Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mała walka z rdzą

Featured Replies

Napisano

Witam

Pacjent to Fiat Panda 2004r.

W dolnej części drzwi zauważyłem coś takiego, dokładnie na środku:

35jicef.jpg

W jednych drzwiach jest lepiej w innych jak na foto.

Co z tym zrobic? Skrobać do zdrowego (chyba jakimś nożykiem do tapet bo miejsce trudnodostępne), potraktować odrdzewiaczem w żelu ??

Napisano

Nic z tym nie zrobisz, to już poszło od środka. Jedyny skuteczny sposób - wymienić drzwi.

Napisano

> Nic z tym nie zrobisz, to już poszło od środka. Jedyny skuteczny sposób - wymienić drzwi.

Zdrapać ten kit uszczelniający, wyczyścić do gołej blachy i solidnie zabezpieczyć, bo niekoniecznie poszło od samego środka. Rok/dwa sie zyska wink.gif

To samo było w Mondeo MKIII z poczatków produkcji, praktycznie w kazdym egzemplarzu w każdych drzwiach (na 8 sztuk które znam 7 ma ten problem).

Napisano

tak z innej beczki - nie ma jeszcze to auto przypadkiem gwarancji na perforacje?

Napisano

> Zdrapać ten kit uszczelniający, wyczyścić do gołej blachy i solidnie zabezpieczyć, bo niekoniecznie

> poszło od samego środka. Rok/dwa sie zyska

> To samo było w Mondeo MKIII z poczatków produkcji, praktycznie w kazdym egzemplarzu w każdych

> drzwiach (na 8 sztuk które znam 7 ma ten problem).

Jeżeli jest to dół drzwi, to na pewno poszło od środka - zapchany odpływ, gromadząca się woda...

Napisano

> Co z tym zrobic?

Jeśli ma być porządnie zrobione a nie tylko przypudrowane na chwilkę, to poza wymianą drzwi nic się z tym nie da zrobić, korozja wylezie znowu - przerabiałem swego czasu podobny problem w Fordzie Kuga.

Napisano

> Jeżeli jest to dół drzwi, to na pewno poszło od środka - zapchany odpływ, gromadząca się woda...

Niekoniecznie, u mnie poszło spod tego kitu. Był on twardy jak kamień a po zamykaniu drzwi był dociskany przez uszczelke. Woda z odpływów wlatywała pod niego i tam sie korozja zaczynała. Jak w miare szybko sie to naprawi to da sie uratowac drzwi wink.gif

Odpływy wszystkie miałem drożne wink.gif

Tutaj cos podobnego wink.gif

Napisano

przygotuj sie ze jak zaczniesz skrobac to tej rdzy wiecej wyjdzie pod tym "kitem" , mi z takiej podobnej "pierdołki" zrobił sie odcinek 10cm skąd musiałem ten kit usuwac i rdze. Po wyczyszczeniu nałozyłem cortanin kilkakrotnie przez kilka dni, po wyschnieciu zamalowałem minia i narazie mam spokój. Zeby sie nie rzucało w oczy pomalowac pod kolor. Brak "kitu" i tak bedzie widoczny z blizsza wiec chyba pozostaje dla "dokładnych" zaszpachlowanie miejsc ok.gif

Napisano

> Niekoniecznie, u mnie poszło spod tego kitu. Był on twardy jak kamień a po zamykaniu drzwi był

> dociskany przez uszczelke. Woda z odpływów wlatywała pod niego i tam sie korozja zaczynała.

> Jak w miare szybko sie to naprawi to da sie uratowac drzwi

> Odpływy wszystkie miałem drożne

> Tutaj cos podobnego

robiłem tak jak w tym linku i po zimie już wychodzi rude z pod rantu frown.gif

jak rdza siedzi miedzy blachami to już pozamiatane frown.gif

Napisano

> tak z innej beczki - nie ma jeszcze to auto przypadkiem gwarancji na perforacje?

Nawet jeśli ma, to jeszcze lata miną, nim tam dziura się pojawi...

Napisano

> robiłem tak jak w tym linku i po zimie już wychodzi rude z pod rantu

> jak rdza siedzi miedzy blachami to już pozamiatane

No jeśli miedzy blacha to nie ma opcji tego sie pozbyć. Ja robiłem 2 lata temu w aucie brata a na wiosne w swoim, narazie w obu spokój. Czysciłem szczotką drucianą do blachy, potem jeszcze odrdzewiaczem przeczysciłem, potem 2 warstwy Corractive, a na to lakier.

Napisano

Miałem znacznie gorzej w Nexii.

Ale się udało opanować tak, że śladu nie było.

Najpierw czyszczenie, oderwanie uszczelki tam gdzie jest pod nią rdza - jest to otyle proste, że w tych miejscach się blachy nie trzyma i sama odchodzi a tam gdzie jest zdrowa blacha - trzyma się i nie da się oderwać.

Potem pomalować od środka i od zewnątrz tak aby wszędzie poznikało:

74032.jpg

lub

74049.jpg

A na to farba.

I rdza przez kilka lat nie wyszła...

Napisano

> Miałem znacznie gorzej w Nexii.

> Ale się udało opanować tak, że śladu nie było.

A gdzie to w Polsce kupić?

Napisano

> Witam

> Pacjent to Fiat Panda 2004r.

> W dolnej części drzwi zauważyłem coś takiego, dokładnie na środku:

> W jednych drzwiach jest lepiej w innych jak na foto.

> Co z tym zrobic? Skrobać do zdrowego (chyba jakimś nożykiem do tapet bo miejsce trudnodostępne),

> potraktować odrdzewiaczem w żelu ??

W Pandzie na bank nie jest to rdza jak np w fordach- po prostu zatrzymuje się wilgoć przy tej masie uszczelniającej. Masa ta jest twarda, lubi pękać dostaje sie tam wilgoć i jest problem. Zerwij ją, wyczyść podkład reaktywny ponownie kit aby profi było no i farba - będzie spokój

Napisano

> A gdzie to w Polsce kupić?

OBI.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.