Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Winiety w Polsce na autostrady

Featured Replies

Napisano

Przypadkowo znalazłem taki artykuł :

Winiety w Polsce - STAWKI

"... 18 zł za 10 dni, 54 za 2 miesiące i 180 za rok - takie stawki proponuje minister infrastruktury za poruszanie się po drogach szybkiego ruchu w Polsce. Pomysł winiet wzbudza masę kontrowersji i sprzeciwów zarówno ze strony kierowców, jak i opozycji ..."

wtedy wszyscy byli przeciw , a teraz te kwoty dla dzisiejszych stawek to było by marzenie wink.gif

Może warto coś zrobić jeżeli jeszcze jest szansa w kierunku winiet za rozsądne pieniądze , bo aktualne stawki za przejazd to absurd.

Napisano

Artykuł jest datowany na dzień: Piątek, 6 września 2002.

Napisano
  • Autor

> Artykuł jest datowany na dzień: Piątek, 6 września 2002.

No ja to wiem ,ale piszę jak mogło być ale wszyscy wtedy byli na nie

Napisano

> Przypadkowo znalazłem taki artykuł :

> Winiety w Polsce - STAWKI

> "... 18 zł za 10 dni, 54 za 2 miesiące i 180 za rok - takie stawki proponuje minister

> infrastruktury za poruszanie się po drogach szybkiego ruchu w Polsce. Pomysł winiet wzbudza

> masę kontrowersji i sprzeciwów zarówno ze strony kierowców, jak i opozycji ..."

> wtedy wszyscy byli przeciw , a teraz te kwoty dla dzisiejszych stawek to było by marzenie

> Może warto coś zrobić jeżeli jeszcze jest szansa w kierunku winiet za rozsądne pieniądze , bo

> aktualne stawki za przejazd to absurd.

Zakladajac ze na dzien dzisiejszy te drogi sa darmowe to faktycznie te rozwiazanie to absurd grinser006.gif

Napisano

Chętnie bym taką winietkę za 180 zł kupił ok.gif Na samą A4 Kraków-Katowice wydałem w tamtym roku ponad 800 zł, teraz jak jest płatna również Gliwice-Wrocław, to pewnie rocznie spokojnie przekroczę 1200. Nawet gdyby winietka kosztowała 500 zł, to i tak kupiłbym wink.gif

Napisano

ja nie narzekam, 80euro na caly rok za winiete, cud miód i orzeszki zlosnik.gif

Napisano

> Chętnie bym taką winietkę za 180 zł kupił Na samą A4 Kraków-Katowice wydałem w tamtym roku ponad

> 800 zł, teraz jak jest płatna również Gliwice-Wrocław, to pewnie rocznie spokojnie przekroczę

> 1200. Nawet gdyby winietka kosztowała 500 zł, to i tak kupiłbym

za przejazd Gliwice - Opole circa 60km, dwa tygodnie temu zapłacilem 5zl20gr w jedną stronę

Napisano

> za przejazd Gliwice - Opole circa 60km, dwa tygodnie temu zapłacilem 5zl20gr w jedną stronę

Wczoraj płaciłem albo 16.20, albo 13.20, nie pamiętam dokładnie, ale końcówka była 20 groszy wink.gif Trasa Gliwice-Wrocław. Do tego, oczywiście, 18 zł Kraków-Katowice.

Napisano

> Wczoraj płaciłem albo 16.20, albo 13.20, nie pamiętam dokładnie, ale końcówka była 20 groszy

> Trasa Gliwice-Wrocław. Do tego, oczywiście, 18 zł Kraków-Katowice.

czyżby już podniesli oplaty? icon_eek.gif albo ja za szybko jechalem hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> czyżby już podniesli oplaty? albo ja za szybko jechalem

Jechałeś Gliwice-Opole, a ja Gliwice-Wrocław. Nikt na razie żadnych opłat nie podnosił.

Napisano

> Jechałeś Gliwice-Opole, a ja Gliwice-Wrocław. Nikt na razie żadnych opłat nie podnosił.

a to przepraszam, nocna pora, nie doczytalem, mój błąd

Napisano

> Wczoraj płaciłem albo 16.20, albo 13.20, nie pamiętam dokładnie, ale końcówka była 20 groszy

> Trasa Gliwice-Wrocław.

16,20

Napisano

> 16,20

Tylko w Polsce za 162 km można zapłacić 16,20 , a tą samą autostradą kawałek dalej za drogę w remoncie 60km - 18zł

Napisano

> No ja to wiem ,ale piszę jak mogło być ale wszyscy wtedy byli na nie

Przepraszam bardzo, ale nie wszyscy.

Ja mówiłem, że to dobre rozwiązanie, ale populiści nie byli w stanie ogarnąć racjonalnych argumentów, że podkopywanie pomysłu z winietami i kopanie bodajże Pola odbije się wszystkim czkawką.

E włala - i wyszło (kamać) moje na wierzchu...

Napisano

> wtedy wszyscy byli przeciw , a teraz te kwoty dla dzisiejszych stawek to było by marzenie

dokładnie to samo powtarzam każdemu kto psioczy teraz na bramki i opłaty...

fakt, że obecnie cena byłaby zapewne wyższa już, ale nadal wychodziłoby taniej przy częstym jeżdżeniu autostradami obecnie.

Napisano

> Chętnie bym taką winietkę za 180 zł kupił Na samą A4 Kraków-Katowice wydałem w tamtym roku ponad

> 800 zł,

Ale, ale!!! Winiety Pola z 2002r nie miały dotyczyć odcinków koncesjonowanych autostrad! panic.gif Tak więc za A4 Kra-Kat i tak byś płacił.

Napisano

tylko niektórzy nie pamiętają, że winiety Pola miały dotyczyć również wszystkich dróg krajowych, nawet osoby nie korzystające z autostrad i dróg ekspresowych (a w Polsce B i C jak na razie ich brak i szybko nie będzie vide A4) musiałyby je płacić

GP

Napisano

> tylko niektórzy nie pamiętają, że winiety Pola miały dotyczyć również wszystkich dróg krajowych,

> nawet osoby nie korzystające z autostrad i dróg ekspresowych (a w Polsce B i C jak na razie

> ich brak i szybko nie będzie vide A4) musiałyby je płacić

> GP

bo tak nakazuje logika, zauważ że >3,5t i tak wszystkie drogi mają być płatne w obecnym systemie

Napisano

> bo tak nakazuje logika, zauważ że >3,5t i tak wszystkie drogi mają być płatne w obecnym systemie

jaka logika? w jakim europejskim kraju winiety są na drogi krajowe o zwykłym standardzie?

GP

Napisano

> Ale, ale!!! Winiety Pola z 2002r nie miały dotyczyć odcinków koncesjonowanych autostrad! Tak

> więc za A4 Kra-Kat i tak byś płacił.

A to zmienia postać rzeczy czerwona.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.