Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mycie bezdotykowe niedokładne?

Featured Replies

Napisano

> Dziwi mnie troche ze takie myjnie mnoza sie jak grzyby po deszczu a nie slyszalem jeszcze aby ktos

> otworzyl myjnie samoobslugowa typu przyjezdzasz, dostajesz wiadro letniej wody i myjesz placac

> np w Wwie 20pln za czas do 20min i 2pln za kazda minute ponad limit. Wystarczylby wtedy 1

> pracownik ktory pomagalby klientom a dodatkowo moglby np obslugiwac karscher. Jakby byly ze

> 3-4 stanowiska to na pewno interes by sie krecil. I ja bym wlasnie na taka myjnie jezdzil.

U mnie w mieście myjnia ręczna kosztuje 9,90 (bez suszenia) i 19,90 z suszeniem i woskowaniem. Po co się męczyć skoro ktoś może to zrobić za ciebie i to w 2 x krótszym czasie (i to zapewne także lepiej). No chyba że w Wawie takie ceny są nierealne...

Napisano

Ja w Wwie za myjnie reczna place 30pln i umyja srednio, slabo albo jeszcze gorzej a automat kosztuje od 20pln w gore.

Napisano

> Mają tam szczotkę bezdotykową?

te cfana gapa wpysk.gifgrinser006.gif

szczotka jak szczotka grinser006.gif

Napisano

> jak Ty myjesz

> jeżdzę na bezdotykową białym i srebrno-szarym metalkiem

> żadnego osadu syfu po umyciu nie ma

> ja mam dodatkowo u siebie na myjce szczotę połączona z lancą

> czyli

> wstępne mycie lancą z pianę

> oprysk felg

> mycie szczotką z aktywną pianą

> płukanie

> woskowanie

> woda demineraziowana

> aha rys na lakierze nie ma żadnych

> wszystko ładnie domyte

icon_eek.gifhehe.gif Poproszę o zrobienie fotki pod słońce np maski to uwierzę. alien.gif

Napisano

> Poproszę o zrobienie fotki pod słońce np maski to uwierzę.

Wtedy wyjdzie, że przecież swirle na lakierze to wcale, a wcale nie są rysy. wink.gif

Napisano

> Poproszę o zrobienie fotki pod słońce np maski to uwierzę.

ok.gif ok ..

przy następnym myciu masz jak w banku ok.gif

Napisano

> To norma, czy po prostu źle użyłem myjki?

Norma,

Kiedyś na AK, wypowiadał się właściciel jakiejś myjni, chyba tej na E.

ZTCP to mówił że samym ciśnieniem i chemią nie umyje sie auta, a najgorsze jest na brudny lakier położyć wosk tzw. na myjni "ochronę lakieru"

Napisano

> Wracając do meritum sprawy - żadne mycie bezdotykowe nigdy nie umyje auta - tłuste osady, żywica,

jak dobrze zabezpieczysz wcześniej lakier to spokojnie domywa skromny.gif

Oczywiście i tak trzeba co jakiś czas ręcznie umyć. Ale z żywica i innymi sokami z drzew, czy pyłem klockowym nie mam problemu na szczeście ok.gif

aktywna piana (dobrą),spłukanie lancą i lakier dalej gładki i czysty.

Taki efekt jest osiągalny do miesiąca od dobrego woskowania ok.gif Potem ręczne umycie

Napisano

> Umyłem wczoraj auto na bezdotykowej (jakieś ehrle czy cuś).

> Jakoś nie spieszyłem się z tym myciem i dosyć blisko lance trzymałem.

> Jednakże po wyschnięciu zauważyłem, że został jakiś osad/nalot/pył, Po przejechaniu palcem widać to

> wyraźnie.

Norma smile.gif

Nie chcesz rysek od szczotek, to bezdotykowo jednak zostaje lekki nalot.

Niektóre myjnie oferują dodatkowa szczotę z pianą aktywną. Ale to już wymaga pracy zlosnik.gif

Ja wolę szybko bezdotykowo obmyć auto i nie przyglądać się szczegółom.

Napisano

> Ja wolę szybko bezdotykowo obmyć auto i nie przyglądać się szczegółom.

Ja nie lubię pakować gówna w sreberko - czyt. woskować brudu, który jest na aucie, więc myję szczotką (jeżeli coś mnie podkusi i na samoobsługową pojadę). Ryski, swirle itp. mnie szczerze mówiąc kompletnie nie interesują - nie onanizuję się nad samochodami - mają być sprawne technicznie i wyglądać w miarę dobrze, w tym być stosunkowo czyste.

Tak - wiem - nie mam prawa wypowiadać się na AK, bo samochody służą mi do jeżdżenia - ba (tu już tragedia kompletna) - nawet do wożenia ciężkich i niejednokrotnie bardzo brudnych rzeczy wink.gif

Napisano

Dlatego z myjni samoobsługowych korzystam tylko wtedy, gdy takowa posiada "szczotę". smile.giffly.gif

Napisano

> Dlatego z myjni samoobsługowych korzystam tylko wtedy, gdy takowa posiada "szczotę".

dsa

Napisano

> Żeby nie być chamem

U nas jest taka myjnia 'czysto.pl'. Kamerki mają i wyłączają Ci wodę, jak robisz

coś niezgodnego z regulaminem = próbujesz myć silnik, albo lejesz sobie wodę

do wiadra i zaczynasz z gąbką... W centrum nadzoru reagują naprawdę szybko,

ja kiedyś niezaznajomiłem się z regulaminem, a chciałem umyć kawałek pod maską,

gdzie wymieniałem przewody paliwowe i trochę mi się zachlapało i śmierdziało.

Dosłownie po 5 sekundach wyłączyli mi wodę zlosnik.gif

Napisano

Normalka. Nie dotkniesz = w wiekszosci myjni nie domyjesz. Celowo napisalem w wieksozsci, sa myjnie gdzie jest szczota i tam chemia jest tak ustawiona, ze bez szczoty ciezko idzie, ale to juz nie jest bezdotyk. Sa myjnie, gdzie szczoty nie ma i tam powinna byc odpowiednio silna chemia, niestety... Polska. Moze ze 2x trafilem tak, ze udalo mi sie domyc ladnie auto (bez uzycia szczoty - nie uzywam ze strachu co w tej szczocie "mieszka"), a zwykle to szampon sie pieni, ale efektu brak, cisnienie na lancy nedzne (z prysznica mam takie), brak wody zdemineralizowanej na ostatnim programie daje "fajny" efekt bialych kropek na samochodzie. Zasadniczo jezdze na "swoje" myjnie i cudow sie nie spodziewam, a jak chce naprawde domyc to jade na reczna i tam mi ladnie myja i susza.

Napisano

> U nas jest taka myjnia 'czysto.pl'. Kamerki mają i wyłączają Ci wodę, jak robisz

> coś niezgodnego z regulaminem = próbujesz myć silnik, albo lejesz sobie wodę

> do wiadra i zaczynasz z gąbką... W centrum nadzoru reagują naprawdę szybko,

Jeśli na miejscu jest jakiś homo sapiens, to czasami idzie się porozumieć co do nieregulaminowego sposobu korzystania z myjni. grinser006.gif

Koło mnie jest taka myjnia bezdotykowa, gdzie też niby wszystko jest zakazane zlosnik.gif - umycie niezadużego auta, tak żeby przejść przez cały program (mycie wstepne, mycie zasadnicze, spłukiwanie, nałożenie wosku, spłukanie wodą zdemineralizowaną) wychodzi kwotowo gdzieś w granicach 40-50 zł, a auto po takim zabiegu i tak idealnie czyste nie jest (nawet gdy wyschnie to raczej nie opierałbym się o nie w jasnym ubraniu grinser006.gif). Ale na pewne kwestie regulaminowe można czasem przymknąć oko i jeśli przyjedzie się między 22 i 6 rano to można umyć komorę silnika, można użyć własnej myjki czy szczotki, nawet pan "operator" użycza powietrza sprężonego do wydmuchania wody z zakamarków (czego normalnie "w programie" nie przewidziano) - jedyny warunek jest taki, żeby nie używać własnej chemii. W takich warunkach da się już auto umyć w miarę dokładnie, kosztowo wychodzi to podobnie - chociaż trzeba sie pobawić. Dużo bardziej sensowną alternatywą byłaby myjnia ręczna - gdyby była, bo w okolicy są tylko takie, które przede wszystkim potrafią narobić szkód, mycie jest na drugim planie. hehe.gif

Napisano

> jak dobrze zabezpieczysz wcześniej lakier to spokojnie domywa

> Oczywiście i tak trzeba co jakiś czas ręcznie umyć. Ale z żywica i innymi sokami z drzew, czy pyłem

> klockowym nie mam problemu na szczeście

> aktywna piana (dobrą),spłukanie lancą i lakier dalej gładki i czysty.

> Taki efekt jest osiągalny do miesiąca od dobrego woskowania Potem ręczne umycie

Potwierdzam.

Napisano

> Umyłem wczoraj auto na bezdotykowej (jakieś ehrle czy cuś).

> Jakoś nie spieszyłem się z tym myciem i dosyć blisko lance trzymałem.

> Jednakże po wyschnięciu zauważyłem, że został jakiś osad/nalot/pył, Po przejechaniu palcem widać to

> wyraźnie.

Nie ma szans na dokładne umycie autka. Chyba, że spędzisz tam godzinę i wydasz majątek.

Trzeba użyć szczotki lub gąbki.

Ja osobiście upodobałem sobię "żółtą myjnię" Karchera. Mają na wyposażeniu stanowisk takie duże miękkie szczoty.

Po wstępnym spłukaniu samochodu i nałożeniu aktywnej piany, szoruję całe autko tym właśnie narzędziem. ( w tym czasie nie używam, żadnego płatnego trybu pracy mimo, że szczota posiada jakiś wąż z doprowadzeniem wody). Potem pozostaje już zwyczajne spłukanie karoserii. Na koniec warto użyć do tego programu z wodą zdemineralizowaną (na dobrych stacjach rzeczywiście jest takowa). Do 10 zeta jestem w ten sposób w stanie dokładnie umyć samochód. A, że mam lakier czary metalic, to wszystko bez ściemy widać lub nie po wyschnięciu.

Napisano

> ok ..

> przy następnym myciu masz jak w banku

82b81b99c03e3892med.jpg

4e8302f6d1df0781med.jpg

05a0b2bf5831519bmed.jpg

żadnych paprochów, żadnego osadu

koszt ca 24 zeta

001.gif

Napisano

> U nas jest taka myjnia 'czysto.pl'. Kamerki mają i wyłączają Ci wodę, jak robisz

> coś niezgodnego z regulaminem

Aż się jutro przejadę i zobaczę jak to "u mnie" wygląda, bo nigdy się nie rozglądałem. A ciekawe shocked.gif

Co do mycia szczotką to trzeba pamiętać żeby ją wcześniej wypłukać ciśnieniem. Bo niektóre są tak brudne z piachu że czacha.gif

Napisano

> żadnych paprochów, żadnego osadu

> koszt ca 24 zeta

dokładam 1zł i nie muszę nawet kiwnąc palcem a do tego mam odkurzony środek i deskę.

Napisano

> dokładam 1zł i nie muszę nawet kiwnąc palcem a do tego mam odkurzony środek i deskę.

no to ja muszę dołożyć piątaka zlosnik.gif

Napisano

bierz poprawkę Trinek, że masz "młode" auto ze świeżym lakierem hehe.gif za jakiś czas zobaczysz, że zacznie się to co u autora wątku.

Drobiny kurzu w powietrzu potarfią też "szorowac" lakier ale ludzkim okiem tego nie jesteś w stanie stwierdzić wink.gif

Ja też po lakierowaniu całego auta przez rok albo i lepiej domywałem samochód na bezdotyku ok.gif teraz już nie huhu.

Kiedyś była taka myjka w sumie jeszcze jest, że prócz lancy była lanca zakonczona szszotką ale chyba za dobrze myło i właściciel ją "zniknął" sick.gif

Napisano

> bierz poprawkę Trinek, że masz "młode" auto ze świeżym lakierem za jakiś czas zobaczysz, że

> zacznie się to co u autora wątku.

> Drobiny kurzu w powietrzu potarfią też "szorowac" lakier ale ludzkim okiem tego nie jesteś w stanie

> stwierdzić

> Ja też po lakierowaniu całego auta przez rok albo i lepiej domywałem samochód na bezdotyku teraz

> już nie huhu.

> Kiedyś była taka myjka w sumie jeszcze jest, że prócz lancy była lanca zakonczona szszotką ale

> chyba za dobrze myło i właściciel ją "zniknął"

o auto trzeba dbać wazniak.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> koszt ca 24 zeta

Ale na fotkach to słońce za chmurami raczej : )

Napisano
  • Autor

> bierz poprawkę Trinek, że masz "młode" auto ze świeżym lakierem za jakiś czas zobaczysz, że

> zacznie się to co u autora wątku.

o, to u mnie!

czyli co się zacznie?

Napisano

> koszt ca 24 zeta

Gdzie myjesz ten samochód. Może być priv.

Napisano

> Gdzie myjesz ten samochód. Może być priv.

Ząbki zlosnik.gif

ale to już wiesz grinser006.gif

Szwoleżerów

myjnia Żaba

ogólnie polecam ... nowa myjnia i może to ją ratuje ok.gif

Napisano

Zostaje. Na jednych więcej, na innych mniej. Najlepsze są te pryskające delikatnym proszkiem. Tak czy siak lepsze to niż szczoty bo umyjesz przynajmniej koła jak należy i wszelkie zakamarki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.