną" i można go sobie

> wymienić jak np alternator.

> Czy potrzeba jakoś udokumentować taki zabieg w urzędzie?

> Potrzebna porada praktyka.

wymieniasz bez problemu. W urzedzie nic ci nie zrobią bo w dowodzie nie ma nawet miejsca na wpisanie numeru silnika.

Napisano

Wymieniałem silnik kilka miesięcy temu - żadne wycieczki do Wydziału Komunikacji nie były potrzebne.

Na chłopski rozum - obecnie w dowodzie rejestracyjnym masz wpisany tylko pojemność i moc silnika. Jeśli wymieniasz na dokładnie taki sam nie ma potrzeby zmieniania czegokolwiek w papierach.

Napisano

Ludzie robią strasznie hardkorowe transplantacje.

Kiedyś, parę lat temu znajomy miał Pezocika 106 z silnikiem 1,4D. Stara, trochę zakatowana fura, jeszcze przez FL. Coś mu ten silnik nie domagał, więc wymienił go na 1,5D, a że nie chciało mu się załatwiać papierologii, koledzy pomogli i "skorygowali" numer silnika na ten z 1,4D (no bo przecież różnica niewielka i tak się nikt nie połapie hehe.gif).

Z tego co wiem, udało mu się to autko jeszcze komuś wypchnąć zlosnik.gif

Napisano

> Gdzieś obiło mi sie o uszy że silnik w chwili obecnej jest "częścią zamienną" i można go sobie

Wymieniasz i nie idziesz do żadnego urzędu ok.gif

Musisz (chyba) ten fakt zgłosić jeśli zmieniła się pojemność, bo u nas ciągle składki OC się od tego liczy.

Napisano

Jeżeli parametry silnika będą takie same KW i pojemność, nie ma potrzeby, może być nawet fiatowski do VW włożony jedynie aby zachować te same parametry.

Jeżeli już będziesz chciał z 1.0 zrobić 2.0 to niestety czeka cię wycieczka do urzędu komunikacji, nie wiem dokładnie jak to będzie załatwione, ale najpewniej zakończy się na adnotacji w dowodzie rejestracyjnym o zmianie pojemności.

PZDR VEN

Napisano

Przerabiałem temat smile.gif

Zmiana na taką samą jednostkę mocowo - nie wymaga wizyty w żadnym urzędzie.

Zamiana na mocniejszą czy słabszą jednostkę - wymaga wizyty w urzędzie oraz poinformowanie TU.

Dodatkowo jeśli zachodzą zmiany konstrukcyjne należy udać się na przegląd celem weryfikacji czy główna rama nie uległa "nielegalnym" przeróbkom. Dopiero potem urzędy.

Napisano

Ja nawet zmieniałem swego czasu w dół z pojemnością i właściciel olał to , pomimo, ze płacił by mniej.

Napisano

W firmowych autach przekladalem juz chyba z 10 silników, nic nie bylo dokumentowane. Kupuje silnik, zawoze mechanikowi, on przeklada, wyjezdzam i ciesze sie z nowego silnika.

Napisano

> W firmowych autach przekladalem juz chyba z 10 silników, nic nie bylo dokumentowane. Kupuje silnik,

> zawoze mechanikowi, on przeklada, wyjezdzam i ciesze sie z nowego silnika.

> "Nie pamietam od kiedy tak jest, bo ja rocznie likwiduje srednio 10 szkód (mam kilka aut w firmie)"

10 silników, 10 szkód, nie ma lekko w tej firmie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> 10 silników, 10 szkód, nie ma lekko w tej firmie

pisze "chyba," nie licze tego dokładnie, szkód mamy srednio 10 rocznie tak bym powiedzial... a silników z 10 bylo przez czas jaki tam pracuje czyli 4 lata wink.gif - wlasnie w przyszlym tygodniu przekladamy kolejny silnik zlosnik.gif

Napisano

> pisze "chyba," nie licze tego dokładnie, szkód mamy srednio 10 rocznie tak bym powiedzial... a

> silników z 10 bylo przez czas jaki tam pracuje czyli 4 lata - wlasnie w przyszlym tygodniu

> przekladamy kolejny silnik

Napisze kolega z jakiego powodu były przekładki silników niewiem.gif

Wypadek czy rzeczy eksploatacyjne?

Napisano

> Napisze kolega z jakiego powodu były przekładki silników

> Wypadek czy rzeczy eksploatacyjne?

Zuzycie eksploatacyjne. Auta u nas robia minimum 50-60 tys rocznie w trudnych warunkach. Wiec jak trzeba kilka rzeczy wymienic w silniku to taniej jest przelozyc caly silnik (1200zł płacimy za silnik).

Napisano

> Zuzycie eksploatacyjne. Auta u nas robia minimum 50-60 tys rocznie w trudnych warunkach. Wiec jak

> trzeba kilka rzeczy wymienic w silniku to taniej jest przelozyc caly silnik (1200zł płacimy za

> silnik).

Czyżby "L" ?

Napisano

Jeżeli zmieniasz z pojemności X na pojemność X to nic nie zgłaszasz, jeżeli zmieniasz pojemność X na pojemność Y to należałoby to zgłosić do WK ale poprzedzając wizytą na Stacji Diagnostycznej no i na samym końcu zgłaszasz do ubezpieczyciela żeby przeliczył składkę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.