Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece Bosch vs. Denso

Featured Replies

Napisano

Cześć. Mam do wyboru następujące modele świec:

Bosch PlusYttrium albo DENSO

Ktoś miał coś moze do czynienia z jednymi albo drugimi? Jak z trwałością i jakością wykonania? Dzięki 20.GIF

Napisano

> Cześć. Mam do wyboru następujące modele świec:

> Bosch PlusYttrium albo DENSO

> Ktoś miał coś moze do czynienia z jednymi albo drugimi? Jak z trwałością i jakością wykonania?

> Dzięki

Mówić wprost to świeca służy do tego by dawać iskrę. Każda świeca daje iskrę, kiedyś jako młody kierowca eksperymetnowałem z różnymi świecami i jakoś nie zauważyłem żadnej różnicy. Ostatnio w mojej zacnej Felicii wymieniłem świece po niecałych 50000km. Kupiłem świece ISKRA. A samochód jak jeździł tak jeździ dalej.

Także kupuj obojętnie co byle dawało iskrę.

Napisano

> Mówić wprost to świeca służy do tego by dawać iskrę. Każda świeca daje iskrę, kiedyś jako młody

> kierowca eksperymetnowałem z różnymi świecami i jakoś nie zauważyłem żadnej różnicy. Ostatnio

> w mojej zacnej Felicii wymieniłem świece po niecałych 50000km. Kupiłem świece ISKRA. A

> samochód jak jeździł tak jeździ dalej.

> Także kupuj obojętnie co byle dawało iskrę.

no nie jest tak do końca jak piszesz.

Dużo zależy od tego do czego auta się używa, a właściwie jak się używa.

U mnie na przykład świece firmy bosch (dobrane dokładnie wg katalogu) dawały wrażenie spadku mocy przy dużych obciążeniach.

Z NGK nie ma tego efektu.

Z drugiej strony 2,016v turbo w delcie mk1 najlepiej pracowało na zwykłych iskrach.

Niektóre fordy z tego co pamiętam dobrze pracują na motorcraftach, a na świecach innych marek już różnie to bywa.

Także reguły nie ma - każdą markę a czasami model indywidualnie trzeba potraktować.

pozdr

pozdr

Napisano

Kup zwykla klasyczna swiece, zostanie Ci kaska i bedziesz tak samo zadowolony.

Napisano

> Bosch, Denso to już nie ta jakość co kiedyś i dotyczy to wszystkiego co robią.

a kiedy w przeszłości kupowałeś coś z Denso??

Napisano

> Cześć. Mam do wyboru następujące modele świec:

> Bosch PlusYttrium albo DENSO

> Ktoś miał coś moze do czynienia z jednymi albo drugimi? Jak z trwałością i jakością wykonania?

> Dzięki

trwałość - czas wymiany zaleca producent auta w książce więc każdy produkt musi to spełniać.

jakośc wykonania - w Boschu masz świecę zuniwersalizowaną więc pasowanie do silnika może być różne. W Denso masz resztki świec dedykowanych na rynku, poza tym linia TT tez zuniwersalizowana

Napisano
  • Autor

> Kup zwykla klasyczna swiece, zostanie Ci kaska i bedziesz tak samo zadowolony.

Właśnie o to chodzi że obydwie mam w bardzo dobrej cenie, (bosch nieznacznie tanszy ) i chciałbym wybrać coś lepszego z tych dwóch ok.gif

Napisano

Mam u siebie w ofercie świece zapłonowe tak Denso jak i NGK,pierwsze są fajna alternatywą cenową dla tych drugich i klienci chętnie je kupują,nie ma jakiś negatywnych sygnałów od nich więc świeca musi spełniać swoja rolę.Inna sprawa,że obecnie Denso produkuje tylko 7 typów świec obsługujących większość marek na rynku gdzie NGK V-linów ma w ofercie prawie 40 -taka ciekawostka. ok.gif

Napisano

Nie wiem czemu, ale wsrod moich klientow popularne jest okreslenie

Quote:

swieca bosch rzucamy w kosz...

Napisano

>Inna sprawa,że obecnie Denso produkuje tylko 7 typów świec

> obsługujących większość marek na rynku gdzie NGK V-linów ma w ofercie prawie 40 -taka

> ciekawostka.

Bo TTki to uniwersalizacja a V-line nie - zgodne z oryginałem

Napisano

> Właśnie o to chodzi że obydwie mam w bardzo dobrej cenie, (bosch nieznacznie tanszy ) i chciałbym

> wybrać coś lepszego z tych dwóch

Do jakiego auta je potrzebujesz? smile.gif

Napisano

> Bo TTki to uniwersalizacja a V-line nie - zgodne z oryginałem

Wiem o tym,na szkoleniach nie śpię. smile.gif

Napisano

> Wiem o tym,na szkoleniach nie śpię.

OT kiedy i gdzie byles na szkoleniu NGK?

Napisano

> OT kiedy i gdzie byles na szkoleniu NGK?

Szkolenie mieliśmy oragnizowane u naszego dostawcy z Katowic,nic więcej niestety nie mogę napisać. wink.gif

Napisano

Bierz Iskrę - tanie i bardzo dobre. Jak masz bardzo trudny dostęp i full dłubania przy wymianie świec - bierz irydowe i masz spokój na 100kkm.

Napisano
  • Autor

> Do jakiego auta je potrzebujesz?

Do takiego jak w podpisie ( Punto )

Napisano

> Do takiego jak w podpisie ( Punto )

V-line 12 tudzież BCPR6ES i przy takiej cenie nie szukałbym nic innego niż NGK-a. smile.gif

Napisano

> a kiedy w przeszłości kupowałeś coś z Denso??

Kupowałem silniczek krokowy zamkniętego obiegu do Stilo. Był

Denso, skopał się, ponownie Denso, ponownie się skopał, i teraz

po prostu szukam Boscha...

Napisano

> Kupowałem silniczek krokowy zamkniętego obiegu do Stilo. Był

> Denso, skopał się, ponownie Denso, ponownie się skopał, i teraz

> po prostu szukam Boscha...

Czyli nie wiesz jakie było Denso 5 czy 10 lat temu?

BTW sprawdź czy to wina silniczka, może cos się innego dzieje.

Napisano

> Do takiego jak w podpisie ( Punto )

To zmienia postać rzeczy. Miałem twoje pytanie za bezzasadne, ale teraz, patrząc do jakiej furki szukasz świeczek, to biję się w pierś. Punto 1.2 to nie byle popierdółka i producent świec ma tu kluczowe znaczenie. Ja w moim aucie zazwyczaj montuję to, co producent dawał na pierwszy montaż, ale moje auto to nie Punto, no i nie ma takiego potwora pod maską. W Twoim przypadku najlepiej byłoby kupić świece sygnowane ABARTH, względnie innego producenta, ale koniecznie po założeniu trzeba się udać na hamownię. Jak już mówiłem, Punto 1.2 to nie byle Maybach, tu trzeba się mocno zastanowić.

Gdybyś miał jeszcze pytanie, jakiej marki filtr przeciwpyłkowy w najlepszym stopniu zapewnia optymalny poziom mikrocząsteczek w kabinie, to wal jak w dym

Napisano

> U mnie na przykład świece firmy bosch (dobrane dokładnie wg katalogu) dawały wrażenie spadku mocy

> przy dużych obciążeniach.

> Z NGK nie ma tego efektu.

> Z drugiej strony 2,016v turbo w delcie mk1 najlepiej pracowało na zwykłych iskrach.

potwierdzam co do odczuwalnych roznic w mocy, ale radze porownac przerwe pomiedtzy elektrodami na swiecy. czesto zdarza sie, ze pomimo teoretycznej zgodnosci swiece ryznych producentow maja rozne przerwy.

Co do 2,0 16vT to moja lata na zwyklych denso i problemow zadnych nie widze. Za to np na NOWYCH kablach Bosh samochod nawet nie zapalil...

Napisano

Co najmniej 3 przypadki w ostatnich latach miałem, że na świecach Bosch silnik pracował nierówno i szarpał przy przyśpieszaniu.

Denso są dobre, a jeszcze lepsze oryginały (w Fiacie NGK).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.