Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sytuacja z policją - widok w wstecznym lusterku

Featured Replies

Napisano

Jechałem ostatnio mocno załadowany, w wstecznym lusterku nic nie widziałem, ale w bocznych normalnie. Zatrzymała mnie policja i chciała wziąć dowód bo nie widzę nic przez tylną szybę. W końcu skończyło się na pouczeniu. Mają prawo zabrać dowód w takiej sytuacji??

Napisano

> Jechałem ostatnio mocno załadowany, w wstecznym lusterku nic nie widziałem, ale w bocznych

> normalnie. Zatrzymała mnie policja i chciała wziąć dowód bo nie widzę nic przez tylną szybę. W

> końcu skończyło się na pouczeniu. Mają prawo zabrać dowód w takiej sytuacji??

tylna szybe mozesz sobie nawet zamalowac

Napisano

> Jechałem ostatnio mocno załadowany, w wstecznym lusterku nic nie widziałem, ale w bocznych

> normalnie. Zatrzymała mnie policja i chciała wziąć dowód bo nie widzę nic przez tylną szybę. W

za to nie mogli zabrac dowodu. Patrz dostawczaki, tam tez niema widocznosci we wstecznym lusterku.

Napisano

Pofatygowałbym się do przełożonego tych znawców z zapytaniem, czy wie, jakich bystrych ma podwładnych. hahaha.gif

Napisano

> za to nie mogli zabrac dowodu. Patrz dostawczaki, tam tez niema widocznosci we wstecznym lusterku.

Poza tym w tym przypadku widoczność do tyłu była ograniczona nie przez trwałe zmiany w konstrukcji pojazdu ale z uwagi na przewożony ładunek. To tak, jakby chcieć zabrac dowód rej. za przewożenie zbyt dużej liczby osób albo za nieprawidłowe ich rozmieszczenie. Nie ma podstaw do zabrania dowodu.

Napisano

Gdybyś fizycznie nie miał lusterka to tak, ale jak masz lusterko a tylną szybę zaspawaną blachą 2,5cm grubości to nic Ci nie zrobią.

Kiedyś zastanawiałem się, po co w piętrowym autokarze lusterko, skoro on nie miał tylnej szyby(nawet gdyby miał szybę to i tak nie było siły, żeby w lusterku było coś widać poza wnętrzem)? Okazało się, że wynika to z przepisów, że lusterko ma być i tyle.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pofatygowałbym się do przełożonego tych znawców z zapytaniem, czy wie, jakich bystrych ma

> podwładnych.

Są bardzo bystrzy, wyrabiają target. To, że policja przez takie zachowanie, traci szacunek w społeczeństwie to już inna bajka bo liczy się tylko ilość kasy płynąca do budżetu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pofatygowałbym się do przełożonego tych znawców z zapytaniem, czy wie, jakich bystrych ma podwładnych.

Norma - kilka razy już pytano mnie, kiedy przerejestruję samochód (odpowiedź zgodnie z prawdą - nigdy, bo już jest przerejestrowany - mam inny adres zameldowania na pobyt stały - czyli adres w DO i PJ i inny adres zamieszkania - czyli adres w DR), krokodylki kiedyś utrzymywali, że Iveco Daily 35C12 jest ciężarówką i trzeba na nie PJ kat. C (motywowali to tym, że - uwaga - ma z tyłu bliźniaki) facepalm%5B1%5D.gif

A co do tematu przewodniego - ma być nieograniczona widoczność w zakresie 180 stopni, z tyłu możesz szyby zamalować, zaspawać itp.

Napisano

> Gdybyś fizycznie nie miał lusterka to tak, ale jak masz lusterko a tylną szybę zaspawaną blachą

> 2,5cm grubości to nic Ci nie zrobią.

> Kiedyś zastanawiałem się, po co w piętrowym autokarze lusterko, skoro on nie miał tylnej

> szyby(nawet gdyby miał szybę to i tak nie było siły, żeby w lusterku było coś widać poza

> wnętrzem)? Okazało się, że wynika to z przepisów, że lusterko ma być i tyle.

> Pozdrawiam BAS

Wcale nie trzeba mieć lusterka wstecznego - wszystkie nasze firmowe dostawczaki (Fiorino, Doblo, Ducato) wyjechały z salonu tylko z bocznymi lustrami smile.gif

Napisano

> Wcale nie trzeba mieć lusterka wstecznego - wszystkie nasze firmowe dostawczaki (Fiorino, Doblo,

> Ducato) wyjechały z salonu tylko z bocznymi lustrami

Może przepisy się zmieniły? Interesowałem się tematem ładnych kilka lat temu i wtedy nie mogłem się nadziwić po grzyba lusterko wsteczne, w którym nic nie widać i ktoś mi to wyjaśnił.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kiedyś zastanawiałem się, po co w piętrowym autokarze lusterko, skoro on nie miał tylnej

> szyby(nawet gdyby miał szybę to i tak nie było siły, żeby w lusterku było coś widać poza

> Pozdrawiam BAS

akurat w autokarze jest potrzebne wg przepisow i nie po to aby ogladac co sie dzieje za pojazdem a co sie dzieje w pojezdzie, w pietrach jest jeszcze zazwyczaj kamera na pietrze.

Napisano

> Norma - kilka razy już pytano mnie, kiedy przerejestruję samochód (odpowiedź zgodnie z prawdą -

> nigdy, bo już jest przerejestrowany - mam inny adres zameldowania na pobyt stały - czyli adres

> w DO i PJ i inny adres zamieszkania - czyli adres w DR)

Ja też tak mam i zastanawiam się czy mam obowiązek wydawać te kilkadziesiąt PLN na zmianę adresu w DR czy nie?

Napisano

> Gdybyś fizycznie nie miał lusterka to tak, ale jak masz lusterko a tylną szybę zaspawaną blachą

> 2,5cm grubości to nic Ci nie zrobią.

> Pozdrawiam BAS

No proszę a u mnie w firmie w berlingo blaszaku nie ma lusterka.

Napisano

> akurat w autokarze jest potrzebne wg przepisow i nie po to aby ogladac co sie dzieje za pojazdem a

> co sie dzieje w pojezdzie, w pietrach jest jeszcze zazwyczaj kamera na pietrze.

też mi sie tak wydaje

miałem merca 207 i tam lusterka nie było, fakt że to inne czasy były hmm.gif

a co do policji, cóż głupich nie sieją grinser006.gif

ze dwa razy miałem takie idiotyczne kontrole, gdzie próbowali doczepić się do wszystkiego, problem w tym że nie mieli racji i pewnie gdybym ostro nie prostował to DR 30.GIF

a i tak mi wypisali za brak naklejki na gaśnicy hehe.gif

ciekawa sytuacja jest gdy się jedzie z przyczepką, wtedy wymagane są dodatkowe przedłużające lustreka

tyle że przepis mówi o sytuacji gdy przyczepa "znacznie" wystaje poza obrys auta

i teraz niech mi ktoś powie co znaczy znacznie ? 10cm ? 50cm ?

Napisano

> Ja też tak mam i zastanawiam się czy mam obowiązek wydawać te kilkadziesiąt PLN na zmianę adresu w DR czy nie?

Jeżeli masz adres zgodny z adresem zamieszkania to nie musisz i nie możesz wręcz niczego zmieniać. Jeżeli mieszkasz w mieście X a masz stały meldunek w Y i zarejestrujesz auto w Y to łamiesz postanowienia Ustawy PoRD smile.gif I własnie do popełnienia takiego czynu namawiają mnie okazjonalnie policjanci z drogówki - zazwyczaj niemający pojęcia o przepisach również ich obowiązujących wink.gif

Napisano

> a i tak mi wypisali za brak naklejki na gaśnicy

Za co? Przecież zgodnie z przepisami gaśnica ma być sprawna a nie mieć ważną legalizację smile.gif Czyli jeżeli policjant jest zainteresowany sprawnością może gaśnicę wystrzelić (oczywiście wyrównując Ci stratę i zaświadczając, że to on Cię gaśnicy pozbawił). Oczywiście - jeżeli ona nie zadziała - wtedy płacisz mandat smile.gif

Napisano

> Za co? Przecież zgodnie z przepisami gaśnica ma być sprawna a nie mieć ważną legalizację Czyli

> jeżeli policjant jest zainteresowany sprawnością może gaśnicę wystrzelić (oczywiście

> wyrównując Ci stratę i zaświadczając, że to on Cię gaśnicy pozbawił). Oczywiście - jeżeli ona

> nie zadziała - wtedy płacisz mandat

wiesz to było z 15lat temu jak weszły gaśnice i masowo walili za to mandaty

inna sprawa że gasnica była na sztukę, a mandat i tak nie zapłacony grinser006.gif

Napisano

> pojazdu ale z uwagi na przewożony ładunek. To tak, jakby chcieć zabrac dowód rej. za

> przewożenie zbyt dużej liczby osób

wieziesz 6 osób, a auto masz zarejestrowane na 5.

w przypadku kontroli fikasz do policial.gif ?

Napisano

> wieziesz 6 osób, a auto masz zarejestrowane na 5.

> w przypadku kontroli fikasz do ?

No tak, za przekroczenie prędkości też możesz oddać DR biglaugh.gifhehe.gifzlosnik2.gif chyba dobrowolnie... facepalm%5B1%5D.gif a jak "będzie między wami chemia" to możesz z panami policjantami pofiglować 270747800-sex.gif

Napisano

> No tak, za przekroczenie prędkości też możesz oddać DR chyba dobrowolnie... a jak "będzie

> między wami chemia" to możesz z panami policjantami pofiglować

A nie idzie podpiac tego pod :

zagrozenie bezpieczenstwa

zagraza porzadkowi ruchu

Art 132 prawa o ruchu drogowym

Napisano

> A nie idzie podpiac tego pod :

> zagrozenie bezpieczenstwa

> zagraza porzadkowi ruchu

> Art 132 prawa o ruchu drogowym

Mowa o przypadku tytułowym? Chyba żartujesz... biglaugh.gif

A co do przewozu większej ilości pasażerów niż widnieje w DR - to chyba jest na to stosowny paragraf i "opłata dodatkowa" ? hmm.gif

Napisano

> Mowa o przypadku tytułowym? Chyba żartujesz...

> A co do przewozu większej ilości pasażerów niż widnieje w DR - to chyba jest na to stosowny

> paragraf i "opłata dodatkowa" ?

O tych pasazerach.Ale moge sie mylic,tak mi przyszlo do glowy,ze mozna to pod to podpiac.

Napisano

> O tych pasazerach.Ale moge sie mylic,tak mi przyszlo do glowy,ze mozna to pod to podpiac.

Znalazłem takie coś w taryfikatorze mandatów:

Art. 97 KW

Przewóz osób w liczbie przekraczającej liczbę miejsc określonych w dowodzie rejestracyjnym pojazdu

100 za każdą osobę ponad określoną liczbę, nie więcej niż 500

Napisano

> Jeżeli mieszkasz w mieście X a masz stały meldunek w Y i zarejestrujesz auto w Y to łamiesz

> postanowienia Ustawy PoRD

Nie rozumiem tej sytuacji.

Teoretycznie:

Mam stały meldunek i zarejestrowany pojazd w miejscowości Y.

Mieszkam i pracuję w mieście X i nie mam w nim żadnej formy meldunku. Zakładam, że jest to mieszkanie służbowe wynajmowane przez firmę i na nią wystawiane są FV. Ewentualnie wynajmowane mieszkanie w szarej strefie.

Na jakiej podstawie mam zarejestrować w nim swój pojazd?

Napisano

> Mają prawo zabrać dowód w takiej sytuacji??

Nie,

mało tego, jeżeli jechali np. Fiatem Ducato czy innym Fordem Transitem to sytuację mieli przecież taką samą jak Ty zlosnik.gif

Napisano

> pojazdu ale z uwagi na przewożony ładunek. To tak, jakby chcieć zabrac dowód rej. za

> przewożenie zbyt dużej liczby osób albo za nieprawidłowe ich rozmieszczenie. Nie ma podstaw do

> zabrania dowodu.

akurat za przedstawione przez Ciebie przykłady moga spokojnie dac Ci pokutke...

Napisano

> akurat za przedstawione przez Ciebie przykłady moga spokojnie dac Ci pokutke...

ale się uparliście, przecież dowodu nie mogą za to zabrać zlosnik.gif

Napisano

> ale się uparliście, przecież dowodu nie mogą za to zabrać

jak będą chcieli to zabiorą za co innego, pole do popisu jest ogromne zlosnik.gif

Napisano

> jak będą chcieli to zabiorą za co innego, pole do popisu jest ogromne

Od zawsze funkcjonowało w tym zakresie "podejrzane stuki w układzie kierowniczym stwarzające podejrzenie, że pojazd może zagrażać bezpieczeństwu ruchu" zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.