Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupiłem cc ic o dalej.....

Featured Replies

Napisano

jeśli te 30 kkm to prawdziwy przebieg to trafił ci się niezły rodzynek smile.gif

Podjedz do diagnosty to ci sprawdzi całe auto ok.gif

Napisano

Sprawdź przednie i tylne nadkola od strony plastykowych osłon. W moich cc była tam zaawansowana korozja, szlifowanie, malowanie i konserwacja. Wielu użytkownikom kielichy zjadło na wylot.

Napisano

> Sprawdź przednie i tylne nadkola od strony plastykowych osłon. W moich cc była tam zaawansowana

> korozja, szlifowanie, malowanie i konserwacja. Wielu użytkownikom kielichy zjadło na wylot.

u mnie kielich wzięło też, warto zajrzeć na ranty drzwi od spodu, oraz podłoga z tyłu w bagażniku. No i ogólnie podłoga alien.gif

Napisano
  • Autor

> jeśli te 30 kkm to prawdziwy przebieg to trafił ci się niezły rodzynek

> Podjedz do diagnosty to ci sprawdzi całe auto

podejrzewam ze rodzynek bo tarcze hamulcowe czyli to co sie najczesciej niezmienia do konca dni cc sa jak nowe wiec chyba przebieg orginalny a co jeszcze to sie okaże 270751858-jezyk.gif

Napisano

jedz do jakiegos konkretnego starszego mechaniora, ew. do aso z prosba, rzucisz pare zl na tace a sie dowiesz czy faktycznie kupiles nowke czy krecony szrot ;-) smile.gif

Napisano

Zmień olej i filtry, połóż się pod niego - rzuć okiem czy nie ma za dużo rudej i jeździj spokojnie, dopóki nie spierdzieli sie coś poważnego.

Napisano

jak masz trochę smykałki mechanicznej to wymień rozrząd na nowy wink.gif nową pompę wody sobie daruj smile.gif klinowy jak widać, że jest wyrobiony też wymień smile.gif

Napisano

> jak masz trochę smykałki mechanicznej to wymień rozrząd na nowy nową pompę wody sobie daruj

> klinowy jak widać, że jest wyrobiony też wymień

Ale to jest 900.. po co łańcuch wymieniać ??

Napisano

> Ale to jest 900.. po co łańcuch wymieniać ??

no właśnie sam mu to chciałem napisać, ale telefon zadzwonił zlosnik.gif

juz bym był blizszy wymiany pompy wody skoro mu napisał o wymianie klinowego wink.gif

Napisano

> Ale to jest 900.. po co łańcuch wymieniać ??

niby potrzeby nie ma... ale u mnie w rodzince zawsze jak się jakieś auto kupuje i zamierza się tym trochę pojeźdżić to wymieniamy rozrząd... tak dla zasady 033102bebe_1_prv.gif

chyba nie zaszkodzi wymienić?? no chyba, że się szczypie na te 50,- za ten zakup...

Napisano

> niby potrzeby nie ma... ale u mnie w rodzince zawsze jak się jakieś auto kupuje i zamierza się tym

> trochę pojeźdżić to wymieniamy rozrząd... tak dla zasady

> chyba nie zaszkodzi wymienić?? no chyba, że się szczypie na te 50,- za ten zakup...

Tu nie chodzi o koszty tylko o sens (a konkretnie jego brak) wymieniania łańcucha rozrządu, który jest, można śmiało powiedzieć, dożywotni...

Napisano

> Tu nie chodzi o koszty tylko o sens (a konkretnie jego brak) wymieniania łańcucha rozrządu, który

> jest, można śmiało powiedzieć, dożywotni...

Mam 900 juz 5 lat i rozrzadu nie dotykałem smile.gif

Napisano

> Tu nie chodzi o koszty tylko o sens (a konkretnie jego brak) wymieniania łańcucha rozrządu, który

> jest, można śmiało powiedzieć, dożywotni...

Tak jest dożywotni, ale w nowszych generacjach aut. Starsze rozrządy łańcuchowe się wymieniało i to 2x częściej niż późniejsze paskowe. Czy jest na sali ktoś kto śmigał fiatem 125, lub 126? Pamiętacie tamte łąńcuchy na rozrządzie?

Napisano

rozrząd nie koniecznie. Mieliśmy poprzednio 9 setke przez 13 lat i miała przebieg koło 115. tys. Łancucha nie tykaliśmy i śmigał aż miło.

Napisano

> rozrząd nie koniecznie. Mieliśmy poprzednio 9 setke przez 13 lat i miała przebieg koło 115. tys.

> Łancucha nie tykaliśmy i śmigał aż miło.

Właśnie, w żadnym wypadku nie dotykać się rozrządu... dopiero po zmianie można docenić to co się miało wcześniej... takiego łańcuszka jak fabryka dała już nie kupi...

Mój sej 99 900 i 200 kkm na oryginalnym rozrządzie i nadal (odpukać) go nie słychać, więc jaki sens się dotykać tongue.gif

Napisano

Jak miałem CC 700 i wymieniłem rozrząd, to ten nowy stukał, jak stary. Okazało się, że oryginałów brak a zamienniki są do bani.

Napisano

> Tak jest dożywotni, ale w nowszych generacjach aut. Starsze rozrządy łańcuchowe się wymieniało i

> to 2x częściej niż późniejsze paskowe. Czy jest na sali ktoś kto śmigał fiatem 125, lub 126?

> Pamiętacie tamte łąńcuchy na rozrządzie?

Ale nie rozmawiamy teraz o 125 czy 126 ale o CC/SC 900. Sam 900tką zrobiłem 130kkm zanim zmieniłem motor. Nie znam chyba nikogo, kto by w tych silnikach przy mniejszych lub większych przebiegach musiał rozrząd zmieniać. Jak nie hałasuje napinacz to nie dotykać i już.

Napisano

> podejrzewam ze rodzynek bo tarcze hamulcowe czyli to co sie najczesciej niezmienia do konca dni cc

> sa jak nowe wiec chyba przebieg orginalny a co jeszcze to sie okaże

więc dbaj o niego 20.GIF

co do rozrządu to u mnie 200 kkm bez wymiany i wszystko ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak masz trochę smykałki mechanicznej to wymień rozrząd na nowy nową pompę wody sobie daruj

> klinowy jak widać, że jest wyrobiony też wymień

to jest na łańcuszku

Napisano

Moje CC 900 ma nalatane 118kkm rozrządu nie słychać. Nie widzę powodu żeby go ruszać. Zmień olej, filtry, płyn hamulcowy, dolej płynu do spryskiwaczy i dbaj. biglaugh.gif

Napisano

Obowiązkowo sprawdź stan rurek hamulcowych pod autem i na tylnych wahaczach. Założę się, że przy próbie najmniejszej ingerencji rozsypią się smile.gif.

Ja kupiłem CC 700 za śmieszne pieniądze od znajomego rodziny. Autko zadbane. Już ponad rok go tłukę i lekko nie ma. No ale ponieważ stało przed zakupem w garażu przez ponad 6 miesięcy nawet nie odpalane to trzeba było troszkę rozruszać wozidełko. Właśnie tylne hamulce z rurkami wymagały wymiany- zardzewiało wszystko. Koszt śmieszny bo spokojnie 100 zł powinno wystarczyć. Zawieszenie o dziwo nie do zdarcia- po za tulejami na tylnych wahaczach. Już komplecik wymieniłem. Z awarii jakie miałem- brak skutecznego hamulca. Wymieniłem przewód podciśnieniowy serwa hamulcowego. Przy gaźniku ponad 2 m przewodów podciśnieniowych 3mm. I to tyle. Czyli w sumie bardzo mało roboty przy tym autku. A i 3 tyg temu zmieniłem łożyska w alternatorze.

Autem z powodzeniem jeździłem do pracy do Żyrardowa z Połańca. Dystans 250 km. Więc taką trasę pokonywał średnio 3 razy w miesiącu tam i z powrotem. Zero awarii czy niespodzianek. Gdyby to było troszkę cichsze. Spalanie ok 5,5l, przy prędkościach 100-120 km/h. Praktycznie cały czas gaz w podłodze.

Podsumowując. Da się tym autem jeździć, ale jeżeli miałbym możliwość zamiany na coś wygodniejszego- nie zastanawiałbym się ani chwili.

Napisano

Sory, ale na 30 klocków to on nie wygląda, prędzej 130.

No ale oczywiście chciałbym się mylić

Napisano

Ciekawe jest to, że ma klapkę wlewu, a nie okrągły korek. Wydawało mi się, że przed "liftem" powinien mieć okrągły wlew.

Napisano

> Ciekawe jest to, że ma klapkę wlewu, a nie okrągły korek. Wydawało mi się, że przed "liftem"

> powinien mieć okrągły wlew.

Dobrze jest - w 93 były i takie ok.gif jakie autor watku przedstawia.

Napisano

> Dobrze jest - w 93 były i takie jakie autor watku przedstawia.

Dzięki, zawsze się czegoś nowego można dowiedzieć przy okazji. A CC, jeśli faktycznie taki przebieg to gratuluje zakupu, fajny rodzynek.

Napisano

> Dobrze jest - w 93 były i takie jakie autor watku przedstawia.

Tak jak kolega pisze, jest to przejściówka z FSM na fiata smile.gif

Napisano

> Tak jest dożywotni, ale w nowszych generacjach aut.

Taaa, dożywotni rotfl.gif

Łańcuszka, póki nie dzwoni, nie ruszałbym. A i jak dzwoni to też nie, bo zdaje się, że rozrząd jest "bezkolizyjny" grinser006.gif

Napisano

> Ale nie rozmawiamy teraz o 125 czy 126 ale o CC/SC 900. Sam 900tką zrobiłem 130kkm zanim zmieniłem

> motor. Nie znam chyba nikogo, kto by w tych silnikach przy mniejszych lub większych

> przebiegach musiał rozrząd zmieniać. Jak nie hałasuje napinacz to nie dotykać i już.

AFAIK moja 900 zrobila sporo ponad 200 na oryginalnym rozrzadzie...

Napisano
  • Autor

moj był w 2009 sprowadzony z niemczech ale niewiem gdzie go wyprodukowali wiem tylko ze w 1993 wrzesniu gdzie mozna sprawdzic gdzie wyprodukowali fiata?

Napisano

> moj był w 2009 sprowadzony z niemczech ale niewiem gdzie go wyprodukowali wiem tylko ze w 1993

> wrzesniu gdzie mozna sprawdzic gdzie wyprodukowali fiata?

Z numeru vin odczytasz miejsce produkcji.

Napisano

> moj był w 2009 sprowadzony z niemczech ale niewiem gdzie go wyprodukowali wiem tylko ze w 1993

> wrzesniu gdzie mozna sprawdzic gdzie wyprodukowali fiata?

Ale mówimy dalej o cc, tak? To jednym miejscem produkcji cc/sc była Polska zlosnik.gif

Napisano

> Mam 900 juz 5 lat i rozrzadu nie dotykałem

a ja mam już 10 ten sam rocznik i 200kkm - tez nie był wymieniany

Napisano

> a ja mam już 10 ten sam rocznik i 200kkm - tez nie był wymieniany

Lubisz ryzyko co? zlosnik.gif

Napisano

> Ale mówimy dalej o cc, tak? To jednym miejscem produkcji cc/sc była Polska

Nie do końca, ja miałem kiedyś SC w wersji Abarth wyprodukowanego w Turynie:) A wiem bo w niemieckim Briefie doczytałem

Napisano

> Nie do końca, ja miałem kiedyś SC w wersji Abarth wyprodukowanego w Turynie:) A wiem bo w

> niemieckim Briefie doczytałem

a w którym to miejscu w briefie de jest taka adnotacja?

Bo jakoś leży takowy przed moimi oczami i nic takiego nie widzę, natomiast są takie info jak rozmiar felg i opon, oraz to że w aucie był zainstalowany seryjny alarm.

Może miałeś wpisane że to wersja abarth z pakietem z Turynu zlosnik.gif ?

Nie było produkcji cc/sc poza PL.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Z numeru vin odczytasz miejsce produkcji.

oki zdjecia wklepuje na poczatek i pytam czy wiadomo wam cos wiecej na temat tych liczb i literek???

post-113776-14352517727595_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> oki zdjecia wklepuje na poczatek i pytam czy wiadomo wam cos wiecej na temat tych liczb i

> literek???

[image]http://[/image]

Napisano

> [image]http://[/image]

???

Napisano

Tak będzie łatwiej smile.gif

286364229-S5004057.JPG

Napisano
  • Autor

> Tak będzie łatwiej

dzieki za pomoc i podpowiedz jak to zrobiłes ze zdjecie jest na wierzchu a nie w załaczniku

??

Napisano

Quote:

Wklejanie obrazków/zdjęć do postów zostało przedstawione z przykładami tutaj na forum

Poniżej skrótowo opiszę:

Zasady co do wielkości (rozmiaru zdjęcia) jak i pliku (ile kilobajtów) określone są w regulaminie - generalnie im obrazek "waży" mniej tym lepiej - jesli obrazki pochodza z innych stron miejcie na uwadze, ze nie wszyscy maja DSL
zlosnik.gif
- np 800kb zdjec to droche duzo dla "Kowalskiego" z modemem więc dobrze jest umieścić w tytule posta słówko określające że zamieszczane zdjęcia są "cięzkie".

Jeśli wklejane obrazki mają pochodzić z naszego komputera z dysku to przechodzimy do punktu 1 , jeśli wklejamy obrazki z innego serwera (np. jakiejś strony www) przechodzimy do punktu 7 (wystarczy podczas pisania wiadomości wybrać opcję "Obrazek" i wkleić adres obrazka z innego serwera jak to opisano wyżej w punkcie 7).

1. Po napisaniu treści wiadomości przewijamy okno przeglądarki w dół tak aby zobaczyć opcję "chcę podejrzeć moją wiadomość i/lub dołączyć plik" , zaznaczamy to pole kliknięciem myszy i klikamy "Dalej"

2. Pojawia się okno "Do swojej wiadomości ........... " itd możemy kliknąć "Przeglądaj" i z okna wybrać plik z naszego dysku, lub wpisujemy w okno jego nazwę i lokalizację jeśli ją znamy, wielkość obrazka (ile ma kB) czyli jego "waga" jest ograniczona do wartości wymienionej w regulaminie, dlatego też przy robieniu obrazków zwróćmy uwagę aby nie przekraczała ona dopuszczalnych wartości.

3. Klikamy OK, zatwierdzam i czekamy aż forum "przetrawi" całość, w zależności od obciążenia samego forum lub łącza może to trwać dłużej niż kilka sekund (w krańcowych przypadkach nawet i kilkadziesiąt sekund).

4. Pojawi się okno powrót do forum lub zobacz swoją wiadomość

5. Tu możemy kliknąć "Zobacz swoją wiadomość" (lepiej - widzimy ją od razu i nie musimy szukać) lub poczekać aż załaduje się forum z naszą wiadomością (wtedy musimy ją wyszukać, klikamy na nią tak jakbyśmy ją chcieli przeczytać). Znajdujemy u góry naszej wiadomości link do załącznika (w kolorze niebieskim)

6. Klikamy na załącznik i pojawi się okno przeglądarki z załącznikiem

7. Zaznaczamy myszą cały adres załącznika na pasku adresu przeglądarki (będzie wyglądał jakoś tak:
i kopiujemy go naciskając Ctrl-C lub prawy przycisk myszy i opcja "kopiuj"

8. Kliknąć wstecz na przeglądarce - wracamy do swojej wiadomości (jak w p. 5)

9. Klikamy na "Edytuj" żeby wyedytować post. Kursorem ustawiamy się w miejscu tekstu gdzie chcemy wkleić obrazek (najlepiej enterem zacząć nową linię)

10. Wybieramy z menu pod okienkiem z tekstem opcję "Obrazek"

11. W wyświetlone okienko wkleić (Ctrl-V) skopiowany adres naszego wysłanego obrazka i naciskamy OK

12. W treści naszej wiadomości ujrzymy "adres" obrazka :

276608232-wklej09.jpg

Uwaga - w niektórych przeglądarkach internetowych (np. Firefox) może się zdarzyć że wklejany link nie będzie w tym miejscu gdzie ustawiliśmy kursor ale na samym końcu tekstu naszej wiadomości (podobnie jest jak wklejamy nawet zwykłego emotikona z listy). Wtedy po prostu całą taką linijkę z "adresem" obrazka (tekst jak na powyższym obrazku: "image ... /autokacik.pl/files/... image " ) "wycinamy" (np. "wytnij" lub Ctrl+X) a następnie wklejamy w miejsce w tekście gdzie ma się znajdować.

13. Jeśli wklejaliśmy tylko jeden obrazek i nie chcemy więcej Klikamy "Zmień wiadomość" i przechodzimy do puntku 14, jeśli mamy więcej obrazków niż jeden i chcemy je elegancko wkleić wówczas w punkcie 13 nie klikamy od razu "zmień wiadomość" ale przewijamy w dół okno przeglądarki i zaznaczamy opcję "Podgląd po edycji / dodanie lub zmiana załącznika" i postępujemy zgodnie jak to opisano w punktach od 2 do 12

14. Obrazek powinien pojawić się w treści postu

Napisano

> przebieg raczej kręcony

Nie koniecznie. Ja mam w spadku 700 95r, 36000km. Cały czas stał w garażu, ojciec od święta jeździł.

Napisano

> Nie koniecznie. Ja mam w spadku 700 95r, 36000km. Cały czas stał w garażu, ojciec od święta

> jeździł.

na cc-forum jest gość który ma cc z przebiegiem 5kkm. Zamiast schować go do garażu i nie ruszać, on je "tuninguje" facepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.