Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mycie bezdotykowe niedokładne?

Featured Replies

Napisano

Umyłem wczoraj auto na bezdotykowej (jakieś ehrle czy cuś).

Jakoś nie spieszyłem się z tym myciem i dosyć blisko lance trzymałem.

Jednakże po wyschnięciu zauważyłem, że został jakiś osad/nalot/pył, Po przejechaniu palcem widać to wyraźnie.

To norma, czy po prostu źle użyłem myjki?

Napisano

> To norma, czy po prostu źle użyłem myjki?

Ja nie umiem domyc/uzywac tych automatycznych myjek.

Wole dac te 19zl za mycie z woskowaniem na myjni niz wrzucic troche mniej, a miec niedomyte auto.

Automaty nadaja sie do zmycia kurzu.

Napisano

bezdotykowo lepiej nie domyjesz na tego typu myjniach.

JAk chcesz umyć na cacy to sobie wieczorem na taką podjedź z gąbką i szamponem wink.gif

Ale w zimie są jak znalazł - spłuczesz brud w 3 minuty, a że na cacy nie jest to trudno.

Napisano

Normalne. Na bezdotyku nigdy nie umyłem tak żeby tego "nalotu" nie było. Jak mam usyfione auto to jednak ręcznie myję. Jak jest zakurzone, czy nie za bardzo brudne to bezdotykowe jeszcze sobie radzą.

Napisano

Norma zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Umyłem wczoraj auto na bezdotykowej (jakieś ehrle czy cuś).

> Jakoś nie spieszyłem się z tym myciem i dosyć blisko lance trzymałem.

> Jednakże po wyschnięciu zauważyłem, że został jakiś osad/nalot/pył, Po przejechaniu palcem widać to

> wyraźnie.

Norma. Na białym lakierze widziałem to dokładnie. Po "n" bezdotykowych myć, warstwa nalotu była taka, że auto wymagało solidnego oczyszczenia mechanicznego.

Napisano

Ja zawsze wspomagam sie wiaderkiem z ciepłą wodą z szamponem i gąbką. Inaczej sie nie da bo bezdotykowe nie mają w ofercie prawdziwej aktywnej piany tylko jakieś półśrodki.

Napisano

> bezdotykowo lepiej nie domyjesz na tego typu myjniach.

> JAk chcesz umyć na cacy to sobie wieczorem na taką podjedź z gąbką i szamponem

> Ale w zimie są jak znalazł - spłuczesz brud w 3 minuty, a że na cacy nie jest to trudno.

czemu wieczorem ?

Napisano

> bezdotykowo lepiej nie domyjesz na tego typu myjniach.

> JAk chcesz umyć na cacy to sobie wieczorem na taką podjedź z gąbką i szamponem

W regulaminie każdej myjni bezdotykowej jest zakaz używania własnego sprzętu typu -wiaderko,gąbka itp zlosnik.gif

Napisano

> czemu wieczorem ?

Żeby nie być chamem wink.gif

Napisano

> Umyłem wczoraj auto na bezdotykowej (jakieś ehrle czy cuś).

> Jakoś nie spieszyłem się z tym myciem i dosyć blisko lance trzymałem.

> Jednakże po wyschnięciu zauważyłem, że został jakiś osad/nalot/pył, Po przejechaniu palcem widać to

> wyraźnie.

Norma, to się nadaje tylko do spłukania kurzu po kilku dniach nic więcej

Napisano

> W regulaminie każdej myjni bezdotykowej jest zakaz używania własnego sprzętu typu -wiaderko,gąbka

> itp

no tak, to zdecydowanie wyklucza użycie gąbki i wiaderka... hehe.gif

Napisano

> Norma. Na białym lakierze widziałem to dokładnie. Po "n" bezdotykowych myć, warstwa nalotu była

> taka, że auto wymagało solidnego oczyszczenia mechanicznego.

niewiem.gif jak Ty myjesz

jeżdzę na bezdotykową białym i srebrno-szarym metalkiem

żadnego osadu syfu po umyciu nie ma 893goodvibes.gif

ja mam dodatkowo u siebie na myjce szczotę połączona z lancą

czyli

wstępne mycie lancą z pianę

oprysk felg

mycie szczotką z aktywną pianą

płukanie

woskowanie

woda demineraziowana

ok.gif

aha rys na lakierze nie ma żadnych ok.gif

wszystko ładnie domyte

Napisano

> Żeby nie być chamem

dokładnie - nikogo nie ma, nie blokujesz kolejki, myjesz sobie na luzie.

Pytałem wielu właścicieli myjni i nigdy nikt nie miał nic przeciwko żeby sobie gąbką umyć, jak nie ma kolejki.

Napisano

> dokładnie - nikogo nie ma, nie blokujesz kolejki, myjesz sobie na luzie.

> Pytałem wielu właścicieli myjni i nigdy nikt nie miał nic przeciwko żeby sobie gąbką umyć, jak nie

> ma kolejki.

True ok.gif

Wieczorem, lub rano wczesnie jechac,Ja na ogol rano jezdze i tez nie ma ludzi, chyba ze nastepnego dnia jest jakies swieto to wtedy ludu i rano i wieczorem pelno.

Napisano

Normalne.Ja mam czarny lakier, to wszystko pieknie widac ze auto nadal brudne.

Napisano

> dokładnie - nikogo nie ma, nie blokujesz kolejki, myjesz sobie na luzie.

> Pytałem wielu właścicieli myjni i nigdy nikt nie miał nic przeciwko żeby sobie gąbką umyć, jak nie

> ma kolejki.

Dobrych ludzi spotykasz ok.gif

Po co miałby właściciel zarobić 12zl na jednym aucie jak może zarobić 2zł bo klient zużyje 1zł na pianę -później w dłoń wiaderko i gąbka i na końcu 1zł na spłukanie .

Napisano

A może wypróbuj inną myjnie?

Inne stanowisko?

Mnie też kiedyś zdarzyło się że jakoś nie dało się domyć samochodu....

Napisano

> mycie szczotką z aktywną pianą

I dlatego nie masz nalotu. Tylko dlatego - samą myjką "bezdotykowo" za nic dobrze nie umyjesz.

Napisano

> Dobrych ludzi spotykasz

> Po co miałby właściciel zarobić 12zl na jednym aucie jak może zarobić 2zł bo klient zużyje 1zł na

> pianę -później w dłoń wiaderko i gąbka i na końcu 1zł na spłukanie .

Ja tak zawzze wrzucam te sama kwote 8zl, czy myje bezdotykowo, czy gabka sobie pomagam, wiec wlasciciel stratny nie jest.

Napisano
  • Autor

> W regulaminie każdej myjni bezdotykowej jest zakaz używania własnego sprzętu typu -wiaderko,gąbka

> itp

dlatego wlasnie wieczorem : )

Napisano

> Żeby nie być chamem

dosc pokretne myslenie. Do 18.00 cham , po 18.00 juz nie ?

Napisano

> dosc pokretne myslenie. Do 18.00 cham , po 18.00 juz nie ?

Kiedy jest kolejka i pomimo zakazu wyciągasz wiaderko i swoją gąbkę, wstrzymując innych - tak, niezależnie od tego o której.

Napisano
  • Autor

> Normalne.Ja mam czarny lakier, to wszystko pieknie widac ze auto nadal brudne.

właśnie o czarnym piszę.

normalnie taka mgiełka zostaje, pod paluchem złazi.

Napisano

źle umyłeś przez skąpstwo. Myjesz pół auta, zmiana na wodę, drugie pół auta, zmiana na wodę. Piana aktywna wysycha szybko im cieplej, powyżej 20 stopni myjesz połówkowo u nas pisze to na tablicach na myjni że czas schnięcia piany aktywnej to 90 sekund.

A tak 2 złote na połowe auta, złotówka płukanie, to samo z drugiej, 2 na wosk, 2 na spłukiwanie i auto czyste bez osadu

Napisano

> Dobrych ludzi spotykasz

> Po co miałby właściciel zarobić 12zl na jednym aucie jak może zarobić 2zł bo klient zużyje 1zł na

> pianę -później w dłoń wiaderko i gąbka i na końcu 1zł na spłukanie .

Źle kombinujesz - może na mnie zarobić 4zł (2 na zmoczenie auta, 2 na spłukanie), albo nie zarobić nic, bo pojadę tam gdzie mi się ktoś zgodzi. Jak mówiłem - co mu szkodzi wieczorem, że ktoś sobie gąbką myje niewiem.gif Myjnia albo nie zarobic nic, bo nikogo nie ma, albo zarobi takie 4zł ode mnie.

Napisano

> właśnie o czarnym piszę.

> normalnie taka mgiełka zostaje, pod paluchem złazi.

Tak dokladnie, jak palcem przejedziesz to lakier w tym miejscu jest czysty.Ja korzystam z myjni bezdotykowej w Belgii i aktywana piana nawet nie pomaga domyc tego, tylko recznie.

Napisano
  • Autor

> A może wypróbuj inną myjnie?

> Inne stanowisko?

> Mnie też kiedyś zdarzyło się że jakoś nie dało się domyć samochodu....

No właśnie próbowałem kilku już w okolicy.

I starych i nowych (pełno się tego otwiera ostatnio). I tańszych i droższych. Zapach tego proszku do mycia jest w zasadzie taki sam.

Po myciu jest owszem czyściej, ale potem jak się wosk nakłada (ręcznie to robię) to ściera jest po prostu brudna. Szczególne po dachu.

Na myjce używam tylko programów:

- mycie mikroproszkiem

- nabłyszczanie

Pozostałem programy zlewam.

Co do szczotki: obawiam się, że to może rysować jak ktoś wcześniej będzie se mył koła/opony (bo chyba nie ma zakazu).

Napisano

> Co do szczotki: obawiam się, że to może rysować jak ktoś wcześniej będzie se mył koła/opony (bo

> chyba nie ma zakazu).

Chyba wlasnie nie ma zakazu, a duzo ludzi takze nadkola wymywa, a ja potem wezme i tym piaskiem po lakierze przejade i auto porysowane.

Napisano

> I dlatego nie masz nalotu. Tylko dlatego - samą myjką "bezdotykowo" za nic dobrze nie umyjesz.

no wiem grinser006.gif dlatego też jestem zdziwiony że ludzie płuczą auto a potem się dziwią że maja nalot hahaha.gif

ba są wstanie zapamiętać nawet nazwę urządzenia a nie potrafią umyć cobie auta hehe.gif

Napisano

> Co do szczotki: obawiam się, że to może rysować jak ktoś wcześniej będzie se mył koła/opony (bo

> chyba nie ma zakazu).

o ile właściciel myjni nie poskąpił to szczota powinna stać w pojemniku w którym właśnie piach jest wypłukiwany ok.gif

używam szczotki na nowym aucie od kilku miesięcy (2 razy tygodniowo) i nie zauważyłem niepokojących objawów ok.gif

Napisano

> o ile właściciel myjni nie poskąpił to szczota powinna stać w pojemniku w którym właśnie piach jest

> wypłukiwany

> używam szczotki na nowym aucie od kilku miesięcy (2 razy tygodniowo) i nie zauważyłem niepokojących

> objawów

Ale dosc czesto nawet nie zmieniaja szczot na nowe, gdy stare juz nie nadaja sie do niczego sick.gif Bo juz kilka myjni zwiedzilem w miejscu zamieszkania i wszedzie zniszczone juz byly sick.gif

Napisano

> Ale dosc czesto nawet nie zmieniaja szczot na nowe, gdy stare juz nie nadaja sie do niczego Bo juz

> kilka myjni zwiedzilem w miejscu zamieszkania i wszedzie zniszczone juz byly

odpukać ... mój myjkowy dba o sprzęt ... ok.gif

ale jeżeli by o to nie dbał to woził bym ze sobą rękawice i szampon ok.gif

Napisano

> odpukać ... mój myjkowy dba o sprzęt ...

> ale jeżeli by o to nie dbał to woził bym ze sobą rękawice i szampon

No to widzisz tyle dobrze.Teraz mieszkam w Belgii, i nie ma zakazu mycia swoja gąbka i wiaderkiem na takich myjniach.

Napisano

> Ale dosc czesto nawet nie zmieniaja szczot na nowe, gdy stare juz nie nadaja sie do niczego

To jest w większości przypadków właśnie efekt mycia "oszczędnych użytkowników " -czas się skończył a mam jeszcze 1/3 auta do objechania szczotką jak i również "cwaniaczków" którzy nawet złotówki nie wrzucają bo myją wodą z mycia technicznego ( w okresie jesienno-zimowym woda leje się cały czas z lancy i szczotki jako zabezpieczenie "antyfrost" ) . Potrafią tak całe auto umyć a później opłukać lancą .'

Napisano

"cwaniaczków" którzy nawet

> złotówki nie wrzucają bo myją wodą z mycia technicznego ( w okresie jesienno-zimowym woda leje

> się cały czas z lancy i szczotki jako zabezpieczenie "antyfrost" ) . Potrafią tak całe auto

> umyć a później opłukać lancą .'

Dokladnie widzialem takich cwaniaczkow.

Napisano

> To jest w większości przypadków właśnie efekt mycia "oszczędnych użytkowników " -czas się skończył

> a mam jeszcze 1/3 auta do objechania szczotką jak i również "cwaniaczków" którzy nawet

> złotówki nie wrzucają bo myją wodą z mycia technicznego ( w okresie jesienno-zimowym woda leje

> się cały czas z lancy i szczotki jako zabezpieczenie "antyfrost" ) . Potrafią tak całe auto

> umyć a później opłukać lancą .'

ciekawe czy wiedzą jak bardzo ta woda jest zasolona... zlosnik.gif

Napisano

> A ja widziałem mycie auta myjką do szyb na stacji benzynowej Nawet byłem pasażerem tego samochodu

A to kolega na pracuje na stacji i mowi ze tez tak swoje auto myje jak nie ma ludzi i szefowa juz w domu zlosnik.gif

Napisano

> A to kolega na pracuje na stacji i mowi ze tez tak swoje auto myje jak nie ma ludzi i szefowa juz w domu

Myślałem, że to oryginalny dość pomysł (byłem baaardzo zaskoczony) a tu piszesz, że to "normalka" wink.gif

Wracając do meritum sprawy - żadne mycie bezdotykowe nigdy nie umyje auta - tłuste osady, żywica, robale, pył z klocków itp. wymagają szczoty lub gąbki i nie da się tego żadną chemią ominąć.

Ja najczęściej myję auto późnym wieczorem lub w nocy (na myjniach samoobsługowych) - bo w dzień po pierwsze nie chce mi się stać w kolejkach, po drugie nie chce mi się wysłuchiwać z ust posiadaczy pyrtków typu CC/SC/Tico/Matiz itp. tekstów typu "kupił wielkie auto i teraz go będzie 2 godziny mył" itp. smile.gif W nocy cisza, spokój, obsługa lubi (z nudów pewnie) pogadać, no i często są ciekawe promocje.

Napisano

Ostatnio pojechalem w Belgii do nowo otwartej myjni nowe szczotki i cisnienie calkiem fajne to powiem ze auto nawet bylo w miare czyste, ale nie tak jak po myciu recznym, i felgi tez o dziwo z pyłu po klockach umylo, a malo ktora myjnia sobie z tym radzi tutaj w Belgii.

Napisano

> A to kolega na pracuje na stacji i mowi ze tez tak swoje auto myje jak nie ma ludzi i szefowa juz w

> domu

facepalm%5B1%5D.gif szkłem się przypadkiem nie podciera sciana.gif

Napisano

> szkłem się przypadkiem nie podciera

Musi byc rownowaga w spoleczenstwie, nie moga wszyscy byc idealni wink.gif

Napisano

> Musi byc rownowaga w spoleczenstwie, nie moga wszyscy byc idealni

znaczy się odpowiedź twierdząca hahaha.gif

Napisano

> znaczy się odpowiedź twierdząca

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> źle umyłeś przez skąpstwo.

Wydałem 12zł, to chyba nie jest najmniej, megane scenik.

>Myjesz pół auta, zmiana na wodę, drugie pół auta, zmiana na wodę. Piana

> aktywna wysycha szybko im cieplej, powyżej 20 stopni myjesz połówkowo u nas pisze to na

> tablicach na myjni że czas schnięcia piany aktywnej to 90 sekund.

> A tak 2 złote na połowe auta, złotówka płukanie, to samo z drugiej, 2 na wosk, 2 na spłukiwanie i

> auto czyste bez osadu

Fajnie, ale to chyba nie jest aktywna piana tylko mikroproszek (czy to jest jedno i to samo?).

Czyli jak szybciej się spłucze to lepiej będzie?

Napisano

> Wydałem 12zł, to chyba nie jest najmniej, megane scenik.

> Fajnie, ale to chyba nie jest aktywna piana tylko mikroproszek (czy to jest jedno i to samo?).

> Czyli jak szybciej się spłucze to lepiej będzie?

tak, mój ojciec inwalida ma tak samo. Ja za 10 myje ceeda z woskowaniem i myciem dywaników gumowych. Piana aktywna jak zwał tak zwał niestety szybko paruje więc proponuje umyć połowe dobrze spłukać i drugą połowe i będziesz happy.

Napisano
  • Autor

> o ile właściciel myjni nie poskąpił to szczota powinna stać w pojemniku w którym właśnie piach jest

> wypłukiwany

No raczej wszędzie stoi w jakimś pojemniku. Na pewno nie leży luzem na ziemi - bez przesady.

> używam szczotki na nowym aucie od kilku miesięcy (2 razy tygodniowo) i nie zauważyłem niepokojących

> objawów

Napisano

Dziwi mnie troche ze takie myjnie mnoza sie jak grzyby po deszczu a nie slyszalem jeszcze aby ktos otworzyl myjnie samoobslugowa typu przyjezdzasz, dostajesz wiadro letniej wody i myjesz placac np w Wwie 20pln za czas do 20min i 2pln za kazda minute ponad limit. Wystarczylby wtedy 1 pracownik ktory pomagalby klientom a dodatkowo moglby np obslugiwac karscher. Jakby byly ze 3-4 stanowiska to na pewno interes by sie krecil. I ja bym wlasnie na taka myjnie jezdzil.

Napisano

> jak Ty myjesz

> jeżdzę na bezdotykową białym i srebrno-szarym metalkiem

> mycie szczotką z aktywną pianą

Mają tam szczotkę bezdotykową? grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.