Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobry olej silnikowy ale jest "ale".

Featured Replies

Napisano

Szukam oleju silnikowego, który byłby dobry do starego i mocno wyeksploatowanego maluchowskiego silnika.

Przy jeszcze zimnym silniku jest wszystko dobrze.

Po rozgrzaniu wskaźnik ciśnienia pokazuje zero i świeci się lampka kontrolna nawet przy wyższych obrotach. Jak silnik jest mocno nagrzany to lampka w ogóle nie gaśnie.

Teraz jest wlany orlenowski Lubro 20W50. Czy jest jeszcze jakiś inny lepszy olej, który pozwoliłby na uzyskanie jeszcze jakiegoś ciśnienia w układzie smarowania tego silnika?

Dodam, że czujniki ciśnienia oleju są nowe.

Mając na myśli lepszy myślę tutaj o tym, że choć trochę lepiej będzie pozwalał na utrzymanie ciśnienia oleju chociaż przy wyższych obrotach. Producent oleju nie gra roli.

Napisano

> Szukam oleju silnikowego, który byłby dobry do starego i mocno wyeksploatowanego maluchowskiego

> silnika.

> Przy jeszcze zimnym silniku jest wszystko dobrze.

> Po rozgrzaniu wskaźnik ciśnienia pokazuje zero i świeci się lampka kontrolna nawet przy wyższych

> obrotach. Jak silnik jest mocno nagrzany to lampka w ogóle nie gaśnie.

> Teraz jest wlany orlenowski Lubro 20W50. Czy jest jeszcze jakiś inny lepszy olej, który pozwoliłby

> na uzyskanie jeszcze jakiegoś ciśnienia w układzie smarowania tego silnika?

> Dodam, że czujniki ciśnienia oleju są nowe.

> Mając na myśli lepszy myślę tutaj o tym, że choć trochę lepiej będzie pozwalał na utrzymanie

> ciśnienia oleju chociaż przy wyższych obrotach. Producent oleju nie gra roli.

moze ostatnia deska ratunku bedzie jakis olej do skrzyni ?? one sa geste i cos pokroju 85w/90 ??

Napisano

Wymień zębatki w pompie oleju i ciśnienie wróci. Koszt niewielki i problem z głowy.

Napisano
  • Autor

> Wymień zębatki w pompie oleju i ciśnienie wróci. Koszt niewielki i problem z głowy.

Wiesz, każdy mi mówi, żebym coś wymienił i za każdym razem to jest coś innego. Nie chce mi się rozbierać silnika wymienić czegoś tam i wszystkiego składać by potem stwierdzić, że to nie to i tak przy każdym jakimś elemencie.

Przymierzam się do składania drugiego silnika z całkowicie nowych elementów, a póki co to chcę żeby ten co mam jeszcze trochę podziałał i dlatego szukam oleju, który jeszcze podoła temu zadaniu.

Napisano

a póki co to chcę żeby

> ten co mam jeszcze trochę podziałał i dlatego szukam oleju, który jeszcze podoła temu zadaniu.

To wlej motodoktora - już mu nie zaszkodzisz, a może na tyle zagęści olej , że ciśnienie wzrośnie - może być tanio, szybko i skutecznie smile.gif

Napisano

> moze ostatnia deska ratunku bedzie jakis olej do skrzyni ?? one sa geste i cos pokroju 85w/90 ??

smalec! smalec to jest rozwiązanie!

a tak poważnie, to facepalm%5B1%5D.gif

Napisano
  • Autor

> smalec! smalec to jest rozwiązanie!

> a tak poważnie, to

A co by się stało gdybym olej przekładniowy wlał do zużytego silnika?

Zimą to wiadomo, że byłby spory problem z uruchomieniem i początkowym smarowaniem ale w ciepłe dni to chyba z powodzeniem by smarowało. Przecież druga wartość w oznaczeniu (np.: 15W40) to zdolność oleju do zachowania jak najlepszych swoich właściwości w wyższych temperaturach. To jeżeli wartość wynosi 85 to chyba dawałoby radę.

Napisano

> Teraz jest wlany orlenowski Lubro 20W50. Czy jest jeszcze jakiś inny lepszy olej, który pozwoliłby

Superol SAE30 To jednosezonowy olej LETNI do diesli typu Ursus c330 itp. Do tego dolej motodoktora . Jeśli nie pomoże to już nic nie pomoże.

Je w ten sposób przedłużyłem życie Ostrówka

Napisano

Zeżrą mnie pewnie ale powiem: wlej motodoktora. Na ciśnienie oleju powinien pomóc. Da efekt podobny jak nie lepszy niż kombinacje z olejem do skrzyni. Tym bardziej, że jak dobrze gdzieś kiedyś doczytałem, to chcesz do drezyny składać w przyszłości nowy silnik to i tym za bardzo bym się nie przejmował.

Napisano

brakuje ci cisnienia i stosowanie "gęstszego" oleju spowoduje gwałtowną degradację silnika (i tak złomu...).

Motodoktor, moze poprawiłby szczelność panewek i wzrost cisnienia.

Nie pomoże na awarię pompy oleju.

IMHO najtaniej rozebrac silnik i sprawdzić co jest przyczyną.

Panewki słychać?

Napisano
  • Autor

> IMHO najtaniej rozebrac silnik i sprawdzić co jest przyczyną.

> Panewki słychać?

W tym silniku już wszystko słychać.

Napisano

> Przymierzam się do składania drugiego silnika z całkowicie nowych elementów, a póki co to chcę żeby

> ten co mam jeszcze trochę podziałał i dlatego szukam oleju, który jeszcze podoła temu zadaniu.

Ja powiem tak kolego, zrób z tym co chcesz grinser006.gif - olej tą kontrolkę i katuj ten silnik jak się da i niech cieszy oczy i duszę ok.gifzlosnik.gif. I niech sobie dymi (to tylko doda uroku drezynie). W miarę możliwości dolewaj jakiegoś najtańszego oleju (polecam z Kauflanda - mają dobre tanie oleje silnikowe old.gif). Im bardziej się ten silnik będzie rozlatywał, tym lepszy będzie miał klang i będzie sprawiał więcej radości ok.gif.

Napisano

wlej tego doktora wszyscy czekają na rezultat:-)

Napisano

> Po rozgrzaniu wskaźnik ciśnienia pokazuje zero i świeci się lampka kontrolna nawet przy wyższych

pamietam ze mielismy taka usterka w maluchu ale skonczylo sie raczej szybko i tanio, na pewno nie remontem. Szczegolow nie pamietam bo to bylo daawno temu gdy mialem 10 lat czy cos kolo tego ale cos mi swita ze byla to zaslepka walu korbowego czy jakos tak

Napisano

> Szukam oleju silnikowego, który byłby dobry do starego i mocno wyeksploatowanego maluchowskiego

> silnika.

> Mając na myśli lepszy myślę tutaj o tym, że choć trochę lepiej będzie pozwalał na utrzymanie

Motul.

Tylko Motul.

On ma Magiczną Technologię.

Każdy silnik naprawi i/lub uchroni przed dalszą degradacją.

Napisano

> Motul.

> Tylko Motul.

> On ma Magiczną Technologię.

> Każdy silnik naprawi i/lub uchroni przed dalszą degradacją.

Śmiejesz się. Ostatnio dane mi było pomacać butelkę Castrola, której magiczna wypukła nalepka usiłowała przekonać mnie, że jeżdżąc na Elfie albo innym Lotosie równie dobrze mógłbym owinąć tłok papierem ściernym.

Napisano

> Motul.

> Tylko Motul.

> On ma Magiczną Technologię.

> Każdy silnik naprawi i/lub uchroni przed dalszą degradacją.

100/100 ok.gif

Napisano

> moze ostatnia deska ratunku bedzie jakis olej do skrzyni ?? one sa geste i cos pokroju 85w/90 ??

Pewnie się zdziwisz, ale olej 20w50 jest bardziej lepki niż przekładniowy 85w90. hehe.gif

Porównaj lepkość przy 100stC

lubro

przekładniowy

Napisano

jak nie będziesz jeździł w mrozy, to wlej superolu SAE 50 (do nabycia gdzies na wioskach z beczki).

SAE 30 jak ktoś wyżej wspomniał jest rzadziutki w wysokiej temperaturze (powiedziłbym bardziej rzadki niż standardowe 15w40)

co jeszcze. ja odkręciłbym miskę i sprawdził, czy na dnie nie leży zaślepka wału. to max godzinka roboty, a wyeliminujesz jedną możliwą przyczyne

edit

tak mi się jeszcze przypomniało

jeździłem kiedyś traktorem z mocno wyeksploatowanym silnikiem (który jeszcze miał ciśnienie, ale niewielkie, rzędu 1,5bar na max obrotach przy oleju 15w40) i po wlaniu tego oleju ciśnienie wzrosło do prawie 2,5.

Później, jak zdjęliśmy miskę okazało się, że z wału wypadła zaślepka właśnie. Wsadzilismy nową i nagle ciśnienie wróciło do normy 5 na zimnym, 3 na gorącym.

Napisano

> Pewnie się zdziwisz, ale olej 20w50 jest bardziej lepki niż przekładniowy 85w90.

> Porównaj lepkość przy 100stC

> lubro

> przekładniowy

A ja mam pytanie teoretyczne. Skoro taki dajmy na to PLATINUM SYNTHETIC V 5W-40 ma lepkość 150 to powinien byś lepszy do tego kaszlaka niż olej przekładniowy i Lubro? Pytam bo mam zupełnie inne doświadczenia praktyczne. Otóż znajomy w koparce Ostrówek chciał polepszyć silnikowi i wlał jakiegos wypasionego syntetyka 5w40 coby zima sprzęt dobrze palił i jeździł. Po wymianie i rozgrzaniu silnika zaczęła sie świecić kontrolka oleju. Wymiana na zwykły mineral 15w40 nic nie pomogła. Dopiero letni superol CC SAE30 o lepkośco 95 http://www.specol.com.pl/main/produkt/485.html sprawę załatwił. Wiec może to o to chodzi że im niżej ze wskaźnikiem lepkości tym lepiej i taki np superol CB sae40 byłby jeszcze lepszy bo ma wskaźnik 91? niewiem.gif Nie znam sie na tym kompletnie ale z praktyki wiem że po takiej wymianie oleju na Superol znajomy dość długo tym Ostrówkiem pracował.

Napisano

tu nie wskaźik lepkości jest najistotniejszy, tylko lepkość w 100 stopniach.

wskaźnik oznacza zakres temperatur, w których olej trzyma swoje parametry

Oleje o dużym wskaźniku lepkości

charakteryzuje mała zmiana lepkości przy

zmianie temperatury i tym samym lepiej

spełniają wymagania stawiane olejom smarowym

aniżeli oleje o małym wskaźniku lepkości.

czyli taki powiedzmy superol może mieć wskaźlik lepkości niewielki, ale ustawiony wysoko i w temp powiedzmy 100 stopni jest jeszcze przyzwoicie "gęsty".

a inny super wypasiony olej może mieć wskaźnik duży, ale co ci da, ze olej będzie swoją lepkosć utrzymywał w szerokim zakresie temperatur, skoro ta utrzymywana lepkosć i tak będzie niewielka.

Napisano

> Śmiejesz się. Ostatnio dane mi było pomacać butelkę Castrola, której magiczna wypukła nalepka

> usiłowała przekonać mnie, że jeżdżąc na Elfie albo innym Lotosie równie dobrze mógłbym owinąć

> tłok papierem ściernym.

Etam.

Kastrol jest dla wieśniaków / nieświadomych ćwoków.

M O T U L.

ONLY.

Napisano

> tu nie wskaźik lepkości jest najistotniejszy, tylko lepkość w 100 stopniach.

To dalej nie rozumiem czemu taki Platinium 5W40 o lepkości 14,10 w 100`C

okazał sie mniej odpowiedni niż Superol w30 o lepkości 11 też w 100`C.

Teoretycznie powinno być na odwrót i przy rozgrzanym silniku to Superol powinien zaświecić kontrolkę ciśnienia oleju. niewiem.gif Nic z tego nie rozumiem. Widzę że teoria i praktyka to zupełnie inne bajki.

Napisano

> To dalej nie rozumiem czemu taki Platinium 5W40 o lepkości 14,10 w 100`C

> okazał sie mniej odpowiedni niż Superol w30 o lepkości 11 też w 100`C.

> Teoretycznie powinno być na odwrót i przy rozgrzanym silniku to Superol powinien zaświecić

> kontrolkę ciśnienia oleju. Nic z tego nie rozumiem. Widzę że teoria i praktyka to zupełnie

> inne bajki.

Jest jeszcze lepkość wysokotemperaturowa HT/HS (sprawdzana przy 150stC)

olej klasy 5w40 ma około 3,5 do 3,7

olej klasy 15w40 ma ponad 4,0

domyślam się że olej klasy 40 ma jeszcze więcej niż 4,0

Napisano
  • Autor

> jak nie będziesz jeździł w mrozy, to wlej superolu SAE 50 (do nabycia gdzies na wioskach z beczki).

> SAE 30 jak ktoś wyżej wspomniał jest rzadziutki w wysokiej temperaturze (powiedziłbym bardziej

> rzadki niż standardowe 15w40)

> co jeszcze. ja odkręciłbym miskę i sprawdził, czy na dnie nie leży zaślepka wału. to max godzinka

> roboty, a wyeliminujesz jedną możliwą przyczyne

> edit

> tak mi się jeszcze przypomniało

> jeździłem kiedyś traktorem z mocno wyeksploatowanym silnikiem (który jeszcze miał ciśnienie, ale

> niewielkie, rzędu 1,5bar na max obrotach przy oleju 15w40) i po wlaniu tego oleju ciśnienie

> wzrosło do prawie 2,5.

> Później, jak zdjęliśmy miskę okazało się, że z wału wypadła zaślepka właśnie. Wsadzilismy nową i

> nagle ciśnienie wróciło do normy 5 na zimnym, 3 na gorącym.

Silnik miał zdjętą misę oleju i zaślepka jest tam gdzie powinna.

Olej jaki jest wlany to Lubro 20W50 i nic to nie dało.

Napisano

> silnika.

20W50 to już sporo, więc może wymienić pompę oleju?

Napisano

> Poardziłby sobie?

Zamiast szukac wynalazkow - zdejmij obudowe i obejrzyj jak wyglada pompa ... Na wytarta pompe zaden olej nie pomoze. Najwyej wytniesz sobie z kartonu nowa uszczelke i poskladasz. Dodatkowo zwroc uwage na rozciagniecie lancuszka - to chyba glowny generator dziwnych odglosow w silniku kszlaka. (ociera sie o obudowe - widac slady)

M.

Napisano

> Zamiast szukac wynalazkow - zdejmij obudowe i obejrzyj jak wyglada pompa ... Na wytarta pompe zaden

> olej nie pomoze. Najwyej wytniesz sobie z kartonu nowa uszczelke i poskladasz. Dodatkowo zwroc

> uwage na rozciagniecie lancuszka - to chyba glowny generator dziwnych odglosow w silniku

> kszlaka. (ociera sie o obudowe - widac slady)

> M.

Do tego inne elementy niech sprawdzi, jak zawór przelewowy.

Napisano

> Poardziłby sobie?

> Nie znalazłem większej wartości niż 60 w przypadku olejów silnikowych. Dałby radę?

IMHO nie da rady. Jak nie pomoze jakiś letni superol z motodoktorem to mówiąc po czesku "to se ne uda" Jak chcesz poeksperymentować to zapraw to jeszcze jakims ceramizerem. Podobno odbudowuje zużyte powierzchnie metalu hmm.gifniewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.