Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Warto zainwestować w to ustrojstwo czy nie?

Featured Replies

Napisano

Chopy tak się zastanawiam czy sprawić sobie takie cuś - dojazdówka.

Z waszego drogowego doświadczenia, warto wydać kasę, czy też zostać przy fabrycznym zestawie naprawczym hmm.gif

Przez całą karierę kierowcy tylko 2 razy przebiłem koło. Raz w Poldku ją rozerwało na moście zlosnik.gif i raz w nubie się przebiła. Ino ta w nubie to się nie liczy bo wkręt wlazł i tak przejeździłem całe lato w nieświadomości. Dopiero przy zmianie opon wyszło grinser006.gif

Napisano

Musisz sprawe raczej sam przemyslec, np. ogromne znaczenie ma kwestia gdzie jezdzisz, jezeli po strasznych pipidowach to warto (bo w razie czego i assistanse moze miec za daleko lub ostatecznie nie trafic do Ciebie).

Jezeli nie ruszasz sie za bardzo od cywilizacji mozesz odpuscic dojazdowke (zakladam, ze masz nowe auto to i ubezpieczenie pelne z assistanse).

Napisano

Do tego jeszcze potrzebujesz klucz do kół i podnosnik do tego. Bo co z tego ze bedziesz mial kolo jak go nie wymienisz sam.

Taki zestaw z IV kosztuje kolo 500-600 zl, wiec pytanie czy statystycznie nie bedzie taniej placic Assistance i zaplacic za naprawe opony.

Napisano

> Chopy tak się zastanawiam czy sprawić sobie takie cuś - dojazdówka.

> Z waszego drogowego doświadczenia, warto wydać kasę, czy też zostać przy fabrycznym zestawie

> naprawczym

> (...)

Ja kilka razy w karierze rozwaliłem koło na jakiejś dziurze. Zestawu naprawczego mógłbym sobie wtedy użyć jako dezodorantu co najwyżej.

Napisano

Jakie 600!!!! Podnośnik 60 zl , klucz 25 zl , dojazdowka maks 200 zl.

Napisano
  • Autor

> Jakie 600!!!! Podnośnik 60 zl , klucz 25 zl , dojazdowka maks 200 zl.

Możesz mi wskazać objazdówkę 16" do Cruza za 200zeta? Z chęcią wydam zamiast podlinkowanych 450 slinka.gif

Napisano

Ja zrobiłem odwrotnie - wywaliłem z samochodu koło zapasowe i wrzuciłem puszkę z uszczelniaczem. W ciągu ostatnich kilkunastu lat złapałem może trzy gumy, z czego dwie polegały na powolnej ucieczce powietrza tak że dało się dojechać do serwisu bez uszczelniania a trzecia wymagała uszczelniania.

Napisano

> Jakie 600!!!! Podnośnik 60 zl , klucz 25 zl , dojazdowka maks 200 zl.

Gdzie? Jak 16 cali i 5x115 to ide i kupuje, bo jak narazie za taki komplet mniej niz 500 nie znalazlem.

Napisano

> Gdzie? Jak 16 cali i 5x115 to ide i kupuje, bo jak narazie za taki komplet mniej niz 500 nie

> znalazlem.

Nie wierze ,ze 15 nie wejdzie na cruza , takie wielkie hamulce ?

A moze cale kolo ? allegro

Napisano

> Nie wierze ,ze 15 nie wejdzie na cruza , takie wielkie hamulce ?

> A moze cale kolo ? allegro

a ma 5x115 lub 5x105? BTW to do Astry II dojazdowke kupilem za 25 zl, prawie nowke nie smigana, ale teraz takich cudow do Cruze'a nie widzialem. Takze nie doposowuj tylko pokaz kolo ktore bedzie dalo sie zamontowac w Cruze

Napisano

> Chopy tak się zastanawiam czy sprawić sobie takie cuś - dojazdówka.

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jest mała szansa by udało mi się odkręcić i zdjąć koła zakładane przez gumiarza.

Kiedyś chciałem zamienić sobie samemu z zimówek na letnie (mam całe koła). Po podniesieniu samochodu na jednym kole udało mi się po długiej walce odkręcić 2 z 4 nakrętek, na drugim 1 z 4. Dokręciłem je z powrotem i pojechałem zapłacić 30 zł za wymianę w warsztacie...

Już nie mówiąc o tym, że stalówek nie daje się ściągnąć z piast nawet jak już się je uda odkręcić, pomimo smarowania miedzią przy zmianie,

Teraz mam po prostu dobre assistance, zapasu nawet nie wożę.

Napisano
  • Autor

Posiadania assistance nie kwestionuję. Natomiast nie wiem co masz za wozidło, że koła Ci z piast nie schodzą icon_eek.gif.

Od kilku lat sam w Nubie zmieniam koła, żę tak się wyrażę pod blokiem i problemu nie mam. Dobry, odpowiednio długi klucz i po sprawie. Nie smarowane niczym schodzą jak skórka z banana 270751858-jezyk.gif

Raz na rok/dwa wożę je tylko do wyważenia i tyle.

Jak pojechałem Cruzem na zmianę kół to mi podnośnik wgniótł próg jesienią z jednej strony ( nie zauważyłem wtedy bo śnieg spadł), a na wiosnę doprawili z drugiej. Tu ich złąpałem i pokazałem co zrobili. Kazali naprawić auto i zapłącą za szkody.

Tak więc nigdy więcej zmieniaczy - partaczy. Jak coś ma być dobrze zrobione to wiadomo kto to robi, nie?

Napisano

> Od kilku lat sam w Nubie zmieniam koła, żę tak się wyrażę pod blokiem i problemu nie mam.

> Dobry,

> odpowiednio długi klucz i po sprawie. Nie smarowane niczym schodzą jak skórka z banana

Ja też sam zmieniam i prewencyjnie używam smaru miedziowego.

Napisano

> a ma 5x115 lub 5x105? BTW to do Astry II dojazdowke kupilem za 25 zl, prawie nowke nie smigana, ale

> teraz takich cudow do Cruze'a nie widzialem. Takze nie doposowuj tylko pokaz kolo ktore bedzie

> dalo sie zamontowac w Cruze

No ma 5x115 np. Opel Sintra waytogo.gif

Napisano

> Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jest mała szansa by udało mi się odkręcić i zdjąć koła

> zakładane przez gumiarza.

> Kiedyś chciałem zamienić sobie samemu z zimówek na letnie (mam całe koła). Po podniesieniu

> samochodu na jednym kole udało mi się po długiej walce odkręcić 2 z 4 nakrętek, na drugim 1 z

> 4. Dokręciłem je z powrotem i pojechałem zapłacić 30 zł za wymianę w warsztacie...

Sruby odkrecamy przed podniesieniem auta waytogo.gif ja ze swojego doswiadczenia z kilkunastoma samochodami stwierdzam ,ze nie ma problemu - wystarczy dobry klucz ok.gif

> Już nie mówiąc o tym, że stalówek nie daje się ściągnąć z piast nawet jak już się je uda odkręcić,

> pomimo smarowania miedzią przy zmianie,

boje_sie.gif chyba musisz zapisac sie na silownie waytogo.gif

Napisano

dziwny przypadek - zmiana kół jest nawet opisywana w instrukcji obsługi do samochodu.

Nigdy nie miałem problemów z odkręcaniem kół, a ostatnio to sobie nawet kupiłem klucz elektryczny - teraz to wręcz zabawa (odkręcać można nawet na podniesionym), jedna sróbka 0,5 sekundy (przykręcanie/odkręcanie).

No ja mam dojazdówkę, ale ma też gaz i mi zwyczajnie przeszkadza w bagażniku - nie wożę, mam assistance, ale zastanawiam się nad zestawem naprawczym - polecacie coś?

ps. w mojej "karierze" kierowcy, przejechałem jakieś 150 tys., złapałem gumę tylko raz - na początku i to jeszcze nie w swoim samochodzie.

Napisano

> chyba musisz zapisac sie na silownie

Nie siłownię a sposobem. Jak fela "zespawa" się z piastą najlepiej kopnąć w oponę w kilku miejscach na obwodzie i po temacie ok.gif

Napisano

> Nie siłownię a sposobem. Jak fela "zespawa" się z piastą najlepiej kopnąć w oponę w kilku miejscach

> na obwodzie i po temacie

Sami kurna teoretycy... hehe.gif

Po ostatnich 2 zimach gość w warsztacie "kopał" koła 2kg młotkiem (przez drewnianą belkę) żeby zeszły.

Alu ładnie schodzą bo są na plastikowych pierścieniach centrujących.

Co do uszkodzenia auta to chyba łatwiej to zrobić na swoim podnośniku, bo podpiera tylko w jednym punkcie niż na warsztatowym podnoszącym całe auto.

No chyba, że na zmianę kół się jeździ do paproków, którzy robią to przed warsztatem pojedynczą "żabą".

Tak czy inaczej, wolę zapłacić te 20-30 zł za wymianę kół niż samemu przed blokiem dymać na pseudo podnośniku, który dała fabryka. Poza tym nie mam miejsca w komórce na trzymanie 2 kompletów kół przez cały rok, więc i tak leżą w przechowalni tam gdzie zmieniam.

Napisano

> Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jest mała szansa by udało mi się odkręcić i zdjąć koła

> zakładane przez gumiarza.

> Już nie mówiąc o tym, że stalówek nie daje się ściągnąć z piast nawet jak już się je uda odkręcić,

> pomimo smarowania miedzią przy zmianie,

Nigdy z tym problemu nie mialem, fakt raz wygialem fabryczny klucz w 8, ale na pozyczonej przedluzce od rolnika poszlo jak maslo.

Pare trzeba miec w rekach swiety.gif (raz przycisnalem deko za mocno i rozbilem otwory w feldze hehe.gif - Lanosowa, miekka byla).

Napisano

ja kupilem komplet felg aluminiowych za 1100pln - od cruza do aveo

15" 6,5j ET39 5x105 - takie chyba sa w cruzie 1.6 / astrze IV

i teraz jako kolo zapasowe mam kolo zimowe na feldze aluminiowej

a zima bedzie na odwrot cool.gif

ale mimo wszystko woze tez ten oryginalny zestaw naprawczy bo jest tam calkiem fajny kompresorek

Napisano

> ja kupilem komplet felg aluminiowych za 1100pln - od cruza do aveo

> 15" 6,5j ET39 5x105 - takie chyba sa w cruzie 1.6 / astrze IV

> i teraz jako kolo zapasowe mam kolo zimowe na feldze aluminiowej

> a zima bedzie na odwrot

> ale mimo wszystko woze tez ten oryginalny zestaw naprawczy bo jest tam calkiem fajny kompresorek

Ciekawa propozycja, ze tez na nia nie wpadlem shocked.gif

Napisano
  • Autor

Też mi ten patent do głowy przyszedł. Tylko że normalne koło jest większe i cięższe od dojazdówki. Więcej miejsca zabiera, gdyby miało jeździć w bagażniku a nie w miejscu dla tego koła.

Co do kompresora to przyznam że nawet go nie oglądałem. Ale chyba dziś wytargam i zobaczę z czym to się je grinser006.gif

Napisano

> Też mi ten patent do głowy przyszedł. Tylko że normalne koło jest większe i cięższe od dojazdówki.

> Więcej miejsca zabiera, gdyby miało jeździć w bagażniku a nie w miejscu dla tego koła.

> Co do kompresora to przyznam że nawet go nie oglądałem. Ale chyba dziś wytargam i zobaczę z czym to

> się je

jezeli nie masz gazu to w czym problem?

nawet jak wlozysz dojazdowke we wneke w bagazniku to i tak tam nie wcisniesz tego styropianu z zestawem naprawczym grinser006.gif

a na allegro kupisz podnosnik z kluczem od lacetti za 75pln - pasuje idealnie ok.gif

Napisano
  • Autor

Powiadasz, że nie wytargam tego styropianu hmm.gif

Myślałem że dwie czy ile tam śrub jest OUT i po sprawie.

Aż zobaczę dziś kompleksowo to całe ustrojstwo.

Napisano

> Powiadasz, że nie wytargam tego styropianu

> Myślałem że dwie czy ile tam śrub jest OUT i po sprawie.

> Aż zobaczę dziś kompleksowo to całe ustrojstwo.

czytamy ze zrozumieniem ...

styropian jest na jedana srube, ktora pozniej przykrecasz dojazdowke/kolo

rozchodzi sie o to ze jak bedziesz mial tam kolo to i tak robisz z tym styropianem out

Napisano

> Nie siłownię a sposobem. Jak fela "zespawa" się z piastą najlepiej kopnąć w oponę w kilku miejscach

Mam lepsza metodę - opuszczam samochód na ziemie - dwie tony odczepią każda felgę od piasty. Zreszta masa samochodu to wspaniale narzędzie przy pracach z układem hamulcowym - zamiast się szarpać z kluczem, podpieramy go i opuszczamy samochód.

Napisano

Wiem przerabialem zlosnik.gif

Napisano

> Tak czy inaczej, wolę zapłacić te 20-30 zł za wymianę kół niż samemu przed blokiem dymać na pseudo

> podnośniku, który dała fabryka. Poza tym nie mam miejsca w komórce na trzymanie 2 kompletów

> kół przez cały rok, więc i tak leżą w przechowalni tam gdzie zmieniam.

Mieszkam w domku , auta podnosze sobie zaba za 5 dyszek z makro (sluzy juz 7 rok) a kola odkrecam sobie grzechotka lopdena a dobijam kluczem krzyzowym do kol waytogo.gif

Napisano

> Mam lepsza metodę - opuszczam samochód na ziemie - dwie tony odczepią każda felgę od piasty.

Ja nawet nie podnoszę auta, bo szkoda czasu na machanie lewarkiem,

ale używam jego masy bardziej kinetycznie. Wystarczy od razu poluzować śruby i sprawdzić czy pojawia się szczelina na feldze.

Jeśli się nie pojawia to jedynka lub wsteczny i intensywne ruszenie załatwi sprawę.

Każda puści, nawet przyspawana i jeszcze dźwiękiem to ogłosi smile.gif

Napisano

> Jak pojechałem Cruzem na zmianę kół to mi podnośnik wgniótł próg jesienią z jednej strony ( nie

> zauważyłem wtedy bo śnieg spadł), a na wiosnę doprawili z drugiej. Tu ich złąpałem i pokazałem

> co zrobili.

Tam blacha cieniutka, wiec akurat dość trudno nie wgnieść progu smile.gif

> Tak więc nigdy więcej zmieniaczy - partaczy.

No mogłoby być jeszcze gorzej gdyby np. próbowali odkręcać Twoje gm-owskie śruby antykradzieżowe automatycznym kluczem.

Wszystko przed nimi grinser006.gif

Napisano

> 15" 6,5j ET39 5x105 - takie chyba sa w cruzie 1.6 / astrze IV

Nie, w Cruze nie ma 15', fabrycznie montowane są 16', 17' i 18'.

Napisano

> Też mi ten patent do głowy przyszedł. Tylko że normalne koło jest większe i cięższe od dojazdówki.

> Więcej miejsca zabiera, gdyby miało jeździć w bagażniku a nie w miejscu dla tego koła.

Poza tym w Twoim przypadku podłoga schodzi na tyle nisko że trzeba ją podnosić by weszła tam dojazdówka, bo inaczej się na niej oprze.

O pełnowymiarowym kole nawet nie wspominam smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.