Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siła legendy.

Featured Replies

Napisano

Mam O1 w domu zlosnik.gif czego się spodziewałeś 270751858-jezyk.gif

Napisano

Nie jestem fanbojem tongue.gif a sam w profilu masz kody, które mnie nie mówią nic.. I kto tu jest fanbojem ? zlosnik.gif

Napisano

> jak sie często łazi po warsztatach i sklepach to trzeba je znać Pomijam fakt ze 3/4 z tych fanów

> wpada do warsztatu juz z wiadomym kodem bledu bo maja swoje fejsy

Tata ma sklep motoryzacyjny , więc pewne rzeczy zapamiętujesz "z automatu". Jak kilkaset razy pytasz klienta przy zamawianiu części o kod silnika to w końcu zapamiętujesz je wszystkie na pamięć 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie jestem fanbojem a sam w profilu masz kody, które mnie nie mówią nic.. I kto tu jest fanbojem

> ?

To nie kody, tylko początki VIN-ów.

Pozwalają BARDZO precyzyjnie określić pojazdy pod nimi schowane.

Napisano

Wujek google twierdzi że jedno to Toyota Corolla a drugi to motocykl Harley-Davidson hehe.gif

Napisano

> nie koniecznie , wiem jak traktowac turbo choc to i tak dzwne kupujesz auto i sie trzeba

> zastanawiac kiedy wylaczyc silnik zeby sie turbo nie spitolilo

Ale to co wyżej przeczy temu, co niżej...

> mi przy 60 kkm turbina

Wiesz, ja fanem technologii spod znaku zdechłej jaskółki to nie jestem, ALEEEEE - nie zmienia to faktu, że PRAWIDŁOWO eksploatując nawet powszechnie znane z niskiej trwałości turbosprężarek silniki możesz osiągnąć wysokie przebiegi bez ich awarii.

WARUNEK - PRA-WI-DŁO-WO eksploatując.

60k to nie default, tylko zła obsługa.

Napisano

> A ja nigdy nie miałem folkswagena

> i jak mam dalej z tym żyć?

to już do premiera.

Napisano

> Wujek google twierdzi że jedno to Toyota Corolla a drugi to motocykl Harley-Davidson

No widzisz, jakie to proste.

Napisano

> No widzisz, jakie to proste.

czyli to nie lipa ? wink.gif

Napisano

> czyli to nie lipa ?

Nie, dlaczego'żby?

Napisano

> Nie, dlaczego'żby?

z ciekawości pytam wink.gif bez "Drugiego dna" i "podtekstów".

Napisano

> z ciekawości pytam bez "Drugiego dna" i "podtekstów".

No to mówię, że RLY.

Napisano

> nie koniecznie , wiem jak traktowac turbo choc to i tak dzwne kupujesz auto i sie trzeba

> zastanawiac kiedy wylaczyc silnik zeby sie turbo nie spitolilo

> mi przy 60 kkm turbina

> Ojciec Octavia I 110 km przy ok 100 kkm padła

> pracownik Octavia II 80 pare kkm , tyrbina kaput wczesniej tez egr ,

> kolego z innej pracy derpasnik B5 2005 fl 120 kkm , turbina out wczesniej robil przeplywomierz i

> egr ,

> to sa tylko przypdaki z "mojego" podwórka

> 1 i 2 jazda w duzym stopniu po miescie

> 3 i 4 osoby pokonuja ok 30 - 40 kkm rocznie wiekszosc na trasach

No to przypadki z mojego podwórka :

granatowa O1 - 300kkm, przy 120kkm zmienione turbo z 90KM na 110KM, auto ma program na 140KM

srebrna O1, 90 KM z turbiną taką jak u Twojego ojca, 255kkm i turbo od nowości, do 224kkm była to firmowa zadaniówka w moim dziale więc nikt nie przejmował się tym żeby studzić turbo po jeździe tylko raczej dawali w palnik ile wlezie.

W obydwu przypadkach trzeba było wymienić akutator przy turbinie bo zgnił, może to samo było u Ciebie tylko że zamiast wymienić część za 300 PLN niepotrzebnie wymieniłeś całą turbosprężarkę ?

Napisano

> zawsze mnie pasjonowało to jak właściciele aut z grupy VW zapamiętują te wszystkie kody

Lepsze to niż nie wiedzieć co kupić do swojego auta nie podając VIN'u - ja do dzisiaj nie pamiętam jaki silnik miałem w Bravo, czy było to 1.2 80 czy 82 konie. zlosnik.gif

Napisano

> To nie kody, tylko początki VIN-ów.

> Pozwalają BARDZO precyzyjnie określić pojazdy pod nimi schowane.

z kodu silnika tez można bardzo precyzyjnie określić jaki się ma silnik.

Ale trzeba być kompletnym fanbojem żeby zamiast po prostu napisać jakie się ma auto, wstawiać VINy hehe.gif

Napisano

> jak ma 118kkm to warto przy najblizszym serwisie zrzucić miskę olejową i sprawdzic stan napędu

> pompy oleju - jesli wybierak czy jak mu tam jest zajechany to jego wymiana kosztuje

> paręnaście, czy dwadziescia parę zł - wymieniasz i jeździsz juz dożywotnio nie martwiąc się o

> problemy doskwierające tym silnikom.

Mylisz się, zabierak to nie wszystko... pozostaje jeszcze gniazdo zabieraka w module wyrównoważającym, które również się wyrabia.

Całe szczęście jest na to sposób i dopiero wtedy napęd jest niezniszczalny zlosnik.gif

Napisano

> zapomniałeś dodać - czego potwierdzeniem są opisy widziane tutaj na kąciku

> Polacy lubią mysleć że się znają na wszystkim. Mimo, ze czasami o czyms nie mają pojęcia, to w

> życiu sobie tego nie da powiedziec.

A dodatkowo powielają to jak papugi,a oprócz tego zamiast się zastanowić, to wolą wyśmiewać osobę, która chce im przestawić inną wersję-może w danym przypadku właściwą.

Napisano

> Mylisz się, zabierak to nie wszystko... pozostaje jeszcze gniazdo zabieraka w module

> wyrównoważającym, które również się wyrabia.

> Całe szczęście jest na to sposób i dopiero wtedy napęd jest niezniszczalny

jest i opisałem to wyżej tylko czemu fabryka o tym nie pomyslała hmm.gif choc nikt do konca nie wie jakie skutki niesie ta zmiana , auta jeżdżą i nawet lepiej waytogo.gif

Napisano

> Mylisz się, zabierak to nie wszystko... pozostaje jeszcze gniazdo zabieraka w module

> wyrównoważającym, które również się wyrabia.

> Całe szczęście jest na to sposób i dopiero wtedy napęd jest niezniszczalny

może - dlatego poleciłem lekturę wątku, bo tam wszystko jest, a ja znam to tylko pobieżnie smile.gif mojego silnika to już nie dotyczy 270751858-jezyk.gif (rok 2010)

Napisano

> Tata ma sklep motoryzacyjny , więc pewne rzeczy zapamiętujesz "z automatu". Jak kilkaset razy

> pytasz klienta przy zamawianiu części o kod silnika to w końcu zapamiętujesz je wszystkie na

> pamięć

Ja dłubiąc przy autach od 18 lat po 9-10 h dziennie nie mam zwyczaju jakos ich zapamietywac zlosnik.gif aczkolwiek każdy ma jakies hobby 20.GIF

Napisano

> może - dlatego poleciłem lekturę wątku, bo tam wszystko jest, a ja znam to tylko pobieżnie mojego

> silnika to już nie dotyczy (rok 2010)

Jeśli sie nie myle to też masz u siebie wałeczek tyle tylko ze dłuższy który wyrobi sie poprostu pożniej zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli sie nie myle to też masz u siebie wałeczek tyle tylko ze dłuższy który wyrobi sie poprostu

> pożniej

z tego co czytałem to w 2009 wprowadzili jakieśtam zmiany i teraz toto ma być wieczne - pewnie najbliższe lata zweryfikują to zlosnik.gif

Napisano

> Ja dłubiąc przy autach od 18 lat po 9-10 h dziennie nie mam zwyczaju jakos ich zapamietywac

> aczkolwiek każdy ma jakies hobby

moje hobby to motoryzacja a nie zapamiętywanie symboli silników Vag-ów. Ale jak już pamiętam to dlaczego by nie używać ? Spotykam się z symbolami na co dzień więc zapamiętałem.

Napisano

> No to przypadki z mojego podwórka :

> granatowa O1 - 300kkm, przy 120kkm zmienione turbo z 90KM na 110KM, auto ma program na 140KM

> srebrna O1, 90 KM z turbiną taką jak u Twojego ojca, 255kkm i turbo od nowości, do 224kkm była to

> firmowa zadaniówka w moim dziale więc nikt nie przejmował się tym żeby studzić turbo po

> jeździe tylko raczej dawali w palnik ile wlezie.

> W obydwu przypadkach trzeba było wymienić akutator przy turbinie bo zgnił, może to samo było u

> Ciebie tylko że zamiast wymienić część za 300 PLN niepotrzebnie wymieniłeś całą

> turbosprężarkę ?

ojciec zapieczenie prowadnic ,

u mnie musialem podkrecac radio by nie bylo slychac turbiny

u kolejnego wciagnelo olej , drugiego nie pamietam dokladnie wiem ze byly problemy z chwilowymi brakami mocy co ustapilo po regeneracji ,

wiem ze zmienna geometria nie lubi kapelusz style i tu jak sie na czas zareaguje to mozna ja przdmuchac ew dac do plukania/czyszczenia

Napisano

> Ale trzeba być kompletnym fanbojem żeby zamiast po prostu napisać jakie się ma auto, wstawiać VINy

No to mi pocisnąłeś...

Nic tylko wieszać się na łańcuchu rozrządu.

Co prawda nie znasz definicji pojęcia fanboj (patrz na swoją wypowiedź), aaaale co tam...

Napisano

> Nic tylko wieszać się na łańcuchu rozrządu.

Tylko nie od VW, zerwie się jeszcze zlosnik.gif

Napisano

> Tylko nie od VW, zerwie się jeszcze

No w przypadku inkryminowanych VIN-ów to tylko Toyota zostaje.

Chociaż - w HD jest napęd pierwotny, ale tam jest łańcuch na tyle krótki że przez mój wielki łeb nie przejdzie :-)

Napisano

> zawsze mnie pasjonowało to jak właściciele aut z grupy VW zapamiętują te wszystkie kody

I jeszcze jak się z Alfistów nabijają. Ciekawe co tym tuszują? wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.