Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na co dobrze wydać 30-35 tyś zł?

Featured Replies

Napisano

Zostałem poproszony o pomoc przy wyborze auta do kwoty około 30tyś zł. Auto ma być drugim pojazdem w rodzinie. Warunki postawione przez kupującego:

1.hatchback

2.diesel max 1.9 ale najchętniej o mniejszej pojemnosci

3. max 5 lat

4. 5 drzwi

moje pierwsze typy to Focus 1.6 Astra 1.7 zasugerowano mi również Bravo 1.9 oraz Golfa mk V 1.9 ale cena ostatniego wg. mnie jest zbyt wysoka i za takie pieniądze trzeba by szukać auta o 1-2 lata starszego od reszty ze stawki.

Czy możecie pomóc w wyborze argumentując jakoś swoje typy? osobiście nie jestem w stanie przejrzeć każdego fora internetowego dla wyżej wymienionych modeli...

dzięki!

Napisano

> Zostałem poproszony o pomoc przy wyborze auta do kwoty około 30tyś zł. Auto ma być drugim pojazdem

> w rodzinie. Warunki postawione przez kupującego:

> 1.hatchback

> 2.diesel max 1.9 ale najchętniej o mniejszej pojemnosci

> 3. max 5 lat

> 4. 5 drzwi

> moje pierwsze typy to Focus 1.6 Astra 1.7 zasugerowano mi również Bravo 1.9 oraz Golfa mk V 1.9

> ale cena ostatniego wg. mnie jest zbyt wysoka i za takie pieniądze trzeba by szukać auta o 1-2

> lata starszego od reszty ze stawki.

> Czy możecie pomóc w wyborze argumentując jakoś swoje typy? osobiście nie jestem w stanie przejrzeć

> każdego fora internetowego dla wyżej wymienionych modeli...

> dzięki!

ojciec w podobnym budżecie zakupił astre III 1,3 cdti 2009r. 38 tys km przebiegu

trochę słabe, ale dość wygodne auto, duży plus za 6b skrzynie

Napisano

> Zostałem poproszony o pomoc przy wyborze auta do kwoty około 30tyś zł. Auto ma być drugim pojazdem

Kiedy ostatnio zmieniałem samochód zamierzałem kupić Focusa, ale przeszło mi po wejściu do niego (bardzo mi się nie podobał środek), potem nastawiłem się na i30, ale przeszło mi po jeździe próbnej (głośny, kiepskie wyczucie ruchów kierownicą), a potem przejechałem się Golfem i zdecydowałem się na jego kupno.

Ale dwa lata więcej to istotny argument przeciwko Golfowi. Wersje benzynowe chyba nie są aż tak cenione.

Napisano

Jeśli Bravo to jest jeszcze 1,6 MTj, produkowany od marca 2008r.

Całkiem przyjemne autko, jeżdzę takimod 3lat.

Proponuję Ci jeszcze w tej kwocie zapoznaj się z ofertą Seata.

Altea z silnikiem 1,9 TDI lub Leon ale tu proponowałbym zapoznać się z jednostką benzynową 1,4 TSi. Ten silnik to obecnie najlepsza konstrukcyjnie jednostka napędowa grupy VAG.

Napisano

Focusa z tym dieselkiem 1,6 to bym od razu odpuścił. Myślę że najlepszą opcją będzie coś z oferty Kii albo hultaja.

Albo coś faktycznie z mała turbobenzyną.

Napisano

Stałem przed podobnym dylematem na początku roku.

U mnie założeniem była kwota do 30kpln.

Trzeba coś mieć na tzw pakiet startowy typu olej rozrząd opony itp.

Mój wybór padła na Astre H 1.7cdti z 2007 roku,kombi,bez DPF bananaevil.gif.

Samochód z polskiej sieci dilerskiej serwisowany z realnie prawdziwym przebiegiem,pozostawiony w rozliczeniu w ASO.

Cena być może trochę wyższa niż perełki z niemiec,ale wiem co mam.

Samochód kosztował 28,5k,do tego doszedł koszt alufelg,i pakietu ubezpieczeniowego.Samochód niedawno przeszedł przegląd rozszerzony z wymianą tarcz i klocków.Został mi rozrząd do zrobienia za ok 5tyś km.

Duże autko w sam raz dla rodziny z małym dzieckiem.

Ekonomia-Białystok i okolice-średnia z 4 m-cy 6.5l/100km

Polecam. waytogo.gif

206c813b7144fbcfmed.jpg

Napisano
  • Autor

> Mój wybór padła na Astre H 1.7cdti z 2007 roku,kombi,bez DPF .

jak sprawdzić czy w danym modelu jest DPF ?

> Samochód z polskiej sieci dilerskiej serwisowany z realnie prawdziwym przebiegiem,pozostawiony w

> rozliczeniu w ASO.

> Cena być może trochę wyższa niż perełki z niemiec,ale wiem co mam.

wlasnie takiego szukam, z polskiego salonu od pierwszego wlasciciela. Nic sprowadzanego.

A może masz jakies rady i sugestie na co zwracać uwagę przy zakupie astry?

> Polecam.

dzięki!

Napisano
  • Autor

> Focusa z tym dieselkiem 1,6 to bym od razu odpuścił.

Czemu? Ze wzgledu na sam silnik? Slyszałem że z fordowskich diesli ten jest godny polecenia.

>Myślę że najlepszą opcją będzie coś z oferty

> Kii albo hultaja.

> Albo coś faktycznie z mała turbobenzyną.

benzyna odpada z zalożenia

Napisano
  • Autor

> Jeśli Bravo to jest jeszcze 1,6 MTj, produkowany od marca 2008r.

> Całkiem przyjemne autko, jeżdzę takimod 3lat.

OK. Dzięki za sugestie. Znalazłem "coś takiego" :

http://moto.allegro.pl/fiat-bravo-1-6-m-jet-120km-salon-polska-bezwypad-i2303328277.html

co o tym myslisz na pierwszy rzut oka. (nie pytam o ocene blach ze zdjęcia, raczej o wyposażenie itp)

Na co zwracać uwagę przy zakupie bravo ?

> Proponuję Ci jeszcze w tej kwocie zapoznaj się z ofertą Seata.

> Altea z silnikiem 1,9 TDI lub Leon

samochody koncernu VAG za sam rodowód maja ceny z kosmosu... raczej z tego powodu nie będą brane pod uwagę

> ale tu proponowałbym zapoznać się z jednostką benzynową 1,4 TSi.

> Ten silnik to obecnie najlepsza konstrukcyjnie jednostka napędowa grupy VAG.

benzyna odpada... takie założenie kupującego

Napisano
  • Autor

>potem przejechałem się Golfem i

> zdecydowałem się na jego kupno.

> Ale dwa lata więcej to istotny argument przeciwko Golfowi. Wersje benzynowe chyba nie są aż tak

> cenione.

założenie jest takie żeby to byl diesel... owszem benzyniaki są tańsze ale nie są brane pod uwagę

Napisano
  • Autor

> ojciec w podobnym budżecie zakupił astre III 1,3 cdti 2009r. 38 tys km przebiegu

> trochę słabe, ale dość wygodne auto, duży plus za 6b skrzynie

Astra jest brana pod uwagę ale raczej z silnikiem 1.7 chociaż jak się trafi jakiś 1.3 to czemu nie.

A czy astra będzie lepsza od focusa z 1.6 TDCi ?

Napisano

> OK. Dzięki za sugestie. Znalazłem "coś takiego" :

> http://moto.allegro.pl/fiat-bravo-1-6-m-jet-120km-salon-polska-bezwypad-i2303328277.html

> co o tym myslisz na pierwszy rzut oka. (nie pytam o ocene blach ze zdjęcia, raczej o wyposażenie

> itp)

to jest totalny golas jak na bravo grinser006.gif nie ma nawet kierownicy obszywanej skórą, wersja prawie nie spotykana na ulicach, dealerzy nie zamawiali takich biednych aut, prawdopodobnie jakieś firmowe auto

Napisano

> Astra jest brana pod uwagę ale raczej z silnikiem 1.7 chociaż jak się trafi jakiś 1.3 to czemu nie.

> A czy astra będzie lepsza od focusa z 1.6 TDCi ?

nie wiem czy lepsza ale mogę ci powiedzieć że np. w bravo jest zdecydowanie wiecej miejsca niz w astrze

astra jest poprostu wąska w środku

Napisano

> co o tym myslisz na pierwszy rzut oka. (nie pytam o ocene blach ze zdjęcia, raczej o wyposażenie

> itp)

> Na co zwracać uwagę przy zakupie bravo ?

Jeśli chodzi o wyposażenie to to co napisał sprzedający mieści się w standarcie w wersji Dynamic (zobacz wersje wyposażeniowe na stronie Fiata). Kilka rzeczy zostało pominięte a ta wersja je posiada.

Przy zakupie auta tej marki należy zwrócić uwagę na:

- stan chłodnicy od klimatyzacji (odpadają metalowe lamele),

- pracę sprężarki od klimatyzacji (dostaje dziwnych wibracji przy pracy na niskich obrotach),

- zawieszenie (wahacz i sworzeń wahacza ale to wada wszystkich Fiatów),

- brak osłony silnika (przy tej jednostce napędowej osłona to konieczność),

- przeguby (jeśli właściciel dba o auto to nic się nie powinno dziać),

- należy obejrzeć dokładnie silnik od dołu czy nie ma żadnych wypływów lub plam oleistych.

Ogólnie to auto bardzo tanie w eksploatacji, instrukcja przwiduje przegląd co 2 lata lub co 35 tys. km (wymiana oleju też jesli stosuje się olej Selenia).

Na koniec jedna rada silnik 1,6 MTj występuje w dwóch wersjach 105 KM (bez DPF) i 120 KM (z DPF).

Napisano
  • Autor

> Przy zakupie auta tej marki należy zwrócić uwagę na:

> - stan chłodnicy od klimatyzacji (odpadają metalowe lamele),

da sie to obejrzeć spod maski czy trzeba włazić pod auto ?

> - pracę sprężarki od klimatyzacji (dostaje dziwnych wibracji przy pracy na niskich obrotach),

te wibracje sugerują umierającą sprężarkę?

> - zawieszenie (wahacz i sworzeń wahacza ale to wada wszystkich Fiatów),

no tak, ale to kwestia eksploatacyjna - liczę się z tym ze coś może być do zrobienia.

> - brak osłony silnika (przy tej jednostce napędowej osłona to konieczność),

> - przeguby (jeśli właściciel dba o auto to nic się nie powinno dziać),

> - należy obejrzeć dokładnie silnik od dołu czy nie ma żadnych wypływów lub plam oleistych.

ok.gif

> Na koniec jedna rada silnik 1,6 MTj występuje w dwóch >wersjach 105 KM (bez DPF) i 120 KM (z DPF).

już zdązyłem poczytać o problemach z DPFem rozumiem że lepiej szukać tego słabszego? Jak rozpoznać wersję silnika oglądając auto? Bez dostępu do komputera oczywiście.

dzięki za szybką odpowiedz.

Napisano
  • Autor

> to jest totalny golas jak na bravo nie ma nawet kierownicy obszywanej skórą, wersja prawie nie

> spotykana na ulicach, dealerzy nie zamawiali takich biednych aut, prawdopodobnie jakieś

> firmowe auto

Dzięki. Czy za kwotę 30-35 tyś mam oczekiwać większego "wypasu" ?

Napisano

> Dzięki. Czy za kwotę 30-35 tyś mam oczekiwać większego "wypasu" ?

Przejrzyj inne oferty na allegro co mają, moim zdaniem kwestia "wypasu" przy zakupie używanego auta nie jest aż tak istotna, więc zależy od Ciebie co potrzebujesz.

Napisano

> da sie to obejrzeć spod maski czy trzeba włazić pod auto ?

Oglądasz po otwarciu maski. Masz przed sobą 2 chłodnice. W przerwie między nimi mogą leżeć luźno takie drobne blaszki (lamele). Wtedy należy oblukać skąd one odpadają i jak wiele ich odpadło. Duża ich ilość będzie znaczyć, że czeka Cię wymiana chłodnicy (dość częsty przypadek ale nie ma żadnej zasady).

> te wibracje sugerują umierającą sprężarkę?

Nie. Ten typ tak ma, będzie to tylko dla Ciebie denerwujące bo robi się w aucie dość głośno, szczególnie jak stoisz pod światłami, cisza w aucie, muzyczka gra, silnika nie słychać a tu coś Ci łomocze jak sąsiad z wiertarką w święto o 7.00.

> no tak, ale to kwestia eksploatacyjna - liczę się z tym ze coś może być do zrobienia.

Lepiej jak nie trzeba.

> już zdązyłem poczytać o problemach z DPFem rozumiem że lepiej szukać tego słabszego? Jak rozpoznać

> wersję silnika oglądając auto? Bez dostępu do komputera oczywiście.

1,6 MTj bez DPF ma tylko 105 KM w dowodzie rejestracyjnym ma wpisaną moc 77 KW, ten z DPF ma 120 KM a w dowodzie ma wpisane 88 KW.

Napisano

> da sie to obejrzeć spod maski czy trzeba włazić pod auto ?

jak sie schylisz to widac ją dobrze przez przednią atrapę, jak coś bedzie nie tak na pewno zobaczysz. W razie czego zamiennik to jakies 300zł. Tez stałem przed wyborem, bravo, astra lub foca tylko szukałem benzyny. Generalnie to wersje benzynowe dużo ciężej na rynku wtórnym a i przez to wcale nie są tańsze od diesli. Padło na bravo i jak na razie nie żałuje to fajne auto ok.gif. Pytałes o foce 1,6, to b. kulturalnie pracujący silnik, ale miał problemy ze smarowaniem turbo, także napęd wałków rozrządu jest przez łańcuszek który wcale nie jest wieczny. 90km zwykle bez DPF, 110km już prawie na pewno DPF plus turbo ze zmienną geometrią.

Napisano
  • Autor

> Ciekawe propozycje:

> Bravo 1

> Bravo 2

> Bravo 3

kurcze te przebiegi + auto sprowadzane... no nie wiem.... malo wiarygodne patrząc na ceny.... pierwsze ogloszenie może byc godne uwagi chociaż nie jest napisane czy auto było sprowadzane...

Napisano
  • Autor

> Przejrzyj inne oferty na allegro co mają, moim zdaniem kwestia "wypasu" przy zakupie używanego auta

> nie jest aż tak istotna, więc zależy od Ciebie co potrzebujesz.

zdaję sobie z tego sprawę. Jestem w stanie poświecić jakieś tam wyposażenie jeśli autko będzie interesujące i sprawne technicznie smile.gif

Napisano

> jak sprawdzić czy w danym modelu jest DPF ?

Jest naklejka widoczna po otwarciu drzwi pasażera z dopuszczalną emisją spalin.Możesz sprawdzić.Jeśli w kwadraciku jest 0.5 to jest DPF. Jeśli 1,4 czy 1,5 to go nie ma.

Można wbić sie pod samochód na oględzinach w warsztacie i to jeszcze potrwierdzić.

Silnik 1.7 101KM jest bez DPF,a 110 konny ma filtr cząstek.

> wlasnie takiego szukam, z polskiego salonu od pierwszego wlasciciela. Nic sprowadzanego.

> A może masz jakies rady i sugestie na co zwracać uwagę przy zakupie astry?

> dzięki!

Wiadomo,zaczynasz od dokumentacji,przeglądy serwis,warto podłączyć samochód do opcoma.lub techa-wtedy masz wgląd do parametrow pracy silnika,ciśnienia jakie daje pompa,jak pracuja wtryski,jak dmucha turbo,czy nie ma błędów w pamięci itd.

Następnie miernik lakieru,na ścieżkę diagnostyczną i zrobić pare kilometrów w ruchu miejskim.

Nie jest to najlepiej wyciszony kompakt z dieslem na rynku,to Ci powiem od razu,ale w czasie jazdy to nie przeszkadza.

Następnie negocjacja ceny przy kawie i jazda do domu-tylko cierpliwości przy poszukiwaniach angryfire.gif

Dynamika jak dla mnie jest przyzwoita,ale skrzynia mogła by być 6 biegowa zlosnik.gif

Edit:Była jakaś akcja przywoławcza do ASO w celu montażu dystansów między chłodnicę.a intercooler,bo się na siebie nakładały i dochodziło do przetarcia chłodnicy.Jest info na forach Opla Astry.

Warto zwrócić uwagę na układ chłodzenia,tym bardziej,ze brak jest wskaźnika temp.silnika,jest tylko info z kompa o przegżaniu(można sprawdzić temperature w komputerze BC,ale to trzeba zagłebić sie w menu) screwy.gif

Napisano

> Jak dla mnie tylko Golf V

> Ewentualnie Astra III

Brałbym AH, za tą cenę śmiało znajdzie się zadbany i dobrze wyposażony egzemplarz. Jeśli ma być bez DPF to w grę wchodzą auta do czerwca 2007 roku, potem silnik Z17DTH zastąpiły wersje 110 i 125km wyposażone w ten filtr i jak na razie ciężko się go pozbyć.

Co innego silniki 1.9, tutaj można kupić nawet z 2008 roku, problemu z DPFem nie ma bo można go usunąć, spalanie około 1L więcej w porównaniu z 1.7, ale elastyczność/przyspieszenie sporo lepsze niż 1.7.

Napisano

Focus 1.6 TDCi 110koni. Pali mało, jeździ fajnie, prowadzi się fajnie a za 30-35kzł będzie młody rocznik. Często salonowy od pierwszego właściciela. Można też kupić 90 konny 1.6 ale ten nie jedzie wink.gif

Napisano

Szukaj jakiegoś Golfa albo Corollę jak chcesz jak najmniej stracić na wartości, francuskie, fordy i fiaty bardzo dużo tracą z ceny.

Napisano

> Szukaj jakiegoś Golfa albo Corollę jak chcesz jak najmniej stracić na wartości, francuskie, fordy i

> fiaty bardzo dużo tracą z ceny.

Masz rację ale przez pierwsze trzy lata, a tu w grę wchodzi auto trzy - cztero - letnie. Spadek wartości jest już skalkulowany.

Napisano

> Masz rację ale przez pierwsze trzy lata, a tu w grę wchodzi auto trzy - cztero - letnie. Spadek

> wartości jest już skalkulowany.

Auta 3-4-5 letnie nadal tracą sporo na wartości wbrew pozorom i różnice między modelami nadal są widoczne.

Napisano

to pierwsze to zdaje sie wloch

ech szperam juz jakis czas za bravo/astra/megane w podobnej kwocie i naprawde ciezko przynajmniej Katowice +100km

Napisano

> to pierwsze to zdaje sie wloch

Na pewno włoch bo Bravo nie produkują w Polsce ! grinser006.gif

Napisano

> Na koniec jedna rada silnik 1,6 MTj występuje w dwóch wersjach 105 KM (bez DPF) i 120 KM (z DPF).

Ten DPF to nie taka znowu tragedia, da sie z tym zyc.

To suchy DPF, w zaleznosci od rodzaju eksploatacji wypalanie co 800-1000km i trwa ok 10min

To jest suchy filtr wiec bezobslugowy, byle nie zapchac na amen:)

Napisano

> Ten DPF to nie taka znowu tragedia, da sie z tym zyc.

Ale lepiej go nie mieć. W 1.9 CDTI wypala sie mi co ok 400 km. Jazda typowo miejska i krótkie odcinki. Kosztuje to ok pół litra ropy na setkę. Nie wspomnę oo upierdliwości tego cuda techniki bo generalnie lubi zaczynac wypalanie gdy ja mam ochotę zakończyć jazdę angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.