Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jazda po Polsce - horror.

Featured Replies

Napisano

Zazwyczaj poruszam się osobówką ale ostatnio jechałem kawał drogi po PL samochodem dostawczym, trochę dobitym na budowie. Jezus, Maria, jak to tłucze, brukowane ulice, dziurki, nierówności są w osobówce do zniesienia (miejscami) ale w tym co jechałem... myślałem że zęby sobie powybijam. Polskie drogi w takim samochodzie odczuwalne są fatalnie, dopiero na idealnych nawierzchniach których jest tyle co kot napłakał jest w miarę komfortowo. Ponieważ u nas drogi są jakie są, bez komfortowego zawieszenia na naszych drogach można się pochlastać.

Napisano

Zacznij od remontu grata ,ktory nie powinien byc dopuszczony do ruchu ,jezeli ma wybite zawieszenie.

Napisano
  • Autor

> Zacznij od remontu grata ,ktory nie powinien byc dopuszczony do ruchu ,jezeli ma wybite

> zawieszenie.

Nie mam chyba wyjścia. Ale zawieszenie w takim aucie znacznie szybciej się zużywa na naszych drogach niż np. w zwykłym samochodzie osobowym.

Napisano

> Nie mam chyba wyjścia. Ale zawieszenie w takim aucie znacznie szybciej się zużywa na naszych

> drogach niż np. w zwykłym samochodzie osobowym.

Ja mam odwrotne odczucia smile.gif normalnie często dostawczymi jedzie mi się lepiej niż osobówką, zazwyczaj są to dość nowe auta... Siedzi się wysoko, sporo widać, nierówności też dobrze znoszą-duże koła, spora masa... Zbierają się całkiem dobrze... Ale gdy podniszczonym autem śmigałeś to czy to będzie osobowy, dostawczy czy limuzyna to potrafi irytować smile.gif więc chyba w tym tkwi problem...?

A zawieszenie chyba powinno być wytrzymalsze chociaż te auta mogą być różnie eksploatowane tzn. łatwo je można przeciążać.

Napisano

> Zazwyczaj poruszam się osobówką ale ostatnio jechałem kawał drogi po PL samochodem dostawczym,

> trochę dobitym na budowie. Jezus, Maria, jak to tłucze, brukowane ulice, dziurki, nierówności

> są w osobówce do zniesienia (miejscami) ale w tym co jechałem... myślałem że zęby sobie

> powybijam. Polskie drogi w takim samochodzie odczuwalne są fatalnie, dopiero na idealnych

> nawierzchniach których jest tyle co kot napłakał jest w miarę komfortowo. Ponieważ u nas drogi

> są jakie są, bez komfortowego zawieszenia na naszych drogach można się pochlastać.

Całkowicie się z Tobą nie zgodzę . Jak Woju Ci napisał auto do naprawy . U mnie czasami jest wojna o kluczyki od mego "Tranzystora" , żona bardzo polubiła jazdę dostawczakiem . Uważa że mniej "ciepie" po koleinach , duże koła lepiej tłumia dziury , nikt nie oślepia bo siedzi sie wysoko. Dynamika również zadowalająca , ponad 100 kucy przy wadze trochę ponad 1,5 t (blaszak) i prawie 300 niutów.

Warunek , auto musi być sprawne , z racji że służy mi do zarabiania na chleb to staram się pedantycznie dbać o auto.

Autko miało kiedyś chrzest bojowy , załadowany G-K trasa Polska -Austria- Polska , prawie bez odpoczynku i tyłek z kręgosłupem spokojnie wytrzymał grinser006.gif

Napisano

> Całkowicie się z Tobą nie zgodzę . Jak Woju Ci napisał auto do naprawy . U mnie czasami jest wojna

> o kluczyki od mego "Tranzystora" , żona bardzo polubiła jazdę dostawczakiem . Uważa że mniej

> "ciepie" po koleinach , duże koła lepiej tłumia dziury , nikt nie oślepia bo siedzi sie

> wysoko. Dynamika również zadowalająca , ponad 100 kucy przy wadze trochę ponad 1,5 t (blaszak)

> i prawie 300 niutów.

> Warunek , auto musi być sprawne , z racji że służy mi do zarabiania na chleb to staram się

> pedantycznie dbać o auto.

> Autko miało kiedyś chrzest bojowy , załadowany G-K trasa Polska -Austria- Polska , prawie bez

> odpoczynku i tyłek z kręgosłupem spokojnie wytrzymał

jakiś czas temu miałem okazję pojeździć trochę sprinterem, super sprawa takie większe auto ok.gif

Napisano

> jakiś czas temu miałem okazję pojeździć trochę sprinterem, super sprawa takie większe auto

A z jakim silnikiem ? Bo przypuśćmy 3.0 V6 to prawie d...e urywa. Można zadziwić turbodymomena hehe.gif

Napisano

> Nie mam chyba wyjścia. Ale zawieszenie w takim aucie znacznie szybciej się zużywa na naszych drogach niż np. w zwykłym samochodzie osobowym.

Jak się ładuje tyle, ile się zmieści, to tak. Auto wyremontuj i ładuj z głową, to różnicy większej nie zauważysz.

Napisano

> trochę dobitym na budowie. Jezus, Maria, jak to tłucze, brukowane ulice, dziurki, nierówności

> są w osobówce do zniesienia (miejscami) ale w tym co jechałem... myślałem że zęby sobie

> powybijam.

Wszystko zależy od pojazdu jakim się poruszasz, posiadam 2 dostawczaki do jazdy sprintera blaszaka z 99 którym jeździ się bardzo komfortowo i iveco daily z 2007 roku i jednak w iveco rama i pancerne i sztywne zawieszenie daje się we znaki na naszych polskich dziurach.

Napisano

Przesadzasz. Zrobiłem w tydzień 1200 km po Polsce południowo-wschodniej i poza kilkoma krótkimi odcinkami złych dróg reszta była gładka jak stół. A jeździłem i autostrada, i jednocyfrowymi, dwu, trzy oraz beznumerkowymi. Drogi w Polsce są super w porównaniu z tym co pamietam sprzed 6 lat. Jedno tylko czego nie rozumiem to te fotoradary. One działają? Chciałem zrobić sobie niedrogie zdjęcie pamiątkowe i żaden nie błysnął frown.gif

Napisano

> Przesadzasz. Zrobiłem w tydzień 1200 km po Polsce południowo-wschodniej i poza kilkoma krótkimi

> odcinkami złych dróg reszta była gładka jak stół. A jeździłem i autostrada, i jednocyfrowymi,

> dwu, trzy oraz beznumerkowymi. Drogi w Polsce są super w porównaniu z tym co pamietam sprzed 6

> lat. Jedno tylko czego nie rozumiem to te fotoradary. One działają? Chciałem zrobić sobie

> niedrogie zdjęcie pamiątkowe i żaden nie błysnął

Wiele nie nabitych.

Ale wiele cyka zdjęcia, tylko jak jest jasno to nie wali fleszem wink.gif

Napisano

> Wiele nie nabitych.

> Ale wiele cyka zdjęcia, tylko jak jest jasno to nie wali fleszem

Ciemno było.

Napisano

Pt-sb zrobiłem 15letnim LTekiem bez mała 900km - bez problemow "komfortowych". Musisz ogarnąć auto po budowie. ok.gif

Napisano

> Ciemno było.

Wiekszosc puste budki. Dopiero teraz ten wielki kontrakt na iles setek nowych urzadzen to sie zaczna stanowiska zapelniac.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> jakiś czas temu miałem okazję pojeździć trochę sprinterem, super sprawa takie większe auto

Pewnie transit podobny. Ostatnio mialem okazje smignac do NL i spowrotem . w sumie 2600 km, zrobione tylko z noclegiem w NL. 2-ch kierowcow i bez problemu. Pasazer ma troche gorzej niz kierowca ale da sie wyspac smile.gif

Silnik to jakis 2.0(2.2) taki jak w osobowkach (cos kolo 115-120KM). Na pusto fajnie sie jechalo. Przy zaladowanym aucie juz gorzej ale zbiera to sie niewiele gorzej niz osobowka.

Napisano

> Wszystko zależy od pojazdu jakim się poruszasz, posiadam 2 dostawczaki do jazdy sprintera blaszaka

> z 99 którym jeździ się bardzo komfortowo i iveco daily z 2007 roku i jednak w iveco rama i

> pancerne i sztywne zawieszenie daje się we znaki na naszych polskich dziurach.

Zawiecha (twardość) w dostawczakach zależy od konkretnego modelu, im większa ładowność tym mniej komfortu na pusto bo zawiecha twardsza

Napisano

> Zawiecha (twardość) w dostawczakach zależy od konkretnego modelu, im większa ładowność tym mniej

> komfortu na pusto bo zawiecha twardsza

jezdzilem ostsatnio malymi pierdzipędami i po przesiadce do dostawczaka jazda po tych samych ulicach dużo lepsza.

dłuższy rozstaw osi, wieksze koła, wysoki profil opony.

Napisano

> jezdzilem ostsatnio malymi pierdzipędami i po przesiadce do dostawczaka jazda po tych samych

> ulicach dużo lepsza.

> dłuższy rozstaw osi, wieksze koła, wysoki profil opony.

zaletą wyższej i dość szerokiej opony jest to że nawet 17 czy 18" potrafi wpaść w dziure a dostawczakowe koło przejedzie po tym wink.gif lekko wbijając się do środka, ale nawet tego czasem nie dało się wyczuć wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.