Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki

Featured Replies

Napisano

Witam,

poszukuję dobrych żarówek do świateł mijania i drogowych.

Po dwóch dzwonkach (2x prawy reflektor i błotnik), wymieniałem obydwa klosze i żarówki....

Za każdym razem wszystko było ustawiane od nowa (jeżeli chodzi o silniczki)...

Zbliża się zima i dochodzi do mnie,że mam do d.....oświetlenie....

W garażu uzbierałem już 8 różnych H1-ek i każda świeci inaczej, jak również żadna (jak się okazywało w warsztatach) nie jest wystarczająco dobra,żeby wyregulować strumień światła....

Znalazłem na necie coś takiego:

https://www.hurt.com.pl/2x-osram-h1-nightbreaker-plus-90-swiatla-duo-pack,p4220.html

Czy to się nada?

A może ktoś z Was poleci mi coś lepszego, bo zgłupieje z tymi światłami...?! zlosnik2.gif

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i wskazówki!!

Napisano

Ja używam Tungsram SPORTLIGHT BLUish w obudwu samochodach z podpisu. Mimo że mają niebieskawe bańki ( świecą na biało nie na żółtawo ) i niby ileś tam % + ( nie pamiętam ile ) świecą już półtora roku wink.gif Muszę wymienić dla świętego spokoju ok.gif Także ogólnie polecam bo i cena baardzo niska

Napisano

> poszukuję dobrych żarówek do świateł mijania i drogowych.

Od lat używam Tungsram Megalight +50 , są trwałe i faktycznie jaśniejsze od zwykłych , a przy tym w niskiej cenie .

> A może ktoś z Was poleci mi coś lepszego, bo zgłupieje z tymi światłami...?!

Poszukaj używek soczewek Valeo albo póki co wymyj od wewnątrz te co masz - na pewno zobaczysz znaczną różnicę ok.gif

Napisano

miałem te osramy chyba z 2-3 miesiące po czym powiedziały 30.GIF na początku roku zakupiłem tungsramy +ileś% i do tej pory świecą bardzo fajnie w połączeniu z zamontowanymi soczewkami Valeo efekt jest świetny ok.gif takie same muszę kupić sobie na długie i do halogenów bo tam mam żarówki każda z innej parafii (pozostałości wkładałem po przepalonych mijania).

Napisano

> [...] Tungsram Megalight +50 , są trwałe i faktycznie jaśniejsze od zwykłych [...]

Faktycznie świecą jaśniej, co nie znaczy że dają większą ilość światła ok.gif

Ja na wypalonych odbłyśnikach na suchym nie widziałem różnicy między zwykłymi żarówkami, a takimi +XX% czegoś.

Na mokrym żarówki +XX% czegoś więcej wypadały tym gorzej, im % był większy, a przetestowałem tego dużo.

Stwierdziłem w końcu że nie ma sensu pakować kasy w żarówki i trzeba kupić soczewki Valeo, do tego włożyłem żarówki Navry za 7zł/szt, jestem zadowolony i nie czuję potrzeby dalszego eksperymentowania z oświetleniem przednim.

Napisano

obecnie mam w soczewkach Tungsram Megalight Ultra +90% i świecą ok od 1,5roku..

Cenowo też jest nieźle

Napisano

> Faktycznie świecą jaśniej, co nie znaczy że dają większą ilość światła

Większa jasność źródła światła = większe natężenie światła .

Oczywiście reflektory muszą być dobrze ustawione , bo co komu po jaśniejszym oświetleniu 10m przed autem wink.gif

Napisano

> Większa jasność źródła światła = większe natężenie światła .

Czyli wychodzi że przy standardowej żarówce H1 55W świecąca nominalnie 1600lumenami, żarówka H1 55W +50% świeci natężeniem rzędu 2400lm gdzie norma jest ~1850 lm, a żarówki +90% świecą jak palnik xenonowy wink.gif

Napisano

> +50% świeci natężeniem rzędu 2400lm gdzie norma jest ~1850 lm, a żarówki +90% świecą jak

> palnik xenonowy

Nie wierz do końca temu co mówi reklama .

+50% to pewnie w praktyce +5 , a +90% to +9 smirk.gif

Napisano

Mi jednak wydaje że żarówki +XX% emitują o ten % intensywniej pasmo światła barwy niebieskiej i zielonej przez co barwa żarówki przesuwa się w kierunku niebieskiej i dalej dzięki temu wzrok odbiera więcej bodźców podczas dobrych warunków pogodowych. Tłumaczyło by to też fakt dlaczego takie żarówki świecą mizernie podczas złej pogody gdy pochłanianie i rozpraszanie w/w barw światła jest bardziej intensywne niż żółtej.

Napisano

> Mi jednak wydaje że żarówki +XX% emitują o ten % intensywniej pasmo światła barwy niebieskiej i

> zielonej przez co barwa żarówki przesuwa się w kierunku niebieskiej i dalej dzięki temu wzrok

> odbiera więcej bodźców podczas dobrych warunków pogodowych. Tłumaczyło by to też fakt dlaczego

> takie żarówki świecą mizernie podczas złej pogody gdy pochłanianie i rozpraszanie w/w barw

> światła jest bardziej intensywne niż żółtej.

mizernie to świecą wszystkie które mają bańkę w całości na niebiesko, tungsram megalight, osram nightbreaker mają małe paski tylko i na mokrym świecą bardzo dobrze (jak na źródło żarnikowe)

Napisano

> Czyli wychodzi że przy standardowej żarówce H1 55W świecąca nominalnie 1600lumenami, żarówka H1 55W

> +50% świeci natężeniem rzędu 2400lm gdzie norma jest ~1850 lm, a żarówki +90% świecą jak

> palnik xenonowy

ilosc lumenow zalezy takze od napiecia na zarowce

Napisano

> ilosc lumenow zalezy takze od napiecia na zarowce

Dokładnie tak jak piszesz wink.gif

Dlatego warto założyć przekaźniki ponieważ w Bravie takowe nie występują zlosnik.gif Cały prąd płynie przez manetkę a jak grube kable tam są poprowadzone o można się domyślić facepalm%5B1%5D.gif

Naprawdę warto zainwestować 20zł i przy okazji odciążyć styki w manetce zlosnik.gif Roboty na 1h max wink.gif

Napisano

> Dlatego warto założyć przekaźniki ponieważ w Bravie takowe nie występują

W wersjach podstawowych faktycznie na tym zaoszczędzono , ale już chociażby w JTD SX były montowane standardowo skromny.gif

Napisano

w mojej1.6 16V SX światła gasną podczas zapalania, ale czy to oznacza że są przekaźniki to już nie wiem.

Napisano

> W wersjach podstawowych faktycznie na tym zaoszczędzono , ale już chociażby w JTD SX były montowane

> standardowo

Trochę nie chce mi się w to wierzyć.

A zwłaszcza w "były" a nie "był" - bo tak naprawdę sprawę załatwia jeden przekaźnik (tak, wiem, najlepiej umieścić 1mm od żarówki i zasilić kabliskiem spawalniczym prosto z aku wink.gif ).

Napisano

> w mojej1.6 16V SX światła gasną podczas zapalania, ale czy to oznacza że są przekaźniki to już nie

> wiem.

Nie oznacza.

A czy masz przekaźnik? Kręć manetką i nasłuchuj czy gdzie nie cyka.

Napisano

> Trochę nie chce mi się w to wierzyć.

> A zwłaszcza w "były" a nie "był" - bo tak naprawdę sprawę załatwia jeden przekaźnik

Były jak napisałem montowane w wersjach JTD SX , ale w każdej tylko po jednym wink.gif

Za to żeby nie było tak super to już przyoszczędzono na przekaźniku od świateł drogowych smirk.gif

Napisano

> Były jak napisałem montowane w wersjach JTD SX , ale w każdej tylko po jednym

> Za to żeby nie było tak super to już przyoszczędzono na przekaźniku od świateł drogowych

a gdzie szukać tego przekaźnika ?

Jak już pisałem w mojej światła gasną jak zapalam, ale wiem że są takie sztuki gdzie tylko przygasają....więc jakiś przekaźnik w mojej chyba jest.... ??? confused.gif

Napisano

> a gdzie szukać tego przekaźnika ?

Zerknąłem na schemat świateł w B/B 1.6 po lifcie i wynika z niego , że przekaźnik ma być po prawej stronie skrzynki bezpieczników pod kierownicą ok.gif

Napisano

dzięki

gdzie można dorwać takie schematy ?

Napisano

> [...] w mojej światła gasną jak zapalam [...]

U mnie też w momencie kręcenia rozrusznikiem, zostają tylko pozycyjne.

W sejach, centach zauważyłem ostatnio że jest dokładnie tak samo.

Napisano

> gdzie można dorwać takie schematy ?

Trochę ich jest w wydaniu Zębowicza , a cała reszta w angielskich manualach Haynesa .

Napisano

> Trochę ich jest w wydaniu Zębowicza , a cała reszta w angielskich manualach Haynesa .

I w service manualu który jest dostępny na bbm.wikidot.com.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.