Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr przeciwpyłkowy i takie tam

Featured Replies

Napisano

Na ogół staram się nie być mądrzejszy od producenta, więc wymieniam co trzeba w terminie przez niego przewidzianym. Dodatkowo zakładam "eksploatację w ciężkich warunkach", bo choć ani nogi nie mam ciężkiej, ani nie eksploatuję samochodu specjalnie intensywnie, zakładam, że producent w ten sposób się zabezpiecza.

"Panie Heniu. Wymieniamy olej co 30tys. , ale przecież jest ciężko, więc ten silnik zatarł się przez pana panie Heniu."

Kupując olej skorzystałem z promocyjnej ceny na filtry i zakupiłem ich komplet. Miałem poczekać do tych 14-15 tysięcy km. od ostatniego przeglądu, ale traf chciał, że stało się to po 12tys. km.

Olej - niespecjalnie przerażający w wyglądu, więc zakładam, że do następnego przeglądu by wytrzymał. Pomijając ilość wymagającą dolewki.

Filtr powietrza - po wymianie samochód jakby dostał skrzydeł (oczywiście na miarę mojego rachitycznego silniczka). Nic dziwnego - ilość różnych substancji go oblepiających stanowiła w zasadzie "drugi filtr".

.........i to filtr biologiczny bo flora i fauna była tam wystarczająco bogata, żeby nakręcić dla BBC film przyrodniczyzlosnik.gif.

Filtr przeciwpyłkowy - ledwo go wyjąłem. Oprócz jednolicie czarnego koloru (a nie był to filtr węglowy) wypadł w kilogramem liści, jakichś włosków, martwych (chyba) owadów.

Po wymianie wentylator zaczął pracować 2 razy ciszej, przestało śmierdzieć........bajka.

Dochodzę w ten sposób do wniosku, że przeglądy co 30tys. to tylko pic na wodę, a ich jedyny sens to mniejszy koszt gwarancji i najważniejszej rzeczy w Polsce czyli "Pełnej książki serwisowej"zlosnik.gif.

Napisano

A jak czasowo z wymianą? Przecież jest limit km lub maxymalnie rok do następnej wymiany? W ciągu roku lub krócej można tyle syfu nałapać?

Napisano

> Dochodzę w ten sposób do wniosku, że przeglądy co 30tys. to tylko pic na wodę, a ich jedyny sens to

> mniejszy koszt gwarancji i najważniejszej rzeczy w Polsce czyli "Pełnej książki serwisowej".

Takie teksty opowiada mi zawsze żona po myciu podłogi.

"Patrz Piotrek, jaka ta woda w misce brudna. No patrz jaką podłogę mieliśmy brudną" zlosnik.gif

Ja jej zawsze odpowiadam, że jakby tą świeżo umytą podłogę znowu wzięła tą szmatą obtarła, a szmatę w misce z wodą wypłukała, to ta woda w misce będzie znowu brudna zlosnik.gif

Weźmiesz czyste filtry założysz, przejedziesz się ze 2-3tyś km i one będą znowu wyglądały nieciekawie. Producent sobie wyliczył że mogą wyglądać znacznie bardziej nieciekawie, a urządzenie zwane samochodem nadal działa wink.gif

No ale kto bogatemu zabroni zlosnik.gif

Napisano

Ty chłopie w życiu podłóg nie myłeś hehe.gif

IMO filtr przeciwpyłkowy przynajmniej raz do roku, 30kkm na oleju to też troche dużo - może sobie być longlife, ale jesli auto nie jest wykorzystywane przeze mnie w bardzo specyficznych warunkach - duże przebiegi w trasach, czyli te 30kkm zostanie przeze mnie zrobione w np pół roku, to ja ten filtr pp, olej i inne filtry wolę zmieniac co 15kkm (w przypadku wspomnianej octavii)

Napisano

Ja mam zasadę zmieniają obu filtrów (powietrze i pylki) raz w roku, niezależnie od przebiegu. W przypadku jednego samochodu pznacza to zmiany co jakieś 10 tys. km, a drugiego co 20 tys. Nie zauważyłem nigdy tego żeby filtry były jakieś specjalnie brudne (raczej przeciwnie, często się zastanawiam po co ja je zmieniam). Aha - w IS-Fie ma K&N więc zamiast zmieniania dokonuje czynności myjąco-susząco-smarujących.

Napisano

> Takie teksty opowiada mi zawsze żona po myciu podłogi.

> "Patrz Piotrek, jaka ta woda w misce brudna. No patrz jaką podłogę mieliśmy brudną"

> Ja jej zawsze odpowiadam, że jakby tą świeżo umytą podłogę znowu wzięła tą szmatą obtarła, a szmatę

> w misce z wodą wypłukała, to ta woda w misce będzie znowu brudna

> Weźmiesz czyste filtry założysz, przejedziesz się ze 2-3tyś km i one będą znowu wyglądały

> nieciekawie. Producent sobie wyliczył że mogą wyglądać znacznie bardziej nieciekawie, a

> urządzenie zwane samochodem nadal działa

> No ale kto bogatemu zabroni

Niezupełnie tak, wiele zależy od tego, o którym filtrze mówimy i w jakich warunkach samochód jeździ.

Np. w Stilo wymieniam filtr powietrza co 20kkm, ale robię to dla spokoju sumienia bo filtr zwykle nie jest bardzo zabrudzony, natomiast filtr kabinowy wymieniam co ~10kkm bo przestaje działać nadmuch i jesienią/zimą parują szyby.

Filtr powietrza zasilającego silnik jest "dużo rzadszy" niż filtr kabinowy, dlatego jak moje Stilo jeździ po wsi, gdzie jest dużo kurzu i rośliny pylą to mam zapchany filtr kabinowy po 10kkm a na filtrze powietrza prawie nic nie widać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Niezupełnie tak, wiele zależy od tego, o którym filtrze mówimy

ja filtry wymieniam co 10-11 tys km ... ( kabiny i silnika ) czyli przy każdej wymianie oleju...

Napisano

> ja filtry wymieniam co 10-11 tys km ... ( kabiny i silnika ) czyli przy każdej wymianie oleju...

Ja tak samo. ok.gif

Napisano
  • Autor

> A jak czasowo z wymianą? Przecież jest limit km lub maxymalnie rok do następnej wymiany? W ciągu

> roku lub krócej można tyle syfu nałapać?

Według producenta wymiana co 30tys. km. lub raz na dwa lata (z grubsza - niby według komputera, ale zawsze pokazuje mi 30tys. bo jak pisałem eksploatuję samochód bardzo..........delikatnie?).

Teraz według komputera do przeglądu zostało 18tys. km.

Napisano

ja się na tym nie znam ale gdzieś pokazywali silnik z francuza w modelu świeższym gdzie wymiana oleju była przewidywana co 30 tyś.km i silnik z tego samego producenta który w poprzednim modelu zalecał wymianę co 20 tyś,. km. Oba silniki z nalotem 200 tyś. km. Na fotach było widać, że panewki wału korbowego silnika z wydłuzonym interwałem wymiany oleju były miejscowo "odbarwione", a pomiary zużycia materiału większe niż w silniku gdzie olej wymieniano częściej wink.gif

Napisano

W Fabii mam co 30kkm, w Ducato miałem co 45kkm i jestem na tak.

Tylko, że oba przeglądy były co rok w zasadzie i większość w jako takiej "trasie".

Napisano
  • Autor

Tak też myślałem do tej pory, ale było nie było fachowcy cały czas uspokajali, że nie ma sensu wymieniać (w tym przypadku chodziło o olej) częściej.

Nie mam możliwości oceny jakości oleju po tych 12tys. km. bo niby jak, ale inne filtry były w iście tragicznym stanie.

Poza tym po 15tys. oleju jest minimum na miarce, ale to akurat o niczym nie świadczy bo kierowca powinien regularnie sprawdzać poziom oleju i uzupełniać go w miarę potrzeby.

Napisano

> Ty chłopie w życiu podłóg nie myłeś

A weź Ty przeczytaj jeszcze raz to co On napisał i pokaż no mnie palcem gdzie napisał że mył zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

.....ooooooooooo...........TU.

zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.