Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zapomniałem opłacić ubezpieczenia OC

Featured Replies

Napisano

Zapomniałem opłacić ubezpieczenia OC. Okazało się, że od tygodnia tak już jeździłem.

Nie zamierzam zmieniać ubezpieczyciela (Allianz), co najwyżej zmienię agenta, żeby mieć bliżej załatwić formalności.

Rozumiem, że po prostu jadę i przedłużam polisę OC+AC+NW (z których OC i tak uległo przedłużeniu)?

Napisano

> Zapomniałem opłacić ubezpieczenia OC. Okazało się, że od tygodnia tak już jeździłem.

> Nie zamierzam zmieniać ubezpieczyciela (Allianz), co najwyżej zmienię agenta, żeby mieć bliżej

> załatwić formalności.

> Rozumiem, że po prostu jadę i przedłużam polisę OC+AC+NW (z których OC i tak uległo przedłużeniu)?

imho dostaniesz po prostu wezwanie do zaplaty, bo umowa jest z automatu przedluzana jesli nie wypowiedziales zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> imho dostaniesz po prostu wezwanie do zaplaty, bo umowa jest z automatu przedluzana jesli nie

> wypowiedziales

Tak jak pisałem wcześniej, nie zamierzam zmieniac ubezpieczyciela, więc przedłużenie mi pasuje. A opłatę zrobię dzisiaj.

Trochę słabo zadziałał agent, w przypadku aut (oba ubezpieczane w różnych TU u różnych agentów) zawsze dzwonią i przypominają. Tu chociaż mam to zapisane, zapomniałem sprawdzić i żyłem w błogiej nieświadomości...

Napisano

> Tak jak pisałem wcześniej, nie zamierzam zmieniac ubezpieczyciela, więc przedłużenie mi pasuje. A

> opłatę zrobię dzisiaj.

> Trochę słabo zadziałał agent, w przypadku aut (oba ubezpieczane w różnych TU u różnych agentów)

> zawsze dzwonią i przypominają. Tu chociaż mam to zapisane, zapomniałem sprawdzić i żyłem w

> błogiej nieświadomości...

płacisz i jeździsz - to że nie zapłacone nie znaczy że nieważne - płatność to zmartwienie ubezpieczyciela że nie dopilnował

Napisano

> Zapomniałem opłacić ubezpieczenia OC. Okazało się, że od tygodnia tak już jeździłem.

> Nie zamierzam zmieniać ubezpieczyciela (Allianz), co najwyżej zmienię agenta, żeby mieć bliżej

> załatwić formalności.

> Rozumiem, że po prostu jadę i przedłużam polisę OC+AC+NW (z których OC i tak uległo przedłużeniu)?

Trzeba tylko pamiętać, że automatycznie przedłuża się jeśli to kolejne nasze OC. Jeśli to OC kupione z samochodem to się nie przedłuża z automatu.

Napisano

> płacisz i jeździsz - to że nie zapłacone nie znaczy że nieważne - płatność to zmartwienie

> ubezpieczyciela że nie dopilnował

Bzdura...

Płatność za OC to zmartwienie i obowiązek kierowcy/posiadacza pojazdu a nie ubezpieczyciela.

I nie pisz że jak nie zapłacone to ważne bo w razie W gdyby coś się stało to ubezpieczyciel się wypnie i kierujący będzie musiał płacić.

Swoją drogą coś tu nie zadziałało bo nie znam ubezpieczyciela który by nie przysyłał przypomnienia że kończy się polisa i trzeba przedłużyć, i nie chodzi mi tu o agentów tylko o centralę

Napisano

Co do AC i NW to przedłużenia chyba nie będzie, tylko nowa polisa (nie przedłużają się z automatu).

Z niedogodności - nie kupisz już teraz pakietu OC+AC+NW (OC się przedłużyło, AC i NW nie możesz antydatować) i będziesz musiał opłacić OC oraz wykupić polisę AC+NW. Kolejna niedogodność - zostanie już na przyszłość konieczność osobnego opłacania w odstępie tygodnia - chyba że może da się wypowiedzieć polisę OC zawierając kolejną i kupić już pełny pakiet (ale nie wiem szczerze mówiąc jak wyglądają obecnie te sprawy).

Napisano

Allianz ma chyba 7 dni karencji - przerabiałem w tym roku.

Przedłużałem cały pakiet OC+AC+NW+ZK 4 dni po upłynięciu poprzedniej polisy - warunek: do agenta i zrobić fotki auta

Napisano

> Bzdura...

> Płatność za OC to zmartwienie i obowiązek kierowcy/posiadacza pojazdu a nie ubezpieczyciela.

> I nie pisz że jak nie zapłacone to ważne bo w razie W gdyby coś się stało to ubezpieczyciel się

> wypnie i kierujący będzie musiał płacić.

Teraz to Ty piszesz bzdury. Ubezpieczenie działa, a ubezpieczyciel może co najwyżej dochodzić odsetek za zwłokę w płatności.

> Swoją drogą coś tu nie zadziałało bo nie znam ubezpieczyciela który by nie przysyłał przypomnienia

> że kończy się polisa i trzeba przedłużyć, i nie chodzi mi tu o agentów tylko o centralę

Nigdy mi nie przysyłali, zawsze przypominał agent.

A przepraszam, raz dostałem kwitek od PZU ... w 99tym lub 2000nym chyba.

Napisano

> Co do AC i NW to przedłużenia chyba nie będzie, tylko nowa polisa (nie przedłużają się z automatu).

> Z niedogodności - nie kupisz już teraz pakietu OC+AC+NW (OC się przedłużyło, AC i NW nie możesz

> antydatować) i będziesz musiał opłacić OC oraz wykupić polisę AC+NW. Kolejna niedogodność -

> zostanie już na przyszłość konieczność osobnego opłacania w odstępie tygodnia - chyba że może

> da się wypowiedzieć polisę OC zawierając kolejną i kupić już pełny pakiet (ale nie wiem

> szczerze mówiąc jak wyglądają obecnie te sprawy).

Wypowiedzieć można, ale nowe OC trzeba zawrzeć z dniem zakończenia poprzedniego, więc przesunięcie czasowe zostaje. Natomiast zawierając za rok OC można wykupić pakiet i przez te pięć dni mieć podwójne AC.

Napisano

> I nie pisz że jak nie zapłacone to ważne bo w razie W gdyby coś się stało to ubezpieczyciel się

> wypnie i kierujący będzie musiał płacić.

To byloby sk... bo z automatu sie przedluza (przedluzalo do niedawna).

I jak nie zdazyles wypowiedziec, musiales kontynuowac i zaplacic.

A gdy przyszloby do wyplacenia odszkodowania, to co? Juz nie dziala?

Napisano

Owszem przedłuża się ale czy Ty byś wypłacił odszkodowanie gdyby ktoś Ci nie opłacił składki ??

Napisano

> Owszem przedłuża się ale czy Ty byś wypłacił odszkodowanie gdyby ktoś Ci nie opłacił składki ??

Slyszales o takim przypadku, czy toretyzujesz?

Napisano

> Slyszales o takim przypadku, czy toretyzujesz?

Słyszałem o kilku

Napisano

> Słyszałem o kilku

W takim razie, na czym polega automatyczne przedluzenie OC, skoro ono teoretycznie wtedy nie dziala?

Napisano
  • Autor

> Co do AC i NW to przedłużenia chyba nie będzie, tylko nowa polisa (nie przedłużają się z automatu).

> Z niedogodności - nie kupisz już teraz pakietu OC+AC+NW (OC się przedłużyło, AC i NW nie możesz

> antydatować) i będziesz musiał opłacić OC oraz wykupić polisę AC+NW. Kolejna niedogodność -

> zostanie już na przyszłość konieczność osobnego opłacania w odstępie tygodnia - chyba że może

> da się wypowiedzieć polisę OC zawierając kolejną i kupić już pełny pakiet (ale nie wiem

> szczerze mówiąc jak wyglądają obecnie te sprawy).

Ubezpieczenie OC+AC+NW obowiązywało do 12 września. Nowa polisa OC+AC+NW jest już wystawiona z datą obowiązywania od 13 września 2012 (zapytano mnie czy chce z datą wcześniejszą, tak żeby była kontynuacja).

Jadę tylko wpłacić pieniądze i ją odebrać. Ubezpieczałem u tego samego agenta, w salonie samochodowym i motocyklowym.

Napisano

> W takim razie, na czym polega automatyczne przedluzenie OC, skoro ono teoretycznie wtedy nie

> dziala?

Może inaczej, umowa jest przedłużana żeby była ciągłość ubezpieczenia OC, Ubezpieczyciel powinien poinformować na min.14 dni przed końcem o nowej ofercie OC

Jak nie opłacimy to tak jakbyśmy nie zawarli umowy, bo gdyby tak było że ubezpieczyciele biorą na siebie odpowiedzialność OC a nie biorą za to kasy to szybko by padli.

Dlatego też jest taka instytucja jak Fundusz Gwarancyjny żeby w razie co poszkodowany mógł liczyć na jakieś odszkodowanie.

Tak samo w przypadku jak mamy opłacone OC a uszkodzimy komuś po pijaku auto to wtedy ubezpieczyciel MOŻE odmówić wypłaty odszkodowania poszkodowanemu odsyłając go do FG lub Sądu, MOŻE również wziąć na siebie te koszty a potem ściągać od pijaka ALE to jest mniej wygodne dla nich.

Dlatego też trzeba przeczytać OWU danego ubezpieczyciela "co by było gdyby..."

Tu jakieś INFO proponuję zobaczyć na dole ile wynosi kara za brak OC przez 3 dni, to się równa średniej składce za cały rok

EDIT: Znalazłem info jak się zachowuje firma Allianz w przypadku nieopłacenia składki przez klienta:

Quote:

Jakie są konsekwencje nieopłacenia składki OC?

W przypadku nie opłacenia kolejnej raty składki Allianz Polska udziela ochrony do końca okresu wskazanego na polisie, windykując we własnym zakresie zaległości w stosunku do klienta.

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może nałożyć karę na właściciela pojazdu za brak ubezpieczenia OC.

Wysokość opłaty stanowi równowartość w złotych:

a) samochody osobowe - 500 euro,

b) samochody ciężarowe i autobusy - 800 euro,

c) pozostałe pojazdy - 100 euro,

Wysokość opłaty jest uzależniona od okresu pozostawania pojazdu bez ochrony ubezpieczeniowej w każdym roku kalendarzowym i wynosi:

1) 20% opłaty w wysokości określonej w pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni;

2) 50% opłaty w wysokości określonej w pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni;

3) 100% opłaty w wysokości określonej w pkt 1 - w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni.

Napisano

> Ubezpieczenie OC+AC+NW obowiązywało do 12 września. Nowa polisa OC+AC+NW jest już wystawiona z datą

> obowiązywania od 13 września 2012 (zapytano mnie czy chce z datą wcześniejszą, tak żeby była

> kontynuacja).

> Jadę tylko wpłacić pieniądze i ją odebrać. Ubezpieczałem u tego samego agenta, w salonie

> samochodowym i motocyklowym.

Po takim numerze na Twoim miejscu zmieniłbym agenta, skoro nie potrafi zrobić takiej błahostki, jaką jest termin opłaty/zawarcia polisy. waytogo.gif

Napisano

> Ubezpieczenie OC+AC+NW obowiązywało do 12 września. Nowa polisa OC+AC+NW jest już wystawiona z datą

> obowiązywania od 13 września 2012 (zapytano mnie czy chce z datą wcześniejszą, tak żeby była

> kontynuacja).

> Jadę tylko wpłacić pieniądze i ją odebrać. Ubezpieczałem u tego samego agenta, w salonie

> samochodowym i motocyklowym.

No to chyba jest poprawnie wystawiona bo 12 kończy się o godzinie 24.00 a nowe zaczyna się od 13/09 od godz. 00.00

Napisano

> Po takim numerze na Twoim miejscu zmieniłbym agenta, skoro nie potrafi zrobić takiej błahostki,

> jaką jest termin opłaty/zawarcia polisy.

Agent agentem ale gdzie jest OBOWIĄZKOWE info od centrali ??

Napisano

> Agent agentem ale gdzie jest OBOWIĄZKOWE info od centrali ??

Nie wiem, w jakim TU ma kolega Pilzner teraz ubezpieczenie, ale my w domu dotąd

mieliśmy wszystko w Warcie ubezpieczone i TU nigdy nie wysyłało dokumentów, zawsze agent o tym pamiętał.

Napisano

> Owszem przedłuża się ale czy Ty byś wypłacił odszkodowanie gdyby ktoś Ci nie opłacił składki ??

Jesli pytasz mnie to jestem zdania, ze nie mozna zjesc ciastka i miec ciastka. zlosnik.gif

Napisano

> Jak nie opłacimy to tak jakbyśmy nie zawarli umowy, bo gdyby tak było że ubezpieczyciele biorą na

> siebie odpowiedzialność OC a nie biorą za to kasy to szybko by padli.

(...)

> Tak samo w przypadku jak mamy opłacone OC a uszkodzimy komuś po pijaku auto to wtedy ubezpieczyciel

> MOŻE odmówić wypłaty odszkodowania poszkodowanemu odsyłając go do FG lub Sądu, MOŻE również

> wziąć na siebie te koszty a potem ściągać od pijaka ALE to jest mniej wygodne dla nich.

Te dwa cytaty mają jakieś odzwierciedlenie w polskim prawie ? Bo jakos mi po lekturze ustawy wychodzi ZUPEŁNIE co innego.

> Dlatego też trzeba przeczytać OWU danego ubezpieczyciela "co by było gdyby..."

OWU i OC ? Nie pomyliło Ci się coś ?

Napisano
  • Autor

> Po takim numerze na Twoim miejscu zmieniłbym agenta, skoro nie potrafi zrobić takiej błahostki,

> jaką jest termin opłaty/zawarcia polisy.

Nie bardzo rozumiem o czym piszesz...

Zadzwoniłem, powiedziałem, że chcę kontynuować ubezpieczenie, podałem numer telefonu i numer rejestracyjny. Po jakimś czasie oddzwonili, powiedzieli, że polisa jest już przygotowana z wcześniejsza datą tak by była kontynuacja i podano mi kwotę do zapłaty. Czego więcej oczekiwać? niewiem.gif

Owszem, mogli zadzwonić z przypomnieniem (rok temu tak zrobili) i wtedy nie byłoby najmniejszego problemu. A listu żadnego sobie nie przypominam, ale mógł gdzieś się zapodziać w gąszczu pourlopowej poczty.

Napisano

> pierwszy z brzegu http://www.link4.pl/pliki-do-pobrania

Czytałeś cokolwiek z tego co podlinkowałeś ?

Np takie coś skopiowane z losowo otworzonego pdeefa

Quote:

Zasady zawierania umów ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej

posiadaczy pojazdów mechanicznych zostały określone w Ustawie

z dnia 22 maja 2003 roku o ubezpieczeniach obowiązkowych,

Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze

Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz. U. z 2003 r., nr 124, poz. 1152

z późn. zm.), zwaną dalej Ustawą.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem o czym piszesz...

Właśnie o tym, co sam poniżej napisałeś.

> Owszem, mogli zadzwonić z przypomnieniem (rok temu tak zrobili) i wtedy nie byłoby najmniejszego

> problemu. A listu żadnego sobie nie przypominam, ale mógł gdzieś się zapodziać w gąszczu

> pourlopowej poczty.

Agent od tego ma prowizję za każdego klienta, żeby o niego dbać.

Jeśli w wypadku szkody pojawią się problemy, to też zapomni o kliencie?

Napisano
  • Autor

> Właśnie o tym, co sam poniżej napisałeś.

Quote:

Po takim numerze na Twoim miejscu zmieniłbym agenta, skoro nie potrafi zrobić takiej błahostki, jaką jest termin opłaty/zawarcia polisy.

Czyli w tym zdaniu chciałeś przekazać, że zmieniłbyś agenta, jeśli ten nie potrafiłby wcześniej powiadomić klienta o zbliżającej się dacie ważności polisy... No to przyznam, że sformułowałeś to dość enigmatycznie. A wystarczyłoby zamienić wyraz "zrobić" na np. "ogarnąć". wink.gif

Fakt, że agenci zwykle przypominają o takim wydarzeniu nie zwalnia mnie z pamiętania o obowiązku przedłużania polisy. Uważam, że to mimo wszystko ja o tym zapomniałem. Zdarza się. Ja raczej nie należę do ludzi, którzy "zwalniają" kasjerkę w Biedronce za to, że skończył się towar z gazetki... Dlatego nie zamierzam zmieniać tego ubezpieczyciela, wygodne jest dla mnie to, że podaję numer rejestracyjny i nie spędzam godziny na wypełnianiu kwitów i podawaniu wszystkich danych od nowa.

Pojadę, zapłacę za ubezpieczenie, odbiorę polisę i na rok z głowy (prawie rok). Dla mnie temat zamknięty. Dzięki.

Napisano

> Fakt, że agenci zwykle przypominają o takim wydarzeniu nie zwalnia mnie z pamiętania o obowiązku

> przedłużania polisy.

Ustawa Cię zwalnia od pamiętania zlosnik.gif

O ile dobrze rozumiem słowo pisane to dla umów OC zawieranych po zmianie ustawy ubezpieczyciel ma obowiązek poinformowania Cie o kończącej się polisie.

Art 28 1b

Quote:

Nie później niż 14 dni przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa

ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, zakład

ubezpieczeń jest obowiązany do wysłania ubezpieczającemu informacji o ubezpieczeniu

na kolejny okres ubezpieczenia.

Napisano

> Może inaczej, umowa jest przedłużana żeby była ciągłość ubezpieczenia OC, Ubezpieczyciel powinien

> poinformować na min.14 dni przed końcem o nowej ofercie OC

> Jak nie opłacimy to tak jakbyśmy nie zawarli umowy, bo gdyby tak było że ubezpieczyciele biorą na

> siebie odpowiedzialność OC a nie biorą za to kasy to szybko by padli.

> Dlatego też jest taka instytucja jak Fundusz Gwarancyjny żeby w razie co poszkodowany mógł liczyć

> na jakieś odszkodowanie.

> Tak samo w przypadku jak mamy opłacone OC a uszkodzimy komuś po pijaku auto to wtedy ubezpieczyciel

> MOŻE odmówić wypłaty odszkodowania poszkodowanemu odsyłając go do FG lub Sądu, MOŻE również

> wziąć na siebie te koszty a potem ściągać od pijaka ALE to jest mniej wygodne dla nich.

> Dlatego też trzeba przeczytać OWU danego ubezpieczyciela "co by było gdyby..."

OWU to obowiązuje w ubezpieczeniu AC, w OC obowiązuje ustawa i tam gdybania nie ma. To, że jakieś TU próbuje się migać to nie ma nic do rzeczy.

Napisano

> OWU to obowiązuje w ubezpieczeniu AC, w OC obowiązuje ustawa i tam gdybania nie ma. To, że jakieś

> TU próbuje się migać to nie ma nic do rzeczy.

No właśnie ta ustawa to takie OWU jednakowe dla wszystkich natomiast nie wiem na jakich zasadach ale ubezpieczyciele "stosują dodatki" dobra dla siebie

Napisano

> No właśnie ta ustawa to takie OWU jednakowe dla wszystkich natomiast nie wiem na jakich zasadach

> ale ubezpieczyciele "stosują dodatki" dobra dla siebie

Obowiązuje ich ustawa i jeśli wstrzymują się z wypłatą odszkodowania bo sprawca nie opłacił OC to piszesz odwołanie i zgłaszasz sprawę do sądu.

Napisano

Quote:

EDIT: Znalazłem info jak się zachowuje firma Allianz w przypadku nieopłacenia składki przez klienta:

Quote:

Jakie są konsekwencje nieopłacenia składki OC?

W przypadku nie opłacenia kolejnej raty składki Allianz Polska udziela ochrony do końca okresu wskazanego na polisie, windykując we własnym zakresie zaległości w stosunku do klienta.

nic nie znalazłeś, albo nie rozumiesz co czytasz. To się tyczy polisy opłacanej na raty w przypadku jak toś nie zapłaci kolejnej RATY.

To o czym jest dyskusja to nieopłacenie polisy po jej końcu, ale poprzednia była opłacona więc OC się przedłuża na kolejny rok - chyba że było wypowiedziane.

Napisano

> EDIT: Znalazłem info jak się zachowuje firma Allianz w przypadku nieopłacenia składki przez

> klienta:

> Quote:

> Jakie są konsekwencje nieopłacenia składki OC?

> W przypadku nie opłacenia kolejnej raty składki Allianz Polska udziela ochrony do końca okresu

> wskazanego na polisie, windykując we własnym zakresie zaległości w stosunku do klienta.

Czyli tak jak napisałem, OC jest a TU windykuje składki

> Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może nałożyć karę na właściciela pojazdu za brak ubezpieczenia

> OC.

> Wysokość opłaty stanowi równowartość w złotych:

> a) samochody osobowe - 500 euro,

> b) samochody ciężarowe i autobusy - 800 euro,

> c) pozostałe pojazdy - 100 euro,

> Wysokość opłaty jest uzależniona od okresu pozostawania pojazdu bez ochrony ubezpieczeniowej w

> każdym roku kalendarzowym i wynosi:

> 1) 20% opłaty w wysokości określonej w pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni;

> 2) 50% opłaty w wysokości określonej w pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni;

> 3) 100% opłaty w wysokości określonej w pkt 1 - w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni.

A to akurat nie ma zastosowania w omawianym przypadku.

Napisano
  • Autor

> Pojadę, zapłacę za ubezpieczenie, odbiorę polisę i na rok z głowy (prawie rok). Dla mnie temat

> zamknięty. Dzięki.

Do zamknięcia tematu potrzebowałem jeszcze podpisać oświadczenie, że nie będę występował o szkody z AC w okresie przerwy w ubezpieczeniu tj. od 13 do 20 września oraz przedstawić motocykl do oględzin zdjęć lub zrobić zdjęcia i przesłać na podany przez nich adres mailowy.

Pismo jak się okazuje dostałem, ale doszło dopiero wczoraj...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.