Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozmiar opony. Czy będzie pasowało?

Featured Replies

Napisano

Do tej pory jeździłem tak jak zawsze miałem. Letnie i zimowe miały 205/65 R15. Niedługo będę miał okazję kupić 195/65 R15 tzn kupię je jeśli będą pasowały i stąd moje pytanie. Będzie można je założyć na dotychczasową felgę?

Napisano

> Do tej pory jeździłem tak jak zawsze miałem. Letnie i zimowe miały 205/65 R15. Niedługo będę miał

> okazję kupić 195/65 R15 tzn kupię je jeśli będą pasowały i stąd moje pytanie. Będzie można je

> założyć na dotychczasową felgę?

Będzie pasowało. Nowe koła będą miały pomijalnie mniejszą średnicę, a jak koła mieszczą się w granicach dopuszczalnych dla samochodu, to jeszcze na tym zarobisz, bo będzie mniej palił i lepiej jeździł.

Napisano
  • Autor

> Będzie pasowało. Nowe koła będą miały pomijalnie mniejszą średnicę, a jak koła mieszczą się w

> granicach dopuszczalnych dla samochodu, to jeszcze na tym zarobisz, bo będzie mniej palił i

> lepiej jeździł.

no w książeczce od auta piszą o 195 i 205, ale myślałem, że do tego są potrzebne osobne felgi.

Także dzięki za info 20.GIF

Napisano

10 mm węższa i 13 mm niższa opona.

195/65R15 jest zamiennikiem 205/60R15.

Ale pasować będzie.

Napisano

> no w książeczce od auta piszą o 195 i 205, ale myślałem, że do tego są potrzebne osobne felgi.

> Także dzięki za info

zazwyczaj jest tak (choć nie zawsze), że dany rozmiar, szerokość felgi ma przewidzianą oponę o optymalnym rozmiarze ale są też dopuszczalne i bezpieczne rozmiar szerszy i rozmiar węższy.

Napisano

Trochę spora różnica. I nie daj się zwieść licznikowi. Będzie kłamał.

ale założyć się da.

Napisano
  • Autor

> Trochę spora różnica. I nie daj się zwieść licznikowi. Będzie kłamał.

> ale założyć się da.

będzie zawyżał czy zaniżał prędkość?

Napisano

> Do tej pory jeździłem tak jak zawsze miałem. Letnie i zimowe miały 205/65 R15. Niedługo będę miał

> okazję kupić 195/65 R15 tzn kupię je jeśli będą pasowały i stąd moje pytanie. Będzie można je

C-zielony metalic - jak się domyślam C-klasa? zlosnik.gif jeżeli tak możesz śmiało zakładać, ja mam w E 195/65/15 na zimę i jest ok.gif zresztą w instrukcji 195/65/15 to minimalny ale jak najbardziej dopuszczony rozmiar

Napisano

> będzie zawyżał czy zaniżał prędkość?

zawyżał

Napisano

Nie wiemy nic o aucie i feldze. Jesli 205/65/15 to fabryczny rozmiar, to pewnie mozna przejsc na 195/65/15.

Ja bym sprawdzil ceny zamiennikow opon na felge 16 calowa. Moze sie okazac, ze korzysci beda wieksze.

Napisano
  • Autor

> C-zielony metalic - jak się domyślam C-klasa? jeżeli tak możesz śmiało zakładać, ja mam w E

> 195/65/15 na zimę i jest zresztą w instrukcji 195/65/15 to minimalny ale jak najbardziej

> dopuszczony rozmiar

nie

ciemnozielona omega B zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiemy nic o aucie i feldze. Jesli 205/65/15 to fabryczny rozmiar, to pewnie mozna przejsc na

> 195/65/15.

> Ja bym sprawdzil ceny zamiennikow opon na felge 16 calowa. Moze sie okazac, ze korzysci beda

> wieksze.

felga 15 calowa 5x110 i jak niby da się założyć r16? zlosnik.gif

Napisano

> felga 15 calowa 5x110

Bardziej przyda sie szerokosc, niz rozstaw srub. zlosnik.gif

i jak niby da się założyć r16?

Przykladowo. idea.gif

Komplet opon dla felg 16" moze byc tanszy o 400 zl. Komplet nowych felg to wydatek ok 1400 zl.

Odzyskanie pieniedzy ze sprzedazy uzywanych aluminiowych felg 15" to 200-600 zl.

Lepsze prowadzenie i wyglad - bezcenne.

Napisano
  • Autor

> Bardziej przyda sie szerokosc, niz rozstaw srub.

> i jak niby da się założyć r16?

> Przykladowo.

> Komplet opon dla felg 16" moze byc tanszy o 400 zl. Komplet nowych felg to wydatek ok 1400 zl.

> Odzyskanie pieniedzy ze sprzedazy uzywanych aluminiowych felg 15" to 200-600 zl.

> Lepsze prowadzenie i wyglad - bezcenne.

no, ale ja zawsze kupuję fabrycznie nowe opony zlosnik.gif

a cena nowych 16" jak dla mnie za wysoka oslabiony.gif

bo ja teraz będę kupował nowe zimówki, a te będą w Biedronce -Dębica Frigo2. Gwara 2 lata i jak coś z oponą nie tak to zwracają $$$ bez zbędnych ceregieli (można oddać parę bez problemu)

no i kupuję 4 czyli komplecik zlosnik.gif Cena 189zl/szt

Jeśli chodzi o zwroty to już to przerabiałem ze znajomym, ja sam pierwszy raz tam kupuję. Zero problemów dlatego się skuszę ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> no, ale ja zawsze kupuję fabrycznie nowe opony

> a cena nowych 16" jak dla mnie za wysoka

> bo ja teraz będę kupował nowe zimówki, a te będą w Biedronce -Dębica Frigo2. Gwara 2 lata i jak coś

> z oponą nie tak to zwracają $$$ bez zbędnych ceregieli (można oddać parę bez problemu)

> no i kupuję 4 czyli komplecik Cena 189zl/szt

W internecie cena tych opon zaczyna się od 174,50 za sztukę wink.gif

Jak ja kupowałem opony przez internet (zawsze tak robię), to transport był darmowy ok.gif

Najwygodniej sobie zażyczyć transport już do swojego wulkanizatora smile.gif Nie musisz sobie auta brudzić wink.gif

Napisano
  • Autor

niezły pomysł, ale ja nie mam konkretnego wulkanizatora wink.gif

a tam gdzie te opony za 174 to koszt dostawy 32 i w sumie cena robi się podobna. wink.gif

Napisano

> Lepsze prowadzenie i wyglad - bezcenne.

Nie mozna zawsze tak podchodzic do sprawy, w 1 aucie przeszedlem z 195/55/15 na 185/60/15, a w drugim z 205/55/16 na 195/65/15, nie kazdy jezdzi wylacznie po asfaltach.

Nie rajduje na zakretach, a na dziurawych sciezkach jest o wiele wygodniej, czyli tak jakby lepsze prowadzenie mam grinser006.gif, wyglad zlewam.

Napisano

> no, ale ja zawsze kupuję fabrycznie nowe opony

> a cena nowych 16" jak dla mnie za wysoka

Caly czas mialem na mysli nowe opony.

Jesli rozmiar 195/65/15 lub 205/65/15 sa tansze niz analogiczne dla 16 cali, to temat mozna odpuscic.

Napisano
  • Autor

dokładnie, raz jechałem 225 r17 to musiałem mocno kierę trzymać jak jechałem w asfaltowych koleinach

Napisano

> Caly czas mialem na mysli nowe opony.

> Jesli rozmiar 195/65/15 lub 205/65/15 sa tansze niz analogiczne dla 16 cali, to temat mozna

> odpuscic.

Strzelam w ciemno, ze nie ma w 16 tanszego odpowiednika opony 195/65/15, na tym z polowa samochodow jezdzi.

Napisano

> Strzelam w ciemno, ze nie ma w 16 tanszego odpowiednika opony 195/65/15, na tym z polowa samochodow

> jezdzi.

Wydawalo mi sie, ze juz sie wychodzi z takich rozmiarow. Nie bylo tematu. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.