Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ultradzwiekowa dezynfekcja klimatyzacji za 99zł

Featured Replies

Napisano

korzystał ktoś ??

mam to w ofercie na renault.pl. dzwoniłem i proponują w tej cenie: Oferta promocyjna na ultradźwiękową dezynfekcję klimatyzacji w cenie 99zł brutto za pomocą urządzenia Aircomatic. dodatkowo po wykonaniu usługi - bezpłatna kontrola bezpieczeństwa Renault. sprawdzą amortyzatory, tarcze, podwozie i inne mające wpływ na bezpieczenstwo. dają na to certyfikat. czas operacyjny 45 minut.

chodzi mi o samą metodę - czy daje coś

Napisano

> korzystał ktoś ??

tak... w zeszłym roku to samo wciskali.

> chodzi mi o samą metodę - czy daje coś

daje. na ok 15 minut az wydmucha aromat:)

Napisano
  • Autor

rozumiem - czyli nie polecasz.

bo "samse robiem" w kratkach i odpływie spreyem z rurką renomowanego producenta + walnę jakiś "granat" i jest git ok.gif

ale czy to zabija żywe organizmy to nie jestem do końca przekonany. napewno nie śmierdzi i zapach jest neutralny ok.gif

Napisano

> rozumiem - czyli nie polecasz.

> bo "samse robiem" w kratkach i odpływie spreyem z rurką renomowanego producenta + walnę jakiś

> "granat" i jest git

tez bym tak zrobił.

> ale czy to zabija żywe organizmy to nie jestem do końca przekonany. napewno nie śmierdzi i zapach

> jest neutralny

wiesz. nie wnikam w technologię i pomysły "ultradzwiekowe"... imho to marketingowa sciema. klima po pewnym czasie zawsze bedzie pachniec, dezynfekcja samodzielna czy profi, dziala powiedzmy... w 90% zmniejsza zapach grzybków:) ale dziala tez na krótko. i jak zniknie aromat tuszujący zapach klimy, to te 10% i tak czuc.

Napisano

Ja robiłem za 99 w tej "Akcji klimatyzacja" zlosnik.gif Podobno wszystkie serwisy Renault korzystają tylko z tej metody jeśli chodzi o dezynfekcję klimatyzacji. Nie mam pojęcia jak "w realu" wygląda skuteczność tego ale znalazłem taką też opinię, że:

Quote:

Metoda ta jest bardzo skuteczna ze względu na to, że para środka grzybobójczego czy też niszczącego zapachy ma bardzo małe cząsteczki. Dzięki temu dobrze penetrują one parownik i wszelkie zakamarki kanałów nawiewowych.

Chcę w to wierzyć. grinser006.gif "Kontrolę stanu technicznego" prosiłem aby sobie darowali, bo mam auto niemal nowe a wzrokowo to se sam sprawdzę. zlosnik.gif Bezpłatnie umyto mi za to pojazd. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Chcę w to wierzyć. "Kontrolę stanu technicznego" prosiłem aby sobie darowali, bo mam auto niemal

> nowe a wzrokowo to se sam sprawdzę. Bezpłatnie umyto mi za to pojazd.

kontrolę wykonam, bo dają protokół z kontroli.

w niedługim czasie mam badanie w SKP, które mogę wykonać u nich. zawsze to będzie inaczej wyglądać grinser006.gif

Napisano

> kontrolę wykonam, bo dają protokół z kontroli.

> w niedługim czasie mam badanie w SKP, które mogę wykonać u nich. zawsze to będzie inaczej wyglądać

a po kiego Ci ten certyfikat?

Napisano
  • Autor

jak wyżej

Napisano

> tez bym tak zrobił.

> wiesz. nie wnikam w technologię i pomysły "ultradzwiekowe"... imho to marketingowa sciema. klima po

> pewnym czasie zawsze bedzie pachniec, dezynfekcja samodzielna czy profi, dziala powiedzmy... w

> 90% zmniejsza zapach grzybków:) ale dziala tez na krótko. i jak zniknie aromat tuszujący

> zapach klimy, to te 10% i tak czuc.

czyli nie ma żadnej skutecznej metody na brzydkie zapachy z klimy ?

Napisano

> czyli nie ma żadnej skutecznej metody na brzydkie zapachy z klimy ?

Wyłączać klimę parę minut przed zakończeniem jazdy. zlosnik.gif

Napisano

> czyli nie ma żadnej skutecznej metody na brzydkie zapachy z klimy ?

Jest. Trzeba wyjąć wymiennik i porządnie wyczyścić go szczotką i chemią. Wszystkie te ozony, ultradźwięki i inne to hehe.gif Pianka nie jest zła, ale aplikowana bezpośrednio na wymiennik i to wtedy, gdy jest w miarę czysty.

Napisano

> Wyłączać klimę parę minut przed zakończeniem jazdy.

Ale jako prewencja,

bo jak już grzyby mieszkają to u mnie najbardziej dokuczliwy jest zapach

bezpośrednio po wyłączeniu klimy - w trakcie jej pracy nie czuć tak bardzo.

Zastanawiam się z czego może to wynikać.

Napisano

> Ale jako prewencja,

> bo jak już grzyby mieszkają to u mnie najbardziej dokuczliwy jest zapach

> bezpośrednio po wyłączeniu klimy - w trakcie jej pracy nie czuć tak bardzo.

> Zastanawiam się z czego może to wynikać.

Mam tak samo, Ponoć to normalne. ok.gif Gorzej byłoby gdyby smród leciał zaraz po włączeniu klimatyzacji.

Napisano

> Jest. Trzeba wyjąć wymiennik i porządnie wyczyścić go szczotką i chemią. Wszystkie te ozony,

> ultradźwięki i inne to Pianka nie jest zła, ale aplikowana bezpośrednio na wymiennik i to

> wtedy, gdy jest w miarę czysty.

dokladnie.

a rozbieranie tego to gra nie warta swieczki smile.gif

Napisano

zeby to zadziałało to musieliby ci wyjac cala instalacje (w sensie rurki) i poddac sonifikacji

jakeis "powierzchowne" bajki to miedzy bajki proponuje wlozyc

obrazowo o doprowadzaniau do stanu uzywalnosci wtryskiwaczy slyszal?- wyjmujesz calos i do myjki ultradzwiek na im dluzej tym lepiej

- to teraz sobie wyobraz ze takak "elektroda" co to drzy (z duza czestotliwoscia/natezeniem) ktos ci glaszcze ten wtryskiwacz lub cos kolo niego czaruje-jak sadzisz jakis/ile nagaru z niego spadnie od srodka?

Napisano
  • Autor

dzięki za info - wycofałem się z propozycji smile.gif

NORAUTO ma lepszą ofertę ok.gif

Napisano

> dzięki za info - wycofałem się z propozycji

> NORAUTO ma lepszą ofertę

tylko nie norauto.

kiedyś oferowali bezpłatne przeglądy. po prostu żenada.

kartę na kolejne przeglady wyrzuciłem do kosza.

Napisano
  • Autor

dalej takie oferują grinser006.gif

nabicie klimy 119 PLN

Napisano

> dalej takie oferują

> nabicie klimy 119 PLN

norauto omijam szerokim łukiem

wg mnie pewniejszy przegląd bedzie w reanault

ja byłem kiedyś pandą na bezpłatnym przeglądzie w aso fiata

byłem pod wrażeniem fachowości.

Napisano

Za 99 zł kupisz sobie części do samodzielnego zmontowania tego urządzenia + chemię do dezynfekcji.

Napisano

> Za 99 zł kupisz sobie części do samodzielnego zmontowania tego urządzenia + chemię do dezynfekcji.

to ja poproszę jakieś konkrety bo mam w garażu dwa samochody do przeczyszczenia zlosnik.gif

Napisano

Tak na szybko co znalazłem to kupujemy ultradzwiekowy nawilżacz do tego preparat i mamy komplet na 10 samochodów.

Będzie to działać ? Napompujemy 100 ml tego plynu i ma byc ok. Czyli wstawiamy maszynę do samochodu przy wlocie powietrza przy zamknietym obiegu, wlewamy szuwkas, włączamy wentylację, obieg zamknięty i czekamy 20 min palacz.gif

Za 150 pln całej rodzinie możemy klimy przeczyścić zlosnik.gif

Napisano

> Tak na szybko co znalazłem to kupujemy ultradzwiekowy nawilżacz do tego preparat i mamy komplet

> na 10 samochodów.

> Będzie to działać ? Napompujemy 100 ml tego plynu i ma byc ok. Czyli wstawiamy maszynę do samochodu

> przy wlocie powietrza przy zamknietym obiegu, wlewamy szuwkas, włączamy wentylację, obieg

> zamknięty i czekamy 20 min

> Za 150 pln całej rodzinie możemy klimy przeczyścić

Coś w tym stylu, tylko zamiast nawilżacza mozna kupić sam generator mgły ultradzwiękowy, albo dwa, albo trzy hehe.gif .

Klik

Ale zamiast tego lepiej kupić opryskiwacz ciśnieniowy.

naprzykład taki

Do tego preparat Anty Grzyb Primacol - z marketu budowlanego.

Klik albo Po co się rozdrabniać.

Te preparaty to jest roztwór wodny środka grzybobójczego używanego w wielu rożnych innych preparatach do klimy, ba nawet do dezynfekcji narzędzi dentystycznych. Bez zapachu, bez dodatków - po prostu sedno do odgrzybienia klimy.

Inne budowlane preparaty grzybobójcze zawierają chlor i inne niepotrzebne dodatki - dlatego trzeba nabyć konkretnie ten.

Jak już mamy komplet to odpalamy nawiewy i pompujemy mgiełkę do wlotu powietrza. Najlepiej z otwartymi drzwiami - wszak odgrzybiamy klimę, a nie wnętrze.

Napisano

> Do tego preparat Anty Grzyb Primacol - z marketu budowlanego.

> Klik albo Po co się rozdrabniać.

To może być każdy środek grzybobójczy (np na ściany), ale nie może zawierać chloru.

Napisano
  • Autor

a co na to plastiki i uszczelki gumowe shocked.gif

Napisano

> Jak już mamy komplet to odpalamy nawiewy i pompujemy mgiełkę do wlotu powietrza. Najlepiej z

> otwartymi drzwiami - wszak odgrzybiamy klimę, a nie wnętrze.

A nie lepiej wpuścić taką parę tam gdzie zasysane jest powietrze z zewnątrz, czyli w miejscu gdzie jest filtr przeciwpyłkowy? Wtedy (chyba) leci bezpośrednio do parownika po ominięciu wiatraczka?

Tylko co na taką mokrą mgiełkę powie wiatraczek elektryczny?

Napisano

> a co na to plastiki i uszczelki gumowe

... a co ma im być ?

Napisano

Znajomy to robił w renault ale efekty były krótkotrwałe także cudów nie ma.

Napisano
  • Autor

no przecież działamy jakąś chemią na to wink.gif

Napisano

> no przecież działamy jakąś chemią na to

Daj spokój wink.gif

Napisano

> Coś w tym stylu, tylko zamiast nawilżacza mozna kupić sam generator mgły ultradzwiękowy, albo dwa,

> albo trzy .

> Klik

Co się z tym robi ? Wrzuca do pojemnika z płynem i już działa ? zlosnik.gif

> Ale zamiast tego lepiej kupić opryskiwacz ciśnieniowy.

> naprzykład taki

opryskiwacz będzie gorszy, ta mgła z generatora jest znacznie bardziej rozproszona i lepiej ją przewieje przez klimatyzację. Poza tym trochę się boję lać z opryskiwacza do klimy autopmatycznej bo straty mogą być większe niż oszczędności.

> Do tego preparat Anty Grzyb Primacol - z marketu budowlanego.

> Klik albo Po co się rozdrabniać.

> Te preparaty to jest roztwór wodny środka grzybobójczego używanego w wielu rożnych innych

> preparatach do klimy, ba nawet do dezynfekcji narzędzi dentystycznych. Bez zapachu, bez

> dodatków - po prostu sedno do odgrzybienia klimy.

> Inne budowlane preparaty grzybobójcze zawierają chlor i inne niepotrzebne dodatki - dlatego trzeba

> nabyć konkretnie ten.

> Jak już mamy komplet to odpalamy nawiewy i pompujemy mgiełkę do wlotu powietrza. Najlepiej z

> otwartymi drzwiami - wszak odgrzybiamy klimę, a nie wnętrze.

No o tych budowlanych to już słyszłem, że fachowcy je stosują grinser006.gif chociaż nawet te "dedykowane" majątku nie kosztują. Trzeba tylko dodać jakiegoś olejku aromatycznego i będzie pięknie jak w spa grinser006.gif

Napisano

Skusiłem się rok temu na ozonowe czyszczenie klimatyzacji...

Niewiele pomogło.

Pianka zdecydowanie lepsza ok.gif

Napisano

> Skusiłem się rok temu na ozonowe czyszczenie klimatyzacji...

> Niewiele pomogło.

> Pianka zdecydowanie lepsza

Za mało ozonu lub źle podany... nie na tym obiegu

Ozon jest naprawdę OK.... ( walczyłem z grzybem na fartuchu pralki bo mi moja mulher.gif zapuściła i tylko to pomogło - wrzucenie generatora ozonu do pralki na 15 minut...) kilka tysięcy razy szybciej działa od chloru i kilkadziesiąt razy mocniej .... Ja stosuje i jestem zadowolony.

Ale jeśli grzyb/pleśń już jest wielki to Ozon i owszem zabije go ale nie wyczyści - tu niestety rozebranie ( 1/3 auta trzeba rozebrać do tego najczęściej ) lub pianki bezpośrednio na chłodnicę poprzez odpływ skroplin wciskać .....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.