Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukręcona szpilka koła

Featured Replies

Napisano

Taka przygoda spotkała mnie przy wymianie opon na letnie. Pan twierdził, że za mocno przykręcono koła kluczem pneumatycznym.

Na szczęście udało się dokupic szpilkę i nakrętkę, po czym w zaprzyjaźnionym warsztacie wymieniono mi urwaną na nową, jednak trwało to strasznie długo, a wydawałoby się że wystarczy tylko odkręcić piastę, wybic stara śrube młotkiem i wcisnąc nową ( wygląda tak). Pan ze sklepu też narzekał na "fachowców" w warsztatach, co to ustawiają za duzy moment dokręcenia w kluczach pneumatycznych i potem klient nie moze odkręcić na drodze, albo śruba się urywa. Powinni dokręcać ręcznie, ale po co sie męczyć? confused.gif Tak więc zwracam Wam na to uwagę, aby potem nie było przykrych niepsodzianek. Poza tym gdzieś w necie doczytałem, że w ASO wymieniają w takich wypadkach całą piastę, bo po co sie pieprzyć z jakąs tam 1 szpilką. zlosnik.gif

Napisano

> Taka przygoda spotkała mnie przy wymianie opon na letnie. Pan twierdził, że za mocno przykręcono

> koła kluczem pneumatycznym.

> Na szczęście udało się dokupic szpilkę i nakrętkę, po czym w zaprzyjaźnionym warsztacie wymieniono

> mi urwaną na nową, jednak trwało to strasznie długo, a wydawałoby się że wystarczy tylko

> odkręcić piastę, wybic stara śrube młotkiem i wcisnąc nową ( wygląda tak). Pan ze sklepu też

> narzekał na "fachowców" w warsztatach, co to ustawiają za duzy moment dokręcenia w kluczach

> pneumatycznych i potem klient nie moze odkręcić na drodze, albo śruba się urywa. Powinni

> dokręcać ręcznie, ale po co sie męczyć? Tak więc zwracam Wam na to uwagę, aby potem nie było

> przykrych niepsodzianek. Poza tym gdzieś w necie doczytałem, że w ASO wymieniają w takich

> wypadkach całą piastę, bo po co sie pieprzyć z jakąs tam 1 szpilką.

wbrew pozorom nie jest to takie proste-gdy urwalem srube w elantrze to zjezdzilem sporo warsztatow nim ktorys z kolei podjal sie tego bez calkowitego demontazu piasty .ale szpilki w piascie pozostaly juz tylko chyba w koreanczykach.

Napisano

przede wszystkim z tego powodu zmieniam koła sam. A po warsztacie zawsze sprawdzałem czy jestem w stanie sam odkręcić przed jakąś podróżą. Nie wiem, może na chłopski rozum ustawiają te klucze na max siłę albo w ogóle nie mają możliwości regulacji.

Napisano

> Nie wiem, może na chłopski rozum ustawiają te klucze

> na max siłę albo w ogóle nie mają możliwości regulacji.

dobry opono man dokreci sruby recznie, kluczem dynamometrycznym z momentem 110Nm

Napisano

> dobry opono man dokreci sruby recznie, kluczem dynamometrycznym z momentem 110Nm

i tak dla każdego auta tym samym momentem? to wcale nie będzie dobry.... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dobry opono man dokreci sruby recznie, kluczem dynamometrycznym z momentem 110Nm

No i w BMW by były niedokręcone palacz.gif

za to w Seicento byłaby spora szansa na zniszczenie śrub. Ewentualnie kolejny gumiarz po sezonie by zemścił tego partacza przed nim.

Napisano

110Nm yikes.gif ja dokrecam max 90Nm a i tak mam problem z odkreceniem seryjnym kluczem

Napisano

Kolego i tyloko jedna zmieniłes?? Hardcor, wiem że to koszty ale ja bym 20 zmienił bo życie masz jedno

Napisano

> Taka przygoda spotkała mnie przy wymianie opon na letnie. Pan twierdził, że za mocno przykręcono

> koła kluczem pneumatycznym.

> Na szczęście udało się dokupic szpilkę i nakrętkę, po czym w zaprzyjaźnionym warsztacie wymieniono

> mi urwaną na nową, jednak trwało to strasznie długo, a wydawałoby się że wystarczy tylko

> odkręcić piastę, wybic stara śrube młotkiem i wcisnąc nową ( wygląda tak). Pan ze sklepu też

> narzekał na "fachowców" w warsztatach, co to ustawiają za duzy moment dokręcenia w kluczach

> pneumatycznych i potem klient nie moze odkręcić na drodze, albo śruba się urywa. Powinni

> dokręcać ręcznie, ale po co sie męczyć? Tak więc zwracam Wam na to uwagę, aby potem nie było

> przykrych niepsodzianek. Poza tym gdzieś w necie doczytałem, że w ASO wymieniają w takich

Przerabiałem przed świętami przy wymianie kół. Wymiana szpilki zajęła 40min. Najdłużej trwało rozpinanie i zapinanie zacisków ręcznego.

Napisano

> Kolego i tyloko jedna zmieniłes?? Hardcor, wiem że to koszty ale ja bym 20 zmienił bo życie masz

> jedno

Urywają się przy dokręcaniu jak się ją zwyczajnie ukręci. Jak przy dokręcaniu nie czujesz że zaczyna płynąć to nie ma sensu wymieniać.

Napisano

>ale szpilki w piascie

> pozostaly juz tylko chyba w koreanczykach.

W aucie z podpisu też są

Napisano

Poza tym gdzieś w necie doczytałem, że w ASO wymieniają w takich

chłopie ... to pryszcz ...

do mojego auta nie da się kupić osłony wiązki elektryczne ( plastikowe pudełko zapinane na wiązce w miejscu gdzie narażona jest na wodę itp. syf...

jedynie z instalacją .... 7500zł ... plus wymiana zlosnik.gif

Napisano

> Przerabiałem przed świętami przy wymianie kół. Wymiana szpilki zajęła 40min. Najdłużej trwało

> rozpinanie i zapinanie zacisków ręcznego.

Przeżyłem operację wymianę przednich tarcz hamulcowych w Peugeocie 305.

Trzeba było zdjąć zaciski, odłączyć półosie, odłączyć piastę z tarczami od zwrotnicy i na prasie wycisnąć wszystkie szpilki by zdjąć tarcze - są zakładane "od tyłu" piasty a nie na zewnątrz, jak w najczęściej spotykanym rozwiązaniu.

Czasu nie liczyłem, tylko forsę za usługę.

Napisano
  • Autor

> Poza tym gdzieś w necie doczytałem, że w ASO wymieniają w takich

> chłopie ... to pryszcz ...

> do mojego auta nie da się kupić osłony wiązki elektryczne ( plastikowe pudełko zapinane na wiązce w

> miejscu gdzie narażona jest na wodę itp. syf...

> jedynie z instalacją .... 7500zł ... plus wymiana

Teraz w ten sposób wyciąga się kase od klienta. Przykłady mozna by mnozyć. I dotyczy to nie tylko samochodów

Napisano

> Przeżyłem operację wymianę przednich tarcz hamulcowych w Peugeocie 305.

> Trzeba było zdjąć zaciski, odłączyć półosie, odłączyć piastę z tarczami od zwrotnicy i na prasie

> wycisnąć wszystkie szpilki by zdjąć tarcze - są zakładane "od tyłu" piasty a nie na zewnątrz,

> jak w najczęściej spotykanym rozwiązaniu.

> Czasu nie liczyłem, tylko forsę za usługę.

No to w toyocie w tylnych kołach wszystko jest na wierzchu. Wystarczy zdjąć zacisk, tarczę no i żeby spokojnie włożyć nową szpilkę trzeba rozpiąć szczęki ręcznego.

Przodu nie rozbierałem to nie wiem.

Napisano

> Poza tym gdzieś w necie doczytałem, że w ASO wymieniają w takich

> chłopie ... to pryszcz ...

> do mojego auta nie da się kupić osłony wiązki elektryczne ( plastikowe pudełko zapinane na wiązce w

> miejscu gdzie narażona jest na wodę itp. syf...

> jedynie z instalacją .... 7500zł ... plus wymiana

Nie da się dorobić czegoś podobnego do tego pudełka?

Napisano

> 110Nm ja dokrecam max 90Nm a i tak mam problem z odkreceniem seryjnym kluczem

widac moment zalezny jest od woza zlosnik.gif

Napisano

> i tak dla każdego auta tym samym momentem? to wcale nie będzie dobry....

sie mi zbyt ogolnie napisalo zlosnik.gif

Napisano

> widac moment zalezny jest od woza

Nie widać tylko na pewno. Jest to opisane w instrukcji samochodu. Przykładowo z mojego podwórka: renówka 90Nm, avena 103Nm

Napisano
  • Autor

> No to w toyocie w tylnych kołach wszystko jest na wierzchu. Wystarczy zdjąć zacisk, tarczę no i

> żeby spokojnie włożyć nową szpilkę trzeba rozpiąć szczęki ręcznego.

> Przodu nie rozbierałem to nie wiem.

u mnie wygladało to tak:

285905766-Urwanaszpilka.jpg

post-147237-14352516167933_thumb.jpg

Napisano

> u mnie wygladało to tak:

U mnie ukręciła się na początku gwintu.

Kupiłem już klucz dynamometryczny i przy następnej zmianie kół dokręcę już prawidłowo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.