Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandaty z fotoradarów bez zdjęć?

Featured Replies

Napisano

przepisy się zmieniły, nowa interpretacja czy praktyka poszczególnych rozdawców mandatów? bo ojciec dostał od krokodylków bez zdjęcia

ps

jak było to można to na HP albo do hasioka

Napisano
  • Autor

> Ale co dostał? Mandat?

sorry nieprecyzyjnie bo tak przekazywał przez telefon, dostał jakieś oświadczenie do wypełnienia z informacjami gdzie i kiedy, i co zrobił "kierujący" ale bez zdjęcia bo to będzie udostępnione sądowi jak sprawa tam trafi

Napisano

> sorry nieprecyzyjnie bo tak przekazywał przez telefon, dostał jakieś oświadczenie do wypełnienia z

> informacjami gdzie i kiedy, i co zrobił "kierujący" ale bez zdjęcia bo to będzie udostępnione

> sądowi jak sprawa tam trafi

Z przepisów nie wynika obowiązek dołączenia zdjęcia do wezwania o wskazanie sprawcy wykroczenia. Ja z przekory na miejscu ojca wskazałbym Ciebie, a Ty wskażesz ojca. Póki co skuteczność umorzenia sięga 100%. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Z przepisów nie wynika obowiązek dołączenia zdjęcia do wezwania o wskazanie sprawcy wykroczenia. Ja

> z przekory na miejscu ojca wskazałbym Ciebie, a Ty wskażesz ojca. Póki co skuteczność

> umorzenia sięga 100%.

wie, że zrobił źle zlosnik.gif i zapłacił (pomimo możliwości osiągnięcia umorzenia), pytanie było raczej z ciekawości ok.gif bo też jestem po dłuższych i "niebezpiecznych" trasach i tak sobie czekam czy gdzieś nie zgrzeszyłem zlosnik.gif

Napisano

> przepisy się zmieniły, nowa interpretacja czy praktyka poszczególnych rozdawców mandatów? bo ojciec

> dostał od krokodylków bez zdjęcia

> ps

> jak było to można to na HP albo do hasioka

pomijam juz ze jak masz wskazac kierujacego skoro nie wiesz co ojciec zrobil z samochodem. moze dal matce? mozesz tylko wskazac tego komu powierzyles pojazd.

Napisano

do mnie dziś przyszło bez zdjęcia. Jeszcze nie widziałem papierka... confused.gif to mój trzeci mandat w historii

Napisano
  • Autor

> pomijam juz ze jak masz wskazac kierujacego skoro nie wiesz co ojciec zrobil z samochodem. moze dal

> matce? mozesz tylko wskazac tego komu powierzyles pojazd.

jak nie wskaże to pójdzie sprawa do sądu, jak wskaże siebie i mamę to przyjdzie pismo do mamy żeby wskazała hmm.gif też bez zdjęcia? czy sprawa bezsensownie pójdzie do sądui sąd na podstawie zdjęcia będzie sie bawił po raz drugi w to samo,

a jak wskaże ojciec siebie, a ze zdjęcia ewidentnie będzie widać, że matka to pewnie mandat dostanie ojciec i nikt dochodził nie będzie że ukarano niewinną osobę zlosnik.gif oprócz sytuacji za x lat gdzie TK stwierdzi, że karanie niewinnych na podstawie samego ich przyznania się do winy przy oczywistości innych dowodów jest bezprawne spineyes.gif

Napisano

> sytuacji za x

> lat gdzie TK stwierdzi, że karanie niewinnych na podstawie samego ich przyznania się do winy

> przy oczywistości innych dowodów jest bezprawne

Confessio est regina probationum smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Confessio est regina probationum

przed taką wiedzą wystarczy się tylko pokłonić smirk.gif

Napisano

> Ja

> z przekory na miejscu ojca wskazałbym Ciebie, a Ty wskażesz ojca.

Ale na zdjęciu którego oni nie widzą może być wyraźnie widać, który prowadził.

Napisano
  • Autor

> Ale na zdjęciu którego oni nie widzą może być wyraźnie widać, który prowadził.

ale może nie być widać, może nie być np. kompletnego numeru rejestracyjnego i sobie dopowiadają wcześniej sprawdzając albo np. blefują, że ktoś się dla świętego spokoju przyzna bo dymać ileś set km do sądu to będzie pyrrusowe zwycięstwo przy kosztach mandatu ...

Napisano

> przed taką wiedzą wystarczy się tylko pokłonić

Wiesz co to ironia? smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz co to ironia?

wiem i mógłbym zapytać o to samo ok.gif ale kontynuowanie tego podwątku będzie oznaczało podłożenie się pod zolta.gifzlosnik.gif a po co się "reginom" podkładać

Napisano

> ale może nie być widać, może nie być np. kompletnego numeru rejestracyjnego i sobie dopowiadają

> wcześniej sprawdzając albo np. blefują, że ktoś się dla świętego spokoju przyzna bo dymać ileś

> set km do sądu to będzie pyrrusowe zwycięstwo przy kosztach mandatu ...

Wszytko to robi automat. Odczytuje tablice, robi odpowiedni dokument a człowiek chyba tylko go podpisuje bez oglądania czegokolwiek. Tanio a i tak większość się nie upomni o swoje.

Napisano

> Z przepisów nie wynika obowiązek dołączenia zdjęcia do wezwania o wskazanie sprawcy wykroczenia. Ja

> z przekory na miejscu ojca wskazałbym Ciebie, a Ty wskażesz ojca. Póki co skuteczność

> umorzenia sięga 100%.

Tak zrobili pijani BOR'owcy w Sejnach i dobrze na tym wyszli. Nie wiadomo, który prowadził, a wypili po kolizji z nerwów. Śledztwo umorzone. ok.gif

Napisano

> do mnie dziś przyszło bez zdjęcia. Jeszcze nie widziałem papierka... to mój trzeci mandat w

> historii

UK stosuje mandaty bez zdjęcia. Byłem trochę zdziwiony.

Napisano

Czy mandat z fotoradaru może się "przeterminować"? Mój jest z maja - prawie pół roku minęło

Napisano

> przepisy się zmieniły, nowa interpretacja czy praktyka poszczególnych rozdawców mandatów? bo ojciec

> dostał od krokodylków bez zdjęcia

gdzieś czytałem, że zdjęcie można zobaczyć dopiero w sądzie sick.gif

Napisano

> Czy mandat z fotoradaru może się "przeterminować"? Mój jest z maja - prawie pół roku minęło

wykroczenie się przedawnia po roku od czynu jeśli postępowanie nie zostanie wszczęte.

dwa lata jeśli nie zapadnie prawomocne orzeczenie

i przedawnia się po trzech latach od prawomocnego wyroku (mandatu)

Napisano

> gdzieś czytałem, że zdjęcie można zobaczyć dopiero w sądzie

ITD nie ma rozporządzenia a tym samym uprawnienia do gromadzenia i przetwarzania zdjęć, więc nie wiedzą czy mogą je udostępniać zlosnik.gif

ale do sądu faktycznie wysyłają...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.