Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wytłumaczcie koledze że----------- to zło

Featured Replies

Napisano

No siemka wytłumaczcie koledze że kupno opon bieżnikowanych to zła decyzja , uparł się na te --- http://moto.allegro.pl/195-60r15-opony-bieznikowane-letnie-bargum-gratis-i2253453408.html , tłumaczę mu że to zły wybór a on że nie ma kasy na nowe ( ok.1 tys.zł.), na to ja to kup używki za tą cene co bieżnikowane i będzie bezpieczniej , ale trudno mu wytłumaczyć twierdzi że swego czasu Polonezem jezdził na nalewkach i było ok

Napisano

> No siemka wytłumaczcie koledze że kupno opon bieżnikowanych to zła decyzja , uparł się na te ---

> http://moto.allegro.pl/195-60r15-opony-bieznikowane-letnie-bargum-gratis-i2253453408.html ,

> tłumaczę mu że to zły wybór a on że nie ma kasy na nowe ( ok.1 tys.zł.), na to ja to kup

> używki za tą cene co bieżnikowane i będzie bezpieczniej , ale trudno mu wytłumaczyć twierdzi

> że swego czasu Polonezem jezdził na nalewkach i było ok

A dlaczego używane opony miałyby być lepsze od tych bieżnikowanych?

Napisano

A dlaczego uzywki lepsze?

Na te bieznikowane z tego co widze jest 2 lata gwarancji...

Napisano

> No siemka wytłumaczcie koledze że kupno opon bieżnikowanych to zła decyzja , uparł się na te ---

> http://moto.allegro.pl/195-60r15-opony-bieznikowane-letnie-bargum-gratis-i2253453408.html ,

> tłumaczę mu że to zły wybór a on że nie ma kasy na nowe ( ok.1 tys.zł.), na to ja to kup

> używki za tą cene co bieżnikowane i będzie bezpieczniej , ale trudno mu wytłumaczyć twierdzi

Kupiłem w życiu dwa razy używane opony i dwa razy żałowałem.

Jedne się rozwarstwiały i wyszedł bąbel z boku (kupiłem 4 sztuki), a drugie były wyząbkowane (dwie sztuki).

Nie znam się, nie wiem jak sprawdzać. Nie kupuję używanych i tyle ok.gif

Kupiłem dwa tygodnie temu bieżnikowane gumy firmy Profil.

Przejechałem niewiele, ale już teraz wiem że są lepsze niż tamte używki co kupiłem.

Wyważyły się super, nie huczą, trzymają się dobrze drogi na suchym i mokrym.

Jedyne co zostało do przetestowania to ich trwałość. O tym przekonam się z większym przebiegiem.

Napisano
  • Autor

> A dlaczego uzywki lepsze?

> Na te bieznikowane z tego co widze jest 2 lata gwarancji...

Wiesz w zasadzie masz rację bo na używki nikt nie da gwarancji a tu masz 2 lata ale wiele było pisane o nalewkach i fakt różnie pisano , ja nigdy nie jezdziłem na nalewkach ale wiele czytałem i wiele widziałem jak bieżnik odpadł , swego czasu nawet na forum było o kolizji bo bieżnik odpadł

Napisano
  • Autor

> Kupiłem dwa tygodnie temu bieżnikowane gumy firmy Profil.

Masz jakis namiar na te bieznikowane , co to za firma Profil i jaki kupowałeś rozmiar

Napisano

> A dlaczego używane opony miałyby być lepsze od tych bieżnikowanych?

Jezeli zalozymy, ze:

1) opony uzywane moga:

- sie nie dac wywazyc,

- miec bicia,

- wszystko sie z nimi moze stac,

2) to w przypadku bieznikowanych dochodzi jeszcze to:

- jak w punkcie (1) plus jeszcze moze sie cos stac z bieznikiem wink.gif

Dla mnie jedno i drugie to zlo. Najtansze polskie, ale nowe ok.gif

Napisano

> Masz jakis namiar na te bieznikowane , co to za firma Profil i jaki kupowałeś rozmiar

Poszukałem na allegro. Kupiłem na tej aukcji

Polska firma. Poczytałem na necie i mają dobre opinie.

W jakimś teście (chyba AutoŚwiat) ich zimówki wypadły wręcz rewelacyjnie, dając najkrótszą drogę hamowania wink.gif

225/50/17

Napisano

Bo to loteria raz masz szczęście a raz nie

Do produkcji tych opon sa używane "stare" opony i tu pytanie czy stare to 2 letnie czy 12 letnie.... może przesadziłem ale do tego się to sprowadza... ile te pręty już dostały razy od krawężników ile kapci było, ile km bez powietrza przejechały i tp.. do tego dodać należy gumę jaką się wulkanizuje - za każdym razem inny skład bo część jej pochodzi z odpadków ... a może to właśnie z opony zimowej do letniej i jest loteria smile.gif

Napisano

bargum nie jest polecany. ja kupiłem ecoopony zimówki. Jestem zadowolony. Przejeździłem całą zimę, żyję waytogo.gif

Poszukaj mojego wątku o nalewkach, przeczytaj i wyciągnij wnioski KTO i DLACZEGO odradza nalewki. W skrócie: to tak jakbym ja odradzał seks z kobietą, którą kiedyś widziałem ale nawet nigdy nie dotknąłem palcem. wink.gif

Napisano

jak kolega nie jeździ szybko, kółka ma jak w Uno czy tym podobnym, to może śmiało brać.

Napisano

nie kupi biezniki Proila z nowego sacza

dobre oponki , polecam

Napisano

Jak coś to mogę za 400 zł sprzedać używane w tym rozmiarze. 2 x pirelli p6 + 2 x Toyo CF1 Proxes.

Napisano

> No siemka wytłumaczcie koledze że kupno opon bieżnikowanych to zła decyzja...

Może musi się sam przekonać, tak jak znajomy, któremu się bieżnik takiej opony odkleił w czasie jazdy na trasie?

Skończyło się dachowaniem.

Pozdrawiam.

Napisano

> W skrócie: to tak jakbym ja odradzał seks z kobietą, która wiadomo że ma aids

bliżej

Napisano

a moze lepiej zejsc z rozmiaru na 185/65/15 i wtedy bedzie juz taniej tj. np

http://www.skapiec.pl/site/cat/2100/comp/1457404

Napisano

> A dlaczego używane opony miałyby być lepsze od tych bieżnikowanych?

np dlatego ze do zrobienia nalewki uzywa sie zuzytych opon w niewiadomym stanie grinser006.gif

np dlatego ze nalewki prawie sie nie da wywazyc

np dlatego ze nalewka jest bardzo ciezka

Napisano

> bargum nie jest polecany. ja kupiłem ecoopony zimówki. Jestem zadowolony. Przejeździłem całą zimę,

> żyję

> Poszukaj mojego wątku o nalewkach, przeczytaj i wyciągnij wnioski KTO i DLACZEGO odradza nalewki.

jezdzilem na nalewkach

i juz wiecej tego bledu nie popelnie smirk.gif

Napisano

Kiedyś, kilka ładnych lat temu byłem w Łodzi C15. Opony z Nowego Sącza. Kilkadziesiąt km przed Łodzią zaczyna coś pukać w prawym tyle. Stacja benzynowa, podnośnik, ściągnięte koło, ruszam piastą i nic. Myślałem, że to łożysko. Po konsultacji telefonicznej z mechanikiem jadę dalej. Przestało pukać. Wracam do domu. Koło Piotrkowa znów się zaczęło. Jadę wolniej, bo jak mi ma koło odpaść, to wolę mieć mniejszą prędkość. Puka cały czas, z większą prędkością głośniej. Jakieś 30 km od domu nagle dup i cisza. Na drugi dzień oględziny auta. Chlapacz tylnego koła przecięty pionowo, brak sporego kawałka bieżnika od wewnętrznej strony.

Opony były "nowe", kilkanaście dni po kupnie, oczywiście z gwarancją. Opona została w ramach niej wymieniona na inną "nową".

Przy oględzinach na stacji benzynowej odklejony bieżnik wracał na swoje miejsce dlatego nie zorientowałem się, że stuki pochodzą od opony.

Nadlewek chyba już raczej nie kupię. A do szybkiego samochodu to zdecydowanie odradzam.

Napisano

> tłumaczę mu że to zły wybór a on że nie ma kasy na nowe ( ok.1 tys.zł.),

Dla mnie to nie argument. Niech postawi auto na kołki i przez miesiąc jeździ na glonojada komunikacją publiczną. Uzbiera ciut kaski, doloży jakiś kredycik i oponki są. Nalewki to zło. Jakiś czas temu miałem takie w dostawczaku. Jazda była zauważalnie gorsza niz na starych zużytch laczkach. W końcu jedna zaczeła sie odklejać i poszły na śmietnik . Kuzyn z kolei położył TIRa bokiem do rowu po wystrzale prawiej przedniej nalewki.

Z dwojga złego wolałbym używki. Ale tylko w zakładzie który je zamontuje.

Napisano

przed zimą musiałem kupić opony 4szt zimowe oczywiście, z racji tego ze planuję sprzedać samochód stwierdziłem iż totalnie bez sensu jest kupowanie kompletu za 1500zł na jeden sezon, kupiłem nalewki (gold-gum) Wyważały się super... ale uczucie w zakrętach było takie jakbym miał mało powietrza i dupą strasznie znosiło na boki, cholernie nieciekawe uczucie.... od tej pory powiedziałem że nigdy wiecej nalewek. Ładne młode używane tak, nalewki nie.

Napisano
  • Autor

Dzieki wszystkim za posty , kumpel poczytał , przemyslał i decyzja zapadła -- kupuje nowe 4 szt ,trochę w innym wymiarze bo 195/65/15 ale po 172 zł za sztukę , doszedł do wniosku że ma rodzinę i chce bezpiecznie jezdzić a samochodu nie ma zamiaru sprzedawać więc taka decyzja

Napisano

> Dzieki wszystkim za posty , kumpel poczytał , przemyslał i decyzja zapadła -- kupuje nowe 4 szt

> ,trochę w innym wymiarze bo 195/65/15 ale po 172 zł za sztukę , doszedł do wniosku że ma

> rodzinę i chce bezpiecznie jezdzić a samochodu nie ma zamiaru sprzedawać więc taka decyzja

u mnie zmiana z 195/60/15 na 195/65/15 spowodowała cięcie tylnych opon po wewnętrnej krawędzi - niech sie zastanowi 2 x nad zmianą rozmiaru.

i TAK zdaje sobie sprawe z różnicy cenowej ... czasem oszczdny 2 x traci angryfire.gif

Napisano

Używam 195/65R15 zamiast 195/60R15 w Corolli 2003 i jest ok. Nie pływa w zakrętach a komfort na bezdrożach lepszy.

Napisano

> Używam 195/65R15 zamiast 195/60R15 w Corolli 2003 i jest ok. Nie pływa w zakrętach a komfort na

> bezdrożach lepszy.

n ie twierdze ze sie zle jezdzi tylko ze tnie mi na tylniej osi wewnętrzną krawedz opony no.gif

na zimowych 195/60/15 problem nie wystepuje ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.