Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ponoć mamy kryzys ....

Featured Replies

Napisano

a tu VW nie przyjmuje zamówień na ten rok na niektóre modele aut z DSG. Jak zamawiałem tourana było 4 miesiące (to i tak kosmos dla mnie), teraz jest coś koło 6-8 miesięcy czas oczekiwania.

Napisano

> a tu VW nie przyjmuje zamówień na ten rok na niektóre modele aut z DSG. Jak zamawiałem tourana było

> 4 miesiące (to i tak kosmos dla mnie), teraz jest coś koło 6-8 miesięcy czas oczekiwania.

Maja problemy z wydajnoscia produkcji w fabryce skrzyn biegow DSG.

Podobnie jak obie fabryki HMC na Slowacji i w Czechach.

Termin oczekiwanaia na Sportage nawet ROK CZASU !

Napisano

> a tu VW nie przyjmuje zamówień na ten rok na niektóre modele aut z DSG. Jak zamawiałem tourana było

> 4 miesiące (to i tak kosmos dla mnie), teraz jest coś koło 6-8 miesięcy czas oczekiwania.

Na Tiguana 4x4 DSG też już nie przyjmują zamówień yikes.gif

Napisano

> Na Tiguana 4x4 DSG też już nie przyjmują zamówień

Tutaj z kolei mówią, że nie wyrabiają też produkcją Haldexów. Octavii 4x4 i Scout też już nie zamówisz. Skoda twierdzi, że zaczynają wycofywać modele, bo nadchodzi nowa Octa, ale kto ich tam wie.

Napisano

U mnie rozwiazano to w ten sposob, ze zrzucili sporo z ceny, wstawili automatic i dorzucili wyposazenializak.gif, problem rozwiazanyhmm.gif.

Napisano

No właśnie dlatego.

Taśma produkcyjna samochodów to nie fabryka wody w butelkach, gdzie kręcisz gałką i taśma kręci się szybciej lub wolniej.

Producenci wygasili produkcję :-) w latach "wielkiego kryzysu" 2009 r i teraz zanim taśma przyspieszy musi to chwilę potrwać.

Akurat blagam.gif SKRZYNIE blagam.gif DSG blagam.gif są produkowane u kooperanta (B-W), a tenże ma swoje moce produkcyjne i "wyżej (wiadomo czego) nie podskoczysz".

Napisano

> Termin oczekiwanaia na Sportage nawet ROK CZASU !

LOL muszę przyznać ,że mój ojciec miał wybitnego farta bo na sportage czekał 2,5 tygodnia grinser006.gif

Napisano

> LOL muszę przyznać ,że mój ojciec miał wybitnego farta bo na sportage czekał 2,5 tygodnia

To jeszcze nic. Znam przypadek gdzie fiata z Bielska do Szczecina wieźli prawie trzy miesiące, bo tak długo laweta się ładowała. zlosnik.gif

Napisano

> LOL muszę przyznać ,że mój ojciec miał wybitnego farta bo na sportage czekał 2,5 tygodnia

Jeżeli bierzesz sprzęt stockowy, to istotnie, tyle się czeka.

Na samochód na produkcję terminy 6 m-cy+ nie są niczym szczególnie niezwykłym.

Napisano

> Jeżeli bierzesz sprzęt stockowy, to istotnie, tyle się czeka.

> Na samochód na produkcję terminy 6 m-cy+ nie są niczym >szczególnie niezwykłym.

Na giuliette 1,5 miesiąca waytogo.gif

Napisano

Ja na Fabię z DSG czekałem niecałe 2 miesiące rok temu, chwilę później słyszałem o jakichś abstrakcyjnych czasach oczekiwania spineyes.gif

Napisano

mojemu, zamiast 6m wyprodukowali w 4m grinser006.gif

Napisano

Akurat VW kryzys przeszedł gładko, a z Tiguanem fakt, mają masę roboty, zwłaszcza od momentu FL.

Napisano

> DSG to jakiś cud czy co

b. fajna skrzynia

doplata nie rzuca na kolana (a spoleczenstwo coraz bogatsze zlosnik.gif )

a czesc tego kosztu oszczedzasz na przyszlych naprawach

Napisano

> a czesc tego kosztu oszczedzasz na przyszlych naprawach

Czyli co, manualna skrzynia moze sie popsuc a DSG juz nie?

Napisano

> Czyli co, manualna skrzynia moze sie popsuc a DSG juz nie?

bardziej chodzi o sprzeglo, 2mase, turbo

Napisano

> bardziej chodzi o sprzeglo, 2mase, turbo

koledze przy 170kkm kończy się 2ga już dwumasa więc nie wiem co to za oszczędności. No i wymiana oleju w skrzyni tez kosztuje swoje.

Napisano

> b. fajna skrzynia

> doplata nie rzuca na kolana (a spoleczenstwo coraz bogatsze )

> a czesc tego kosztu oszczedzasz na przyszlych naprawach

na dłuższym dystansie koszty związane z posiadaniem skrzyni DSG będą wyższe niż manuala.

nie ma tu mowy o żadnym oszczędzaniu, pan z salonu Cię oszukał hehe.gif

Napisano

> bardziej chodzi o sprzeglo, 2mase, turbo

Co do dwumasy i sprzęgła w dieslach z DSG to widziałem na forach totalnei rozbieżne opinie. Trzeba poczekać. Poza tym jak miśki jeżdzą w trybie eko na DSG to to chyba dwumasie nie służy? chyba to mneij więcej z jakimś silnikiem skutkuje: 3-30km/h, 4ka-40k,m/h, 5- 50-55km/h..... ale nie jestem pewien.

Co do wygody, rozwiązali już te szarpania przy wolnej miejskiej jeździe w autach z DSG ?

POdobnież DSG 7 - te najnowsze są sucha ale mniejszy moment potrafią przenieść (w stos do starszeh DSG 6 bieg) ? Gdzie tu postęp? hmm.gif

Napisano

> na dłuższym dystansie koszty związane z posiadaniem skrzyni DSG będą wyższe niż manuala.

> nie ma tu mowy o żadnym oszczędzaniu, pan z salonu Cię oszukał

Piszesz poważnie? Czy też zaczepnie i wprost przeciwnie? grinser006.gif

Napisano

> Piszesz poważnie? Czy też zaczepnie i wprost przeciwnie?

serio serio

Napisano

> na dłuższym dystansie koszty związane z posiadaniem skrzyni DSG będą wyższe niż manuala.

> nie ma tu mowy o żadnym oszczędzaniu, pan z salonu Cię oszukał

a gdzie ja napisalem, ze jest taniej? 270751858-jezyk.gif

a dwa to nie mam DSG 270751858-jezyk.gif

Napisano

> sadzisz, ze sie rozsypie - pytam, serio?

We współczesnych skrzyniach manualnych nie wymienia się (zasadniczo) oleju.

W blagam.gif DSG blagam.gif olej wymienia się co 60 kkm.

Cena na poziomie zbliżonym do 800 PLN.

Dotyczy (podobno) niektórych wersji.

Dodatkowo skrzynie te posiadają np dwumasowe koła zamachowe (w odróżnieniu od klasycznych automatów, gdzie taki wynalazek nie jest konieczny).

Potencjalnie jest to zatem kontrukcja mogąca szarpnąć za kieszeń. Co nie znaczy oczywiście, że klasyczny automat też nie może szarpnąć za kieszeń :-)

Napisano

> Co do dwumasy i sprzęgła w dieslach z DSG to widziałem na forach totalnei rozbieżne opinie. Trzeba

> poczekać. Poza tym jak miśki jeżdzą w trybie eko na DSG to to chyba dwumasie nie służy? chyba

> to mneij więcej z jakimś silnikiem skutkuje: 3-30km/h, 4ka-40k,m/h, 5- 50-55km/h..... ale nie

> jestem pewien.

Dobrze, że dodałeś.

Od ok 100 kkm jeżdżę samochodem w trybie eko. Aktualny przebieg pojazdu = 291 kkm. Sprzęgło kompletne z DKZ jest fabryczne.

> Co do wygody, rozwiązali już te szarpania przy wolnej miejskiej jeździe w autach z DSG ?

blagam.gif DSG blagam.gif przecież nie szarpie. Przecież jest KULTOWE.

> POdobnież DSG 7 - te najnowsze są sucha ale mniejszy moment potrafią przenieść (w stos do starszeh

> DSG 6 bieg) ? Gdzie tu postęp?

Napisano

[...]

> Dodatkowo skrzynie te posiadają np dwumasowe koła zamachowe (w odróżnieniu od klasycznych

> automatów, gdzie taki wynalazek nie jest konieczny).

> Potencjalnie jest to zatem kontrukcja mogąca szarpnąć za kieszeń. Co nie znaczy oczywiście, że

> klasyczny automat też nie może szarpnąć za kieszeń :-)

Chodzi mi o trwalosc. VeeDub ma problem z autamatami (u mnie), nie lubia temperatury shhh.gif, natomiast DSG - hmm.gif - jakos nie slyszy sie, dlatego pytam - EU bedzie mialo o wiele wieksza "probke"lizak.gif statystyczna - ale, ze DSG wola wymiane oleju co 60 k km to nie wiedzialem001.gif[...]

Napisano

> We współczesnych skrzyniach manualnych nie wymienia się (zasadniczo) oleju.

> W DSG olej wymienia się co 60 kkm.

> Cena na poziomie zbliżonym do 800 PLN.

> Dotyczy (podobno) niektórych wersji.

DSG6 ->> wymiana co 60kkm

DSG7->> bez wymiany, inna konstrukcja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.