Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopuszczalne różnice w wysokości bieżnika.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy wogóle i ewentualnie jaka, może być dopuszczalna różnica w wysokości bieżnika w oponach na jedej osi?

Są na to jakies przepisy czy ustalone jest to gdzieś jakoś zdroworozsądkowo?

Do czego zmierzam - trwałemu uszkodzeniu uległa jedna z opon (autko klasy B). W pozostałych trzech bieżnik jest zużyty w połowie. Czy mogę dokupić tylko jedną -fabrycznie nową oponę - (identyczny model) i jeździć w takim układzie, czy też bezwzględnie wymagane jest zachowanie identycznej wysokości bieżnika w oponach pracujących na jednej osi?

Jak by nie było, różnica w wydatku może być spora.

Napisano

> Witam.

> Czy wogóle i ewentualnie jaka, może być dopuszczalna różnica w wysokości bieżnika w oponach na

> jedej osi?

> Są na to jakies przepisy czy ustalone jest to gdzieś jakoś zdroworozsądkowo?

> Do czego zmierzam - trwałemu uszkodzeniu uległa jedna z opon (autko klasy B). W pozostałych trzech

> bieżnik jest zużyty w połowie. Czy mogę dokupić tylko jedną -fabrycznie nową oponę -

> (identyczny model) i jeździć w takim układzie, czy też bezwzględnie wymagane jest zachowanie

> identycznej wysokości bieżnika w oponach pracujących na jednej osi?

> Jak by nie było, różnica w wydatku może być spora.

Mogą być różnice na osi nie napędzanej.

Na osi napędzanej znacząca różnica wysokości bieżnika obciąża i zużywa mechanizm różnicowy.

Napisano
  • Autor

> Mogą być różnice na osi nie napędzanej.

> Na osi napędzanej znacząca różnica wysokości bieżnika obciąża i zużywa mechanizm różnicowy.

Słyszałem takie stwierdzenie, że jak dam tę nową oponkę na oś napędzającą, czyli w tym wypadku na przód, to jej bieznik będzie się nieporównywalnie szybciej ścierał niż ten w starych. Akurat to by mi było na rękę - nowy bieżnik zbliżył by się wysokością, do tego w pozostałych oponach. Tylko czy do tego czasu nie będzie niepodzianek za kółkiem w rodzaju niekontrolowanego ściągania na bok przy hamowaniu, czy jakiejś innej podsterowności przy pokonywaniu kałuż, kolein z wodą, itp. ?

Napisano

Jak na zapasie masz taką samą nową to możesz wyjąć zapas, kupić nową a w połowie zużytą przełożyć na zapas.

Przepisów chyba nie ma ale nie jeździłbym z różną wysokością bieżnika. Sprawdź w mm jaka jest różnica, to zawsze trochę pomoże w ocenie sytuacji.

Napisano

> Słyszałem takie stwierdzenie, że jak dam tę nową oponkę na oś napędzającą, czyli w tym wypadku na

> przód, to jej bieznik będzie się nieporównywalnie szybciej ścierał niż ten w starych. Akurat

> to by mi było na rękę - nowy bieżnik zbliżył by się wysokością, do tego w pozostałych

> oponach. Tylko czy do tego czasu nie będzie niepodzianek za kółkiem w rodzaju

> niekontrolowanego ściągania na bok przy hamowaniu, czy jakiejś innej podsterowności przy

> pokonywaniu kałuż, kolein z wodą, itp. ?

Teoretycznie tak. W praktyce pewnie niekoniecznie. W wielu krajach (np. w UK) w ogóle można mieć różne bieżniki na jednej osi i jakoś jeżdżą wink.gif Ważne, żeby było powyżej minimalnej wysokości bieżnika i tyle. Chociaż ja osobiście zawsze wolę mieć równomiernie zużyte opony na jednej osi, ale może nie mam racji.

Napisano

> Słyszałem takie stwierdzenie, że jak dam tę nową oponkę na oś napędzającą, czyli w tym wypadku na

> przód, to jej bieznik będzie się nieporównywalnie szybciej ścierał niż ten w starych. Akurat

> to by mi było na rękę - nowy bieżnik zbliżył by się wysokością, do tego w pozostałych

> oponach. Tylko czy do tego czasu nie będzie niepodzianek za kółkiem w rodzaju

> niekontrolowanego ściągania na bok przy hamowaniu, czy jakiejś innej podsterowności przy

> pokonywaniu kałuż, kolein z wodą, itp. ?

Będzie się zużywał mechanizm różnicowy w skrzyni biegów. Opony będą się ścierały tak samo. Jedna będzie już łysa a druga w połowie zużyta. Wtedy będą problemy z kałużami, hamowaniem na mokrym itp.

Napisano

> Będzie się zużywał mechanizm różnicowy w skrzyni biegów.

...jeśli jest szpera... wink.gif

A wątpię czy jest.

Przy "luźnym" dyferencjale nie ma na to szans.

> Opony będą się ścierały tak samo. Jedna

> będzie już łysa a druga w połowie zużyta. Wtedy będą problemy z kałużami, hamowaniem na mokrym

> itp.

A to za jakiś czas.

Coś tam będzie można wyczuć przy różnicy wysokości powiedzmy 4mm. Może nawet lekko ściągać na prostej.

Napisano

> Kilka tygodni temu zakładałem podobny wątek KLIK

Kilka lat temu podobnie, pamietam opinie, ze w okolicach 1 mm jest ok.

Napisano

>

> Na osi napędzanej znacząca różnica wysokości bieżnika obciąża i zużywa mechanizm różnicowy.

niby jak ?

pytam bo mechanizm roznicowy ma niwelowac roznice predkosci kol wg siebie

Napisano

> niby jak ?

> pytam bo mechanizm roznicowy ma niwelowac roznice predkosci kol wg siebie

a wiesz jak działa mechanizm różnicowy?

Obejrzyj sobie filmik i pomyśl co będzie się działo, jak koła będą stale miały wyraźnie nierówny owód.

Napisano

założ te nierówne na oś nienapędzaną i będzie spokój. Sam tak dobijam zapasówkę (na tylnej osi jeżdżę na najlepszej oponie ze zużytego kompletu opon na których auto wyjechało z fabryki z jednej strony i zapasówce z drugiej). Różnica jest duża, bo jakieś 5-6mm i żadnych negatywnych odczuć w prowadzeniu w zwiążku z tym nie mam.

Napisano

> Mogą być różnice na osi nie napędzanej.

Przy kilku mm bieżnika ta różnica jest niezauważalna

Napisano

Problem dotyczy systemów kontroli trakcji jak i ABS-u który ma informacje o poślizgu danego koła na podstawie predkości obrotowej na piaście .. te układy maja możliwość adaptacji ale jazda z mniejszy ciśnieniem w jednym kole lub z mniejszym bieżnikiem może powodować częste włączanie się ASR-u lub innych dziwnych zachowań tych układów

Napisano

Witam serdecznie.

> Problem dotyczy systemów kontroli trakcji jak i ABS-u ...

Tolerancja to zwykle 5% a są też takie, które mają 10%. Nawet przy 5% trzeba różnicy w rozmiarze opony. Sam bieżnik nie wystarczy.

Pozdrawiam.

Napisano

> Obejrzyj sobie filmik

Kiedys swego czasu tak mi sie ten filmik spodobal, ze postaniwilem zrobic do niego polskie napisy.

Tutaj rezultat jakby ktos z zainteresowanych nie znal anglielskiego

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.