Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spalanie - ale trochę inaczej

Featured Replies

Napisano

Zaobserwowałem że Epica przy stałej prędkości 150km/h pali ok. 8,5l na 100km.

Oczywiście nic z tego nie wynika, ot chciałem podzielić się ciekawostką.

wink.gif

Napisano

> Zaobserwowałem że Epica przy stałej prędkości 150km/h pali ok. 8,5l na 100km.

> Oczywiście nic z tego nie wynika, ot chciałem podzielić się ciekawostką.

Jeśli to diesel jak w podpisie to chyba dużo

Kiedyś miałem kilka razy przemierzałem europejskie autostrady fiatem ducato zazwyczaj załadowanym na maksa i za każdym razem spalanie wychodziło około 10l/100km przy stałej 130km/h (jazda austryjackimi lub włoskimi autostradami)

Napisano
  • Autor

> Jeśli to diesel jak w podpisie to chyba dużo

Diesel. Ale ja uważam że to całkiem rozsądny wynik.

> Kiedyś miałem kilka razy przemierzałem europejskie autostrady fiatem ducato zazwyczaj załadowanym

> na maksa i za każdym razem spalanie wychodziło około 10l/100km przy stałej 130km/h (jazda

> austryjackimi lub włoskimi autostradami)

Przy 130km/h pali ok. 7,5l/100km. Co ciekawe, tyle samo pali w takich warunkach Lacetti.

Napisano

150km/h to już spora prędkość, a pamiętajmy, że opory rosną w kwadracie prędkości, więc i spalić musi.

Moje Lacetti na autostradzie przy takiej prędkości pali blisko 10l benzyny na 100km.

Napisano

Moja na autostradzie przy tempomatowych 130 km/h pali ok 8 litrów na 100.

Przy 140 km/h już koło 9,5.

Odcinek pomiarowy koło 100km - ta sama autostrada w jedną, potem w drugą stronę. Odczyt z kompa.

Napisano

> Moja na autostradzie przy tempomatowych 130 km/h pali ok 8 litrów na 100.

> Przy 140 km/h już koło 9,5.

> Odcinek pomiarowy koło 100km - ta sama autostrada w jedną, potem w drugą stronę. Odczyt z kompa.

To ja mam jakiś popsuty egzemplarz obojętnie czy jadę 80 czy 150/160 czy po mieście pali mi 8,5-9 litrów.

Napisano

> 150km/h to już spora prędkość, a pamiętajmy, że opory rosną w kwadracie prędkości, więc i spalić

> musi.

Siła oporów powietrza w kwadracie, ale moc potrzebna na pokonanie tych oporów już w sześcianie, więc jest jeszcze weselej. smile.gif

Napisano

> To ja mam jakiś popsuty egzemplarz obojętnie czy jadę 80 czy 150/160 czy po mieście pali mi 8,5-9

> litrów.

Średnie spalanie z moich 25000km to 8,75 oslabiony.gif

też mam 1,6

Napisano
  • Autor

> Moja na autostradzie przy tempomatowych 130 km/h pali ok 8 litrów na 100.

Czyli tutaj bardzo podobnie do diesla. Pamiętam że mi BMW 320 (też sześciocylindrowa rzędówka) paliło ok. 8-8,5l/100km przy 130km/h na autostradzie.

> Przy 140 km/h już koło 9,5.

No tu już zaczyna rosnąć.

> Odcinek pomiarowy koło 100km - ta sama autostrada w jedną, potem w drugą stronę. Odczyt z kompa.

Napisano

Jak dla mnie to całkiem normalny wynik jak na takiego diesela

8,5 to trochę wiecej niż małe samochody. Moja fiesta td spali ok 7 przy stałej takiej prędkości. No a taki Dukato 10 (chociaż przy takiej prędkości taki kwadraciak weźmie raczej wiecej ;-), Omega też gdzieś 8,5.

Szczerze mówiąć to wątpie, żeby był jakikolwiek diesel co przy tej prędkości pali np. tylko 6,00.

Reszta rozważań jest bez sensu bo mieszacie rodzaje paliwa - i co tu porównywać.

Napisano
  • Autor

> Jak dla mnie to całkiem normalny wynik jak na takiego diesela

Dla mnie też. Ani to mało, ani dużo.

> 8,5 to trochę wiecej niż małe samochody. Moja fiesta td spali ok 7 przy stałej takiej prędkości.

> No a taki Dukato 10 (chociaż przy takiej prędkości taki kwadraciak weźmie raczej wiecej ;-),

> Omega też gdzieś 8,5.

> Szczerze mówiąć to wątpie, żeby był jakikolwiek diesel co przy tej prędkości pali np. tylko 6,00.

Niektórzy właściciele Passatów w tedeiku mogliby nawiązać polemikę. hehe.gifwink.gif

> Reszta rozważań jest bez sensu bo mieszacie rodzaje paliwa - i co tu porównywać.

Właśnie wbrew pozorom ma to sens. Bo przy określonym sposobie eksploatacji (długie trasy po autostradach) nagle okazuje się, że zupełnie różne silniki palą podobnie. Zresztą brałem to pod uwagę, dlatego alternatywą dla Epiki była właśnie wolnossąca dwulitrówka w Renault. Zakładałem że różnice w zużyciu paliwa przy takiej eksploatacji byłyby niewielkie. Z tego co tutaj koledzy piszą wychodzi że chyba się nie myliłem. wink.gif

Napisano

> więc jest jeszcze weselej.

Niezupełnie, ponieważ jednocześnie liniowo spada czas generowania tej mocy zlosnik.gif

Napisano

Moje aveo na autostradzie na trasie Wrocław - Katowice wyszło ok. 12,5 l LPG przy 140-150 km/h cały czas (pod górki nieco wolniej, bo stawało 893goodvibes.gif ). Odcinek pomiarowy ok. 200 km. Porównywalne wyniki otrzymywałem jeżdżąc po autostradach węgierskich (nieco wolniej, bo ok. 135 km/h i wychodziło nieco mniejsze spalanie, ale nie liczyłem dokładnie).

Napisano

I teraz zabijcie.

Był test - auto jeżdżące od nowości tylko na Shell'owskim GTL przy tej prędkości - 7,6 litra.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.