Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

JTD: egr? - nie? overboost?- nie = brak podciśnienia

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dopadła moje jtd nie typowa usterka, chyba nie opisywana tutaj nigdy. Od jakiegoś czasu auto dymiło później traciło moc i generalnie było z nim coś nie tak. W końcowym stadium całkowity brak sterowania turbiną... diagnoza to brak pociśnienia, wywołany przytkanym trójnikiem na pompie vacum.

Wszystko co przeczytałem na forach to diagnoza egr, overboost, przetarta rura intercoolera, a to kompletnie nie ten kierunek w moim przypadku.

Po przeczyszczeniu tego trójnika auto śmiga znowu aż miło grinser006.gif

Piszę tego posta, żeby przestrzec przed diagnozowaniem/naprawianiem na ślepo nie mając w tym doświadczenia, warto jednak udać się do specjalisty grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> jakieś foto z prac posiadasz?

nie bardzo, nie robiłem tego sam

Napisano

> nie bardzo, nie robiłem tego sam

Wystarczylo przeczyscic trojnik?

Wydaje mi sie ze tez mam maly problem z podcisnieniem..

Jak to zdiagnozowal?

Napisano
  • Autor

> Wystarczylo przeczyscic trojnik?

tak

> Wydaje mi sie ze tez mam maly problem z podcisnieniem..

> Jak to zdiagnozowal?

nie było mnie przy diagnozie, ale myślę że sprawdzali wszystko po kolei.

dodatkowo mam teraz lepsze hamulce, wcześniej pedał był twardszy, i gaszenie silnika odbywa się to jakby bardziej miękko, auto przy mocnym i bardzo mocnym przyspieszaniu nie dymi, wcześniej zdarzała się niezła zasłona dymna

Napisano
  • Autor

> gdzie ten trojnik jest?

nie jestem mechanikiem... wink.gif i sam tego nie naprawiałem ani nie diagnozowałem

edit. przeważnie nie opisuje napraw swoich aut na forach, a tym wątkiem chciałem uczulić mi podobnych "nie mechaników" że często nie ma sensu strzelać w ciemno, zaślepiająć egr'y czy czyszcząc overboosty, dobry mechanik postawił diagnozę "brak podciśnienia" w minute... niestety dopiero za kilka dni miał termin na "poszukanie podciśnienia"

Napisano

> gdzie ten trojnik jest?

Prawdopodobnie zaraz za pompa vacum, idzie waz i sie rozdziela..

286305377-Zdj%EAcie0612.jpg

Ciekaw jestem po co sie rozdziela, jeden idzie do OverBoost, a drugi?

Idzie gdzies z tylu silnika...

Ale zeby sie zapychal?

Czym, skad?

Napisano

do zaworu overbost ciśnienie idzie po przez to

a drugi przewód idzie do klapy gaszącej

Napisano

> do zaworu overbost ciśnienie idzie po przez to

Czyli przez akumulator podciśnienia.

Napisano

> a drugi przewód idzie do klapy gaszącej

no ja wymieniałem ten przewód bo miałem pęknięty i jak gasiłem to nim nieźle rzucało teraz gaśnie mięciutko ten drugi przy trójniku też wymieniałem bo już sparciał jak wyjąłem trójnik to na tym wąskiej części próbowałem wsadzić kawałek przewodu żeby sprawdzić drożność wszedł pięknie do momentu łączenia się z z grubą częścią i nie chciał przejść na wylot czy koledzy którzy do niego zaglądali też tak mają ?

Napisano

> Wiec zatyka sie ten trójnik na poczatku?

Na łączeniu tej cienkiej rureczki z tą grubą

Napisano

> Witam,

> Dopadła moje jtd nie typowa usterka, chyba nie opisywana tutaj nigdy. Od jakiegoś czasu auto dymiło

> później traciło moc i generalnie było z nim coś nie tak. W końcowym stadium całkowity brak

> sterowania turbiną... diagnoza to brak pociśnienia, wywołany przytkanym trójnikiem na pompie

> vacum.

> Wszystko co przeczytałem na forach to diagnoza egr, overboost, przetarta rura intercoolera, a to

> kompletnie nie ten kierunek w moim przypadku.

> Po przeczyszczeniu tego trójnika auto śmiga znowu aż miło

> Piszę tego posta, żeby przestrzec przed diagnozowaniem/naprawianiem na ślepo nie mając w tym

> doświadczenia, warto jednak udać się do specjalisty

Wszystko fajnie, ale wiesz jak jest , każdy piszę posty i wymaga diagnozy przez neta biglaugh.gif Następnym razem też nie pisz ,,o co kaman'' tylko napraw i wstaw rozwiązanie biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko fajnie, ale wiesz jak jest , każdy piszę posty i wymaga diagnozy przez neta Następnym

> razem też nie pisz ,,o co kaman'' tylko napraw i wstaw rozwiązanie

wiesz, ale ja nie pisze wątków typu "o co kaman" grinser006.gif i tylko się utwierdziłem w tym, że nie ma to większego sensu

ps. tylko nie przekopuj mojego archiwum, bo pewnie coś by się znalazło grinser006.gif

Napisano

> wiesz, ale ja nie pisze wątków typu "o co kaman" i tylko się utwierdziłem w tym, że nie ma to

> większego sensu

> ps. tylko nie przekopuj mojego archiwum, bo pewnie coś by się znalazło

ale popatrz na to z innej strony. Czyszczenie egr i ovbst napewno nie zaszkodzi, w większości będzie rozwiązaniem. Do mechanika można podjechać zawsze, a po co płacić za czyszczenie egr jak można zrobić to samemu.

Napisano

> do momentu łączenia się z z grubą częścią i nie chciał przejść na wylot czy koledzy którzy do

> niego zaglądali też tak mają ?

Dziś tam zaglądałem. Jest tam przewężenie. Żadnego syfu tam nie było. Swoja droga od czego są te przewody? Macie jakieś opaski na tym trójniku?

Napisano

> Wydaje mi sie ze tez mam maly problem z podcisnieniem..

> Jak to zdiagnozowal?

A jak u was koledzy zasysa pompa vacum ? dzisiaj ściągnąłem z niej przewód i odpaliłem silnik jak przykładałem palec to z lekkością go odrywałem czy tak ma być czy powinna mocno trzymać palca ,pedał hamulca zrobił się twardy ale to normalne po założeniu przewodu trochę zmiękł ale nie za dużo kiedyś wydawał mi się miększy za podpowiedzi serdeczne dzięki:)

Napisano

Nie bardzo rozumiem ideę tego "trójnika". Może i u mnie jest zapchany, bo overboost czyściłem, zawór egr też czyściłem a jakieś takie mułowate jest moje stilo. Czy ktoś może powiedzieć do czego ten trójnik jest?

I co to ma wspólnego z hamulcami ?!? Bo piszecie, że są twardsze po jego przeczyszczeniu.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem ideę tego "trójnika". Może i u mnie jest zapchany, bo overboost czyściłem,

> zawór egr też czyściłem a jakieś takie mułowate jest moje stilo. Czy ktoś może powiedzieć do

> czego ten trójnik jest?

> I co to ma wspólnego z hamulcami ?!? Bo piszecie, że są twardsze po jego przeczyszczeniu.

Vacuum mocniej ssie?

Napisano

U mnie wężyk idący od zbiorniczka do trójnika zrobił się taki:

image00025h.jpg

zlosnik.gif

Napisano

> Vacuum mocniej ssie?

Chodzi mi z jaką siłą powinna robić podciśnienie czy ktoś sprawdzał czy dochodzi do 1 bara mam zamiar kupić vacomierz i sprawdzić jakie robi podciśnienie tylko nie wiem jaka jest jej prawidłowa wartość ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.