Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Za mało powietrza albo paliwa - da się rozróżnić?

Featured Replies

Napisano

Po szaleństwach na torze (chociaż nie wiem czy w tym leży bezpośrednia przyczyna), w drodze powrotnej do domu, zauważyłem że samochód dusi się przy 3-4tyś obrotów i absolutnie wyżej nie chce się wkręcać. Im wyższy bieg, tym wcześniej samochód zaczyna się dusić. Następnego dnia, po przeczyszczeniu filtra powietrza, było trochę lepiej (nie wiem jednak co miało większy wpływ - odstanie 24h czy czyszczenie). Samochód dalej się jednak dusi, teraz przy ok. 5k obrotów. Pytanie - czy organoleptycznie, lub w sposób mało technicznie zaawansowany da się rozróżnić, czy samochód dostaje za mało paliwa, czy może powietrza (stawiam na jedno z dwóch)?

Pacjent Clio 1 16V.

Napisano

> Po szaleństwach na torze (chociaż nie wiem czy w tym leży bezpośrednia przyczyna), w drodze

> powrotnej do domu, zauważyłem że samochód dusi się przy 3-4tyś obrotów i absolutnie wyżej nie

> chce się wkręcać. Im wyższy bieg, tym wcześniej samochód zaczyna się dusić. Następnego dnia,

> po przeczyszczeniu filtra powietrza, było trochę lepiej (nie wiem jednak co miało większy

> wpływ - odstanie 24h czy czyszczenie). Samochód dalej się jednak dusi, teraz przy ok. 5k

> obrotów. Pytanie - czy organoleptycznie, lub w sposób mało technicznie zaawansowany da się

> rozróżnić, czy samochód dostaje za mało paliwa, czy może powietrza (stawiam na jedno z dwóch)?

> Pacjent Clio 1 16V.

Ja bym na dzieńdobry wymienił filtr paliwa. Koszt znikomy, a w nim może leżeć przyczyna. Auto dość wiekowe, na dnie zbiornika mógł być jakiś syf. I mógł zostać zaciągnięty do filtra.

Napisano

Dobry komp albo najlepiej oscyloskop co najmniej 4 kanałowy. Odczyt z przepływki/map sensora, sonda lambda, długość wtrysku i uchylenie przepustnicy. Z tego będziesz wiedział co się dzieje. Takie wymienianie po kolei na ślepo to wywalanie kasy w błoto.

Napisano

> Następnego dnia,

> po przeczyszczeniu filtra powietrza, było trochę lepiej (nie wiem jednak co miało większy

> wpływ - odstanie 24h czy czyszczenie). Samochód dalej się jednak dusi, teraz przy ok. 5k

> obrotów. Pytanie - czy organoleptycznie, lub w sposób mało technicznie zaawansowany da się

> rozróżnić, czy samochód dostaje za mało paliwa, czy może powietrza (stawiam na jedno z dwóch)?

> Pacjent Clio 1 16V.

Zorganizuj jakas zastepcza pompe paliwa, bo w niej bym upatrywal przyczyny waytogo.gif. Btw. unikaj chinskich wynalazkow.

Napisano

> sprawdź kolor świecy...

Otóż to, najprostszy sposób ok.gif Trochę więcej na ten temat np. tu.

Napisano

Na szybko sonda szerokopasmowa i wskaznik do niej. I juz zawsze dostaniesz olsnienia w ktorym zakresie obrotow czego brakuje.

Napisano

Masz w pompie paliwa coś w rodzju smoka z bardzo gęstym sitkiem?

U mnie w SC 1,1 były takie same objawy ale przy ok. 2000 obr.

Okazało się, że na tym sitku było dosłownie błoto.

Po umyciu nitro i przedmuchaniu problem zniknął.

Napisano

> samochód dusi się przy 3-4tyś obrotów i absolutnie wyżej nie

> chce się wkręcać. Im wyższy bieg, tym wcześniej samochód zaczyna się dusić. Następnego dnia,

> Pacjent Clio 1 16V.

Skoro po przeczyszczeniu filtra powietrza jest lepiej- dla czego nie założyłeś od razu nowego? To samo z filtrem paliwa.

Kolor świecy daje dużo. Sprawdź. Swoją drogą same świece też można profilaktycznie zmienić.

Napisano

Gdy za dużo paliwa to świece czarne i kopci na czarno.

Gdy paliwa za mało to świece białe. Tylko w tym przypadku trzeba by dłużej pojeździć.

Napisano
  • Autor

Dzięki wszystkim za rady - w wolnej chwili postaram się posprawdzać, co tylko będę w stanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Skoro po przeczyszczeniu filtra powietrza jest lepiej- dla czego nie założyłeś od razu nowego? To

> samo z filtrem paliwa.

> Kolor świecy daje dużo. Sprawdź. Swoją drogą same świece też można profilaktycznie zmienić.

Szczerze mówiąc nie miałem jeszcze czasu. A też niezawsze najprostsze rozwiązanie okazuje się właściwe wink.gif To też szukam w międzyczasie rady. Poza tym tak jak pisałem - nie wiedziałem czy poprawa wynikała z przeczyszczenia filtru, czy odstania 24h.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.